1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
-
WIADOMOŚĆ
-
Krąsi wrote:Ten wątek jest znany z tego, że nie ma tu bajdurzenia trzy po trzy, tylko konkret. Za 2 dni mam histero i zobaczymy, co tam wyjdzie.
Mam wrazenie ze teraz to on juz nie jest znany z niczego, bo niezbyt istnieje 😉.
I czemu od razu bajdurzenia? Ja sie sporo stad dowiedzialam o historii dziewczyn, watpliwosciach ktore przechodzily i podejsciu do leczenia. Wszystkie wiemy, ze wspolpraca z profesor jest specyficzna i bardzo chetnie dzielilabym sie tym tematem z kims kto wie o czym mowa . O Tobie i Twojej dridze tez sie sporo dowiedzialam z tego forum i kibicowałam Ci podczas staran o pierwsze dziecko.
Powodzenia na histeroskopii.👩🏼🧔🏻♂️1983 🧒🏼2021 🐕2013
Starania od 2022, 2023 💔, 2024 👼🏻👼🏻
✅ kariotypy, 4 z 5 KIROW, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo ( wyleczony stan zapalny), parametry nasienia
❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), 1 nieobecny KIR, rozjechane cytokiny, lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna
Leki- metformina, acard, prograf
Suple- nattaspin, mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna, wiesiolek -
Źle to ujęłam. Przepraszam.
Jak przeczytasz ten wątek od deski do deski, to z każdą stroną zyskujesz konkretne informacje z wiedzy niepłodnościowej, propłodnościowej. Nie na wszystkich wątkach tak jest, bo są wątki specyficznie nakierowane na wyszukiwanie owulki, doszukiwanie się cieni na testach, kibicowanie sobie w trafieniu z serduszkowaniem w płodne dni, albo, żeby mąż był w humorze akurat w dni płodne, czy też wskazówki jak odczytać testy clear blue po ich rozmontowaniu. Tamte wątki możesz czytać po kilkanaście stron samego kibicowania sobie. Ten jest bardziej pod kątem szczegółowej wiedzy.
Myślę też, że aktualnie pojawiło się na rynku więcej specjalistów od nawracających poronień, renoma prof. lekko się obniżyła i nie wszyscy chcą z nią współpracować z uwagi na jej cechy charakterologiczne.
Z innych rzeczy, które u mnie - w trakcie histero chcę sprawdzić poziom macicznych komórek NK. Zbadałam sobie poziom AMH i jest on bardzo niski 1,17. Szukam właśnie sposobów nie tylko na poprawienie jakości komórek (te już mam z lat praktyki w niepłodności), ale także na poprawienie wskaźnika AMH (marne szanse).Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka
b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham -
Krąsi wrote:Źle to ujęłam. Przepraszam.
Jak przeczytasz ten wątek od deski do deski, to z każdą stroną zyskujesz konkretne informacje z wiedzy niepłodnościowej, propłodnościowej. Nie na wszystkich wątkach tak jest, bo są wątki specyficznie nakierowane na wyszukiwanie owulki, doszukiwanie się cieni na testach, kibicowanie sobie w trafieniu z serduszkowaniem w płodne dni, albo, żeby mąż był w humorze akurat w dni płodne, czy też wskazówki jak odczytać testy clear blue po ich rozmontowaniu. Tamte wątki możesz czytać po kilkanaście stron samego kibicowania sobie. Ten jest bardziej pod kątem szczegółowej wiedzy.
Myślę też, że aktualnie pojawiło się na rynku więcej specjalistów od nawracających poronień, renoma prof. lekko się obniżyła i nie wszyscy chcą z nią współpracować z uwagi na jej cechy charakterologiczne.
Z innych rzeczy, które u mnie - w trakcie histero chcę sprawdzić poziom macicznych komórek NK. Zbadałam sobie poziom AMH i jest on bardzo niski 1,17. Szukam właśnie sposobów nie tylko na poprawienie jakości komórek (te już mam z lat praktyki w niepłodności), ale także na poprawienie wskaźnika AMH (marne szanse).
Spoko, ja zdaje sie tez nie ujelam najlepuej tego o co mi chodzi, piszac o bohaterkach serialowych 😅. Kompletnie nie chodzi mi o gadaniu co na obiad 😉. Podobalo mi sie tu, ze przez dlugi czas ten watek poza aspektem wiedzowym mial spolecznosc dziewuch wspierajacych sie na wzajem w staraniach/ ciazach ze specyficznym prowadzeniem profesor. Mi tego teraz bardzo brakuje.
