zylaki powrozka nasiennego
-
WIADOMOŚĆ
-
Zależy jaką metodą operowane są żylaki. My po laparoskopii jakoś 2-3 tyg, jak przestało męża ciągnąć i pobolewać.Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
Amh- 2.3 (01.2024) 1.6 (07.2024) - inne labo
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
ciężki czynnik męski oligoasthenoteratonecrozoospermia
I procedura IVF - Oviklinika Waw
08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
12/2024 kolejny transfer? -
Mąż był operowany mikrochirurgicznie 3 tygodnie temu. W maju poroniłam na bardzo wczesnym etapie i zastanawiam się czy nie wytrzymać się do czasu nowych wyników męża. Chirurg niby mówił żeby starać się od momentu jak poczuje się już lepiej. Gdzieś wyżej czytałam o Pani która zaszła w ciążę miesiąc po operacji ale niestety zakończyło się poronieniem. Chcielibyśmy spróbować ale jednak jest ta obawa
-
Bebelek wrote:Hej, bardzo proszę o pomoc.
Jestem po klasycznym usunięciu żylaków powrózka mosznej. Niestety po dwóch latach pojawił się Nowy ból. Mogę mieć teraz tylko operacje embolizacji. Proszę podajcie mi namiary dokładnie w jakim szpitalu robią embolizację.
Z tego, co kojarzę przewija się na forum embolizacja w szpitalu w Lublinie na NFZ. Chyba u dr Krzysztofa PyryStarania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; hipoglikemia reaktywna ❌ cytokiny ❌ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
Hej, dwa tygodnie temu robilem sprawdzenie moich plemnikow i najlepiej nie jest, ale slysze ze tragedii tez nie ma...
Objetosc: 4
pH: 8,1
Lepkosc prawidlowa
Koncentrancja 39,6
Liczba plemnikow w ejakulacie: 157mln
Ruch postepowy! 19%
Ruch postepowy 30mln
Ruch calkowity: 49%
Ruch calkowity: 77mln
Zywotnosc: 50%
Zywotnosc: 78mln
Plemniki prawidlowe: 1%
Plemniki prawidlowe: 1,57mln
Dzisiaj za to bylem u Urologa i ten po USG powiedzial- zylaki powrozka nasiennego i skierowal na operacje. Staramy sie z zona od roku o dziecko no i nic narazie... Czy operacja moze pomoc? Czy co robic bo opinie widze rozne...
Czy sa przpadki ze chwile po operacji doszlo do znacznego poprawienia plemnikow i naturalnej ciazy? My z zona mamy juz po 34 lata no i... czas leci -
No wlasnie juz miesiac sie suplementuje i probujemy dalej.. w polowie grudnia ide na drugie badanie moich plemnikow czy chociaz widac roznice.
ale mozliwa operacja w styczniu a pozniej to dopiero duzo pozniej - na jesien/zime 2025 i nie wiem co robic... czy probowac z suplami jeszcze prawie rok, czy isc, zoperowac i dalej sie starac.. -
Mati33 wrote:No wlasnie juz miesiac sie suplementuje i probujemy dalej.. w polowie grudnia ide na drugie badanie moich plemnikow czy chociaz widac roznice.
ale mozliwa operacja w styczniu a pozniej to dopiero duzo pozniej - na jesien/zime 2025 i nie wiem co robic... czy probowac z suplami jeszcze prawie rok, czy isc, zoperowac i dalej sie starac..
Aby suplementacja i/lub zmiana trybu życia np. zdrowa dieta przyniosły efekty na nasienie to trzeba min. 3 miesiące, ponieważ spermogeneza trwa 74 dni. Niestety z poprawianiem wyników nasienia trzeba być mega cierpliwym.
To samo z operacją żylaków: na jej pełne efekty czeka się około 6 miesięcy - o ile te efekty będą.
