X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • mati93 Znajoma

Wysłany: 6 lutego, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaT wrote:
    Kochani,
    jeśli macie problem z żylaki powrózka u Mężów , polecamy klinikę w Jeleniej Górze, Pana Doktora Grzegorza Dul. Jesteśmy właśnie po zabiegu. Mikrochirurgia wiadomo to najlepsza metoda, najmniej powikłań. Kolejna zaletą jest znieczulenie miejscowe, więc naprawdę same plusy. Konkurencyjna cena. Jeśli macie jakieś pytania, mogę odpowiedzieć. Nie ma co się bać.

I jak po zabiegu? Wszystko dobrze?

• AnkaT Znajoma

Wysłany: 6 lutego, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mati93 wrote:
    I jak po zabiegu? Wszystko dobrze?

Hej,
    Mati , jak masz jakieś pytania, możesz napisać na priv i porozmawiać z Moim Mężem. Jeśli masz jakieś pytania, obawy co do zabiegu, nawet telefonicznie , tylko najlepiej napisz na priv.

• xoxo_14 Koleżanka

Wysłany: 12 lutego, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć pomyślałam, że dam znać bo sama szukałam na tym wątku nadzieji, że będzie poprawa po operacji.

08.02 ujrzałam po raz pierwszy dwie kreski na teście(potwierdzone beta). Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie na ten moment się nie nastawiam ale coś ruszyło. Wcześniej przez ponad rok nie było takiej sytuacji.
    Jeśli ktoś ma żylaki z dodatnią próbą to moim zdaniem warto wykonać zabieg mikroskopowy. Polecam doktora Piotra Dąbrowskiego na Śląsku.

Pustynia lubi tę wiadomość

28👩🏻 29🧔🏻‍♂️

Starania na luzie od 01.2024
    Na poważnie od 09.2024

On
    10.2024 morfologia plemników 0% reszta w normie, hormony ok.
    11.2024 operacja żylaków powrózka - dodatnia próba valsalvy
    02.2025 badanie kontrolne nasienia

08.02.2025 pierwszy raz ⏸️
    Beta 68,7 —> 185,9—> 498—> 1073
  • mati93 Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaT wrote:
    Hej,
    Mati , jak masz jakieś pytania, możesz napisać na priv i porozmawiać z Moim Mężem. Jeśli masz jakieś pytania, obawy co do zabiegu, nawet telefonicznie , tylko najlepiej napisz na priv.

Będę decydował się na zabieg u Dr Dula więc odezwę się na priv

• AnkaT Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xoxo_14 wrote:
    Cześć pomyślałam, że dam znać bo sama szukałam na tym wątku nadzieji, że będzie poprawa po operacji.

08.02 ujrzałam po raz pierwszy dwie kreski na teście(potwierdzone beta). Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie na ten moment się nie nastawiam ale coś ruszyło. Wcześniej przez ponad rok nie było takiej sytuacji.
    Jeśli ktoś ma żylaki z dodatnią próbą to moim zdaniem warto wykonać zabieg mikroskopowy. Polecam doktora Piotra Dąbrowskiego na Śląsku.

Gratulacje, w którym cyklu po zabiegu się udało ?

xoxo_14 lubi tę wiadomość

• xoxo_14 Koleżanka

Wysłany: 17 lutego, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaT wrote:
    Gratulacje, w którym cyklu po zabiegu się udało ?

W trzecim cyklu narazie się nie nastawiam ale coś ruszyło chociaż.
    Nie minął pełny cykl 72 dni kiedy plemniki się tworzą więc myślę czy podwyższona temperatura nie uszkadzała ich na późniejszym etapie.

