X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • PozytywnaAna Przyjaciółka
    Postów: 135 41

    Wysłany: 1 sierpnia, 13:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    A u Was udało się naturalnie czy korzystaliście ostatecznie i tak z jakiejś procedury?
    Robiliśmy iui i na następny dzień poprawialismy naturalnie 😉.

    Yahu lubi tę wiadomość

  • Plums Znajoma
    Postów: 16 9

    Wysłany: 20 sierpnia, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc, po 3 miesiącach od embolizacji żpn 3 st zrobilismy powotorne badania nasienia. Całe szczęście jest poprawa, myśle ze nie jest super ale z tym jakie były pierwsze wyniki to dla nas naprawdę dobra wiadomosc.
    Liczba plemników 17mln/ml (było 1,82 mln/ml )
    Całkowita liczba plemników 106,59 (było 9,4458 mln/ejakul)
    Calkowity ruch plemników 39%. (Było 8%)
    Ilość plemników prawidłowych 1% a było 0

    Przez cały czas mąż bierze suple, wcześniej tenfertil a teraz supramen, do tego sok pomidorowy z olejem z czarnuszki no i kiedy w lutym zrobilismy badania to rzucił palenie.
    Najważniejsze teraz to poprawic morfologię, wiem ze 3 msc to nie jest dużo na poprawę wyników. Nie wiem czy powinnismy isx do lekarza żeby coś doradził czy to póki co strata pieniędzy? Czy po prostu kontynuować to co robimy i czekać ?

  • Yahu Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 23 sierpnia, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, w naszym przypadku po trzech miesiącach od laparoskopowego zabiegu usuwania żpn I st. wyniki się nie poprawiły, nawet są gorsze niż były :/

    Porównianie wyników 13.04.22 - - - 18.08.22

    Koncentracja [norma >=16 mln/ml]:
    0,04 - - - 0,03

    Całkowita ilość plemników w ejakulacie [norma >=39 mln]:
    0,12 - - - 0,09

    Ruch postępowy PR (A+B) [norma >=30% - >=11,7 mln/ejakulat]:
    50% - 0,06 mln/ejakulat - - - 0%

    Brak ruchu [norma <=58%]:
    50% - - - 100%

    Kolejne badanie powtórzymy za miesiąc :(

  • BuBu90 Autorytet
    Postów: 4712 5483

    Wysłany: 23 sierpnia, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    Cześć, w naszym przypadku po trzech miesiącach od laparoskopowego zabiegu usuwania żpn I st. wyniki się nie poprawiły, nawet są gorsze niż były :/

    Porównianie wyników 13.04.22 - - - 18.08.22

    Koncentracja [norma >=16 mln/ml]:
    0,04 - - - 0,03

    Całkowita ilość plemników w ejakulacie [norma >=39 mln]:
    0,12 - - - 0,09

    Ruch postępowy PR (A+B) [norma >=30% - >=11,7 mln/ejakulat]:
    50% - 0,06 mln/ejakulat - - - 0%

    Brak ruchu [norma <=58%]:
    50% - - - 100%

    Kolejne badanie powtórzymy za miesiąc :(

    Jak u Was wygląda sprawa z hormonami i genetyka?

    16cs o pierwsze dziecko
    Ja 31l. 👩‍🦰
    Badania
    Fsh ✅LH ✅Testosteron ✅Prolaktyna ✅
    Progesteron ✅ Estradiol ✅TSH ✅Ft 3 ✅Ft4 ✅krzywa insulinowa i glukozowa ✅amh ✅ trombofilia ❌ MTHFR_1298A>C układ heterozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny - acard + heparyna, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    01.22 cb?

    Stymulacja: clo+estrofem+ovitrelle (1 cs ✖️)
    Joga🧘‍♀️, medytacja🧖‍♀️, modlitwa 🙏

    On 31l.👨‍🦱
    Badania nasienia:
    Ilość 😓✖️
    Morfologia ✖️ 1%- >2 %
    Ruchliwość ✅ 73%
    Żywotność ✅ 93%

    Hormony ✅
    USG jąder ❌ żylaki p.n. I st. (Zabieg 15.07.2022)
    Rezonans głowy ✅
    CFTR, AZF, kariotyp - prawidłowe ✅
    Inhibina✅, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    "(...) Moja mama mówiła mi - ostatnia umiera nadzieja"
  • Yahu Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 23 sierpnia, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BuBu90 wrote:
    Jak u Was wygląda sprawa z hormonami i genetyka?

