Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Saja wrote:Oprócz morfologii liczy się liczba plemników i ich ruchliwość. W ogóle liczy się całokształt badań. Dwóch facetów może mieć morfologie 1%, ale jeden ma nieruchliwe 2mln/1ml a drugi ma ruchliwe 30mln/1ml i to są zupełnie różne wyniki.
To prawda, wyniki trzeba zawsze całościowo interpretować, a nie pojedyncze parametry. -
Witam u meza teratozoospermia stwierdzona suplementujemy jest poprawa wiec dalej witamimki.Czy mozecie mi powiedziec jak to jest z zywotnoscia przy teratozoospermii? Przegladalam ostatnio wyniki i moja uwage zwrocilo ze przy badaniu zywotnosci jest wpisane N/A oczywiscie juz cala noc nie spalam ....dodam ze leczymy sie w klinice nieplodnosci w UK wiec wizyta dopiero w Marcu ruch postepowy:45 nie postepowy:17 nieruchome :38 morfologia : 3% a zywotnosci N/A .Nie zwrocilam wczesniej na to uwagi bo bym dopytala.Co to moze oznaczac ? Z gory dziekuje za odp.Starania od listopada 2015.PCO reszta OK
teratozoospermia
morfologia: 01.2017-2% 07.2017-3%
Aniołek 24.04.2017 11 tydz.
Aniołek 19.04.2018 7 tydz.
MTHFR 677C-T homozygota
PAI-1 4G heterozygota -
admiralka wrote:To prawda, wyniki trzeba zawsze całościowo interpretować, a nie pojedyncze parametry.
Racja, u nas morfologia 1%, ale przy poprzednich wynikach z liczbą 56 mln/ejakulat androlog stwierdził, że ze względu na ilość ponad normę, naturalne starania jak najbardziej przyniosą efekt. Chociaż koncentrację mieliśmy minimalnie poniżej normy. A nowe wyniki są jeszcze lepsze, więc postanowiłam zmienić ginekologa, może u mnie wykryje jakąś przeszkodę, która utrudnia zajście.
Dostałam @, więc urlop nie przyniósł upragnionej ciąży, ale na pociechę mam nowe wyniki męża. Poniżej kolejnych 5 badań wykonanych na przestrzeni ostatniego roku - w tym do porównania te ostatnie:
koncentracja 38 55 21 14 25 mln/ml
objętość 3,3 4,8 3,8 4,0 5,1 ml
l. całkowita 125,4 264 79,8 56 127,5 mln/ejakulat
ruch postępowy 51% 59% 57% 37% 55%
ruch całkowity 64% 64% 69% 49% 66%
brak ruchu 36% 36% 31% 51% 34%
żywotność 82% 82% 80% >49% 82%
morfologia 1% 1% 2% 1% 1% prawidłowych plemników
prawidłowa bud. 1,3 2,6 1,6 0,6 1,3 mln/ejakulat
Uwagi: główki plemników o nieprawidłowym kształcie
Liczba dni od ostatniej ejakulacji: 4
Niestety morfologia ani drgnie, ale chyba ajuwerdyjskie zioła z Indii poprawiły pozostałe parametry i bardzo szybko wróciliśmy do punktu wyjścia sprzed roku;) więc przez ten głupi eksperyment z dhea jesteśmy rok suplementacji Profertilem w plecy, ale mamy nową nadzieję i nie poddajemy się! Miesiąc temu skończył nam się Speman, Addyzoa charak i Kapikacchu, ale czekamy na nowe zamówienie z eBay, oboje bierzemy 2 razy dziennie Ashwagandhę, ale też już się kończy.
Kiciiaaa, N/A oznacza "not applicable", czyli "nie dotyczy" - czyli może ten parametr nie był badany?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 21:34
"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
Kochane,
moze zrobimy liste suplementow ktore choc troche poprawily wyniki nasienia?
Moj Mąż od roku jest selen plus E i nie widac poprawy.
je tez orzechy brazylijskie i miesiac temu zaczal Mace.
pamiętam ze kiedys lekarz mowil ze powinien pic ACC optima bo acetylocysteina podrasowujr plemniory;) tylko problem byl tak ze po tym kaszlal... -
Dzieki Marcelina85 bo juz tysiac mysli mialam...heheStarania od listopada 2015.PCO reszta OK
teratozoospermia
MTHFR 677C-T homozygota
PAI-1 4G heterozygota -
Hope2018 wrote:Kochane,
moze zrobimy liste suplementow ktore choc troche poprawily wyniki nasienia?
Moj Mąż od roku jest selen plus E i nie widac poprawy.
je tez orzechy brazylijskie i miesiac temu zaczal Mace.
pamiętam ze kiedys lekarz mowil ze powinien pic ACC optima bo acetylocysteina podrasowujr plemniory;) tylko problem byl tak ze po tym kaszlal...
U nas zestaw cynk selen wit.C D E plus wit c1000 dodatkowo i morfologia poszla o 1% i ogolnie calosc troche skoczyla choc maz nie bral regularnie teraz dolozylam androvit zastanawiam sie nad kupnem Profertilu no w klinice lekarz polecil Condensyl ale nie moge znalesc nigdzie skladu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2018, 22:25
Starania od listopada 2015.PCO reszta OK
teratozoospermia
MTHFR 677C-T homozygota
PAI-1 4G heterozygota -
Moj maz bral juz chyba wszystkie tabletki witaminy itd i nic nie pomoglo wiec ja nie wierze, ze w naszym przypadku one jeszcze moga pomoc... ale wszystko pewnie zalezy od przyczyny zlych wynikow, a tego chyba nikt nie zna...Jeszcze mam nadzieję
-
Mój przyjmuje witaminę c, witaminę d oraz profertil. Badań nasienia nie powtarzał od czerwca, ale od tego czasu dwa razy zaszłam w ciążę (które niestety straciłam) więc śmiem twierdzić, że wyniki musiały się choć trochę poprawić.
