Forum Męskie sprawy Teratozoospermia
Odpowiedz

Teratozoospermia

Oceń ten wątek:
  • Syla87 Autorytet
    Postów: 489 220

    Wysłany: 24 marca, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betelgeza wrote:
    Wszystkie polecane na tym forum, wit e, c, d, cynk, selen, l karnityna, koenzym q10, kwas foliowy. Z diety to sporo szpinaku (przemycany w koktajlach) i soki pomidorowe. Spadły nam leukocyty do marginalnych wartości, wcześniej przekraczały normę. Żywotność i ruchliwość też wzrosły.

    O proszę a mój stary tak się krzywi na szpinak (bo tez go katuje w koktajlach, kanapkach itp.) sok pomidorowy grzecznie pije 🤣 mam nadzieje ze u nas tez będzie poprawa już prawie 4 miesiace od ostatniego badania

    Starania od 08.2019

    👩🏼 Euthyrox 25 na przemiennie z 50. Guzki na tarczycy
    Tsh: 1,3
    Progesteron w 8dp: 10,5
    Prolaktyna: 17
    Badanie drożności 03.03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony, laparo zaplanowane na 29.06.2021 - oby nie było potrzebne

    Suple: pregnastart, wit. D 2000, magnez, maca, olej lniany, siemie lniane, czarnuszka
    Od 04.01.21 - akupunktura
    Luty 1 cykl z Miovelia NAC - nigdy więcej od tego czasu kłopoty z owulacją

    👨🏻 20.11.2020 morfologia 1% reszta parametrów ok
    powtórka badania w marcu

    Suple: Fertilman, Q10, wit. C, wit. D, tran, maca, dużooo soku pomidorowego

    Akupunktura


    👰🏼‍♀️🤵🏽‍♂️=?
  • Iskra444 Ekspertka
    Postów: 233 140

    Wysłany: 25 marca, 10:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Betelgeza wrote:
    Hej, po 3mc supli, stosowania wszystkich zaleceń (ruch, luźne bokserki, zero gorących kąpieli itp) morfologia z 1% skoczyła na 6% (!!!) :)
    Dajesz nadzieję! 😁

    My - 2013👰🏻‍♀️🤵🏻‍♂️
    Iskierka - 2018👧🏼

    Starania o drugą Iskierkę od 05.2020❤️
    11.2020 - cb 💔

    Ona (30l.) -
    niedoczynność tarczycy (wszystko ustawione obecnie)
    Owulacja potwierdzona monitoringami
    Kwas foliowy, wit. D, Maca, Shitavari, olej z wiesiołka

    On (33l.) -
    Badanie nasienia (02.2021)
    Podwyższone leukocyty
    Morfologia 1%
    Pozostałe parametry w normie
    Wit B i D, Potas, FertilMan Plus, LevoxA (kuracja zakończona)
  • Daisy90 Przyjaciółka
    Postów: 89 42

    Wysłany: 1 kwietnia, 09:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Wczoraj odebraliśmy z mężem wyniki sperminogramu kompletnego i nasz świat się zawalił.

    Teratozoospermia. Oligoasthenozoospemia. Wynik HOS-Testu poniżej normy. Obniżony odsetek żywych
    plemników. Podwyższona lepkość ejakulatu

    -objętość 4.50
    -czas upłynnienia 10 min
    -pH 7.70
    -wygląd prawidłowy
    -lepkość ++ (norma +)
    -aglutynacje -
    -agregacje -
    -Inne komórki -
    Wynik HOS testu%- 31%. (norma min 60%)
    Żywe plemniki - 30% (norma min 58%)
    Koncentratacja 2,36 mln/ml (norma min 15)
    Koncentracja 10.62 mln/ejakulatu (norma min 39)
    Pelminiki ruchliwe P+MP - 10, 28.57%, Koncentracja 0. 67 mln/ml, 3.04 mln/ejakulat
    Ruch postępowy 8, 22.86%, 0.54 mln/ml, 2.43 mln/ejakulat
    Ruch niepostępowy 2, 5.71%, 0.13 mln/ml, 7.59 mln/ejakulat
    Nieruchliwe: 25, 71.43%, 1.69 mln/ml, 7.59 mln/ejakulat
    Morfologia: 0%
    Plemniki nieprawidłowe: 100%
    Ibdeks teratozoospermia 1.47
    Wady główki 88.24%, suma 15
    Wady wstawki 52.94%, suma 9
    Wady witki 5.88%, suma 1


