Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewelcia, ciężko powiedzieć, bo to zależy od czynnika powodującego taki stan. Nawet lekarz Ci nie obieca, że wyleczy na 100%. Jeśli powodem są np.żylaki, czy styl życia, czy rozregulowane chwilowo hormony to po usunięciu tych czynników nasienie może się poprawić. Ale często się też zdarza, że powód okazuje się nadal nieznany, gdyż nie ma ostatecznie poprawy.
W naszym przypadku u męża zdiagnozowano OAT 3 stopnia, hormony, genetyka ok, styl życia poprawiony, prawie rok brania suplementów. Jedyna diagnoza to były żylaki. Niestety ich usunięcie nie poprawiło znacznie wyników. Powiodło się dopiero ivf.
Żeby mówić w Twoim przypadku o IUI, to ważna jest jeszcze informacja o ruchu postępowym plemników. Jeśli ilość plemników o ruchu postępowym przekroczy 2-4 mln to z tego co wiem można próbować iui, przynajmniej tak nam powiedzieli w Novum.innamorata88 lubi tę wiadomość
-
Kabelka, możesz napisać, ile mieliście zapłodnionych komórek i ile z tego powstało zarodków? Teraz ja zaczynam procedurę i szukam jak najwięcej informacji o szansach przy słabym nasieniu- u nas ciężki OAT, usunięcie żpn też na razie nie pomogło.Dajesz nadzieję
Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
Ma żylaki. Ale byliśmy w Katowicach u lekarza i nas nie zakwalifikował do usunięcia, powiedział że nie są zbyt duże i nie cofaja krwi. ZLECIŁ nam badania hormonalne i genetyczne. No my suplementy bierzemy trzy miesiące jak narazie jest poprawa. Całkowita ilość się poprawiła z 8 ml na 17 mln.ewelcia45
-
ewelcia45 wrote:Kabełka a wy in vitro w Novum robiliście? A masz tam jakaś Dobra Dr?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2018, 19:01
-
Kabełka wrote:Saja przyjmij zaproszenie, to odpiszę Ci na priv
Chyba Cię niechcący odrzuciłam:/ i zaprosiłam z powrotemKabełka lubi tę wiadomość
Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%
Starania od 1.1.2016
11.2016 - diagnoza OAT
5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
1.2019- rodzą się nasze córki -
ewelcia45 wrote:Kabełka a ile w Novum kosztuje in vitro?
-
Witajcie, dawno mnie nie było na forum, odpuściliśmy trochę ale ostatnio kamień spadł mi z serca
Po wykonaniu dwóch badań nasienia, morfologia pierwsze miały 2% natomisat drugie 1.69 %, umówiłam się na konsultacje niepłodności. Pani doktor dowiedziawszy się że poprzedni lekarz ginekolog(w mojej miejscowości) powiedział że tylko in vitro no bo z czym po prostu się uśmiała powiedziała absolutnie się z tym nie zgadza! że z gorszymi wynikami nasienia naturalnie ciąża dochodzi, a co najlepsze nawet możemy próbować inseminacje gdzie też usłyszałam że to w ogóle odpada.
Pani doktor zaleciła mi do wykonania badania hormonalne ( żaden gin do tej pory tego nie zalecił, trzeba czekać na ciąże i już) usg piersi i oczywiście świeżą cyto i umówić się do niej na wizytę a i oczywiście męża umówić na kons do androloga.
Z wyników narazie przeraża mnie wynik prolaktyny bo jest dość wysoka a wizytę mam dopiero w lutym. 672 mlU/l na zakres 102-496
Także są jeszcze dobrzy ludzie na świecie a pani doktor jest przemiła i z całym sercem podeszła do sprawy.
Jestem dobrej myśligoplana85 -
Nelcia a gdzie i jakim sposobem robicie zabieg?
My robilismy embolizacje zpn 16 styczniaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego 2018, 22:25
Drożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
On : badanie nasienia w normie ,
HBA 91%
1 IUI ( pęcherzyk dominujący 23mm)
2 IUI ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)
Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
Transfer 1 blastki 13.04.2019
5dpt beta - 22.7
10dpt beta 309
13dpt beta 1060
16dpt beta 2637 -
Po operacji wszystko dobrze. M czuł sie bardzo Dobrze jedyny minus to to ze nie wolno wstawac z łózka do rana nastepnego dnia. Dostał zwolnienie na 2 tyg ale lekarz powiedzial ze po kilku dniach mozna wracac do codziennych zajecDrożnośc prawidłowa, owulacja bez stymulacji, badania w normie
On : badanie nasienia w normie ,
HBA 91%
1 IUI ( pęcherzyk dominujący 23mm)
2 IUI ( pęcherzyk dominujący 30 mm)
3 IUI odwołana ( zmiana lekarza prowadzącego zlecenie przez Dr.badania DNA plemników i HBA)
Punkcja 8.04.2019 ( pobrano 16 kumulusow , 8 dojrzałych , 7 się zapłodniła , pozostało 5 blastek)
Transfer 1 blastki 13.04.2019
5dpt beta - 22.7
10dpt beta 309
13dpt beta 1060
16dpt beta 2637