Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • Elwira04 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 3 lipca 2020, 21:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

    Mąż odebrał dziś swoje pierwsze wyniki...
    Jestem skołowana.
    W poniedziałek będę dzwonić i ustalać termin do androloga.

    Z waszego doświadczenia jest bardzo źle?

    Objętość 2,30 ≥ 1,5
    Czas upłynnienia 20 min ≤ 60min
    pH 7,80 ≥ 7,2
    Wygląd prawidłowy
    Lepkość +
    Aglutynacje -
    Agregacje -
    inne komórki -

    Wynik WHO 64% ≥ 60%
    Żywe plemniki 63% ≥ 58%

    KONCENTRACJA
    186,74mln/ml ≥ 15
    mln/ejakulat 429,49 ≥ 39

    Plemniki ruchliwe (P + NP) 1310 / 62,83% / 117,33mln/ml / 269,85mln/ejakulat
    Ruch postępowy (P) 543 / 26,04% / 48,63mln/ml / 111,85mln/ejakulat
    Ruch niepostępowy (NP) 767 / 36,79% / 68,69mln/ml / 158,00mln/ejakulat
    Nieruchliwe (NR) 775 / 37,17% / 69,41mln/ml / 159,64mln/ejakulat
    NORMY P ≥ 32% lub P + NP ≥ 40%

    MORFOLOGIA
    Plemniki prawidłowe 0,00% ≥ 4%
    Liczba plemników nieprawidłowych 100%

    Uwagi Teratozoospermia


    Co myślicie? :(

  • anka Autorytet
    Postów: 1335 288

    Wysłany: 4 lipca 2020, 07:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co macie bardzo dużo plemników oni badają z 50-100 sztuk mój też miał dwa razy 0% zrobił gdzie indziej wtedy nie brał żadnych witamin nawet i morfologia gdzie indziej 7%

    Elwira04 lubi tę wiadomość

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    12.20r-1 cykl z Clo +Ovitrelle-Była owulacja 🤩🍀 progesteron 6dpo - 12,300 ✔️
  • Elwira04 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 4 lipca 2020, 08:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam właśnie, że od laboratorium dużo zależy. Tak czy inaczej trzeba działać..

  • anka Autorytet
    Postów: 1335 288

    Wysłany: 4 lipca 2020, 08:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elwira04 wrote:
    Słyszałam właśnie, że od laboratorium dużo zależy. Tak czy inaczej trzeba działać..
    Oj taak. Umów do Androloga meza

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    12.20r-1 cykl z Clo +Ovitrelle-Była owulacja 🤩🍀 progesteron 6dpo - 12,300 ✔️
  • Dastiny Autorytet
    Postów: 569 243

    Wysłany: 7 lipca 2020, 08:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny, czy ktoras z was mogłaby zerknąć na wyniki? Bardzo długo muszę czekać na wizytę a chciałabym już zacząć działać, kupiłam fertilman plus, orzechy, czarnuszkę ale nie wiem czy to coś pomoże przy morfologi 0,5%
    32697f4256ba.jpg

  • Zalamana84 Nowa
    Postów: 4 2

    Wysłany: 7 lipca 2020, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie załamujcie się mój mąż miał bardzo słabe plemniki mnóstwo uszkodzonych. W październiku dowiedziałam się że bardzo ciężko będzie mi zajść w ciążę z taką jakością plemników a w listopadzie już byłam w ciąży, moja córka za 3 tygodnie kończy 4 lata i jest zdrową silną dziewczynką która daje w kość za 2. Nie zawsze słabe wyniki muszą znaczyć że już nie ma nadziei na ciąże. POzdrawiam was cieplutko i trzymam za wszystkie kciuki.

    kokoszka31, ESKa lubią tę wiadomość

  • Stobcia Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 8 lipca 2020, 01:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spermatogeneza trwa ok 72 dni, to 3 miesiące. Jeśli młody człowiek nie prowadzi regularnie zdrowego sposobu życia, to wpływa negatywnie na spermatogenezę. Jednak trudno wymagać od młodego mężczyzny, żeby trzymał dietę, wysypiał się, nie stresował... Trzeba zmieniać styl życia po trochu. Pomagają w tym dobre suplementy. Taki jest np. Supramen, który wspiera i reguluje gospodarkę hormonalną, poprawia wszystkie parametry nasienia i wspomaga pracę jąder dzięki czemu szybko rośnie szansa na pozytywny wynik starań o dziecko. Więcej znajdziesz na https://supramen.pl/

    Monika7 lubi tę wiadomość

  • KAR Autorytet
    Postów: 447 671

    Wysłany: 21 lipca 2020, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Mąż brał supramen przez 9 miesięcy do tego Maca l-arginina i ashwagandha, trzymał dietę tzn zero alkoholu dużo warzyw, ziarna, szejki szpinakowe, regularnie biega i po tym czasie morfologia z 0 skoczyła na 5%, teraz zmieniliśmy supramen na profertil zobaczymy co on zdziała.
    Ale uważam dziewczyny że to wszystko bardzo pomaga jak się zbierze do kupy. Małymi krokami do przodu :)