Co do Twojego amh to po pierwsze moim zdaniem jest naprawde spoko- ponoc najlepsze amh do zachodzenia jest miedzy 1,5 a 2. Powyzej 2,5 jest juz podejrzenie obrazu policystycznych jajnikow, ktore tak lubi diagnozowac prof. Ja dostalam u niej taka diagnoze przy amh 2.4 i 8-10 pęcherzykach. Wiec moze nie jest u Ciebie idealnie, ale moim zdaniem jest dobrze.
Druga rzecz, ze mozna podniesc amh i ja jestem takim przykladem ( oczywiscie mozna tlumaczyc bledami labu albo przewozeniem). Ale mi do tego 2,4 dobilo w rok z 1,5. Nie potrafie niestety powiedziec czemu, jedyny pomysl mam taki, ze przed tym 1,5 duzo schudlam i to mi na chwile zanizylo. Sa tez badania dotyczace wplywu niedoborow D na amh. A np wg mojego gina dobry poziom D to 80-100. I poza moja widzialam wieeeele historii podniesionego amh.
Ja chetnie przyjme rady dotyczace poprawy jakosci komorek jak masz cos poza tym co mam w stopce i ubichonolem, ktory bedzie teraz wjezdzal. Balam sue wczesniej przez te nk wlasnie, ale ide w to i bede kontrolowac w krwi.
Edit- jeszcze bardzo mi sie na tym watku podobalo duzo wspolnego myslenia i kombinowania. Doa mnie „ bo lekarz tak zalecil” to za malo 🤓Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja, 20:01
👩🏼🧔🏻♂️1983 🧒🏼2021 🐕2013
✅ kariotypy, 4 z 5 KIROW, zesp. antyfosfolipid, ana, biopsja endo ( wyleczony stan zapalny), parametry nasienia
❓mthfr i pai hetero, allo mlr i cross match ( nie bede sie szczepic), 1 nieobecny KIR, rozjechane cytokiny, lekkie zaburzenia gospodarki cukrowej, tsh powyzej 2, niska ferrytyna
Suple- nattaspin, mioinozytol, nac, kw alfa, rosweratrol, sulfasofran, laktoferyna, zelazo, homocysteine resist ( metylowane B plus foliany ) jod, d, cynk, selen, omega 3, cholina, l- karnityna, wiesiolek -
Dodałabym do Twoich supli: wit. E (nie tylko budowa endometrium, ale też dojrzewanie jajeczka), l-arginina (6 g, dojrzewanie jajeczka), l-cysteina (spontaniczne owulacje, jest zawarta w pestkach słonecznika, orzechach włoskich, jajkach), wit. A (dojrzewanie oocytu), mangan, wapń i chrom.
Miracle25 lubi tę wiadomość
Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
Krąsi wrote:Dodałabym do Twoich supli: wit. E (nie tylko budowa endometrium, ale też dojrzewanie jajeczka), l-arginina (6 g, dojrzewanie jajeczka), l-cysteina (spontaniczne owulacje, jest zawarta w pestkach słonecznika, orzechach włoskich, jajkach), wit. A (dojrzewanie oocytu), mangan, wapń i chrom.
Dzieki, wszystko to caly cykl czy do owu?
L- cysteine bys dokladala skoro biore nac ( n-acetylo l- cysteine)👩🏼🧔🏻♂️1983 🧒🏼2021 🐕2013
Oż! Zapomniałam, że to jest lepsza forma l-cysteiny. Musiałabym sprawdzić w notatkach, a teraz idę się naszykować do histero. Jak będę pamiętać napiszę, a jak nie - przypomnij mi tu lub w wiadomości prywatnej.
Miracle25 lubi tę wiadomość
Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
Jak długo Prof. zaleca Prograf w ciąży? Czekam na wyniki kontrolne cytokin, jutro mam wizytę i nie wiem czy jest sens na nią iść bez wyniku... a jednocześnie w sobotę mi się skończy Prograf33 lata, starania od 10.2019
03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
02.2025 - start IVF - 10 pęcherzyków, 8 dojrzałych komórek, 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
07.04.2025 - FET 5.1.1 ❄️
7dpt beta 53,5 prog 11,15
9dpt beta 118,8
11dpt beta 276,2
16dpt beta 3552,9
30.04 23dpt CRL 3,9mm ❤️162ud/min
13.05 CRL 14mm ❤️ 158 ud/min
"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
-