X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • MaBu Koleżanka

Wysłany: 18 grudnia 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28 wrote:
    Spokojnie. Wyniki nie są tragiczne. Trzeba się wybrać do androloga. No i podstawa zero używek i suplementy. Widzę, ze dopiero zaczęliście starania niedawno. Z takimi wynikami udaje się i naturalnie z tego co zaobserwowałam na forum:)

Koniczynka28 bardzo dziękuję, trochę mnie podniosłaś na duchu. Mogę zapytać jak długo Wy się staracie?

Starania od czerwca 2020
    Klinika Macierzyństwo - dr P
  • Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2020, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaBu wrote:
    Koniczynka28 bardzo dziękuję, trochę mnie podniosłaś na duchu. Mogę zapytać jak długo Wy się staracie?
    Partner 7 lat, bo zaczął już w poprzednim związku (4 nieudane procedury ivf). A my razem 3 lata:l seksu bez zabezpieczeń. Ale od razu mówili, ze naturalnie nie ma szans. Z pomocą medyczna ponad rok. Nie chcieliśmy ivf stad dawca. Teraz zmieniliśmy klinikę. Finalnie na koniec grudnia zaczynam stymulację do ivf i robimy zabieg z nasieniem partnera:)
    Musi być dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2020, 20:12

• MaBu Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia 2020, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28, oooo widzę że jesteście teraz w nOvum w Warszawie, myślę że to świetny ruch, wiele wiele osób mówiło mi że to jest po prostu najlepsza klinika dostępna w Polsce. Była też na forum jedna dziewczyna która pisała posta 'ku przestrodze' żeby nie chodzić po prostu do akredytowanej kliniki tylko do najlepszej a ta w nOvum ma najwyższą skuteczność. Co jak co ale do IVF muszą być najlepsi specjaliści, począwszy od laborantów, przez lekarzy ginekologów i andrologów a skończywszy na embriologach. Trzymam mocno mocno kciuki <3 Tak jak piszesz, musi się udać. Osobiście nie znam nikogo kto próbuje a komu w końcu by się nie udało, włączając w to pary które starały się ponad 15 lat i kończyło się naturalną ciążą. Tak jak piszesz, prędzej czy później, musi się udać!

Koniczynka28 lubi tę wiadomość

Starania od czerwca 2020
  • Banana1234 Nowa

Wysłany: 21 grudnia 2020, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim! Od trochę ponad roku staramy się z mężem zajść w ciążę i zdecydowaliśmy się w ostatnim czasie na badanie nasienia. Oto wyniki:
    Koncentracja 8.5 mln/ml
    Całkowita liczba (TSC) 42.50 mln
    PR 31%
    NP 12%
    IM 57%
    Prawidłowa budowa 0%
    Wady główki i akrosomu 99%
    Wady wstawki 48%
    Wady witki 36%
    W komentarzu wpisane: Astenoteratozoospermia.
    Dodam jeszcze, że mąż ma kamicę nerkową i miał kilkukrotnie wykonywany zabieg rozbijania kamieni ultradźwiękami. Nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ.
    Nie wiem czy już się załamywać, bo nie mamy żadnych szans na ciążę, bo na tą chwilę tkwię w zawieszeniu... Wizytę u lekarza mamy dopiero w styczniu, ale może wy mi coś wcześniej podpowiecie.

• MaBu Koleżanka

Wysłany: 21 grudnia 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Banana1234
    U nas to samo, asthenoterstozoospermia. Tutaj jest bardzo dużo możliwości, usuwanie kamieni nerkowych jak najbardziej mogło mieć wpływ na taki stan rzeczy, tak naprawdę każda infekcja czy schorzenie ma wpływ na płodność. Teraz podstawa to wizyta u porządnego androloga który zleci dalsza diagnostykę. Ta morfologia wiem że może Cię załamywać ale często tak się zdarza jak jest jakaś bakteria/żylaki po wróżka nasiennego/infekcja/stan zapalny itp. Twój partner jaki styl życia prowadzi, jak się odżywia, w jakim jest wieku? Wiem że to trud e tak czekać na wizytę ale niestety nic innego nam nie pozostaje, na szczęście przyczyną męska niepłodności często jest odwracalna (na spermatogeneze ma wpływ całościowy stan zdrowia, im zdrowszy mężczyzna tym lepsze plemniki). No i najważniejsze, nam lekarz poza podstawową diagnostyką (posiew, usg, badanie palpacyjne) zlecił wykonanie seminogram po raz drugi za miesiąc. Dopiero dwa podobne wyniki w takim odstępie czasu mogą być traktowane jako wstępną diagnoza. Morfologia u wielu mężczyzn jest w tym okresie roku zanizona np. ze względu na brak witaminy D.
    Wiem że takie określenie jak asthenoteratospermia brzmi straszne i wiem jaki to szok i stres ale trzeba zacisnąć zęby, uzbroić się w cierpliwość i iść do androloga. Odradzam szukanie informacji w internetach, bo to tylko potęguje stres a i tak lekarz na to musi spojrzeć, zostaw to jemu, za to ma płacone i to jego zadanie żeby powiedzieć Wam co dalej. Wiem co teraz czujesz bo na początku tygodnia dostaliśmy taki właśnie wynik, przytulam mocno, trzymaj się 😗😗😗

Starania od czerwca 2020
  • Banana1234 Nowa

Wysłany: 22 grudnia 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaBu wrote:
    Banana1234
    U nas to samo, asthenoterstozoospermia. Tutaj jest bardzo dużo możliwości, usuwanie kamieni nerkowych jak najbardziej mogło mieć wpływ na taki stan rzeczy, tak naprawdę każda infekcja czy schorzenie ma wpływ na płodność. Teraz podstawa to wizyta u porządnego androloga który zleci dalsza diagnostykę. Ta morfologia wiem że może Cię załamywać ale często tak się zdarza jak jest jakaś bakteria/żylaki po wróżka nasiennego/infekcja/stan zapalny itp. Twój partner jaki styl życia prowadzi, jak się odżywia, w jakim jest wieku? Wiem że to trud e tak czekać na wizytę ale niestety nic innego nam nie pozostaje, na szczęście przyczyną męska niepłodności często jest odwracalna (na spermatogeneze ma wpływ całościowy stan zdrowia, im zdrowszy mężczyzna tym lepsze plemniki). No i najważniejsze, nam lekarz poza podstawową diagnostyką (posiew, usg, badanie palpacyjne) zlecił wykonanie seminogram po raz drugi za miesiąc. Dopiero dwa podobne wyniki w takim odstępie czasu mogą być traktowane jako wstępną diagnoza. Morfologia u wielu mężczyzn jest w tym okresie roku zanizona np. ze względu na brak witaminy D.
    Wiem że takie określenie jak asthenoteratospermia brzmi straszne i wiem jaki to szok i stres ale trzeba zacisnąć zęby, uzbroić się w cierpliwość i iść do androloga. Odradzam szukanie informacji w internetach, bo to tylko potęguje stres a i tak lekarz na to musi spojrzeć, zostaw to jemu, za to ma płacone i to jego zadanie żeby powiedzieć Wam co dalej. Wiem co teraz czujesz bo na początku tygodnia dostaliśmy taki właśnie wynik, przytulam mocno, trzymaj się 😗😗😗

Dziękuję za słowa otuchy ☺️
    Oboje mamy 29 lat, mąż kiedyś był sportowcem, ale ze względu na swoją nerkową przypadłość nie może już tak intensywnie uprawiać sportu, ale w miarę możliwości stara się utrzymać aktywność fizyczną. Nie pali, alkohol okazyjnie, a co do odżywiania to staramy się mieć w miarę zbilansowaną dietę.

