1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
-
WIADOMOŚĆ
-
Krąsi wrote:Ten wątek jest znany z tego, że nie ma tu bajdurzenia trzy po trzy, tylko konkret. Za 2 dni mam histero i zobaczymy, co tam wyjdzie.
Mam wrazenie ze teraz to on juz nie jest znany z niczego, bo niezbyt istnieje 😉.
I czemu od razu bajdurzenia? Ja sie sporo stad dowiedzialam o historii dziewczyn, watpliwosciach ktore przechodzily i podejsciu do leczenia. Wszystkie wiemy, ze wspolpraca z profesor jest specyficzna i bardzo chetnie dzielilabym sie tym tematem z kims kto wie o czym mowa . O Tobie i Twojej dridze tez sie sporo dowiedzialam z tego forum i kibicowałam Ci podczas staran o pierwsze dziecko.
Powodzenia na histeroskopii. -
Źle to ujęłam. Przepraszam.
Jak przeczytasz ten wątek od deski do deski, to z każdą stroną zyskujesz konkretne informacje z wiedzy niepłodnościowej, propłodnościowej. Nie na wszystkich wątkach tak jest, bo są wątki specyficznie nakierowane na wyszukiwanie owulki, doszukiwanie się cieni na testach, kibicowanie sobie w trafieniu z serduszkowaniem w płodne dni, albo, żeby mąż był w humorze akurat w dni płodne, czy też wskazówki jak odczytać testy clear blue po ich rozmontowaniu. Tamte wątki możesz czytać po kilkanaście stron samego kibicowania sobie. Ten jest bardziej pod kątem szczegółowej wiedzy.
Myślę też, że aktualnie pojawiło się na rynku więcej specjalistów od nawracających poronień, renoma prof. lekko się obniżyła i nie wszyscy chcą z nią współpracować z uwagi na jej cechy charakterologiczne.
Z innych rzeczy, które u mnie - w trakcie histero chcę sprawdzić poziom macicznych komórek NK. Zbadałam sobie poziom AMH i jest on bardzo niski 1,17. Szukam właśnie sposobów nie tylko na poprawienie jakości komórek (te już mam z lat praktyki w niepłodności), ale także na poprawienie wskaźnika AMH (marne szanse).Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka
b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham -
Krąsi wrote:Źle to ujęłam. Przepraszam.
Jak przeczytasz ten wątek od deski do deski, to z każdą stroną zyskujesz konkretne informacje z wiedzy niepłodnościowej, propłodnościowej. Nie na wszystkich wątkach tak jest, bo są wątki specyficznie nakierowane na wyszukiwanie owulki, doszukiwanie się cieni na testach, kibicowanie sobie w trafieniu z serduszkowaniem w płodne dni, albo, żeby mąż był w humorze akurat w dni płodne, czy też wskazówki jak odczytać testy clear blue po ich rozmontowaniu. Tamte wątki możesz czytać po kilkanaście stron samego kibicowania sobie. Ten jest bardziej pod kątem szczegółowej wiedzy.
Myślę też, że aktualnie pojawiło się na rynku więcej specjalistów od nawracających poronień, renoma prof. lekko się obniżyła i nie wszyscy chcą z nią współpracować z uwagi na jej cechy charakterologiczne.
Z innych rzeczy, które u mnie - w trakcie histero chcę sprawdzić poziom macicznych komórek NK. Zbadałam sobie poziom AMH i jest on bardzo niski 1,17. Szukam właśnie sposobów nie tylko na poprawienie jakości komórek (te już mam z lat praktyki w niepłodności), ale także na poprawienie wskaźnika AMH (marne szanse).
Spoko, ja zdaje sie tez nie ujelam najlepuej tego o co mi chodzi, piszac o bohaterkach serialowych 😅. Kompletnie nie chodzi mi o gadaniu co na obiad 😉. Podobalo mi sie tu, ze przez dlugi czas ten watek poza aspektem wiedzowym mial spolecznosc dziewuch wspierajacych sie na wzajem w staraniach/ ciazach ze specyficznym prowadzeniem profesor. Mi tego teraz bardzo brakuje.
Co do Twojego amh to po pierwsze moim zdaniem jest naprawde spoko- ponoc najlepsze amh do zachodzenia jest miedzy 1,5 a 2. Powyzej 2,5 jest juz podejrzenie obrazu policystycznych jajnikow, ktore tak lubi diagnozowac prof. Ja dostalam u niej taka diagnoze przy amh 2.4 i 8-10 pęcherzykach. Wiec moze nie jest u Ciebie idealnie, ale moim zdaniem jest dobrze.
