X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie 1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
Odpowiedz

1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak

Oceń ten wątek:
  • Chcieć to móc Debiutantka

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisena wrote:
    Czesc, Ja jestem przykładem takiej osoby. Brałam prograf od owulacji do około 31tc. Odstawiliśmy dlatego, że przy usg 3 trymestru okazało się, że dziecko jest malutkie, poniżej 10 centyla, a prawdopodobnie prograf miał wplyw na przyrost wagi. Według mojej lekarz prowadzącej mogliśmy odstawić ten lek po 1 trymestrze, ale ja nie chciałam... bałam się... J mi również nie chciała powiedzieć do kiedy brac.

Dziękuję, trochę mnie wyystraszyłaś tą wagą. A czy finalnie wszystko jest ok? Czy jak odstawiliście prograf waga zaczęła wzrastać? U mnie na połówkowym waga wyszła w normie, może troszkę poniżej ale bez znaczącej różnicy. Jestem po trzech stratach i przyznam szczerze teraz o wszystko się boje. Mimo że szczęście bo póki co wszystko jest dobrze, ale człowiek nawet cieszyć się boi:(

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcieć to móc wrote:
    Dziękuję, trochę mnie wyystraszyłaś tą wagą. A czy finalnie wszystko jest ok? Czy jak odstawiliście prograf waga zaczęła wzrastać? U mnie na połówkowym waga wyszła w normie, może troszkę poniżej ale bez znaczącej różnicy. Jestem po trzech stratach i przyznam szczerze teraz o wszystko się boje. Mimo że szczęście bo póki co wszystko jest dobrze, ale człowiek nawet cieszyć się boi:(

Ja też bardzo się balam o wszystko po 3 stratach, biorę ciągle Prograf, nawet badalam cytokiny w polowie ciazy ( co potwierdzilo, ze lek dziala i jest konieczny nadal) i wszystko jest OK, córeczka pięknie rośnie, już niedługo rozwiązanie.

Anati, Magda83 lubią tę wiadomość

• Chcieć to móc Debiutantka

Wysłany: 5 kwietnia 2022, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwinka wrote:
    Ja też bardzo się balam o wszystko po 3 stratach, biorę ciągle Prograf, nawet badalam cytokiny w polowie ciazy ( co potwierdzilo, ze lek dziala i jest konieczny nadal) i wszystko jest OK, córeczka pięknie rośnie, już niedługo rozwiązanie.

Jak cudownie słyszeć takie słowa😊 ja również badałam cytokiny na początku ciąży i faktycznie po krótkim czasie stosowania prografu one ładnie się wyrównały. Na prawdę, czytając takie informacje człowiek widzi światełko w tunelu😉 serdecznie dziękuję za odpowiedź😘

Iwinka lubi tę wiadomość

• Anati Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Po jakim czasie od wizyty u J z kompletem badań i zaleceniami odnośnie suplementów i leków dostałyście zielone światło do ponownych starań?

🙋🏼‍♀️32 🙋🏻‍♂️37
    11.2020 córeczka SN 💗
    07.2021 cb1 | 08.2021 cb2 | 12.2021 cb3

👣 KACPER
    Ur. 40 tc 6d SN
    8.02.2020
    3780g, 58 cm

age.png
  • Wisena Koleżanka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcieć to móc wrote:

Po odstawieniu waga zaczęła trochę rosnac i nie spadła poniżej 10 centyla ( na czym bardzo nam zalezalo). Pod koniec ciazy musiałam się lepiej odżywiać (cielęcina itp) oraz starać się więcej jesc. Finalnie córeczka urodziła się mając 3kg :-)
    Także nie jest powiedziane ze u wszystkich może/musi być problem z waga. Ale polecam w 3 trymestrze zwracać większą uwagę na wagę dziecka.

Chcieć to móc lubi tę wiadomość

• Wisena Koleżanka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anati wrote:
    Cześć. Po jakim czasie od wizyty u J z kompletem badań i zaleceniami odnośnie suplementów i leków dostałyście zielone światło do ponownych starań?

Czesc, Ja po około pół roku.

Anati lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miesiac/dwa- tak usłyszałam. Podobno działanie metforminy obserwuje się już po 2 tygodniach.

Anati lubi tę wiadomość

• Laura123 Nowa

Wysłany: 11 kwietnia 2022, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny dostalam zalecenie od dr Jerzak zrobić badanie : ocena PCO /POI + przepływy w tt. Macicznych czy któraś miała to badanie jak to wygląda tym bardziej że wypad w okres, czy jest bolesne?

• IzaH Znajoma

Wysłany: 11 kwietnia 2022, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura123 wrote:
    Hej dziewczyny dostalam zalecenie od dr Jerzak zrobić badanie : ocena PCO /POI + przepływy w tt. Macicznych czy któraś miała to badanie jak to wygląda tym bardziej że wypad w okres, czy jest bolesne?

Czesc - ocene wykonuje się podczas USG transvaginalnego, z tego co pamietam ja mialam zalecenie wykonania tego badania między 3-5dc.

• Laura123 Nowa

Wysłany: 12 kwietnia 2022, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któraś miała powyżej normy te przepływy i co na to Dr powiedziała?

• Kopytkowa Debiutantka

Wysłany: 15 kwietnia 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, czy którejś z Was J zaleciła lek Nivalin? Nie ma o nim nic na całym forum, jest to inhibitor stosowany np przy rwie kulszowej z tego co podpowiada Google, możliwe działania niepożądane - szkoda gadać, cała lista leków od pani profesor generalnie mnie przeraża, my dopiero przygototowujemy się do procedury, w sumie to nie podjęła jakiegoś specjalnego leczenia, od razu skierowała na IVF, zostały do wykonania badania zakaźne i kariotypy, pani profesor stwierdziła, że z dwóch stron nie jest za dobrze u męża słabe parametry, u mnie rozjechane cytokiny, badania dna MTHFR 1298ac hetero i PAI-1 homo

Emily0723 lubi tę wiadomość

• Kopytkowa Debiutantka

Wysłany: 18 kwietnia 2022, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładny opis jaki mam na zaleceniach „do ivf 1-10 dz cyklu Nivalin 1xdziennie”, szczerze mówiąc to wizyty u niej działają na mnie dość stresogennie na tyle, że nie dopytalam co to za lek, bo prograf i inne zostały już wspomniane przez dziewczyny na forum, oprócz tego masaze i wizyta u zaprzyjaźnionego psychiatry także mam wątpliwości co do tego wszystkiego

• Kopytkowa Debiutantka

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tym acard, clexane jeśli uda się zajść w ciążę, ovarin, resvega, Q10, laktoferyna, kontynuacja glucophage 1000 xr, berberyna, Acid folicum, alanerv, recovery, miovelia nac, prograf, medargin no i właśnie ten nivalin zaraz po zaleceniu akupunktury ewentualnie fizjoterapii, co więcej dość przykra zbieżność sytuacji, akurat moja mama dostała w świąteczny weekend ataku rwy kulszowej i właśnie te zastrzyki jako bardzo silny lek, który ma jej pomóc w dolegliwościach bólowych... nie wiem co mam myśleć, Emily0723, czy miałaś może podobne zalecenia oprócz tego preparatu?

• varsovie Znajoma

Wysłany: 19 kwietnia 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kopytkowa wrote:
    Poza tym acard, clexane jeśli uda się zajść w ciążę, ovarin, resvega, Q10, laktoferyna, kontynuacja glucophage 1000 xr, berberyna, Acid folicum, alanerv, recovery, miovelia nac, prograf, medargin no i właśnie ten nivalin zaraz po zaleceniu akupunktury ewentualnie fizjoterapii, co więcej dość przykra zbieżność sytuacji, akurat moja mama dostała w świąteczny weekend ataku rwy kulszowej i właśnie te zastrzyki jako bardzo silny lek, który ma jej pomóc w dolegliwościach bólowych... nie wiem co mam myśleć, Emily0723, czy miałaś może podobne zalecenia oprócz tego preparatu?

Hej, ja również dostałam oprócz Prografu i suplementów- Nivalin 1-10 dc, on ma pomóc na rozjechane cytokiny, działa na nerw błędny.

Emily0723 lubi tę wiadomość

• GrudniowaNadzieja Przyjaciółka

Wysłany: 21 kwietnia 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:)

wczoraj oglądałam na youtube wywiad z nasza p.prof pt. "Immunologia rozrodu", w nim prof częsciowo wyjaśnia zastosowanie przespisywanych nam leków, może tam znadzicie odpowiedzieć na tą "nowość'. W wywiadzie mówiła,że przewlekłe stany zapalne tworzą się również w kręgosłupie, np jak ktoś ma dyskopatię. Wieć może leczenie lekami z innej grupy zwalcza stany zaplane a tym samym cytokiny. Tak ja sobie to tłumaczę.

Ale piszę z innego powodu. Chcę Wam przekazać, myślę że coś ważnego szczególnie dla dzieczyn takich jak ja, z niską rezerwą jajnikową, w okresie około menopauzalnym ze kiepskimi estrogenami i cieńkim endometrium. Wspomniałam wam w lutym,że wybrałam się do Krynicy na kurację tamponami borowinowymi, właśnie z tych wyżej opiasanych przyczyn. I dziewczyny jet bajka:) Jestem 2 miesiące po kuracji. Wrócił taki normalny 5-7 okres, nie plamienie okres-w życiu nie przypuszczałam że będę się z tego cieszyć!:) A po okresie owulacja, śliczna z ednometrium 7,5 mm grubości, nie pamiętam kiedy miałam takie parametry.
    Także chwilo trawaj:)

Pozdrowienia serdeczne!

Emily0723, Magda83, Anati, Kopytkowa, Bergamotka, Kasiek789 lubią tę wiadomość

• varsovie Znajoma

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emily0723 wrote:
    Czy ten lek się bierze w cyklu z transferem? Juz po transferze się nie bierze ?

Tak, ja dostałam tylko w cyklu z transferem... i dostałam tylko jedną receptę + prograf + accofil i suplementy. Mimo, że jestem po 10 nieudanych transferach, Pani profesor jest optymistyczna... zobaczymy.

• Kasiek789 Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a prograf o której porze dnia bierzecie?

🔹Ja 85’
    Endometrioza
    MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
    Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22), 0,54 (25’)
    Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
    🔹Mąż 84’: DFI: 38%, morfo 2%
    🔹Kariotypy oboje ✅

03/2019: 💔 👼

01/2023 IVF
    20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
    25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
    03.03. 💔 7tc 💙👼

03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
    5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
    7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
    11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻

13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!

age.png

❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.)
  • Anati Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2022, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiek789 wrote:
    Dziewczyny a prograf o której porze dnia bierzecie?

Hej. Jak po obiedzie, bo na poranna porę i tak już mam za dużo innych, wiec sobie tak rozdzielam..

🙋🏼‍♀️32 🙋🏻‍♂️37
    11.2020 córeczka SN 💗
    07.2021 cb1 | 08.2021 cb2 | 12.2021 cb3

👣 KACPER
    Ur. 40 tc 6d SN
    8.02.2020
    3780g, 58 cm

age.png
  • MarcelinaT Debiutantka

Wysłany: 27 kwietnia 2022, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

mam pytanie odnośnie kwasu foliowego. Biorę homocysteine resist + miosiogyn i dostałam jeszcze zalecenia na 5 mg syntetycznego kwasu foliowego...
    Czy to nie będzie za dużo? Jak to wygląda u Was?

• Mysiorek5555 Debiutantka

Wysłany: 27 kwietnia 2022, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Jestem tu nowa i co prawda zielona w temacie. Za mną 2x ciążę pozamaciczne, 1x biochemiczna i 1xporonienie. Nauczona złymi doświadczeniami,zrobiłam badania genetyczne.am mutacje MTHFR C677T oraz mutacje 675 (4G/5G) w genie PAI-1 (SERPINE1). Czy ktoras z Was przez to przechodzila? Zaczęłam brać B12 i kwas foliowy (w metylowanych formach) a także acard 150. W maju mam wizytę u ginekologa i dowie się o moich mutacjach. W planach badanie jeszcze homocysteiny, witaminy B12 i kwasu foliowego. Co jeszcze powinnam zrobić?

‹‹ 274 275 276 277 278 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