Starania od marzec 2023; ręce pełne roboty z 4x 🐈
👩🏼 91’ (33)
🧔🏻♂️ 89’ (35 lat)
Jeszcze 1 ❄️(3BB) czeka
Hej 🙂
ostrzegam, że post będzie długi ale to tak jak czas w jakim podczytuje to forum 🙂 przede wszystkim chciałabym Wam podziękować za to, ze tak dużo się tutaj nauczyłam 🙂 dlatego też chciałam do Was dołączyć no i czuję się w obowiązku by podzielić się z Wami efektami po laparoskopowej operacji usunięcia żylaków powrózka nasiennego męża. Sama przeczytałam chyba cały ten wątek by znaleźć jakieś dobre informacje o polepszeniu się wyników po operacji.
Pierwsze wyniki są z lutego. Mąż miał kilka kilo za dużo, pracę siedzącą i do tego zdalną, aktywność fizyczna słaba. Do tego popalał chyba jeszcze wtedy papierosy elektroniczne. Mąż wyczuł żylaki dobre 10 lat temu ale usłyszał że w sumie nie muszą mieć żadnego wpływu na płodność (a szkoda bo może już wtedy zdecydowałby się na operację). Starania zaczęliśmy w listopadzie 2023 r. w lutym zrobił USG, które potwierdziło żylaki i pierwsze badania nasienia. Nikt nam nigdy nie powiedział jakiego stopnia były ale były bardzo duże więc był to raczej 3 stopień, z tym że bez dodatniej próby Valsalvy.
Przed operacją mąż suplementowal jedynie fertilman plus.
Wyniki z lutego (przed operacją)
Czas abstynencji 6 dni
Czas upłynnienia 60 min
pH 8
Koncentracja 2 mln/ml
Plemników w ejakulacie 5 mln
Suma plemników o ruchu postępowym 26%
Morfologia 3%
Operacja była na początku maja.
Po operacji wdrożyliśmy osobne suplementy: kwas foliowy, magnez, Omegę, witaminę c, cynk i selen
Wyniki z września (4 miesiące po operacji)
Czas abstynencji 4 dni
Czas upłynnienia 60 min
pH 8
Koncentracja 3,5 mln/ml
Plemników w ejakulacie 9 mln
Suma plemników o ruchu postępowym 18%
Morfologia 2%
Po tych wynikach mąż trochę się załamał i mocno wziął za siebie tj. zrzucił kilka kg, całkowicie zrezygnował z palenia, z alkoholu prawie też, kilka razy w tygodniu chodził na godzinne spacery + sporty drużynowe. Zaczęliśmy też oboje pić olej z czarnuszki. W październiku androlog zapisał mu clostilbegyt jedną tabletkę co drugi dzień.
Wyniki z grudnia (7 miesięcy po operacji) - te wyniki zrobiliśmy już w innej klinice dla porównania
Czas abstynencji 3 dni
Czas upłynnienia 15 min
pH 8.3
Koncentracja 5,3 mln
Plemników w ejakulacie 13,5 mln
Suma plemników o ruchu postępowym 26%
Morfologia 1%
Także cieszę się że ilość i ruchliwość wzrastają ale martwi mnie trochę pogarszająca się morfologia, choć mam też nadzieję że wynika to np. z tego że badają mały wycinek.
Do tego, w związku z tym że upłynnienie wcześniej wynosiło 60 min, podczas dni płodnych mąż pił acc optima, ale przed ostatnim badaniem nie pił pewnie acc przez jakieś 2 tygodnie, także może operacja i na ten parametr miała wpływ.
Macie może jakieś wskazówki co do tych wyników? 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia, 12:00
-
Ma ktoś poleconego urologa chirurga do operacji zylakow powrozka nasiennego w Krakowie i okolicach? Nie mogę znaleźć, trafiłem jednego ale powiedział mi za mikrochirurgiczne usunięcie zylakow to 12 tys zł i 2 wizyty poprzedzające po 500 zł każda.. Dla mnie to bardzo dużo pieniędzy.
-
Sikoreczkaaa wrote:Polecana jest w pierwszym rzucie mikrochirurgia ale jej nie zrobisz na NFZ.
-