Teratozoospermia
-
WIADOMOŚĆ
-
Sarita35 wrote:Fragmentacje dna mozna zrobic, to wazne badanie. Wazny jest tez test pox, ktory pokaze czy nie ma leukocytow i test mar, ktory pokaze czy nie ma przeciwcial przeciwplemnikowych. Nie podalas najwazniejszego, czyli liczby plemnikow🍀
-
nick nieaktualnyLILKA wrote:Tak 199 mln! No to jest pocieszające, choć biorąc sumplementy chciałabym sprawdzić co ew. może być powodem tej morfologii - przestudiowałam Wasz wątek i z tego co widzę to warto zrobić:
- fragmentaryzację DNA
- posiewy: mocz i nasienie
- usg u urologa
Czy uważacie, że na tym etapie jest za wcześnie?
Generalnie chciałabym przyspieszyć ewentualna diagnostykę bo nie jesteśmy najmłodsiLILKA, KAR lubią tę wiadomość
-
PoMarzenia wrote:Mój partner ma morfologie 1%, był u androloga, miał robione usg i nic nie wykazało, wszystko było w normie i zaleciła brać suple przez 3 miesiące + badania z krwi i po 3 miesiącach do kontroli, więc narazie faszeruj męża suplementami, zdrowa dieta, ruch i po 3 miesięcznej kuracji sprawdzić czy wyniki się polepszyły
I mam nadzieje, że u nas nie okaże się to coś poważniejszego....🍀 -
Część dziewczyny,
Chciałabym dołączyć, u nas fragmentacja 33 % jestem po pierwszej stymulacji, dziś miał być transfer, odwołany💔 niestety z 6 zapłodnionych komórek do dziś tylko jedna osiągnęła stadium moruli... Czekamy do jutra czy przetrwa i albo mrozimy albo procedura od początku, czy komuś się udało ivf z taką fragmentacja ??? -
nick nieaktualnyMalica wrote:Część dziewczyny,
Chciałabym dołączyć, u nas fragmentacja 33 % jestem po pierwszej stymulacji, dziś miał być transfer, odwołany💔 niestety z 6 zapłodnionych komórek do dziś tylko jedna osiągnęła stadium moruli... Czekamy do jutra czy przetrwa i albo mrozimy albo procedura od początku, czy komuś się udało ivf z taką fragmentacja ???
A próbowaliście poprawić fragmentację?
Nam udało się z ponad 50% na 19% -
@Maggi jak , podaj receptę czy u was tylko suplementacja tak pomogla i w jakim czasie ? Udało Ci się zajść w ciążę ? Na jakim etapie jesteście ?
Jesteśmy bardzo długo na suplementacji, mąż karnityna, cynk, Q10,kwas foliowy, ashwagannda, maca, witamina d,b,profertil , lipantyl , witamina C, brał też tamoxifenem i clo a nawet zastrzyki z ovitrelle 3 miesiace, i jescze coś tam , je zdrowo, cwiczy, zrzucił 14 kg i jedyne co się poprawiło to ilość ... na fragmentację nic nie pomogło -
nick nieaktualnyMalica wrote:@Maggi jak , podaj receptę czy u was tylko suplementacja tak pomogla i w jakim czasie ? Udało Ci się zajść w ciążę ? Na jakim etapie jesteście ?
Jesteśmy bardzo długo na suplementacji, mąż karnityna, cynk, Q10,kwas foliowy, ashwagannda, maca, witamina d,b,profertil , lipantyl , witamina C, brał też tamoxifenem i clo a nawet zastrzyki z ovitrelle 3 miesiace, i jescze coś tam , je zdrowo, cwiczy, zrzucił 14 kg i jedyne co się poprawiło to ilość ... na fragmentację nic nie pomogło
Mój przez 4 miesiące suplementowe kombo brał.
Fertilman Plus 2x1, Parention, Supramen 2x1, łyżka ojeju lnianego, maca 200 mg, witamina C 200, witamina E400, prospermM, zioła Klimuszko przed snem, co trzeci dzień zamiast Fertilman plus
Androvit plus i Biotebal. Q10 dawka bardzo duża chyba 500 dziennie przez 2tyg, później po 100. Kwas foliowy na receptę.
Rano dwie łyżki pyłku z kurkumą i pieprzem rozpuszczone w ciepłej wodzie, smakuje słabo, mąż trochę miodu dodawał. Spanie na golaska, wstawianie w pracy co godzinę i spacer po biurze, zero alkoholu, prysznic chłodny, w domu chodzenie bez bielizny tylko dresy, zakaz noszenia telefonu w spodniach i trzymanie laptopa na kolanach.