    Hormony w normie, sprawdzane 3 razy na przestrzeni roku.

    Z genetyki to robił badania: CFTR, AZF, kariotyp - również wyniki prawidłowe

    Coraz częściej się też zastanawiamy czy to nie wina wpływu jego choroby i leków, które przyjmuje na WZJG. Co prawda lekarze twierdzą, że mogą one osłabić nasienie, ale twierdzą, że nie spotkali się aż z takim pogorszeniem i wypierają tę opcję... Macie może doświadczenia z powiązaniem chorób autoimmunologicznych i płodności męskiej?

  • MikaSue Debiutantka
    Postów: 6 0

    Wysłany: 24 sierpnia, 09:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż ma dne moczanową. Brał leki ale przez to iż wyczytalismy w ulotce iż lek może powodować problemy z płodnością u mężczyzn... potwierdzilismy to z internistą i odstawiliśmy, teraz kontrolujemy dieta i co jakis czas chodzi na badania.

    Co do genetyki. Poradzcie mi nie robiliśmy CFTR. Pozostale dwa badania wyszły ok. Myślicie iż mimo to robić CFTR ?
    Lekarz który zajmował się badaniami genetycznymi zasugerował iż problem to pewnie od ŻPN i odczuliśmy iż nie ma potrzeby robić kolejnych badań genetycznych.
    Operacje ŻPN mąż ma w grudniu.

  • BuBu90 Autorytet
    Postów: 4712 5483

    Wysłany: 24 sierpnia, 09:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MikaSue wrote:
    Mój mąż ma dne moczanową. Brał leki ale przez to iż wyczytalismy w ulotce iż lek może powodować problemy z płodnością u mężczyzn... potwierdzilismy to z internistą i odstawiliśmy, teraz kontrolujemy dieta i co jakis czas chodzi na badania.

    Co do genetyki. Poradzcie mi nie robiliśmy CFTR. Pozostale dwa badania wyszły ok. Myślicie iż mimo to robić CFTR ?
    Lekarz który zajmował się badaniami genetycznymi zasugerował iż problem to pewnie od ŻPN i odczuliśmy iż nie ma potrzeby robić kolejnych badań genetycznych.
    Operacje ŻPN mąż ma w grudniu.

    CFTR to gen mukowiscydozy. Jeżeli jest mutacja w tym genie to może on powodować problemy z parametrami. Ja mimo wszystko zrobiłabym, żeby wykluczyć wszystkie możliwości tego co jeszcze może pogarszać oprócz żylaków 🙂

    16cs o pierwsze dziecko
    Ja 31l. 👩‍🦰
    Badania
    Fsh ✅LH ✅Testosteron ✅Prolaktyna ✅
    Progesteron ✅ Estradiol ✅TSH ✅Ft 3 ✅Ft4 ✅krzywa insulinowa i glukozowa ✅amh ✅ trombofilia ❌ MTHFR_1298A>C układ heterozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny - acard + heparyna, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    01.22 cb?

    Stymulacja: clo+estrofem+ovitrelle (1 cs ✖️)
    Joga🧘‍♀️, medytacja🧖‍♀️, modlitwa 🙏

    On 31l.👨‍🦱
    Badania nasienia:
    Ilość 😓✖️
    Morfologia ✖️ 1%- >2 %
    Ruchliwość ✅ 73%
    Żywotność ✅ 93%

    Hormony ✅
    USG jąder ❌ żylaki p.n. I st. (Zabieg 15.07.2022)
    Rezonans głowy ✅
    CFTR, AZF, kariotyp - prawidłowe ✅
    Inhibina✅, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    "(...) Moja mama mówiła mi - ostatnia umiera nadzieja"
  • BuBu90 Autorytet
    Postów: 4712 5483

    Wysłany: 24 sierpnia, 09:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    Hormony w normie, sprawdzane 3 razy na przestrzeni roku.

    Z genetyki to robił badania: CFTR, AZF, kariotyp - również wyniki prawidłowe

    Coraz częściej się też zastanawiamy czy to nie wina wpływu jego choroby i leków, które przyjmuje na WZJG. Co prawda lekarze twierdzą, że mogą one osłabić nasienie, ale twierdzą, że nie spotkali się aż z takim pogorszeniem i wypierają tę opcję... Macie może doświadczenia z powiązaniem chorób autoimmunologicznych i płodności męskiej?