    Monika7 lubi tę wiadomość

    2,5 roku starań
    ona 27 lat
    AMH 3,2
    KIR BX brak:2DS2,2DS3, 2DS4
    ANA1/2/3-dodatnie
    on 29 lat
    Morfologia: 5%
    2 IUI nieudane
    09.2020 1 IVF Mamy ❄️❄️
    13.10.2020 Transfer 5.1.1🙏
    6dpt beta 11,36
    8dpt beta 60,77
    10dpt beta 164,7
    15dpt beta 1014
    22dpt beta 8249
    27dpt beta 22560
    28dpt ❤️
  • Nikola Przyjaciółka
    Postów: 202 27

    Wysłany: 21 lipca 2020, 21:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny, piszę ponieważ tez mamy ten problem. Może któraś z was powie jak to było u was itp. A więc staramy się już 10 miesięcy o dzidzię. Okazało się, że mąż ma żylaki. Jednak z konsultacji u dwóch specjalistów wynika, iż nie zalecają operacji, ponieważ jest ryzykowna. Jeżeli chodzi o wyniki, to ilość, ruch, żywotność, fragmentacja DNA są dobre, jednak niestety morfologia wynosi tylko 3%. Po 3 tygodnikach w innym laboratorium wynik 0%. Załamałam się zupełnie i nie wiem co o tym myśleć. Za tydzień idziemy zrobić kolejne badanie. Czy któraś z Was miala, ma podobny problem? Mąż bierze suplementy, sport, basen, zdrowa dieta, a mimo to jest jak jest.

  • anka Autorytet
    Postów: 1335 288

    Wysłany: 21 lipca 2020, 21:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola wrote:
    Część dziewczyny, piszę ponieważ tez mamy ten problem. Może któraś z was powie jak to było u was itp. A więc staramy się już 10 miesięcy o dzidzię. Okazało się, że mąż ma żylaki. Jednak z konsultacji u dwóch specjalistów wynika, iż nie zalecają operacji, ponieważ jest ryzykowna. Jeżeli chodzi o wyniki, to ilość, ruch, żywotność, fragmentacja DNA są dobre, jednak niestety morfologia wynosi tylko 3%. Po 3 tygodnikach w innym laboratorium wynik 0%. Załamałam się zupełnie i nie wiem co o tym myśleć. Za tydzień idziemy zrobić kolejne badanie. Czy któraś z Was miala, ma podobny problem? Mąż bierze suplementy, sport, basen, zdrowa dieta, a mimo to jest jak jest.
    3% to nie był zły wynik

    Starania od 8.2018
    AMH 1,26 --> 1,98 ✔️
    Morfologia :01.2020- 0%, 06.2020- 7% ✔️
    Fragmentacja DNA 9%✔️
    MTHFR HOMO ❌
    PAI HETERO ❌
    05.2020 UŁAŃSKA
    Jajowody drożne .✔️
    cykle bezowulacyjne.❌
    DHEAS-O4 -584 (148-407) ❌
    Panel tarczycowy ✔️
    Homocysteina ponad 11 ❌
    12.20r-1 cykl z Clo +Ovitrelle-Była owulacja 🤩🍀 progesteron 6dpo - 12,300 ✔️
  • Nikola Przyjaciółka
    Postów: 202 27

    Wysłany: 21 lipca 2020, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    3% to nie był zły wynik

    A jak u was teraz? Bo widzę, że świetnie poprawiła się morfologia 💪🏼!

  • Nikola Przyjaciółka
    Postów: 202 27

    Wysłany: 21 lipca 2020, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    3% to nie był zły wynik
    Tak to był wynik nienajgorszy, ale jednak to drugie badanie i 0%;(

  • KAR Autorytet
    Postów: 447 671

    Wysłany: 22 lipca 2020, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikola wrote:
    Tak to był wynik nienajgorszy, ale jednak to drugie badanie i 0%;(
    NIkola wyniki można porównywać ze sobą jeżeli były wykonywane w tym samym laboratorium w innym wypadku nie ma to sensu. Jak długo mąż jest na suplementach i jakich?? U nas udało się z 0% na 5% ale to 9 miesięcy suplementów.

