Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Miśkowa wrote:my najpierw braliśmy doxycyklinę przez 10 dni chyba 2 tabletki na dobę (dawka co 12 godz.), za drugim razem był davercin ten braliśmy przez 7 dni, do tego ja zawsze dostawałam coś przeciwgrzybiczego (dopochwowo oczywiście). Nam Pani doktor powiedziała, że jeżeli nie pójdzie to wyśle nas do specjalisty chorób zakaźnych i wtedy leczenie może trwać nawet pół roku. Słabo mi się zrobiło jak usłyszałam że tyle czasu będę musiała brać antybiotyki na mój biedny żołądek. Po drugiej (nieudanej) kuracji okazało się, że kolejnego leku nie dostaniemy bo jestem w ciąży. Jutro zaczynamy 11 tydz, do tej pory wszystko jest ok z dzidziusiem, teraz czekamy na prenatalne. U nas w nasieniu najpierw był problem z ilością i koncentracją - te wyniki klasyfikowały nas tylko do ivf, potem doszły problemy z ruchem. Dziewczyny musicie wierzyć, że w końcu się uda, może nie dziś i nie jutro ale za jakiś czas na pewno
Flowwer lubi tę wiadomość
Tomasz 09.2018
MTHFR A1298C-hetero, PAI-1 4G -hetero, IO
Morfologia nasienia 2% w 2017
staranie o 2 dziecko od 2019 i nadal nic
Morfologia nasienia 0% w 2022r -
Załamały mnie najnowsze wyniki:( Oto kolejne 4 badania do porównania - te ostatnie są sprzed 4 dni:
koncentracja 38 55 21 14 mln/ml
objętość 3,3 4,8 3,8 4,0 ml
l. całkowita 125,4 264 79,8 56 mln/ejakulat
ruch postępowy 51% 59% 57% 37%
ruch całkowity 64% 64% 69% 49%
brak ruchu 36% 36% 31% 51%
żywotność 82% 82% 80% >49%
morfologia 1% 1% 2% 1% prawidłowych plemników
prawidłowa bud. 1,3 2,6 1,6 0,6 mln/ejakulat
Czyli nasz eksperyment okazał się wielkim niewypałem i wyniki znacznie się pogorszyły przez to DHEA, które mąż brał 2 m-ce na własną rękę. Jestem wściekła na siebie, że go namówiłam bez badania hormonów, widocznie mój kolega miał zupełnie inny profil hormonalny i zupełnie inne źródło problemu. Mam nauczkę za swoją niecierpliwość Przez moją głupotę nie tylko wróciliśmy z morfologią do punktu wyjścia (a w lipcu było już 2%), ale jeszcze koncentracja spadła poniżej normy, ruchliwość poleciała znacznie w dół Odstawiliśmy DHEA i czekamy aż Profertil przywróci poprzednie wyniki, ale jesteśmy pół roku suplementacji w plecy, więc to potrwa...a takie mieliśmy ładne wyniki wyjściowe w marcu! Za 2 tyg wizyta u androloga, poprosimy o badanie hormonów i USG, dowiemy się jak to jest z tym IMSI. Jeszcze nam brakuje 6 m-cy do tego ustawowego roku, no chyba że moja leczona niedoczynność też się wliczy do tego czasu. Chcielibyśmy załapać się na dofinansowanie jak najszybciej, bo planowane są kolejne niekorzystne zmiany: https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/samorzady-zeby-finansowac-in-vitro-beda-potrzebowaly-zgody,776508.html
Nie wiecie, czy poniższe badania są konieczne do IVF? Badania do IVF są ważne pół roku, a my teraz dużo zainwestowaliśmy i szkoda by było, żeby się zmarnowały:( Czy któraś z Was umie je zinterpretować?
Chromatyna plemnikowa:
Plemniki o dobrej integralności chromatyny 82%
Plemniki o średniej integralności 4%
DFI: Plemniki z fragmentacją chromatyny (nieprawidłowe) 14%
HBA - wiązanie z kwasem hialuronowym:
Ruchliwość całkowita 50%
Plemniki związane z hialuronianem 82%
Plemniki nie reagujące z hialuronianem 18%
Plemniki ruchliwe dojrzałe 50%
Plemniki o nieprawidłowej funkcji 40%
Plemniki nieruchome 10%
Swim-up - migracja plemników:
Koncentracja początkowa 14 mln.ml, po 60 min: 1,7 mln
Odsetek migracji plemników: 10,5%
Ruchliwość ogólna początkowa 50%, po 60 min 100%
Ruch postępowy początkowy 38%, po 60 min 100%
Ruch niepostępowy początkowy 14%, po 60 min 0%
Brak ruchu 48%, po 60 min 0%
MAR - przeciwciała przeciwplemnikowe:
Odsetek plemników związanych w teście: 0% (po 3 min.), 0% (po 10 min.)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2017, 12:02
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Z tego co ja się orientuję te badania nie są konieczne do ivf, ale np. Kariotyp jestCzynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Nelcia wrote:Saja a jak u was starania? U nas klapa
U nas podobnie, ale przyznam szczerze, że już się poddaliśmy, jeśli chodzi o naturalne starania. Oboje mamy już dość seksu wymuszanego staraniami, lekarzy, suplementów i kolejnych badań, tym bardziej,że nic pozytywnego dla nas z nich nie wychodzi. Teraz jeszcze się zestresowałam tym linkiem Marceliny, że będą ucinać dofinansowania do ivf.Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
Hej dziewczyny, pisałam tu kiedyś o słabych wynikach M, morfologia 0. Jesteśmy po dwóch wizytach u Androloga. Pierwszy z kliniki novum,stwierdził, że trzeba brać suplementy, te które podaje Androferti bardzo dobre kontynuować przez dwa miesiące jeszcze i potem badanie ponowne jak będzie poprawa to inseminacja no przy moim pco ciężko będzie żeby naturalnie zajść. No i dziś byliśmy w Łodzi, profesor stwierdził że mój M nie ma problemu bo 22 mln jest ok, a problem to moje pco i muszę brać więcej sioforu. Mężowi kazał dalej przyjmować androferti. Przyjmuje teraz 2 razy dziennie po 500 muszę dwa razy po 1000. A po trzecie ciągle musi być seks.... Ten andokrynolog z Łodzi jest jednocześnie endokrynologiem i seksuologiem. Ale nie wiem co robić, jedna medycyna a tyle teorii... Co o tym myślicie?Szalona 27
-
Szalona, ja rozumiem, że 22 mln/ml to nie jest problem (bo to jest norma). Ale 0% morfologia to zdaniem tego profesora to też nie jest problem?Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
Jego zdaniem tak, pytałam o to konkretnie, i mówił że to badanie komputerowe i niewiadomo jakie tam są normy. Mówił że trzeba się skupić że jest te 22 mln. Mężowi zalecil suplementy profertil, ale jak usłyszał że bierze androferti to mówi żeby tak zostało. Główny problem widział w moim pcoSzalona 27
-
A przypomnij mi jaki macie ruch ?
U nas problem z nasieniem jest głównie ruch i wszyscy uważają ze to jest bardzo duży problem i suplementy w ogóle nie pomogły. Ilość i morfologia są Ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2017, 14:36
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.