    Czy tak fatalne wyniki da się jakoś poprawić? Czy jest jakakolwiek szansa na ciaze naturalna lub in vitro?

    Dodam, że w naszym przypadku zmiana stylu życia jest niemal niemożliwa - mąż zdrowo się odżywia, nigdy nie palił, nie pije alkoholu (jakiegokolwiek), od zawsze ma do czynienia ze sportem. Jedynie stres w pracy...

    Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi.
    Nie ukrywam, że jestem załamana 💔

    Starania od IV.2020
  • Nula8 Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 1 kwietnia, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy90 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Wczoraj odebraliśmy z mężem wyniki sperminogramu kompletnego i nasz świat się zawalił.

    Teratozoospermia. Oligoasthenozoospemia. Wynik HOS-Testu poniżej normy. Obniżony odsetek żywych
    plemników. Podwyższona lepkość ejakulatu

    -objętość 4.50
    -czas upłynnienia 10 min
    -pH 7.70
    -wygląd prawidłowy
    -lepkość ++ (norma +)
    -aglutynacje -
    -agregacje -
    -Inne komórki -
    Wynik HOS testu%- 31%. (norma min 60%)
    Żywe plemniki - 30% (norma min 58%)
    Koncentratacja 2,36 mln/ml (norma min 15)
    Koncentracja 10.62 mln/ejakulatu (norma min 39)
    Pelminiki ruchliwe P+MP - 10, 28.57%, Koncentracja 0. 67 mln/ml, 3.04 mln/ejakulat
    Ruch postępowy 8, 22.86%, 0.54 mln/ml, 2.43 mln/ejakulat
    Ruch niepostępowy 2, 5.71%, 0.13 mln/ml, 7.59 mln/ejakulat
    Nieruchliwe: 25, 71.43%, 1.69 mln/ml, 7.59 mln/ejakulat
    Morfologia: 0%
    Plemniki nieprawidłowe: 100%
    Ibdeks teratozoospermia 1.47
    Wady główki 88.24%, suma 15
    Wady wstawki 52.94%, suma 9
    Wady witki 5.88%, suma 1


    Czy tak fatalne wyniki da się jakoś poprawić? Czy jest jakakolwiek szansa na ciaze naturalna lub in vitro?

    Dodam, że w naszym przypadku zmiana stylu życia jest niemal niemożliwa - mąż zdrowo się odżywia, nigdy nie palił, nie pije alkoholu (jakiegokolwiek), od zawsze ma do czynienia ze sportem. Jedynie stres w pracy...

    Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi.
    Nie ukrywam, że jestem załamana 💔
    Kilka miesięcy temu dodawałam tu wyniki mojego męża. Były lepsze pod względem ilości od waszych, ale morfologia również 0%. Teraz skoczyła na 1% i znacznie poprawiła się żywotność i ruchliwość. Lekarz powiedział, że do in vitro jest wystarczająco dobrze i raczej się zdecydujemy. Za nami jakieś 20 cykli starań i nic...Mąż bardziej pilnuje diety, ale też nigdy nie odżywiał się źle, jest aktywny. Częściej nosi luźną bieliznę i stosuje zimne prysznice.