    2,5 roku starań
    ona 27 lat
    AMH 3,2
    KIR BX brak:2DS2,2DS3, 2DS4
    ANA1/2/3-dodatnie
    on 29 lat
    Morfologia: 5%
    2 IUI nieudane
    09.2020 1 IVF Mamy ❄️❄️
    13.10.2020 Transfer 5.1.1🙏
    6dpt beta 11,36
    8dpt beta 60,77
    10dpt beta 164,7
    15dpt beta 1014
    22dpt beta 8249
    27dpt beta 22560
    28dpt ❤️
  • Nikola Przyjaciółka
    Postów: 202 27

    Wysłany: 22 lipca 2020, 10:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAR wrote:
    NIkola wyniki można porównywać ze sobą jeżeli były wykonywane w tym samym laboratorium w innym wypadku nie ma to sensu. Jak długo mąż jest na suplementach i jakich?? U nas udało się z 0% na 5% ale to 9 miesięcy suplementów.
    Dziekuje za odpowiedź. Ooo to super wynik. Gratuluję!:) Już całe pięć miesięcy. Łyka fertilman plus, bo to polecił nam androlog, dodatkowo witaminę A, E, D3. Orzechy brazylijskie, zdrowa dieta, sport, basen. Nie palił nigdy, alkoholu zero od 2 miesięcy. W takim razie musimy wytrzymać jeszcze tydzień aby powtórzyć badanie w tym samym laboratorium. I być dobrej myśli.

  • KAR Autorytet
    Postów: 447 671

    Wysłany: 22 lipca 2020, 11:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie, że tak :). U nas Supramen był suplementowany ale przez pół roku nic nie drgneło a potam proszę bardzo.
    Może dorzuć jeszcze do tego l-arginine dwa razy dziennie na nią jest najwieksze zapotrzebowanie 2xdziennie po 1 tabletce.
    Na pewno coś ruszy, bądzcie dobrej myśli :) Trzymam kciuki

    2,5 roku starań
    ona 27 lat
    AMH 3,2
    KIR BX brak:2DS2,2DS3, 2DS4
    ANA1/2/3-dodatnie
    on 29 lat
    Morfologia: 5%
    2 IUI nieudane
    09.2020 1 IVF Mamy ❄️❄️
    13.10.2020 Transfer 5.1.1🙏
    6dpt beta 11,36
    8dpt beta 60,77
    10dpt beta 164,7
    15dpt beta 1014
    22dpt beta 8249
    27dpt beta 22560
    28dpt ❤️
  • Nikola Przyjaciółka
    Postów: 202 27

    Wysłany: 22 lipca 2020, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAR wrote:
    Pewnie, że tak :). U nas Supramen był suplementowany ale przez pół roku nic nie drgneło a potam proszę bardzo.
    Może dorzuć jeszcze do tego l-arginine dwa razy dziennie na nią jest najwieksze zapotrzebowanie 2xdziennie po 1 tabletce.
    Na pewno coś ruszy, bądzcie dobrej myśli :) Trzymam kciuki
    Dziękuję Ci bardzo 😊 Dobrze kupię jeszcze dziesiaj. Mam nadzieję, że w końcu będzie lepiej. Ja też trzymam kciuki! Mooocno.

  • Nula8 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 8 sierpnia 2020, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy któraś z was zaszła naturalnie w ciąże z takimi wynikami?
    Badania z marca 2020:
    Okres abstynencji 3 dni
    Objętość 6>1,5ml
    Czas upłynnienia 10<60min
    pH 7,6>7,2
    Wygląd prawidłowy
    Lepkość + (norma +)
    Aglutynacje, agregacje -
    Wyniki HOS testu 51>60%
    Żywe plemniki 51>58%
    Koncentracja 22,43>15mln/ml -> caly ejakulat 134,57mln
    Plemniki ruchliwe 49,67>40%
    Ruch postępowy 33,11>32%
    Nieruchliwe 50,33%
    Budowa prawidłowa 0%
    Wady główki 99%
    Wady wstawki 43%
    Teratozoospermia
    Mąż po konsultacji z andrologiem brał supramen przez 3 miesiące, a następnie wykonał badanie MSOME 6600, gdzie koncentracja plamników to 11mln/ml, plemniki ruchliwe 5mln/ml, objętość 3,5ml. Plemniki I stopnia 0%, II stopnia 0%, III stopnia 7%, IV stopnia 93%, a dodatkowo bardzo wysoka lepkość ejakulatu >+++...testu HBA nie wykonano ze względu na aglutynację plemników ++. Czekamy na wyniki SCD. Androlog w marcu dawał nam szanse na naturalną ciążę, w lipcu rozłożył ręcę i zaleca in-vitro. Zalecił mi konsultację u pani ginekolog z invimedu. U mnie wszystko ok, pani doktor powiedziała, że na naturalną ciążę daje nam 1% szans przy takich wynikach nasienia...co myślicie? Jesteśmy młodzi, mąż jest szczupły, aktywny, odżywiamy się raczej dobrze, nie pali, alkohol okazjonalnie...