28👩🏻 29🧔🏻‍♂️

Na poważnie od 09.2024

On

• AnkaT Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xoxo_14 wrote:
    W trzecim cyklu narazie się nie nastawiam ale coś ruszyło chociaż.
    Nie minął pełny cykl 72 dni kiedy plemniki się tworzą więc myślę czy podwyższona temperatura nie uszkadzała ich na późniejszym etapie.
    Będzie dobrze Kochana. Nike myśl co będzie, będzie dobrze, ciesz się tym co jest. A w jakim wieku jesteś ? Jak coś możemy na priv

xoxo_14 lubi tę wiadomość

• AnkaT Znajoma

Wysłany: 17 lutego, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mati93 wrote:
    Będę decydował się na zabieg u Dr Dula więc odezwę się na priv
    Ok , czekamy

• xoxo_14 Koleżanka

Wysłany: 18 lutego, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaT wrote:
    Będzie dobrze Kochana. Nike myśl co będzie, będzie dobrze, ciesz się tym co jest. A w jakim wieku jesteś ? Jak coś możemy na priv

28 lat ☺️ też się tak staram nastawiać, że wszystko będzie oki, napewno dam update po wizycie u lekarza.
    Jakbyś miała jakieś pytania to śmiało ☺️

AnkaT lubi tę wiadomość

28👩🏻 29🧔🏻‍♂️

Na poważnie od 09.2024

On

• mati93 Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnkaT wrote:
    Ok , czekamy

Napisałem :)

• Ewa88 Autorytet

Wysłany: 16 marca, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xoxo_14 wrote:

Gdzie robiliście zabieg? Jaka cena?

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Kate9088 Debiutantka

Wysłany: 24 marca, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ku pocieszeniu chyba szukam osób, ktore są po operacji żylaków laparoskopowej, czy udało się z ciążą i po jakim czasie? Czy u osób, które miały problem tylko z ruchliwością i morfologia nastąpił jakiś przełom? Bardzo proszę o zgłaszanie się do statystyki...Mąż przed zabiegiem jeszcze...Większość widzę metoda mikrochirurgiczna

• Kuba Nowa

Wysłany: 7 kwietnia, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim, zmagam się z żylakami powrózka nasiennego z lewej strony. Chciałbym wyleczyć je metodą mikrochirurgiczną. W angielskojęzycznym internecie przeprowadza się tę operację głównie w znieczuleniu ogólnym, a konsultując z polskimi urologami - robione jest to w znieczuleniu miejscowym. Ogromnie się boję. Czy ktoś byłby uprzejmy opowiedzieć jak wygląda przebieg takiego zabiegu i czy podanie znieczulenia miejscowego oraz potem tok operacji jest jakkolwiek nieprzyjemny / bolesny?

• Terten Znajoma

Wysłany: 7 kwietnia, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba wrote:
    Czy ktoś byłby uprzejmy opowiedzieć jak wygląda przebieg takiego zabiegu i czy podanie znieczulenia miejscowego oraz potem tok operacji jest jakkolwiek nieprzyjemny / bolesny?
    Ja miałem obustronną, w ogólnym. Nie zalecali miejscowo, by wyeliminować ew. ruch.
    Sam etap po to bez obaw. Lekkie czucie bólu do tygodnia, miesiąc/dwa bez sportu i w sumie tyle dolegliwości.

Kuba lubi tę wiadomość

• Kuba Nowa

Wysłany: 7 kwietnia, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Terten wrote:
    Ja miałem obustronną, w ogólnym. Nie zalecali miejscowo, by wyeliminować ew. ruch.
    Sam etap po to bez obaw. Lekkie czucie bólu do tygodnia, miesiąc/dwa bez sportu i w sumie tyle dolegliwości.

Dzięki za odpowiedź. A samo znieczulenie ogólne jak przebiega?

• Martinasek Debiutantka

Wysłany: 8 kwietnia, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fler wrote:
    Hej 🙂
    ostrzegam, że post będzie długi ale to tak jak czas w jakim podczytuje to forum 🙂 przede wszystkim chciałabym Wam podziękować za to, ze tak dużo się tutaj nauczyłam 🙂 dlatego też chciałam do Was dołączyć no i czuję się w obowiązku by podzielić się z Wami efektami po laparoskopowej operacji usunięcia żylaków powrózka nasiennego męża. Sama przeczytałam chyba cały ten wątek by znaleźć jakieś dobre informacje o polepszeniu się wyników po operacji.
    Pierwsze wyniki są z lutego. Mąż miał kilka kilo za dużo, pracę siedzącą i do tego zdalną, aktywność fizyczna słaba. Do tego popalał chyba jeszcze wtedy papierosy elektroniczne. Mąż wyczuł żylaki dobre 10 lat temu ale usłyszał że w sumie nie muszą mieć żadnego wpływu na płodność (a szkoda bo może już wtedy zdecydowałby się na operację). Starania zaczęliśmy w listopadzie 2023 r. w lutym zrobił USG, które potwierdziło żylaki i pierwsze badania nasienia. Nikt nam nigdy nie powiedział jakiego stopnia były ale były bardzo duże więc był to raczej 3 stopień, z tym że bez dodatniej próby Valsalvy.
    Przed operacją mąż suplementowal jedynie fertilman plus.

Wyniki z lutego (przed operacją)
    Czas abstynencji 6 dni
    Czas upłynnienia 60 min
    pH 8
    Koncentracja 2 mln/ml
    Plemników w ejakulacie 5 mln
    Suma plemników o ruchu postępowym 26%
    Morfologia 3%

Operacja była na początku maja.
    Po operacji wdrożyliśmy osobne suplementy: kwas foliowy, magnez, Omegę, witaminę c, cynk i selen

Wyniki z września (4 miesiące po operacji)
    Czas abstynencji 4 dni
    Czas upłynnienia 60 min
    pH 8
    Koncentracja 3,5 mln/ml
    Plemników w ejakulacie 9 mln
    Suma plemników o ruchu postępowym 18%
    Morfologia 2%

Po tych wynikach mąż trochę się załamał i mocno wziął za siebie tj. zrzucił kilka kg, całkowicie zrezygnował z palenia, z alkoholu prawie też, kilka razy w tygodniu chodził na godzinne spacery + sporty drużynowe. Zaczęliśmy też oboje pić olej z czarnuszki. W październiku androlog zapisał mu clostilbegyt jedną tabletkę co drugi dzień.

Wyniki z grudnia (7 miesięcy po operacji) - te wyniki zrobiliśmy już w innej klinice dla porównania
    Czas abstynencji 3 dni
    Czas upłynnienia 15 min
    pH 8.3
    Koncentracja 5,3 mln
    Plemników w ejakulacie 13,5 mln
    Suma plemników o ruchu postępowym 26%
    Morfologia 1%

Także cieszę się że ilość i ruchliwość wzrastają ale martwi mnie trochę pogarszająca się morfologia, choć mam też nadzieję że wynika to np. z tego że badają mały wycinek.
    Do tego, w związku z tym że upłynnienie wcześniej wynosiło 60 min, podczas dni płodnych mąż pił acc optima, ale przed ostatnim badaniem nie pił pewnie acc przez jakieś 2 tygodnie, także może operacja i na ten parametr miała wpływ.

Macie może jakieś wskazówki co do tych wyników? 🤔

Mam pytanie o pH nasienia. Lekarz nie zalecał posiewu nasienia na bakterie i grzyby? U mojego męża było pH powyżej 8 i wyszła bakteria. Antybiotyk i udało się wyleczyć.

• Fler Koleżanka

Wysłany: 8 kwietnia, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinasek wrote:
    Mam pytanie o pH nasienia. Lekarz nie zalecał posiewu nasienia na bakterie i grzyby? U mojego męża było pH powyżej 8 i wyszła bakteria. Antybiotyk i udało się wyleczyć.

Właśnie nie zalecał ale i tak zrobiliśmy i wszystko wyszło czysto 🙂 w ostatnim badaniu miał pH 8, także ciężko mi ocenić dlaczego czasem mu wychodzi wyższe ale też zawsze jest 8 albo trochę wiecej

Starania od 11.2023
    👩🏼 jeden niedrożny jajowód
    Amh 1.9
    🧔🏻‍♂️5.2024 operacja żpn
    Przed operacją
    Koncentracja 2mln/ml
    Całkowita ilość 4,7 mln
    Po 7 msc od operacji
    Koncentracja 5,2 mln
    Całkowita ilość 13 mln
    Po 10 msc od operacji i kuracji Clo
    Koncentracja 3,7 mln/mln
    W całości 7,5 mln
‹‹ 135 136 137 138 139
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