    Daisy90 lubi tę wiadomość

    Ona: 25 lat
    Monitoring cykli-wszystko w normie
    AMH 2,28
    Badania w 3 d.c.
    FT3 2,7 (2,5-4,3)
    FT4 0,68(0,65-1,48)
    Estradiol 50,5 (22,4-115)
    TSH 1,9
    FSH 9,9 (3,85-8,78)
    LH 8,1 (2,12-10,89)
    Prolaktyna 12,12 (3,34-26,72)
    Testosteron 0,23 (0,1-0,75)
    Badania w 21 d.c
    Estradiol 152 (36,5-246)
    Progesteron 10,64 (5,16-18,56)
  • Daisy90 Przyjaciółka
    Postów: 89 42

    Wysłany: 1 kwietnia, 14:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nula8 wrote:
    Kilka miesięcy temu dodawałam tu wyniki mojego męża. Były lepsze pod względem ilości od waszych, ale morfologia również 0%. Teraz skoczyła na 1% i znacznie poprawiła się żywotność i ruchliwość. Lekarz powiedział, że do in vitro jest wystarczająco dobrze i raczej się zdecydujemy. Za nami jakieś 20 cykli starań i nic...Mąż bardziej pilnuje diety, ale też nigdy nie odżywiał się źle, jest aktywny. Częściej nosi luźną bieliznę i stosuje zimne prysznice.
    A czy Twój mąż zażywa jakieś suplementy diety, witaminy które mogły mieć wpływ na poprawę wynikow?

    Starania od IV.2020
  • Nula8 Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 1 kwietnia, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy90 wrote:
    A czy Twój mąż zażywa jakieś suplementy diety, witaminy które mogły mieć wpływ na poprawę wynikow?
    Brał przez pewien czas dosyć sporo suplementów. Na początku zalecany przez androloga supramen, wyniki MSOME po około 3 misiącach wykazały znacznie mniejszą ilość plemników i brak plemników klasy I i II. Potem sama zrobiłam mu mix suplementów m.in. cynk, selen ,MACA, NAC, wit. D, kwas foliowy, wit. C. Brał to przez pewien czas regularnie jakoś do października, potem odpuściliśmy wszystkie suplementy, a ostatnie badanie mamy z marca. Może to one miały jakiś wpływ, ale pewności nie mam, bo przerwa była dosyć długa:)

    Ona: 25 lat
    Monitoring cykli-wszystko w normie
    AMH 2,28
    Badania w 3 d.c.
    FT3 2,7 (2,5-4,3)
    FT4 0,68(0,65-1,48)
    Estradiol 50,5 (22,4-115)
    TSH 1,9
    FSH 9,9 (3,85-8,78)
    LH 8,1 (2,12-10,89)
    Prolaktyna 12,12 (3,34-26,72)
    Testosteron 0,23 (0,1-0,75)
    Badania w 21 d.c
    Estradiol 152 (36,5-246)
    Progesteron 10,64 (5,16-18,56)
  • Yoa Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 1 kwietnia, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy orientujecie się czy suplementacją mozna obnizyc jakos FSH?

  • Maryjanka Nowa
    Postów: 5 0

    Wysłany: 8 kwietnia, 22:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy mogę dołączyć? Już nie wiem co mam robić i myśleć... staramy się o ciążę ponad 2 lata, ale non stop coś. Do tej pory myślałam, że niepowodzenia są spowodowane przeze mnie (niedoczynność, hiperprolaktynemia, insulinoopornosc, problemy z owulacja przez nierosnace pecherzyki, więc mieliśmy 3 stymulacje clo), ponieważ badania partnera z ubiegłego roku były ok. Jednak po moim dobrym wyniku badania drożności, gin poleciła zrobić ponownie seminogram przed zmianą stymulacji w nowym cyklu i ... wyniki partnera mnie podlamaly.
    morfologia spadła do 0%, aglutynacja 1D, agregacja, ruch postępowy 10,9% ale w całości 31,13mln, całkowity 32,7% ale w całości 93,39mln. Koncentracja 64,91 mln/ml , całkowita liczba 285,60 mln/ejakulat, plemniki żywe 83%.
    Przełom stycznia/lutego braliśmy antybiotyk na ureoplazme i była dłuższa abstynencja czy to mogło tak pogorszyc jego wyniki? Co możemy zrobić? Czy ciąża naturalna jest możliwa? Moja gin poradziła póki co nie panikowac, bo to może być chwilowa niedyspozycja, zleciła suplementacje i ponowne badanie za 3mce. Jednak nie chce tracić czasu, żeby ewentualne leczenie wprowadzać dopiero po tym czasie, dlatego partner zrobił badania hormonalne. Dodam, że ma dość niskie libido, dlatego zastanawiałam się czy nie jest związane to z testosteronem i faktycznie wynik jest dość niski. Co sądzicie?