    Możliwe, że te leki niekorzystnie wpływają na parametry 🤔

    16cs o pierwsze dziecko
    Ja 31l. 👩‍🦰
    Badania
    Fsh ✅LH ✅Testosteron ✅Prolaktyna ✅
    Progesteron ✅ Estradiol ✅TSH ✅Ft 3 ✅Ft4 ✅krzywa insulinowa i glukozowa ✅amh ✅ trombofilia ❌ MTHFR_1298A>C układ heterozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny - acard + heparyna, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    01.22 cb?

    Stymulacja: clo+estrofem+ovitrelle (1 cs ✖️)
    Joga🧘‍♀️, medytacja🧖‍♀️, modlitwa 🙏

    On 31l.👨‍🦱
    Badania nasienia:
    Ilość 😓✖️
    Morfologia ✖️ 1%- >2 %
    Ruchliwość ✅ 73%
    Żywotność ✅ 93%

    Hormony ✅
    USG jąder ❌ żylaki p.n. I st. (Zabieg 15.07.2022)
    Rezonans głowy ✅
    CFTR, AZF, kariotyp - prawidłowe ✅
    Inhibina✅, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    "(...) Moja mama mówiła mi - ostatnia umiera nadzieja"
  • Yahu Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 24 sierpnia, 10:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MikaSue wrote:
    Mój mąż ma dne moczanową. Brał leki ale przez to iż wyczytalismy w ulotce iż lek może powodować problemy z płodnością u mężczyzn... potwierdzilismy to z internistą i odstawiliśmy, teraz kontrolujemy dieta i co jakis czas chodzi na badania.

    Co do genetyki. Poradzcie mi nie robiliśmy CFTR. Pozostale dwa badania wyszły ok. Myślicie iż mimo to robić CFTR ?
    Lekarz który zajmował się badaniami genetycznymi zasugerował iż problem to pewnie od ŻPN i odczuliśmy iż nie ma potrzeby robić kolejnych badań genetycznych.
    Operacje ŻPN mąż ma w grudniu.

    Mój niestety leków nie może odstawić w swoim przypadku, jedynie co to zostały mu wymienione na leki nowszej generacji, ale niestety nie ma żadnej różnicy, bo i tak mogą wpływać na płodność (podobno mniej, ale i tak...) :(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 sierpnia, 22:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! <3

    U mojego M wykryto azoospermię, najprawdopodobniej spowodowaną późną operacją wnętrostwa obustronnego (miał 7 lat).
    Lekarz przepisał mu Profertil i kazał udać się na badanie LH, FSH i Testosteronu.
    LH i Testosteron jak najbardziej w normie, ale FSH tragicznie, bo na poziomie 47,04 przy normie 0,95-11,95! Do tego żylaki powrózka nasiennego III stopnia…
    Jest jakaś nadzieja? + Warto operować żylaki? Jest możliwość, że to żylaki podwyższają poziom FSH? Konsultacja z lekarzem dopiero w przyszłym tygodniu… :/ Bardzo proszę o pomoc :/ <3

  • BuBu90 Autorytet
    Postów: 4712 5483

    Wysłany: 29 sierpnia, 14:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlciaOlcia wrote:
    Witajcie! <3

    U mojego M wykryto azoospermię, najprawdopodobniej spowodowaną późną operacją wnętrostwa obustronnego (miał 7 lat).
    Lekarz przepisał mu Profertil i kazał udać się na badanie LH, FSH i Testosteronu.
    LH i Testosteron jak najbardziej w normie, ale FSH tragicznie, bo na poziomie 47,04 przy normie 0,95-11,95! Do tego żylaki powrózka nasiennego III stopnia…
    Jest jakaś nadzieja? + Warto operować żylaki? Jest możliwość, że to żylaki podwyższają poziom FSH? Konsultacja z lekarzem dopiero w przyszłym tygodniu… :/ Bardzo proszę o pomoc :/ <3

    Operować. Te żylaki 3 stopnia to muszą powodować ogromny ból u męża/partnera. U mojego męża żylaki I st powodowały dyskomfort, podwyższenie temperatury moszny i czasami ból. To u Twojego męża musi się wszystko gotować 🤯 operować, nawet po prostu dla komfortu życia !