Druga rzecz, ze mozna podniesc amh i ja jestem takim przykladem ( oczywiscie mozna tlumaczyc bledami labu albo przewozeniem). Ale mi do tego 2,4 dobilo w rok z 1,5. Nie potrafie niestety powiedziec czemu, jedyny pomysl mam taki, ze przed tym 1,5 duzo schudlam i to mi na chwile zanizylo. Sa tez badania dotyczace wplywu niedoborow D na amh. A np wg mojego gina dobry poziom D to 80-100. I poza moja widzialam wieeeele historii podniesionego amh.
Ja chetnie przyjme rady dotyczace poprawy jakosci komorek jak masz cos poza tym co mam w stopce i ubichonolem, ktory bedzie teraz wjezdzal. Balam sue wczesniej przez te nk wlasnie, ale ide w to i bede kontrolowac w krwi.
Edit- jeszcze bardzo mi sie na tym watku podobalo duzo wspolnego myslenia i kombinowania. Doa mnie „ bo lekarz tak zalecil” to za malo 🤓Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja, 20:01
-
Dodałabym do Twoich supli: wit. E (nie tylko budowa endometrium, ale też dojrzewanie jajeczka), l-arginina (6 g, dojrzewanie jajeczka), l-cysteina (spontaniczne owulacje, jest zawarta w pestkach słonecznika, orzechach włoskich, jajkach), wit. A (dojrzewanie oocytu), mangan, wapń i chrom.
Miracle25 lubi tę wiadomość
Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
Krąsi wrote:Dodałabym do Twoich supli: wit. E (nie tylko budowa endometrium, ale też dojrzewanie jajeczka), l-arginina (6 g, dojrzewanie jajeczka), l-cysteina (spontaniczne owulacje, jest zawarta w pestkach słonecznika, orzechach włoskich, jajkach), wit. A (dojrzewanie oocytu), mangan, wapń i chrom.
Dzieki, wszystko to caly cykl czy do owu?
L- cysteine bys dokladala skoro biore nac ( n-acetylo l- cysteine) -
Oż! Zapomniałam, że to jest lepsza forma l-cysteiny. Musiałabym sprawdzić w notatkach, a teraz idę się naszykować do histero. Jak będę pamiętać napiszę, a jak nie - przypomnij mi tu lub w wiadomości prywatnej.
Miracle25 lubi tę wiadomość
1. ICSI - nieudane;
Jak długo Prof. zaleca Prograf w ciąży? Czekam na wyniki kontrolne cytokin, jutro mam wizytę i nie wiem czy jest sens na nią iść bez wyniku... a jednocześnie w sobotę mi się skończy Prograf33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
07.04.2025 - FET 5.1.1 ❄️ 💔9 tc
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec." -
Clausix wrote:Jak długo Prof. zaleca Prograf w ciąży? Czekam na wyniki kontrolne cytokin, jutro mam wizytę i nie wiem czy jest sens na nią iść bez wyniku... a jednocześnie w sobotę mi się skończy Prograf
Pewnie to zależy….
Mi chciała wyłączyć ok 5/6 msca ale po badaniu ginekologicznym stwierdziła że szyjka jest długa ale nieco miękka i zostałam na prografie do 36 tyg. inni ginekolodzy twierdzili, że szyjka jest jak najbardziej ok. -
Krąsi wrote:Oż! Zapomniałam, że to jest lepsza forma l-cysteiny. Musiałabym sprawdzić w notatkach, a teraz idę się naszykować do histero. Jak będę pamiętać napiszę, a jak nie - przypomnij mi tu lub w wiadomości prywatnej.
Przypomiam sie 😊
Mam nadzieje, ze po histero wszystko dobrze -
Miracle, cały cykl te wymienione suple.
Do owulacji to tylko wit. C. Chyba że się nie starasz w danym cyklu, to wtedy cały możesz.
Po histero: wyszły zrosty, ogniska stanu zapalnego endonetrium oraz 2 ogniska ademiozy. Baaardso dużo.Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
Krąsi wrote:Miracle, cały cykl te wymienione suple.
Do owulacji to tylko wit. C. Chyba że się nie starasz w danym cyklu, to wtedy cały możesz.
Po histero: wyszły zrosty, ogniska stanu zapalnego endonetrium oraz 2 ogniska ademiozy. Baaardso dużo.
O widzisz, dzieki. Ja sie tej wit A balam, ale najwyzej zbadam poziom
Ze zrostami i andometrioza nie mam doswiadczenia, ale stan zapalny wyleczylam 10 dniowa antybiotykoterapia, trzymam kciuki, zeby u Ciebie tez latwo odpuscil. Gdzie robilas histeroskopie ze tak szybko masz wyniki? Ja czekalam 6 tyg 🫣 -
Barska Clinic, dr Zaczyk.