    Tsh 2,90 mlU/I (norma do 4,20)
    Prolaktyna 305,4 mlU/l (norma do 456)
    Fsh 4,19 U/l (norma do 12,4)
    Lh 3,67 mlU/ml (norma do 8.6)
    Progesteron 0,15ng/ml (norma 0,149)!
    Testosteron 3,0ng/ml (norma od 2,49 do 8,36)
    Estradiol 29,7 pg/ml (norma 43,2)

  • Kookoosanka Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 20 kwietnia, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was dziewczyny,
    my wczoraj otrzymaliśmy wyniki partnera...

    Koncentracja 23 mln/ml (norma min 15)
    koncentracja 46 mln/ejakulatu (norma min 39)
    Plemniki ruchliwe P+MP -65 %, Koncentracja 14,95 mln/ml, 29,9 mln/ejakulat
    Ruch postępowy (P) 60 % mln/ml 13,8 mln /ejakulat 27,6
    Ruch niepostępowy (NP) 5 % mln/ml 1,15 mln /ejakulat 2,3
    Morfologia:
    Plemniki prawidłowe 0%
    Plemniki nieprawidłowe 100%
    Wady główki 100 %
    Wady wstawki 29 %
    Wady witki 33 %

    Czy któraś z was miała styczność z takimi wynikami?
    O ile BADANIE MAKROSKOPOWE są w normie to Morfologia wyszła fatalna.
    Zastawiam się jakie są szanse na naturalne poczęcie...

  • Betelgeza Koleżanka
    Postów: 49 14

    Wysłany: 20 kwietnia, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kookoosanka wrote:
    Witam was dziewczyny,
    my wczoraj otrzymaliśmy wyniki partnera...

    Koncentracja 23 mln/ml (norma min 15)
    koncentracja 46 mln/ejakulatu (norma min 39)
    Plemniki ruchliwe P+MP -65 %, Koncentracja 14,95 mln/ml, 29,9 mln/ejakulat
    Ruch postępowy (P) 60 % mln/ml 13,8 mln /ejakulat 27,6
    Ruch niepostępowy (NP) 5 % mln/ml 1,15 mln /ejakulat 2,3
    Morfologia:
    Plemniki prawidłowe 0%
    Plemniki nieprawidłowe 100%
    Wady główki 100 %
    Wady wstawki 29 %
    Wady witki 33 %

    Czy któraś z was miała styczność z takimi wynikami?
    O ile BADANIE MAKROSKOPOWE są w normie to Morfologia wyszła fatalna.
    Zastawiam się jakie są szanse na naturalne poczęcie...