    16cs o pierwsze dziecko
    Ja 31l. 👩‍🦰
    Badania
    Fsh ✅LH ✅Testosteron ✅Prolaktyna ✅
    Progesteron ✅ Estradiol ✅TSH ✅Ft 3 ✅Ft4 ✅krzywa insulinowa i glukozowa ✅amh ✅ trombofilia ❌ MTHFR_1298A>C układ heterozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny - acard + heparyna, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    01.22 cb?

    Stymulacja: clo+estrofem+ovitrelle (1 cs ✖️)
    Joga🧘‍♀️, medytacja🧖‍♀️, modlitwa 🙏

    On 31l.👨‍🦱
    Badania nasienia:
    Ilość 😓✖️
    Morfologia ✖️ 1%- >2 %
    Ruchliwość ✅ 73%
    Żywotność ✅ 93%

    Hormony ✅
    USG jąder ❌ żylaki p.n. I st. (Zabieg 15.07.2022)
    Rezonans głowy ✅
    CFTR, AZF, kariotyp - prawidłowe ✅
    Inhibina✅, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    "(...) Moja mama mówiła mi - ostatnia umiera nadzieja"
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 sierpnia, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BuBu90 wrote:
    Operować. Te żylaki 3 stopnia to muszą powodować ogromny ból u męża/partnera. U mojego męża żylaki I st powodowały dyskomfort, podwyższenie temperatury moszny i czasami ból. To u Twojego męża musi się wszystko gotować 🤯 operować, nawet po prostu dla komfortu życia !
    Dziękuję za odpowiedź! <3
    M jest zdecydowany na operację. A mówił wam lekarz czy dzięki operacji zwiększy się ilość plemników?

  • Yahu Debiutantka
    Postów: 14 3

    Wysłany: 29 sierpnia, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlciaOlcia wrote:
    Dziękuję za odpowiedź! <3
    M jest zdecydowany na operację. A mówił wam lekarz czy dzięki operacji zwiększy się ilość plemników?
    Kilka postów wyżej Plums pisała jakie mieli i jakie mają obecnie wyniki. Na wcześniejszych stronach też są przypadki poprawy, więc operować na pewno warto ;)

    OlciaOlcia lubi tę wiadomość

  • Plums Znajoma
    Postów: 16 9

    Wysłany: 30 sierpnia, 09:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlciaOlcia wrote:
    Dziękuję za odpowiedź! <3
    M jest zdecydowany na operację. A mówił wam lekarz czy dzięki operacji zwiększy się ilość plemników?

    U nas dosłownie wszystkie parametry się poprawiły, nie jest jeszCxe tak jak być powinno ale zdecydowanie lepiej niż przed zabiegiem

    OlciaOlcia lubi tę wiadomość

  • Sesyjka Autorytet
    Postów: 2004 929

    Wysłany: 30 sierpnia, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlciaOlcia wrote:
    Dziękuję za odpowiedź! <3
    M jest zdecydowany na operację. A mówił wam lekarz czy dzięki operacji zwiększy się ilość plemników?
    U nas była poprawa nasienia po operacji , wprawdzie ilość i tak mieliśmy dobrą i przed, ale reszta się super poprawiła.
    Tak jak Bubu pisze, mój mąż miał żylaki 1st.a już bardzo mu się jadra grzały i pocily

    OlciaOlcia lubi tę wiadomość

    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

    👱🏼‍♀️:35
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    Hormony- ok
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    3.09.2021-sono Hsg (oba drożne)
    22.12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

    🙋‍♂️:38
    operacja żylaków 1st.
    07.2021- w końcu nasienie w normie
    morfologia: 2% --> 7%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok
    Suplementacja
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 sierpnia, 19:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sesyjka wrote:
    U nas była poprawa nasienia po operacji , wprawdzie ilość i tak mieliśmy dobrą i przed, ale reszta się super poprawiła.
    Tak jak Bubu pisze, mój mąż miał żylaki 1st.a już bardzo mu się jadra grzały i pocily

    A FSH jak wyglądało? Z drugiej strony, ciężko się tym też aż tak sugerować, bo zgodnie z badaniami podobno osoby z FSH niższym niż 15 mają mniejsze szanse niż osoby z FSH wyższym niż 15, więc raczej ciężko z dobrymi predyktorami :/

  • Sesyjka Autorytet
    Postów: 2004 929

    Wysłany: 30 sierpnia, 21:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlciaOlcia wrote:
    A FSH jak wyglądało? Z drugiej strony, ciężko się tym też aż tak sugerować, bo zgodnie z badaniami podobno osoby z FSH niższym niż 15 mają mniejsze szanse niż osoby z FSH wyższym niż 15, więc raczej ciężko z dobrymi predyktorami :/
    Hormony były ok, prolaktyna chyba lekko podwyższona była tylko.