Zupa z soczewicy i passaty pomidorowej co drugi dzień, pół łyżeczki czarnuszki codziennie.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMaggi110818, gratulacje! Widziałam patenty jakie stosował Twój partner, u mojego dziś odebraliśmy wyniki po roku suplementacji. Może spróbujemy naturalnych środków o których piszesz, tj kurkumy, pieprzu, czarnuszki; i patentu na brak bielizny...
Zerkniecie proszę na wyniki ? , mamy do wyboru dwie kliniki, w jednej robią tylko inseminację (wszystkie badania dużo taniej), w drugiej inseminacje i in vitro(wszystko dużo drożej...), zastanawiam się do której się zgłosić z tymi wynikami..?
Czas trwania abstynencji 4 dzień
Czas upłynnienia 60 min
Liczba plemników w 1 ml 1.60 mln/ml (NORMA TO ≥ 15.00)
Liczba plemników w ejakulacie 8.00 mln (NORMA TO ≥ 39.00)
Liczba komórek okrągłych 2.40 mln/ml (w normie bo <5)
Plemniki żywe 77 %
Plemniki martwe 23 %
Komentarz do preparatu:
Z powodu obniżonej ilości plemników w badanym materiale niemożliwe było wykonanie badania metodą CASA. Badanie
zostało wykonane metodą mikroskopową manualną.
Ruch plemników w preparacie bezpośrednim:
Plemniki o szybkim ruchu postępowym - 23%
Plemniki o wolnym ruchu postępowym - 9%
Suma plemników o ruchu postępowym - 32% Wartość referencyja >32%
Plemniki o ruchu niepostępowym - 3%
Plemniki nieruchome - 65%
04.06.2020 Dodaje morfologie;
Plemniki o prawidłowej budowie 3 %
Plemniki o nieprawidłowej budowie 97 % _
Plemniki z defektem główki 97 % _
Plemniki z defektem wstawki 23 % _
Plemniki z defektem witki 15 % _
Plemniki z patologicznymi 1 % _
przywieszkami
cytoplazmatycznymi
TZI (teratozoospermia indeks) 1.40Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2020, 12:24
-
Aneciak - to zależy, co chcecie robić. Poczytaj opinie o tych klinikach, o lekarzach tam pracujących. Do inseminacji (po preparatyce) potrzebnych jest około 1 milion prawidłowych plemników, nie wiem, czy u Was z tych 8 milionów da radę uzyskać ten jeden milion prawidłowych (nie podałaś parametru morfologii).ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
nick nieaktualnyKrąsi wrote:Do inseminacji (po preparatyce) potrzebnych jest około 1 milion prawidłowych plemników, nie wiem, czy u Was z tych 8 milionów da radę uzyskać ten jeden milion prawidłowych (nie podałaś parametru morfologii).
Widze po Twoim opisie ze jestes w ciazy, gratulacje! -
hej dziewczyny. mam pytanie do kobiet, którym udało się zajść w ciążę naturalnie, przy obniżonych parametrach nasienia mężczyzny. u mojego męża wyszło 1% plemników o prawidłowej budowie, reszta parametrów ok - fragmentacja DNA 10%. Przyjmuje od miesiace suplemety zlecone przez androloga i teraz pytanie. Zaszłam w ciążę dwa razy i to za każdym razem dość szybko, niestety ciąże poroniłam. U mnie wyszło podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego, mutacja mthfr. Moja ginekolog twierdzi, ze po za tymi moimi przypadlosciami, może zapładniać mnie "zły"plemnik, dlatego ciąże ronie... i żeby do czasu poprawy wyników męża (czyli kto wie ile?) mamy się wstrzymać z próbami. Męża lekarz - androlog - twierdzi natomiast, żeby cały czas się suplementować i próbować . I teraz zastanawiam się kto ma racje... Przecież nigdy w nasieniu nie będzie 100 % prawidłowych plemników, zawsze jest szansa, że może mnie zapładniać zły plemnik, nawet jeśli będzi emiał morflogogie 10,20 czy 30%... (pytanie jak długo musielibyśmy czekać, żeby tak się nasienie poprawiło..) mamy już swoje lata i zastanawiam się czy takie czekanie ma sens.... przecież nie jest tez powiedziane, że jak dostaniemy zielone światło (czyli kiedy?) to od razu zajdę w ciąże. i znowu będą mijały kolejne miesiące.... co o tym sądzicie? kto ma racje-moja ginekolog czy męza androlog?
