X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Męskie sprawy zylaki powrozka nasiennego
Odpowiedz

zylaki powrozka nasiennego

Oceń ten wątek:
  • Tenciekawy Nowa

Wysłany: 26 maja, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Mam pytanie do wszystkich którzy są po operacji żylaków powrózka nasiennego III stopnia. Jak wyglądała sprawa z waszym Libido oraz utrzymaniem przed i po operacji?? Jak z poziomem testosteronu ?
    Wydaje mi się że odkąd mam większe żylaki te rzeczy niestety mocno się pogorszyły... Jak są wasze odczucia po operacji?
    Lekarze twierdzą że nie ma to wpływu na te tematy, aczkolwiek niektóre zagraniczne źródła twierdzą że jest inaczej.
    Zastanawiam się na operacja mimo że nie planuje dzieci w tym momencie.
    Dziękuję

• Sisi30 Ekspertka

Wysłany: 27 maja, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miesiąc po operacji mój mąż czuł się lepiej, poprawil sie jego komfort, libido wzrosło a wyniki nasienia sie znacznie poprawiły. Po wykryciu zylakow dlugo nie czekaliśmy na operacje, coś około 2 miesięcy, myślę że było warto.

Starania rok.
    👱‍♀️31 🧔30 oligozospermia, operacja zylakow ✅️
    AMH 3,8 hormony ok ✅️
    Punkcja 18.09.2024 r. ICSI
    23.09.2024 r. ET CB 😭
    zmiana kliniki
    6.03.25 -poczatek stymulacji
    15.03 punkcja , 🥚-24, 14❄️?
    FET 7.04 5BA. 4dpt Bhcg 0,8. 9dpt-38,7. 10dpt 31,5
    KIR Bx, ✅️2DS2,2DS4 (del.22bp)
    ❌️2DS1, 2DS3, 2DS4 norm, 2DS5, 3DS1
    FET maj ❌️ FET czerwiec ❌️ FET sierpień ❌️ FET wrzesień ??🤞
  • Paro1995 Znajoma

Wysłany: 27 maja, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Jakie kliniki polecacie do usunięcia żylaków ? Chodzi mi o metodę mikrochirurgiczna

• LaurkA Nowa

Wysłany: 29 maja, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wszystkim ! Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją zaproponowania przez lekarza operacji żylaków powrózka nasiennego w momencie totalnego braku plemników w nasieniu ?

Dostajemy z mężem różne opinie - jedni zalecają, pozostali odradzają mówiąc, że w powyższej sytuacji taki zabieg nic nie pomoże i magicznie plemniki się nie pojawią.

• Sisi30 Ekspertka

Wysłany: 30 maja, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaurkA wrote:
    Cześć Wszystkim ! Czy ktoś z Was spotkał się z sytuacją zaproponowania przez lekarza operacji żylaków powrózka nasiennego w momencie totalnego braku plemników w nasieniu ?

Dostajemy z mężem różne opinie - jedni zalecają, pozostali odradzają mówiąc, że w powyższej sytuacji taki zabieg nic nie pomoże i magicznie plemniki się nie pojawią.
    U mojego męża był tylko 1 mln plemnikow na 1 ml i brak ruchliwości, teraz po operacji jest spora poprawa z każdym miesiącem! Po operacji sam chirug stwierdził że żylaki były spore i była to najlepsza decyzją

Starania rok.
    AMH 3,8 hormony ok ✅️
    23.09.2024 r. ET CB 😭
    zmiana kliniki
  • Papaj Nowa

Wysłany: 31 maja, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    kilka lat temu miałem robiony zabieg embolizacji żylaków powrózka nasiennego lewej strony. Zabieg się udał, po zabiegu było wielokrotnie robione USG, gdzie potwierdziło, że wszystko jest OK. Niestety po ok. 7 latach nastąpił nawrót. Pytanie brzmi - czy mogę jeszcze raz wykonać zabieg tą samą metodą, tzn. embolizacja? Czy wówczas przy nawrocie stosuje się już inną? Wiem, że mikrochirurgiczna daje najlepsze efekty i najmniejszy odsetek nawrotów, ale niestety nie jest refundowana przez NFZ... Także czy mógłbym wykonać zabieg embolizacji jeszcze raz czy nie jest to wskazane?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam!

• Ania1991 Nowa

Wysłany: 6 czerwca, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    Mąż ma żylaki powrózka nasiennego III stopnia i potrzebuje informacji, gdzie w województwie mazowieckim lub w okolicach można zrobić zabieg ŻPN w najszybszym terminie na NFZ? Nie stać nas na prywatny zabieg, więc poszukujemy terminu NFZ. A może ma ktoś do polecenia lekarza przyjmującego prywatnie, który skieruje do szpitala na szybszy termin NFZ? Bardzo proszę o pomoc, jeśli nie tu, to w wiadomości prywatnej.

• Helenka22 Znajoma

Wysłany: 1 września, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, czy w Łodzi lub w okolicach znajdę gdzieś szpital w którym usuwają żylaki na NFZ? Niestety po wpisaniu w Internet nic nie wyskakuje. Ewentualnie pytanie gdzie w Polsce wykinuje się tskie zabiegi?