    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

    👱🏼‍♀️:35
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    Hormony- ok
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    3.09.2021-sono Hsg (oba drożne)
    22.12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

    🙋‍♂️:38
    operacja żylaków 1st.
    07.2021- w końcu nasienie w normie
    morfologia: 2% --> 7%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok
    Suplementacja
  • BuBu90 Autorytet
    Postów: 4712 5483

    Wysłany: 23 września, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yahu wrote:
    Cześć, w naszym przypadku po trzech miesiącach od laparoskopowego zabiegu usuwania żpn I st. wyniki się nie poprawiły, nawet są gorsze niż były :/

    Porównianie wyników 13.04.22 - - - 18.08.22

    Koncentracja [norma >=16 mln/ml]:
    0,04 - - - 0,03

    Całkowita ilość plemników w ejakulacie [norma >=39 mln]:
    0,12 - - - 0,09

    Ruch postępowy PR (A+B) [norma >=30% - >=11,7 mln/ejakulat]:
    50% - 0,06 mln/ejakulat - - - 0%

    Brak ruchu [norma <=58%]:
    50% - - - 100%

    Kolejne badanie powtórzymy za miesiąc :(

    Hej, powtarzaliscie badania ?

    16cs o pierwsze dziecko
    Ja 31l. 👩‍🦰
    Badania
    Fsh ✅LH ✅Testosteron ✅Prolaktyna ✅
    Progesteron ✅ Estradiol ✅TSH ✅Ft 3 ✅Ft4 ✅krzywa insulinowa i glukozowa ✅amh ✅ trombofilia ❌ MTHFR_1298A>C układ heterozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny - acard + heparyna, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    01.22 cb?

    Stymulacja: clo+estrofem+ovitrelle (1 cs ✖️)
    Joga🧘‍♀️, medytacja🧖‍♀️, modlitwa 🙏

    On 31l.👨‍🦱
    Badania nasienia:
    Ilość 😓✖️
    Morfologia ✖️ 1%- >2 %
    Ruchliwość ✅ 73%
    Żywotność ✅ 93%

    Hormony ✅
    USG jąder ❌ żylaki p.n. I st. (Zabieg 15.07.2022)
    Rezonans głowy ✅
    CFTR, AZF, kariotyp - prawidłowe ✅
    Inhibina✅, przeciwciała przeciwplemnikowe✅

    "(...) Moja mama mówiła mi - ostatnia umiera nadzieja"
  • Nativip Przyjaciółka
    Postów: 131 27

    Wysłany: 23 września, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy żylaki obustronne mogę mieć wpływ na wysokie fsh ?

    Ona 36 lat
    Badania ok
    Fertistim, Folian, kwas omega 3-6-9

    On 36 lat
    cukrzyca
    w trakcie badan

    milionowy cs....... :(
  • Sesyjka Autorytet
    Postów: 2004 929

    Wysłany: 24 września, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nativip wrote:
    Czy żylaki obustronne mogę mieć wpływ na wysokie fsh ?
    Fsh to hormon, a żylaki to problem z naczyniami więc wydaje mi się, że to nie ma powiązania. Ale najlepiej spytać lekarza.

    💏 starania o pierwszego maluszka od 01.2021

    👱🏼‍♀️:35
    Owulacje potwierdzone monitoringami
    AMH- 2,6
    Hormony- ok
    MTHFR_1298A>C Układ heterozygotyczny
    3.09.2021-sono Hsg (oba drożne)
    22.12.2021- Histeroskopia (usunięty polip 1,5cm )

    🙋‍♂️:38
    operacja żylaków 1st.
    07.2021- w końcu nasienie w normie
    morfologia: 2% --> 7%, ruch i żywotność- ok
    HBA, DFI- ok
    Suplementacja
‹‹ 123 124 125 126 127
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