• MaBu Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    29 lat to całkiem w porządku wiek, jest jeszcze dość dużo czasu. Poczekajcie spokojnie na to co powie androlog, pewnie zanim wykonacie dalsze badania zleci Wam właśnie poprawę diety, rezygnację z używek, uważać żeby nie przegrzewać jąder i najpewniej jakieś suplementy typu Profertil lub Fertilman. Dawaj znać jak tylko coś będziecie wiedzieć. Tulę mocno <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 13:55

Starania od czerwca 2020
  • Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2020, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc. Wcześniej była dyskusja o leczeniu mężczyzn pregnylem 500 raz w tygosniu.
    Podzielę się jak wyszło u nas po kuracji 6 tygodniowej. Generalnie ogólnie efektu nie ma, ale nie ma tez strat (nie pogorszyło się). Zawsze uważam, ze warto było spróbować.
    Jest ciut lepiej, ale to tez co badanie były delikatne różnice, wiec nie wiem na ile to leki a na ile dany moment.
    Testosteron z dolnej granicy skończył na środek czyli jest ładny:)
    Nasienie: morfologia z 1% skok na 2% i ruch calkowity z 10% na 12%. Ruch postępowy bez zmian 3%.

• my.heart. Koleżanka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniczynka28 wrote:
    Czesc. Wcześniej była dyskusja o leczeniu mężczyzn pregnylem 500 raz w tygosniu.
    Podzielę się jak wyszło u nas po kuracji 6 tygodniowej. Generalnie ogólnie efektu nie ma, ale nie ma tez strat (nie pogorszyło się). Zawsze uważam, ze warto było spróbować.
    Jest ciut lepiej, ale to tez co badanie były delikatne różnice, wiec nie wiem na ile to leki a na ile dany moment.
    Testosteron z dolnej granicy skończył na środek czyli jest ładny:)
    Nasienie: morfologia z 1% skok na 2% i ruch calkowity z 10% na 12%. Ruch postępowy bez zmian 3%.

kurcze, szkoda że bardziej spektakularnych efektów brak :(

• Koniczynka28 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my.heart. wrote:
    kurcze, szkoda że bardziej spektakularnych efektów brak :(
    Ja się cieszę, ze nie jest gorzej:p bo niektórzy tak mieli. U nas i tak tylko ivf wiec dobrze, ze coś w górę skoczyło ❤️ Ja jestem już w trakcie stymulacji do ivf. 💪💪

Zielone.Slonce lubi tę wiadomość

• Alicja10 Debiutantka

Wysłany: 7 stycznia 2021, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy przy morfologii 3% udało się którejś z Was naturalnie zajść w ciąże? Czy to możliwe? Jeżeli tak to ile Wam to zajęło? Inne parametry w normalnie.

ONA: 29 lat. Wiecznie na diecie, BMI 27. Wszystkie inne wyniki, parametry w normie.

ON: 36 lat. Teratozoospermia - morfologia 3%. Wszystkie inne wyniki, parametry w normie.

Styczeń 2021 - rozpoczęty szósty miesiąc starań.
  • MaBu Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2021, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja10 ja byłam z mężem u androloga w tym tygodniu i powiedział że jest to możliwe (też mamy 3 % przy całkowitej liczbie 188 mln lub 30mln/ml). Niemniej najlepiej byłoby to poprawić. Weź też pod uwagę że to tylko normy parametrów, ktoś może mieć wszystko w normie i np. 5% dobrych plemników w próbce 100 mln plemników a inna osoba 3% dobrych plemników w 250 mln i wtedy po przeliczeniu wychodzi więcej plemników u osoby poniżej normy (tej z trzema procentami). To już tutaj bardzo oklepane ale nie ma wyjścia - trzeba iść do androloga a niektóre zmiany trzeba wprowadzać już (zero używek, lepsza dieta, więcej ruchu, ograniczyć siedzenie żeby nie przegrzewać jąder, luźniejsza bielizna, jakieś suplementy). Nam androlog zalecił odstawić czerwone mięso, znacznie ograniczyć sól kuchenną, dorzucić orzechy włoskie i brazylijskie, korzeń maca, cytrusy. No i uzbroić się w cierpliwość, poprawa może być za trzy miesiące ale może też być za pół roku albo i dłużej. Androlog pewnie każe powtórzyć/rozszerzyć badania i przyjść z wynikami na kontrolę po trzech miesiącach.

Starania od czerwca 2020
  • nikus Znajoma

Wysłany: 7 stycznia 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziwie sie, ze lekarze nic nie mowia o likopenie, mio-inozytolu ...
    przeciez to sa juz przeciez ewidentnie poprawiajace morfologie suple.
    Chyba chca troche naciagac ludzi w tych klinikach

https://natural-fertility-info.com/lycopene-found-to-influence-sperm-morphology.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 20:06

• Alicja10 Debiutantka

Wysłany: 7 stycznia 2021, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaBu oczywiście byliśmy u androloga jak tylko dostaliśmy wyniki. Zrobiliśmy jeszcze dodatkowe badania oraz mąż miał usg. Wszystko w normie tylko ta morfologia...
    Androlog oczywiście twierdzi żeby się starać i za 3 miesiące powtórzyć badania. Dodatkowo mąż się suplementuje od tego czasu (ja wybrałam Nucleox bo od mojego ginekologa miałam poleconą żeńską wersję czyli Miovelie, ale czytałam sporo dobrych opinii o PROfertil i chyba w następnym miesiącu na niego przejdziemy). Bardziej chodzi o informacje czy Wam się udało? Szukam słów, które mnie pocieszą albo odwrotnie - które przygotują, że raczej mamy zacząć rozważać IUI :)

ONA: 29 lat. Wiecznie na diecie, BMI 27. Wszystkie inne wyniki, parametry w normie.

ON: 36 lat. Teratozoospermia - morfologia 3%. Wszystkie inne wyniki, parametry w normie.

Styczeń 2021 - rozpoczęty szósty miesiąc starań.
  • Dominisia883 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Mogłabym prosić Was o pomoc? 😥🙏♥️
    https://zrzutka.pl/ys5shf

Kiepskie nasienie
    IO
    Mutacje mthfr hetero
    4 lata starań
    2018 IUI 😥
    06.2020 IVF biochemiczna 😥
    Próbujemy dalej naturalnie ♥️
    Klinika Medart Poznań 🤞🍀
  • Blanka1988 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, trafiłam w końcu na forum męskie, bo do tej pory oblegałam tylko kobiece. Jestem właśnie świeżo po CB💔 sprawdziliśmy dzisiaj wyniki męża i chyba jest masakra. Ale spójrzcie same, Wy pewnie trochę się znacie. Bo my jesteśmy w tym zupełnie zieloni, ale te wysokie % przerażająco wyglądają.

Podpowiedzcie coś proszę. Da się z tym coś zrobić? Z czego to wynika? Jakieś leki? Suplementy? Czekamy już na wizytę u andologa. Ale błagam pocieszcie chociaż troszkę, że jest szansa na dzieciątko?

https://naforum.zapodaj.net/a9006ec6fd18.png.html

https://naforum.zapodaj.net/092b29f8ffe4.png.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 21:09

🙋33🤵31
    💚19dpo HCG 1309,92
    thgfs65gxmx9kgs4.png

qdkke6ydl3jfmmh3.png
    Rodzę 16 października
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2021, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka1988 wrote:
    Witajcie, trafiłam w końcu na forum męskie, bo do tej pory oblegałam tylko kobiece. Jestem właśnie świeżo po CB💔 sprawdziliśmy dzisiaj wyniki męża i chyba jest masakra. Ale spójrzcie same, Wy pewnie trochę się znacie. Bo my jesteśmy w tym zupełnie zieloni, ale te wysokie % przerażająco wyglądają.