    Ona: 25 lat
    Monitoring cykli-wszystko w normie
    AMH 2,28
    Badania w 3 d.c.
    FT3 2,7 (2,5-4,3)
    FT4 0,68(0,65-1,48)
    Estradiol 50,5 (22,4-115)
    TSH 2,5
    FSH 9,9 (3,85-8,78)
    LH 8,1 (2,12-10,89)
    Prolaktyna 12,12 (3,34-26,72)
    Testosteron 0,23 (0,1-0,75)
    Badania w 21 d.c
    Estradiol 152 (36,5-246)
    Progesteron 10,64 (5,16-18,56)
  • CzeresniowaMama Autorytet
    Postów: 592 191

    Wysłany: 8 sierpnia 2020, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nula8 wrote:
    Cześć, czy któraś z was zaszła naturalnie w ciąże z takimi wynikami?
    Badania z marca 2020:
    Okres abstynencji 3 dni
    Objętość 6>1,5ml
    Czas upłynnienia 10<60min
    pH 7,6>7,2
    Wygląd prawidłowy
    Lepkość + (norma +)
    Aglutynacje, agregacje -
    Wyniki HOS testu 51>60%
    Żywe plemniki 51>58%
    Koncentracja 22,43>15mln/ml -> caly ejakulat 134,57mln
    Plemniki ruchliwe 49,67>40%
    Ruch postępowy 33,11>32%
    Nieruchliwe 50,33%
    Budowa prawidłowa 0%
    Wady główki 99%
    Wady wstawki 43%
    Teratozoospermia
    Mąż po konsultacji z andrologiem brał supramen przez 3 miesiące, a następnie wykonał badanie MSOME 6600, gdzie koncentracja plamników to 11mln/ml, plemniki ruchliwe 5mln/ml, objętość 3,5ml. Plemniki I stopnia 0%, II stopnia 0%, III stopnia 7%, IV stopnia 93%, a dodatkowo bardzo wysoka lepkość ejakulatu >+++...testu HBA nie wykonano ze względu na aglutynację plemników ++. Czekamy na wyniki SCD. Androlog w marcu dawał nam szanse na naturalną ciążę, w lipcu rozłożył ręcę i zaleca in-vitro. Zalecił mi konsultację u pani ginekolog z invimedu. U mnie wszystko ok, pani doktor powiedziała, że na naturalną ciążę daje nam 1% szans przy takich wynikach nasienia...co myślicie? Jesteśmy młodzi, mąż jest szczupły, aktywny, odżywiamy się raczej dobrze, nie pali, alkohol okazjonalnie...

    Jeśli mogę od siebie Ci coś doradzić to słuchaj lekarza. Moj maz tez młody, bez nałogów, plywa, uprawia sporty, bierze witaminy i zdrowo się odżywia, a wyniki w ciągu 4 lat lecą nam na łeb na szyję. Aktualnie problem jest, żeby wykonać badanie, bo nie ma z czego. Nie chciało mi się wierzyć, że jedynym ratunkiem jest in vitro, mamy córkę! A tu błędem było takie myślenie, bo z naszymi aktualnymi wynikami szanse małe nawet z in vitro, trzeba było robić zaraz jak mam lekarz mówił.

    Córcia 05.11.2012! :) Naturals
    33 l.👩
    AMH 3.99
    Tsh 1.4
    IO
    36 l.🧔
    Morfologia 2%
    SCD 18%
    Kariotypy prawidłowe.
    29.01 - 1DS 🙉
    ICSI+SEPARACJA+PICSI+ AHA Embryohatching 🙏
  • Kuki87 Koleżanka
    Postów: 77 1

    Wysłany: 27 września 2020, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalamana84 wrote:
    Dziewczyny nie załamujcie się mój mąż miał bardzo słabe plemniki mnóstwo uszkodzonych. W październiku dowiedziałam się że bardzo ciężko będzie mi zajść w ciążę z taką jakością plemników a w listopadzie już byłam w ciąży, moja córka za 3 tygodnie kończy 4 lata i jest zdrową silną dziewczynką która daje w kość za 2. Nie zawsze słabe wyniki muszą znaczyć że już nie ma nadziei na ciąże. POzdrawiam was cieplutko i trzymam za wszystkie kciuki.
    Hej, dajesz nadzieję 👏🏻 mój odebrał wyniki i 72 % plemników nieruchomych, prawidłowych 0
    Mówisz że da się to poprawić?

    czerwiec 2019- poronienie samoistne/ łyżeczkowanie
    kwiecień 2020- cp/ usunięcie lewego jajowodu
    Czerwiec 2020- leczenie metrotreksatem pozostałości po cp
  • nikus Znajoma
    Postów: 25 7

    Wysłany: 14 października 2020, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    wg mnie polecam na poprawę morfologii : likopen, beta-glukan, mio-inozytol.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2020, 15:39

‹‹ 263 264 265 266 267 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego