X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • Tosia94 Nowa

Wysłany: 14 listopada 2024, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, po jakiem czasie od operacji żylaków powrózka powróciłyście do starania o dziecko?

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2024, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy jaką metodą operowane są żylaki. My po laparoskopii jakoś 2-3 tyg, jak przestało męża ciągnąć i pobolewać.

👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905; 20 dpt GS 1,11 YS 0,22 22 dpt-13901
  • Tosia94 Nowa

Wysłany: 15 listopada 2024, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż był operowany mikrochirurgicznie 3 tygodnie temu. W maju poroniłam na bardzo wczesnym etapie i zastanawiam się czy nie wytrzymać się do czasu nowych wyników męża. Chirurg niby mówił żeby starać się od momentu jak poczuje się już lepiej. Gdzieś wyżej czytałam o Pani która zaszła w ciążę miesiąc po operacji ale niestety zakończyło się poronieniem. Chcielibyśmy spróbować ale jednak jest ta obawa

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2024, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tosiu niestety poronienie mogłobyć również spowodowane czynnikiem nie związanym z nasieniem. Przytulam mocno.

Jakie mieliście wyniki przed zabiegiem?

• Bebelek Nowa

Wysłany: 28 listopada 2024, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, bardzo proszę o pomoc.
    Jestem po klasycznym usunięciu żylaków powrózka mosznej. Niestety po dwóch latach pojawił się Nowy ból. Mogę mieć teraz tylko operacje embolizacji. Proszę podajcie mi namiary dokładnie w jakim szpitalu robią embolizację.

• Aqkaracza Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2024, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, czy u któregoś z waszych mezow/partnerów po operacji żylaków pojawił się wodniak?
    Mąż miał operacje ok 2 lata temu, po jaki.s czasie pojawił się na jądrze u niego wodniak.

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u nas była mikrochirurgia i póki co odpukać brak wodniaka. Byliście u urologa? Czy wyniki nasienia poszły w górę po operacji? :)

• Aqkaracza Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2024, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Hej, u nas była mikrochirurgia i póki co odpukać brak wodniaka. Byliście u urologa? Czy wyniki nasienia poszły w górę po operacji? :)
    Nie. Mąż odkłada wizytę u lekarza.. chronocnzy brak czasu. Wyniki badań raczej bez zmian

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebelek wrote:
    Hej, bardzo proszę o pomoc.
    Jestem po klasycznym usunięciu żylaków powrózka mosznej. Niestety po dwóch latach pojawił się Nowy ból. Mogę mieć teraz tylko operacje embolizacji. Proszę podajcie mi namiary dokładnie w jakim szpitalu robią embolizację.

Z tego, co kojarzę przewija się na forum embolizacja w szpitalu w Lublinie na NFZ. Chyba u dr Krzysztofa Pyry

👩🏼 91’ (33)
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
  • Mati33 Debiutantka

Wysłany: 5 grudnia 2024, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dwa tygodnie temu robilem sprawdzenie moich plemnikow i najlepiej nie jest, ale slysze ze tragedii tez nie ma...

Objetosc: 4
    pH: 8,1
    Lepkosc prawidlowa
    Koncentrancja 39,6
    Liczba plemnikow w ejakulacie: 157mln

Ruch postepowy! 19%
    Ruch postepowy 30mln
    Ruch calkowity: 49%
    Ruch calkowity: 77mln
    Zywotnosc: 50%
    Zywotnosc: 78mln

Plemniki prawidlowe: 1%
    Plemniki prawidlowe: 1,57mln

Dzisiaj za to bylem u Urologa i ten po USG powiedzial- zylaki powrozka nasiennego i skierowal na operacje. Staramy sie z zona od roku o dziecko no i nic narazie... Czy operacja moze pomoc? Czy co robic bo opinie widze rozne...

Czy sa przpadki ze chwile po operacji doszlo do znacznego poprawienia plemnikow i naturalnej ciazy? My z zona mamy juz po 34 lata no i... czas leci :/

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są takie przypadki. Przeczytaj wątek. Ale też doszukasz się przypadków pogorszenia wyników. Niestety nic nie jest 0:1.

Próbowaliście suplementów?

• Mati33 Debiutantka

Wysłany: 5 grudnia 2024, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie juz miesiac sie suplementuje i probujemy dalej.. w polowie grudnia ide na drugie badanie moich plemnikow czy chociaz widac roznice.

ale mozliwa operacja w styczniu a pozniej to dopiero duzo pozniej - na jesien/zime 2025 i nie wiem co robic... czy probowac z suplami jeszcze prawie rok, czy isc, zoperowac i dalej sie starac..

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2024, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nikt nie zagwarantuje jak będzie po zabiegu. Zobaczcie jak będzie po suplach. Może coś skoczy. :) trzymam kciuki. :)

Mati33 lubi tę wiadomość

• Valie05 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2024, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mati33 wrote:
    No wlasnie juz miesiac sie suplementuje i probujemy dalej.. w polowie grudnia ide na drugie badanie moich plemnikow czy chociaz widac roznice.

ale mozliwa operacja w styczniu a pozniej to dopiero duzo pozniej - na jesien/zime 2025 i nie wiem co robic... czy probowac z suplami jeszcze prawie rok, czy isc, zoperowac i dalej sie starac..

Aby suplementacja i/lub zmiana trybu życia np. zdrowa dieta przyniosły efekty na nasienie to trzeba min. 3 miesiące, ponieważ spermogeneza trwa 74 dni. Niestety z poprawianiem wyników nasienia trzeba być mega cierpliwym.
    To samo z operacją żylaków: na jej pełne efekty czeka się około 6 miesięcy - o ile te efekty będą.

👩🏼 91’ (33)

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)

1 IVF - Oviklinika Waw
  • Fler Debiutantka

Wysłany: 12 grudnia 2024, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂
    ostrzegam, że post będzie długi ale to tak jak czas w jakim podczytuje to forum 🙂 przede wszystkim chciałabym Wam podziękować za to, ze tak dużo się tutaj nauczyłam 🙂 dlatego też chciałam do Was dołączyć no i czuję się w obowiązku by podzielić się z Wami efektami po laparoskopowej operacji usunięcia żylaków powrózka nasiennego męża. Sama przeczytałam chyba cały ten wątek by znaleźć jakieś dobre informacje o polepszeniu się wyników po operacji.
    Pierwsze wyniki są z lutego. Mąż miał kilka kilo za dużo, pracę siedzącą i do tego zdalną, aktywność fizyczna słaba. Do tego popalał chyba jeszcze wtedy papierosy elektroniczne. Mąż wyczuł żylaki dobre 10 lat temu ale usłyszał że w sumie nie muszą mieć żadnego wpływu na płodność (a szkoda bo może już wtedy zdecydowałby się na operację). Starania zaczęliśmy w listopadzie 2023 r. w lutym zrobił USG, które potwierdziło żylaki i pierwsze badania nasienia. Nikt nam nigdy nie powiedział jakiego stopnia były ale były bardzo duże więc był to raczej 3 stopień, z tym że bez dodatniej próby Valsalvy.
    Przed operacją mąż suplementowal jedynie fertilman plus.

Wyniki z lutego (przed operacją)
    Czas abstynencji 6 dni
    Czas upłynnienia 60 min
    pH 8
    Koncentracja 2 mln/ml
    Plemników w ejakulacie 5 mln
    Suma plemników o ruchu postępowym 26%
    Morfologia 3%

Operacja była na początku maja.
    Po operacji wdrożyliśmy osobne suplementy: kwas foliowy, magnez, Omegę, witaminę c, cynk i selen

Wyniki z września (4 miesiące po operacji)
    Czas abstynencji 4 dni
    Czas upłynnienia 60 min
    pH 8
    Koncentracja 3,5 mln/ml
    Plemników w ejakulacie 9 mln
    Suma plemników o ruchu postępowym 18%
    Morfologia 2%

Po tych wynikach mąż trochę się załamał i mocno wziął za siebie tj. zrzucił kilka kg, całkowicie zrezygnował z palenia, z alkoholu prawie też, kilka razy w tygodniu chodził na godzinne spacery + sporty drużynowe. Zaczęliśmy też oboje pić olej z czarnuszki. W październiku androlog zapisał mu clostilbegyt jedną tabletkę co drugi dzień.

Wyniki z grudnia (7 miesięcy po operacji) - te wyniki zrobiliśmy już w innej klinice dla porównania
    Czas abstynencji 3 dni
    Czas upłynnienia 15 min
    pH 8.3
    Koncentracja 5,3 mln
    Plemników w ejakulacie 13,5 mln
    Suma plemników o ruchu postępowym 26%
    Morfologia 1%

Także cieszę się że ilość i ruchliwość wzrastają ale martwi mnie trochę pogarszająca się morfologia, choć mam też nadzieję że wynika to np. z tego że badają mały wycinek.
    Do tego, w związku z tym że upłynnienie wcześniej wynosiło 60 min, podczas dni płodnych mąż pił acc optima, ale przed ostatnim badaniem nie pił pewnie acc przez jakieś 2 tygodnie, także może operacja i na ten parametr miała wpływ.

Macie może jakieś wskazówki co do tych wyników? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2024, 12:00

• Agent Nowa

Wysłany: 19 grudnia 2024, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ma ktoś poleconego urologa chirurga do operacji zylakow powrozka nasiennego w Krakowie i okolicach? Nie mogę znaleźć, trafiłem jednego ale powiedział mi za mikrochirurgiczne usunięcie zylakow to 12 tys zł i 2 wizyty poprzedzające po 500 zł każda.. Dla mnie to bardzo dużo pieniędzy.

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2024, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My operowaliśmy w Gabos w Piekarach Śląskich michrochirurgicznie za 6 tys. Żylaki III stopnia jednostronne.

Nie badaliśmy się jeszcze po zabiegu wiec ciężko stwierdzić coś o rezultatach.

• Igaiga Koleżanka

Wysłany: 19 grudnia 2024, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Mąż był operowany w Jeleniej Górze i Dr Dula. Operacja kosztowała 5 tys i były dobrze zoperowane żylaki, trochę poprawiły się parametry

• Dan0 Nowa

Wysłany: 21 grudnia 2024, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    Polecana jest w pierwszym rzucie mikrochirurgia ale jej nie zrobisz na NFZ.
    Czy mogę zapytać dlaczego zabieg mikrochirurgiczny jest bardziej zalecany - ma mniej powikłań/jest efektywniejszy/przyjemniejszy? Mam już ustalony termin na wizytę kwalifikacyjną by robić laparoskopowo na NFZ. Zastanawiam się, czy nie zrezygnować zatem i robić prywatnie mikrochirurgicznie.

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2024, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest najmniej inwazyjna plus jest najmniejszy odsetek powikłań np. Wodniaka jądra.

Dan0 lubi tę wiadomość

‹‹ 134 135 136 137 138
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