-
Dziękuję.
W mojej ocenie bardzo małe szanse powodzenia inseminacji. Insemka sama z siebie ma małe szanse na powodzenie, bo to mniej więcej tyle, ile wynosi szansa na powodzenie przy staraniach naturalnych u zdrowej pary. Oczywiście - zawsze należy skonsultować się z lekarzem, a nawet dwoma.ona: schorzenia reumatoidalne, p/c p-plemnikowe 1:10, hiperprolakt. czynnościowa, MTHFR A1298C - homo, PAI 4G/5G - hetero, KIR Bx, brak: 2DS2, 2DS3, HLA-C - C1, IL 10 poniżej normy, IL 4 w dolnych granicach normy, po szczepieniach limfocytami Męża
musi mieć plan działania, inaczej wpada w depresję, póki ma plan - ma siłę walczyć dalej;
on: p/c p-plemnikowe 1:100, obniżone parametry nasienia, hipogonadyzm hipogonadotropowy, CTFR: F508del - hetero, HLA-C - C1/C2;
leniwiec, przyparty do muru - walczy;
1. ICSI - nieudane;
2. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka -
Malica wrote:Część dziewczyny,
Chciałabym dołączyć, u nas fragmentacja 33 % jestem po pierwszej stymulacji, dziś miał być transfer, odwołany💔 niestety z 6 zapłodnionych komórek do dziś tylko jedna osiągnęła stadium moruli... Czekamy do jutra czy przetrwa i albo mrozimy albo procedura od początku, czy komuś się udało ivf z taką fragmentacja ???
Na wątku in vitro jest dziewczyna, której się udało dokładnie z takim samym wynikiem. Ale dopiero z drugim transferem.2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
nick nieaktualny
-
Kasia1991 wrote:Dziewczyny jak bardzo jest źle ?
https://zapodaj.net/470d98db2bc04.png.html
Proszę o pomoc 😭Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2020, 08:28
Salome lubi tę wiadomość
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
Maria87 wrote:Na wątku in vitro jest dziewczyna, której się udało dokładnie z takim samym wynikiem. Ale dopiero z drugim transferem.
-
Mój mąż w listopadzie miał morfologię 2 i 4% (badanie nasienia 2x w odstępstwie godziny). Następnie od grudnia lub stycznia zaczął suplementację fertilman plus + orzech brazylijskie + zrezygnował z chodzenia w bokserkach gdy był w domu. Następnie w kwietniu powtórzyliśmy wyniki i morfologia podskoczyła do 6%, podwoiła się ilość plemników, ale za to ruch postępowy był trochę zaniżony, ale powyżej 20%. W marcu i kwietniu miałam ciąże biochemiczne (utracone na samym początku, cienie 2 kreski i beta była w granicach 3,70 w dniu spodziewanej miesiączki). Coś w końcu ruszyło. 6 dni temu znowu zobaczyłam 2 kreski, tym razem nie było wątpliwości, że jestem w ciąży. Druga kreska była wyraźna już przed dniem spodziewanej miesiączki i pierwsza beta była trzycyfrowa. W sobotę na usg zobaczyłam naszą kropeczkę. Oby wszystko było dobrze tym razem...
My do tego czasu staraliśmy się 15 miesięcy, około 5 miesięcy z suplementacją. Dziewczyny, nie poddawajcie się! Najważniejsze, żeby znaleźć odpowiedniego lekarza i uzbroić się w cierpliwość. Nasz lekarz zalecił mężowi zrobić badania hormonalne ze względu na morfologię i okazało się, że ma bardzo wysoką prolaktynę. Ja zresztą też, ale nie aż tak jak mój mąż. Dostaliśmy dostinex 1/4 tabletki raz na tydzień. Zdążyliśmy wziąć tylko 2 dawki.Nuch2 lubi tę wiadomość
-
Malica wrote:Dziękuję za Twój wpis idziemy na drugi 18 czerwca zaczynam stymulację, nie kojarzysz czy oni mieli IMSI ? Jaki wy macie plan przy Waszej fragmentacji ?
Oni mieli PICSI, bo jeszcze było słabe HBA. Ja jestem teraz na Gonapeptylu, za kilka dni zaczynam stymulację. U nas będzie IMSI2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