zylaki powrozka nasiennego
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć. Czy macie kogoś do polecenia do wykonania zabiegu mikrochirurgicznego w Warszawie, ewentualnie w innej miejscowości z dobrym połączeniem komunikacyjnym (chociaż po zabiegu pewnie lepiej wykluczyć podróże), oraz w jakim koszcie? Niestety logistycznie wyjazdy do dalszych miejscowości, gdzie zabieg mógłby być tańszy, byłyby trudne do zrealizowania.
-
Cześć! Potrzebuję świeżego spojrzenia na sprawę z Waszego (jak widać po postach niemałego) doświadczenia

Sytuacja u nas jak w stopce, mąż ma wysokie DFI spowodowane najprawdopodobniej ŻPN IIIst.
Reszta parametrów w normie lub w granicach normy. W ciągu ponad pół roku suplementacji udało się 4krotnie zwiększyć ilość plemników/ml, poprawić koncentrację, ruch, przeleczyć bakterie.
Zostaje to DFI, w tym momencie na poziomie 39%. Analizując Wasze wpisy skupiliśmy się tym razem na osobnych suplach, w większych dawkach, chłodzeniu jąder, większej dawce ruchu.
I teraz tak:
-Androlog - urolog mówi, że jak po kolejnych 3 miesiącach nie będzie poprawy to zaleca operację na ŻPN, z tym że nie da się zagwarantować poprawy.
-Ginekolog mówi, że jak po kolejnych 3 miesiącach nie będzie poprawy to zaleca skorzystanie z jednej próby IVF (bez wcześniejszego IUI) jeśli nie nie powiedzie wtedy ewentualnie opka.
-Planuje to skonsultować w klinice w której do IUI używają metody selekcji pod DNA czy mają jakieś pomysły na nas.
-Planuje to skonsultować z endokrynologiem- andrologiem.
Jakie są Wasze doświadczenia i zdanie Waszych lekarzy dotyczące operacji ŻPN jeśli wyraźnie nieprawidłowy jest tylko ten jeden (kluczowy) parametr?
Czy jeśli DFI jest sprawdzane różnymi metodami to faktycznie widzicie różnice w wynikach?
Wiecie może gdzie metoda TUNEL lub scsa przeprowadzane jest to badanie w Krakowie? Podobno jest najdokładniejsze.
Moja gin twierdzi, że IVF jest mniej ingerencyjne niż operacja żylaków…Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 11:32
Ona:32
AMH: 1.4; KIR Bx;
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 33
Morfo: 2% -> 4%-> 3%
MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
CB 💔 12.2025
🔜przygotowanie do IUI:
⏳ Allo-MLR, Cross match, Cytokiny
konsultacja immuno ➖
badania🩸 ➖ -
U mojego męża po operacji wszystkie wyniki poszybowały w górę... ale u nas nie tylko fragmentacja była problemem (chociaż w tym parametrze największa poprawa była). Generalnie 3 miesiące po operacji mąż miał wszystkie wyniki w granicach normy (tylko ruch postępowy a+b taki graniczny), no i bardzo się poprawił profil hormonalny. Także bazując na naszym doświadczeniu operację mogę tylko polecić.
U nas niestety po operacji pozostał jeden niepokojący wynik, nie zniknęła aglutynacja nasienia - po teście MAR wylądowaliśmy w punkcie wyjścia, bo wyniósł on 100% w obu klasach. Leczenie immunologiczne nie pomogło.
Kolejnym krokiem było IVF - gdzie głównym problemem teoretycznie był mój brak odpowiedzi na stymulacje. To mówili lekarze, ale podjęliśmy bardzo wiele prób w tym próbę z KD i powtarzał się schemat że piękne zarodki nagle zatrzymywały się w 3 dobie.
W miedzy czasie mój maż zachorował na dość poważną chorobę autoimmunologiczną, leczoną przez rok końskimi dawkami sterydów, antybiotykami o działaniu immunosupresjnym (które mogły nawet uszkadzać komórki odpowiedzialne za produkcje plemników, czego nie byliśmy świadomi) i lekami przeciwalergicznymi. . Leczenie pozwoliło uzyskać jak dotąd trwałą remisje. Zdecydowaliśmy się iść w stronę adopcji. Ale jakieś 4 miesiące po zakończeniu leczenia męża zaszłam naturalnie w ciąże.
Od tego czasu nie stosujemy żadnej antykoncepcji. Nasza płodność pewnie jest mniejsza niż statystycznej pary, choćby ze względu na mój wiek, ale mniej więcej po 14-18 miesiącach starań jest ciąża. Myślę że gdyby nie operacja na którą mąż się zdecydował w 2016 roku byłoby inaczej. Teraz mam 41 lat i jestem w 3 ciąży.
Jupiter lubi tę wiadomość
2014... and so it begins...
👧 potworniaki jajników
🧑 OAT, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe
IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia
2019 rozpoczecie procedury w OA
2020 ❤️ naturalny cud córeczka
2023 ❤️ naturalny cud córeczka
2026 ?

-