Prawilnie wyniki będą za miesiąc. Poza biopsją, pobrali materiał w kierunku komórek NK. Ale stan zapalny widać gołym okiem.Miracle25 lubi tę wiadomość
1. ICSI - nieudane;
Krąsi wrote:Barska Clinic, dr Zaczyk.
Prawilnie wyniki będą za miesiąc. Poza biopsją, pobrali materiał w kierunku komórek NK. Ale stan zapalny widać gołym okiem.
Krąsi, a skąd decyzja o histeroskopii? Coś było widać wczesniej niepokojącego na USG? Ja miałam USG z przepływami w nOvum i wszystko było w porządku, pani doktor nie miała pomysłu co jest przyczyną moich nawracających poronień i stwierdziła, że może po mojej pierwszej ciąży i po porodzie zrobiło się jakieś zapalenie i zachęcała do histeroskopii. Profesor Jerzak nie widziała w tym jednak sensu i nie zdecydowałam się. Ten stan zapalny daje jakieś objawy? Dobrze, że masz już to za sobą! -
Piątkowa wrote:Cześć!
Watek wertuje już od kilku dni i dzięki Wam zdecydowałam się zapisać na konsultację do prof Jerzak. Szukam nadzieji po kolejnej stracie 🩶
zaraz o mojej historii, ale najpierw poproszę o poradę - czy przed wizytą warto zrobić jakieś badania czy czekać na zlecenie? Jeżeli tak jakie? Widziałam takie pytania na wątku, ale odpowiedzi mi umykały.
Z Waszych wypowiedzi wywnioskowałam,że istotne może być poza morfologią, glukoza, homocysteina, żelazo, ferrytyna, wit D i wit B12, kwas foliowy.
A może nie robić nic i zaczekać na zalecenia?
Moja historia:
2019 r. poronienie samoistne 6tydz - brak diagnozy i badań
2020 r. poronienie samoistne 6tydz - zbadany materiał - płeć męska, brak wad genetycznych
Rozpoczęliśmy badania genetyczne w Novum - kariotyp, jakość nasienia itp - wszystkie ok
Konsultacja hematologiczna - podwyższony antukoagulant tocznia - zalecenia: acard 75 od momentu starań, neoparin od zajścia
2021/2022r. donoszona córeczka 😊 od 12 tyg ciąża książkowa, na starcie mały krwiak, ale wchłonął się.
2023 r. - zestaw acard + neoparin jak wyżej - do 11 tyg ciąża bez zarzutów- poronienie - trisomia 21
2024/2025 r. - ten sam zestaw, kolejna ciąża…
w 6tyg silne krwawienie, na usg mały krwiak u ujścia, płód rozwija się prawidłowo.
W 8tyg na usg krwiaka brak, ja bez przerwy lekko krwawię. Włączona luteina doustnie.
W 10tyg kolejne silne krwawienie, kolejny mały krwiaka, płód rozwija się normalnie. Włączony duphaston.
W 12 tyg dalej krwawię - Veracity a także USG prenatalne prawidłowe, chłopiec. Włączony cyclogest.
W 15tyg na USG dalej wszystko idealnie krwiaka brak, dalej krwawię lekko zalecenie - leżeć.
W 16tyg - silne bóle brzucha, trafiam do szpitala. Na wejściu na USG dziecko żyje. Po 6h odchodzą wody i czas się zatrzymuje…
To było tydzień temu.
Czekam na wyniki histopatologii i posiewu.
Skończyłam właśnie 34 lata i mam wielką nadzieje,że do 35roku uda mi sie jak nie urodzić to chociaż zajść ponownie w ciążę, w ciążę taką jak z córeczka. Zdrowa i prawidłowa.
Chce spróbować z dr Jerzak chociaż już po forum widzę,że metody są nietypowe i nie wiem jeszcze co na to mój lekarz prowadzący.
Hejka. Wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek. Wiesz co teraz miałam teraz taka krwawiącą ciążę, zresztą poprzednią też i obie stracone.
Jakbyś chciała pogadać to daj znać.
Szukam przyczyny tych krwawień i doszłam do ściany.03-05.2025 8 FET 4AB 💔 9+2/10 tc [*] ♂️ 😔 (krwiaki)
12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB
08.2024 FET 8a❌
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.22- 01.23 FET 4AB 💔 9/10 tc [*] ♂️ 😔 (krwiaki)
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi prot.: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ETcb 😥 💔
IUI 03.04.19
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty i zwapnienia macicy, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endo i adenomioza, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1 , cross 54%
Mąż: MSOME 0%
Walka od 2016 -
justyna_per wrote:Krąsi, a skąd decyzja o histeroskopii? Coś było widać wczesniej niepokojącego na USG?