• Ewa88 Autorytet

Wysłany: 7 września, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenka22 wydaje mi się, że w każdym szpitalu na urologii, tylko w niektórych tylko metodą laparoskopii a w niektórych już weszla na nfz mikrochirurgia.
    Moje pytanie do Was: jak długo Wasi mężowie byli na l4 po operacji metodą laparoskopii?? Najlepiej jeśli wykonuje pracę fizyczną...

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Pitrrson Nowa

Wysłany: 12 września, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc mam takie pytanie do was , robiłem test Magni-men pro ukazało że jest wynik nieprawidłowy ktoś robił z was ten test ,dodam że nasienie upłynnia Mi się po około 10 minutach czy ktoś z was wie że to jest dobry parametr z doświadczenia? Mam wrażenie że mam te żylaki ale nie wiem jaki to może być stopień dajcie znać jak coś wiecie

• Esteelcia Nowa

Wysłany: 24 września, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, staramy się z mężem od jakiegoś czasu. Zrobiliśmy wyniki badań nasienia, bo na wizycie u urologa wyszły żylaki powrózka do 28-4mm. Wyniki nasienie kształtują się tak;

Upłynnienie - prawidłowe po 30min
    Objętość 4.5. - norma 1.4-6.0
    Ph 7.9 norma >7.2
    Lepkość prawidłowa - norma +
    Aglutynacja - norma -
    Komórki okrągłe 0.90mln/ml norma <5mln/ml

Ruch postępowy szybki - 7.78%
    Ruch postępowy wolny-15,56%
    Ruch niepostępowy -16,67%
    Nieruchome -60.00%
    Ruch postępowy a+b 23.33% norma min 30%
    Ruch całkowity 40% norma min 42%

Liczba plemników w ml 8,31% norma min 16%
    Liczba plemników w ejakulacie 37,40% norma min 39%

Morfologia 0% - norma min 4%
    Plemniki o nieprawidłowej budowie
    Główki - 100%
    Wstawki -86%
    Witki-28%
    Indeks TZI - 2.3

ginekolog powiedział że należy zmienić tryb życia, oczywiście odstawić ewentualny alkohol/papierosy, przyjmować suplementy i zrobić kolejne wyniki badań po 3 miesiącach i w razie złych wyników konsultacja u andorloga. Urolog stwierdził, że nie ma wskazań do leczenia urologicznego a wyniki nasienia zrobić dopiero po roku starań....
    Dodam, że podstawowe suplementy takie jak magnez, witamina D i C, omega3, cynk były już brane na kilka miesięcy przed badaniem. Po otrzymaniu wyników do suplementacji doszło: witamina E, inozytol, arginina, karnityna, Wit B12, kwas foliowy, selen, cholina, Koenzym Q10.
    Minął miesiąc od zrobienia wyników, osobiście nie chciałbym czekać do kolejnych wyników tylko już skonsultować się z andrologiem.

Będę wdzięczna jeśli ktoś wypowie się na temat wyników i ogólnie naszej sytuacji :)

• Sisi30 Ekspertka

Wysłany: 24 września, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parametry moze i obniżone, ale nie jest źle 😊😊 naturalnie tez jest szansa na zajscie w ciaze 🤗a jak Operacja poprawi z pewnością wyniki. Polecam suplementację, zdrowa dietę, ruch, mozna tez dożylnie przyjmować witaminy.
    A jak wyniki hormonów? Jest okej ?

Starania rok.
    AMH 3,8 hormony ok ✅️
    23.09.2024 r. ET CB 😭
    zmiana kliniki
  • Esteelcia Nowa

Wysłany: 24 września, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi30 wrote:
    Parametry moze i obniżone, ale nie jest źle 😊😊 naturalnie tez jest szansa na zajscie w ciaze 🤗a jak Operacja poprawi z pewnością wyniki. Polecam suplementację, zdrowa dietę, ruch, mozna tez dożylnie przyjmować witaminy.
    A jak wyniki hormonów? Jest okej ?

Nie robiliśmy wyników hormonów, żaden lekarz nic o tym nie wspomniał, a sama o tym nie pomyślałam.... Jedynie testosteron i trójka tarczycowa była robiona, testosteron niski ale w normie, tarczyca również w normie.

Trochę mnie przerażają te wyniki, a najbardziej morfologia 0% oraz ilość plemników na ml...

• Sisi30 Ekspertka

Wysłany: 25 września, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esteelcia wrote:
    Nie robiliśmy wyników hormonów, żaden lekarz nic o tym nie wspomniał, a sama o tym nie pomyślałam.... Jedynie testosteron i trójka tarczycowa była robiona, testosteron niski ale w normie, tarczyca również w normie.

Trochę mnie przerażają te wyniki, a najbardziej morfologia 0% oraz ilość plemników na ml...
    Najlepiej zrobić hormony, prolaktyna, fsh, lh, kariotyp, badanie nasienia z fragmentacja DNA plemnika

Starania rok.
    AMH 3,8 hormony ok ✅️
    23.09.2024 r. ET CB 😭
    zmiana kliniki
  • Esteelcia Nowa

Wysłany: 25 września, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi30 dziękuję na pewno zrobimy :)

Fragmentacja była robiona w 82% prawidłowa, także chyba nie jest źle.

Sikoreczkaaa, Sisi30 lubią tę wiadomość

‹‹ 136 137 138 139 140
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