U nas też były bakterie w nasieniu i brany antybiotyk. -
admiralka wrote:Mój przyjmuje witaminę c, witaminę d oraz profertil. Badań nasienia nie powtarzał od czerwca, ale od tego czasu dwa razy zaszłam w ciążę (które niestety straciłam) więc śmiem twierdzić, że wyniki musiały się choć trochę poprawić.
U nas też były bakterie w nasieniu i brany antybiotyk.Mikołaj 25.04.2011
08.06 - transfer 3dniowego malucha, 1x❄️3dniowy, 1x❄️5dniowy
27.02 3480g Michaś 56cm długości
-
innamorata88 wrote:Ja bym mimo wszystko je powtórzyła, u nas morfo na poziomie 0%, a jednak ciąże - choć na krótko cyklicznie się zdarzały.
Nic ta wiedza w tym momencie i tak nam nie da. Jeśli nadal jest 0% no to jest, a jeśli więcej to super, no ale tyle. W tym momencie wydajemy wszystko co możemy na badania genetyczne, tabletki, mojego lekarza itd więc badanie nasienia najwcześniej powtórzymy pewnie marzec/kwiecień.
U nas ciążę przydarzyły się po antybiotyku i pozbyciu się bakterii. Wcześniej prawie rok była cisza. -
admiralka wrote:Nic ta wiedza w tym momencie i tak nam nie da. Jeśli nadal jest 0% no to jest, a jeśli więcej to super, no ale tyle. W tym momencie wydajemy wszystko co możemy na badania genetyczne, tabletki, mojego lekarza itd więc badanie nasienia najwcześniej powtórzymy pewnie marzec/kwiecień.
U nas ciążę przydarzyły się po antybiotyku i pozbyciu się bakterii. Wcześniej prawie rok była cisza.Mikołaj 25.04.2011
08.06 - transfer 3dniowego malucha, 1x❄️3dniowy, 1x❄️5dniowy
27.02 3480g Michaś 56cm długości
-
innamorata88 wrote:A może inseminacja przy podkręceniu pewnych parametrów dałaby radę? W laboratorium na dzień dobry odrzuciliby felerne jednostki jeśli to właśnie w nich jest problem.
Może, ale póki co jeszcze powalczymy. Dzięki za rady :* -
nick nieaktualnyCześć dziewczyny, mam takie pytanie, może któraś mi rozjaśni, czy przy niskiej morfologii, a aktualnie morfologii 1% - zajście w ciążę naturalnie jest ryzykowne? Mam na myśli ryzyko występowania wad rozwojowych u dziecka lub poronień. Gdzieś czytałam, że nie ma pewności, że do zapłodnienia dojdzie z udziałem prawidłowego plemnika i jest to duże ryzyko, więc zaczęłam się stresować, a to mi raczej nie pomaga. Może inseminacja byłaby bezpieczniejsza?
-
nick nieaktualnyMoim zdaniem inseminacja Ci nic nie da, bo za wady u dziecka lub poronienie jest odpowiedzialna chromatyna pleamnika, czyli materiał genetyczny, który ze sobą nosi plemnik. Plemniki w dobrą chromatyną można wyselekcjonować tylko za pomocą ICSI jeśli się nie mylę
-
Kiara30 wrote:Cześć dziewczyny, mam takie pytanie, może któraś mi rozjaśni, czy przy niskiej morfologii, a aktualnie morfologii 1% - zajście w ciążę naturalnie jest ryzykowne? Mam na myśli ryzyko występowania wad rozwojowych u dziecka lub poronień. Gdzieś czytałam, że nie ma pewności, że do zapłodnienia dojdzie z udziałem prawidłowego plemnika i jest to duże ryzyko, więc zaczęłam się stresować, a to mi raczej nie pomaga. Może inseminacja byłaby bezpieczniejsza?
Plemnik o nieprawidłowej budowie wcale nie musi mieć uszkodzonego materiału genetycznego w środku. To są dwie osobne kwestie. -
Mąż odebrał wyniki hormonów i ma zbyt niski testosteron. Był u androloga i ma brać Tamoxifen, czyli lek stosowany u kobiet z rakiem piersi. Czy może partner którejś z Was to brał?
Darujemy sobie na razie zażywanie ziół na własną rękę, bo mogłyby wchodzić w interakcję..."Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
- Janusz Korczak
PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
7t1d (*) -
nick nieaktualnyDziękuję Wam za informacje. Trochę się uspokoiłam. Aktualnie czekamy na wyniki kariotypu z krwi. A My Nelcia póki co nie mamy co się starać, bo ja w ciągu roku starań nie miałam jeszcze owulacji, a mój organizm jedyne co produkuje to torbiele Aktualnie mam na jajniku 6cm balon, już 35dc a ja wciąż czekam na okres i następny cykl znów bez stymulacji Nie dość, że sama mam problem to jeszcze mąż taka morfologia. W dodatku nie wiem czemu ale spada, bo we wrześniu była 4%, w październiku 2% a w grudniu już tylko 1%. Pozostałe parametry nie są najgorsze, choć w przeciwieństwie do morfologii z badania na badanie lepsze, tylko morfologia spada, nie rozumiem tego.
-
Kiara30 przykro mi z powodu braku owu, ja mam niby owu co msc i ok jest, a juz 1,5 roku i ciazy nie ma ;( z ta morfologia tez nie wiem o co chodzi maz mial najpierw 3% a ostatnie badanie 1%, musze zapytac mojego lekarza o to.Jeszcze mam nadzieję