Nieudany transfer Zarodka 5.1.1 skłonił nas do głębszych badań. Zrobiłam posiew w kierunku ureaplasmy i mycoplasmy. Wyszła urea. Urea powoduje zrosty w jamie macicy. To prowadzi do histeroskopii.
Laparo-histero miałam 6 lat temu, nie widziałam potrzeby grzebania poza macicą.justyna_per lubi tę wiadomość
1. ICSI - nieudane;
Miracle25, wiem o co chodzi z wątkiem. Ja na nim siedzę z przerwami od 2025 i dzieki niemu i informacjom od dziewczyn mam córkę.
Wracam niedługo do J przygotowywać się do powrotu po rodzeństwo, to dam znać jak tam badania i zalecenia. Na razie rozważam samowolna, kontrolna histeroskopie.
Z jednej strony nie ma niby wskazań. Z drugiej zostały nam tylko 2 zarodki, a ja jestem po CC i na USG widać ogniska adenomiozyMiracle25 lubi tę wiadomość
🔹Ja 85’
Endometrioza
MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22), 0,54 (25’)
Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
🔹Mąż 84’: DFI: 38%, morfo 2%
🔹Kariotypy oboje ✅
03/2019: 💔 👼
2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
2022: laparo - diagnoza endometriozy
01/2023 IVF
20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
03.03. 💔 7tc 💙👼
03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻
13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!
❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.) -
Kasiek789 wrote:Miracle25, wiem o co chodzi z wątkiem. Ja na nim siedzę z przerwami od 2025 i dzieki niemu i informacjom od dziewczyn mam córkę.
Wracam niedługo do J przygotowywać się do powrotu po rodzeństwo, to dam znać jak tam badania i zalecenia. Na razie rozważam samowolna, kontrolna histeroskopie.
Z jednej strony nie ma niby wskazań. Z drugiej zostały nam tylko 2 zarodki, a ja jestem po CC i na USG widać ogniska adenomiozy
Super sie ciesze ze sie odezwalas 😊
Ja robilam histeroskopie po 1 poronieniu z zalecen innej lekarki niz prof. Wyszedl stan zapalny. Do dzis nie wiem czy byl on przyczyna czy skutkiem poronienia ( ciaza przestala sie rozwijać w 7 tc, poronilam w 11) . Dostalam antybiotyk- 10 dni i w powtornej histero bylo juz ok.
Ale tez sye nasłuchałam i naczytalam ze sama histero moze sue przyczynic do rozwoju stanu zapalnego. Wiec nie podpowiem czy warto
Kasiek Ty bylas cala ciaze na prografie? -
Miracle25 wrote:Ale tez sye nasłuchałam i naczytalam ze sama histero moze sue przyczynic do rozwoju stanu zapalnego.
Co takiego?! Coś bliżej wyjaśnisz? Skąd takie inf.? Jakieś artykuły naukowe? Zestrachałam się teraz.
1. ICSI - nieudane;
Krąsi wrote:Co takiego?! Coś bliżej wyjaśnisz? Skąd takie inf.? Jakieś artykuły naukowe? Zestrachałam się teraz.
Wiesz co to jest przede wszystkim info od mojej ex gino, ktora mnie na histero wyslala i mi ja robila. Z jej slow- warto zrobic ale nie warto powtarzac po leczeniu antybiotykiem, bo sam zabieg powoduje wystawienie ukladu rodnego na srodowisko szpitalne, ktore nie jest w pelni sterylne. Dlatego niektorzy przepisuja antybiotyk od razu w ciemno po histero, co wydaje mi sie nieglupia praktyka ( choc stronie od lekow ile sie da) . Dlatego tez pisałam o tym Kasiek- w sytuacji gdy sie waha i nie ma oczywistych wskazan.
I czytalam takie historie dziewczyn- ze w pierwszej wychodzilo czysto, po histero cos sie zaczynalo „ psuc” ( krwawienia, plamienia itp) i przy powtorzeniu wychodzily juz jakies stany zapalne albo zakazenia bakteryjne.
W Twoim przypadku bym sue nie strachala, bo jesli masz ogniska to i tak dostaniesz antybiotyk. Ale zastanowilabym sie nad powtorka, a jesli to moze z antybiotykiem po tak czy siak? -
Krąsi wrote:Co takiego?! Coś bliżej wyjaśnisz? Skąd takie inf.? Jakieś artykuły naukowe? Zestrachałam się teraz.Starania od 2018
01.2022 - I procedura, 3 zarodki: 1 zdrowa ciąża, 1 cb, 1 transfer nieudany
07.2025 - II procedura