Podpowiedzcie coś proszę. Da się z tym coś zrobić? Z czego to wynika? Jakieś leki? Suplementy? Czekamy już na wizytę u andologa. Ale błagam pocieszcie chociaż troszkę, że jest szansa na dzieciątko?

Chyba ten link nie działa.

• Syla87 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka1988 wrote:

Próbuje porównać z naszymi bo mąż już po wizycie u androloga i wydaje mi się że wyniki są ok, jedyne co to morfologia 3% ale norma jest od 4% wiec nie ma dramatu. Mój mąż ma Fertilman plus, Q10, vit. C, D i pije dużo soku pomidorowego bo likopen w nim niej. Zmieńcie diete na bardziej warzywna i owocowa, stop używkom, więcej ruchu, i przewiewne gacie. Będzie dobrze, nie martw się ☺️

Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
    10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰
  • Blanka1988 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2021, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka1988 wrote:

Dziewczyny, mąż był u androloga, który powiedział mu ze te wyniki nasienia były robione komputerowo i tam jest duże odchylenie błędu. Że ponoć jak badanie zostałoby przeprowadzone "ręcznie" przez laboranta pod mikroskopem, to zapewne wyszłoby lepiej. 🙈

Polecił suplement Sermatrop ALFA i zalecił żeby nie przegrzewać jąder. Nic innego. Ani zmiany diety, ani stylu życia, ani nic!

Powiedział lekarz, że ciąża biochemiczna nie leży po stronie mężczyzny, że on zacząłby leczenie od endometrium, bo to powoduje cb 😭

Zatem powiem Wam, że już nic nie wiem. Nic. Każdy mówi co innego. Nie wiadomo komu ufać, kogo słuchać... Oszaleć można z niewiedzy. 🙈

🙋33🤵31
    💚19dpo HCG 1309,92
    thgfs65gxmx9kgs4.png

qdkke6ydl3jfmmh3.png
    Rodzę 16 października
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2021, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem nowa na forum, staramy się od roku o dzidziusia, niestety bezskutecznie, od grudnia robimy badania, u mnie narazie ok, czeka mnie badanie droznosci jajowodów, póki co odebrałam wyniki nasienia męża i załamka totalna 😭

Upłynnienie 15, norma do 60
    Objetosc 3,2, norma od 1,5
    Ph 7,9 ,norma od 7,2
    Barwa mleczno szara
    Lepkosc prawidłowa
    Koncentracja plemników 6,4 ,norma od 15
    Calkowita liczba plemników w ejakulacie 20,48 ,norma od 39
    Ruch postępowy % 42 ,norma od 32
    Ruch postępowy mln/ejakulat 8,60 , norma od 32,5
    Ruch całkowity % 63 , norma, od 40
    Ruch całkowity mln/ejakulat 12,90 , norma od 15,6
    Brak ruchu % 37 , norma do 60
    Plemniki zywe % 69 , norma od 58
    Plemniki zywe mln/ejakulat 14,13 norma od 22,6
    Plemnki o prawidłowej budowie % 1 , norma od 4
    Plemniki o prawidłowej budowie mln/ejakulat 0,20 , norma od 1,6
    Plemniki o nieprawidłowej budowie % 99 , norma do 96
    Aglutynacja brak
    Agregacja brak
    Koncentracja komórek okrągłych (mln/ml) 0,3 , norma do 5
    Koncentracja leukocytów per. - dodatnich (mln/ml) 0 , norma do 1
    Plemniki ruchliwe z przyłączona granulką % 1 , norma do 50.

Dość że jest ich maleńko to jeszcze ta straszna morfologia 😢 kupiłam mężowi profertil, Magnez, Wit d3+K2, Wit C.. Czekamy na wizytę u urologa, narazie z hormonów wyszła mu trochę podwyższona prolaktyna, wynik 20 a norma do 13. Może tu jest przyczyna, już sama nie wiem..
    Jestem zalamana 😭

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
‹‹ 266 267 268 269 270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