Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • Dan0 Nowa

Wysłany: 15 grudnia 2025, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Czy macie kogoś do polecenia do wykonania zabiegu mikrochirurgicznego w Warszawie, ewentualnie w innej miejscowości z dobrym połączeniem komunikacyjnym (chociaż po zabiegu pewnie lepiej wykluczyć podróże), oraz w jakim koszcie? Niestety logistycznie wyjazdy do dalszych miejscowości, gdzie zabieg mógłby być tańszy, byłyby trudne do zrealizowania.

• Jupiter Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Potrzebuję świeżego spojrzenia na sprawę z Waszego (jak widać po postach niemałego) doświadczenia :)
    Sytuacja u nas jak w stopce, mąż ma wysokie DFI spowodowane najprawdopodobniej ŻPN IIIst.
    Reszta parametrów w normie lub w granicach normy. W ciągu ponad pół roku suplementacji udało się 4krotnie zwiększyć ilość plemników/ml, poprawić koncentrację, ruch, przeleczyć bakterie.
    Zostaje to DFI, w tym momencie na poziomie 39%. Analizując Wasze wpisy skupiliśmy się tym razem na osobnych suplach, w większych dawkach, chłodzeniu jąder, większej dawce ruchu.

I teraz tak:
    -Androlog - urolog mówi, że jak po kolejnych 3 miesiącach nie będzie poprawy to zaleca operację na ŻPN, z tym że nie da się zagwarantować poprawy.
    -Ginekolog mówi, że jak po kolejnych 3 miesiącach nie będzie poprawy to zaleca skorzystanie z jednej próby IVF (bez wcześniejszego IUI) jeśli nie nie powiedzie wtedy ewentualnie opka.
    -Planuje to skonsultować w klinice w której do IUI używają metody selekcji pod DNA czy mają jakieś pomysły na nas.
    -Planuje to skonsultować z endokrynologiem- andrologiem.

Jakie są Wasze doświadczenia i zdanie Waszych lekarzy dotyczące operacji ŻPN jeśli wyraźnie nieprawidłowy jest tylko ten jeden (kluczowy) parametr?
    Czy jeśli DFI jest sprawdzane różnymi metodami to faktycznie widzicie różnice w wynikach?
    Wiecie może gdzie metoda TUNEL lub scsa przeprowadzane jest to badanie w Krakowie? Podobno jest najdokładniejsze.
    Moja gin twierdzi, że IVF jest mniej ingerencyjne niż operacja żylaków…

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia, 11:32

Ona:32
    AMH: 1.4; KIR Bx;
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 33
    Morfo: 2% -> 4%-> 3%
    MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst

CB 💔 12.2025
    🔜przygotowanie do IUI:
    ⏳ Allo-MLR, Cross match, Cytokiny
    konsultacja immuno ➖
    badania🩸 ➖
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego męża po operacji wszystkie wyniki poszybowały w górę... ale u nas nie tylko fragmentacja była problemem (chociaż w tym parametrze największa poprawa była). Generalnie 3 miesiące po operacji mąż miał wszystkie wyniki w granicach normy (tylko ruch postępowy a+b taki graniczny), no i bardzo się poprawił profil hormonalny. Także bazując na naszym doświadczeniu operację mogę tylko polecić.

U nas niestety po operacji pozostał jeden niepokojący wynik, nie zniknęła aglutynacja nasienia - po teście MAR wylądowaliśmy w punkcie wyjścia, bo wyniósł on 100% w obu klasach. Leczenie immunologiczne nie pomogło.

Kolejnym krokiem było IVF - gdzie głównym problemem teoretycznie był mój brak odpowiedzi na stymulacje. To mówili lekarze, ale podjęliśmy bardzo wiele prób w tym próbę z KD i powtarzał się schemat że piękne zarodki nagle zatrzymywały się w 3 dobie.

W miedzy czasie mój maż zachorował na dość poważną chorobę autoimmunologiczną, leczoną przez rok końskimi dawkami sterydów, antybiotykami o działaniu immunosupresjnym (które mogły nawet uszkadzać komórki odpowiedzialne za produkcje plemników, czego nie byliśmy świadomi) i lekami przeciwalergicznymi. . Leczenie pozwoliło uzyskać jak dotąd trwałą remisje. Zdecydowaliśmy się iść w stronę adopcji. Ale jakieś 4 miesiące po zakończeniu leczenia męża zaszłam naturalnie w ciąże.

Od tego czasu nie stosujemy żadnej antykoncepcji. Nasza płodność pewnie jest mniejsza niż statystycznej pary, choćby ze względu na mój wiek, ale mniej więcej po 14-18 miesiącach starań jest ciąża. Myślę że gdyby nie operacja na którą mąż się zdecydował w 2016 roku byłoby inaczej. Teraz mam 41 lat i jestem w 3 ciąży.

Jupiter lubi tę wiadomość

2014... and so it begins...

👧 potworniaki jajników
    🧑 OAT, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe

IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
    2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia

2019 rozpoczecie procedury w OA

2020 ❤️ naturalny cud córeczka
    2023 ❤️ naturalny cud córeczka
    2026 ?

preg.png
‹‹ 137 138 139 140 141
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