    Myślę, że zawsze są :) tymczasem radzę rozpocząć suplementację, sprawdzić czy z jądrami wszystko ok (USG), i stosować skrupulatnie zalecenia o luźnych bokserkach, ruchu, zdrowym jedzeniu, alko i papierosy -jeśli sa - do odstawki. Nam w 3mc morfologia podskoczyła z 1% na 6% (tyle, że mieliśmy w pierwszym badaniu dużo leukocytów, jakiś stan zapalny). Międzyczasie sprawdź czy u Ciebie wszystko ok (hormony, owu itd). Powodzenia :)

    Kookoosanka lubi tę wiadomość

    f2w3rjjgerhe2m74.png
  • Kookoosanka Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 5 maja, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy u androloga... USG jąder wyszło dobrze. Zlecił dodatkowe badania krwi, testosteron , prolaktyna, glukoza itp. Zakaz palenia i przegrzewania jąder. Przepisał FertilMan Plus.
    Wdrożyłam zielone koktajle i zdrowe obiady.
    Alkohol i palenie poszło w odstawkę... zobaczymy jak będzie. Powtórka badania na koniec lipca.

    Zastanawiam się czy badanie robić w tym samym miejscu czyli w InviMed czy może w MedART w Poznaniu?

  • Małaczarna Znajoma
    Postów: 25 68

    Wysłany: 7 maja, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy90 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Wczoraj odebraliśmy z mężem wyniki sperminogramu kompletnego i nasz świat się zawalił.

    Teratozoospermia. Oligoasthenozoospemia. Wynik HOS-Testu poniżej normy. Obniżony odsetek żywych
    plemników. Podwyższona lepkość ejakulatu

    -objętość 4.50
    -czas upłynnienia 10 min
    -pH 7.70
    -wygląd prawidłowy
    -lepkość ++ (norma +)
    -aglutynacje -
    -agregacje -
    -Inne komórki -
    Wynik HOS testu%- 31%. (norma min 60%)
    Żywe plemniki - 30% (norma min 58%)
    Koncentratacja 2,36 mln/ml (norma min 15)
    Koncentracja 10.62 mln/ejakulatu (norma min 39)
    Pelminiki ruchliwe P+MP - 10, 28.57%, Koncentracja 0. 67 mln/ml, 3.04 mln/ejakulat
    Ruch postępowy 8, 22.86%, 0.54 mln/ml, 2.43 mln/ejakulat
    Ruch niepostępowy 2, 5.71%, 0.13 mln/ml, 7.59 mln/ejakulat
    Nieruchliwe: 25, 71.43%, 1.69 mln/ml, 7.59 mln/ejakulat
    Morfologia: 0%
    Plemniki nieprawidłowe: 100%
    Ibdeks teratozoospermia 1.47
    Wady główki 88.24%, suma 15
    Wady wstawki 52.94%, suma 9
    Wady witki 5.88%, suma 1


    Czy tak fatalne wyniki da się jakoś poprawić? Czy jest jakakolwiek szansa na ciaze naturalna lub in vitro?

    Dodam, że w naszym przypadku zmiana stylu życia jest niemal niemożliwa - mąż zdrowo się odżywia, nigdy nie palił, nie pije alkoholu (jakiegokolwiek), od zawsze ma do czynienia ze sportem. Jedynie stres w pracy...

    Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi.
    Nie ukrywam, że jestem załamana 💔

    Uszy do góry! Mamy podobne wyniki i dało nam to 11 blastek w I in vitro😉 teraz tylko, żeby je mogla utrzymać 🙏

    Daisy90 lubi tę wiadomość

    Starania od 2019
    I ICSI - luty 2021 - ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    9.03.2021 - I transfer ❄️
    15.03.2021 - plamienie 😢
    18.03.2021 - beta < 1 💔
    4.05.2021 - II transfer ❄️
    14.05.2021 - beta 🙏
  • Daisy90 Przyjaciółka
    Postów: 89 42

    Wysłany: 7 maja, 23:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małaczarna wrote:
    Uszy do góry! Mamy podobne wyniki i dało nam to 11 blastek w I in vitro😉 teraz tylko, żeby je mogla utrzymać 🙏
    Trzymam za Ciebie kciuki, będzie dobrze, musi być! ✊

    Starania od IV.2020
‹‹ 268 269 270 271 272
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego