1 poziom wtajemniczenia: poronienia, badania, Jerzak
-
WIADOMOŚĆ
-
Clausix wrote:Dr prowadząca z kliniki nie przepisuje prografu, bo nie ma wg niej badań na to, dała mi w zamian encorton. A Prof J przepisała mi Prograf. I nie wiem komu ufać i co brać 😅 jakiś pomysł?[/QUOTE
Hej ,profesor odeszła od encortonu bo gdzieś są jakieś badania że encortonu wpływa źle na płód gdzieś nawet tu na forum ta informacja się przewinęła,dlatego proc przeszła na prograf ,Ja osobiście brałam i encorton i prograf i na prografię się udało .Na Twoim miejscu zaufała bym profesor ,Miracle25 lubi tę wiadomość
-
Krąsi wrote:Miracle, co to za lekarz? Możesz opisać szczegoły tych wyjaśnień? Na tym wątku my cały czas zdobywamy wiedzę.
Clausix, encorton zaburza gospodarkę glukozowo-insulinową, prograf nie ma takiego działania.
Gino z Wroclawia, Piotr Hamala. Opisze tak jak sama rozumiem czyli lopatologicznie, wiec nie wiem czy moj poziom rozumienia cos wniesie 😅. Odnosil sie do mojej hipoglikemii reaktywnej i powiedzial ze ona sama w sobie nie stanowi zagrozenia dla plodu w 1 trym, natomiast hipoglikemia moze bardzo nagle przejsc w hiperglikemie, a ta juz jest zabojcza- doslownie w ciagu minut. Ponoc to jest wiedza juz z lat 30 XXw. Gosc jest zwolennikiem keto.Krąsi, Ślimak lubią tę wiadomość
-
Miracle25 wrote:Ja bym sie sugerowala tym jakie sa Twoje cukry
Jestem swiezo bo wizycie u nowego gino, ktory mi mega podszedl z powodu bardzo holistycznego podejscia, podobnie zreszta jak profesor J, ale w przeciwienstwie do profesor poswiecil mi dzis… poltorej godziny 🤯🤯 i wszystko tlumaczyl. M. In mechanizm z powodu ktorego dochodzi do wczesnych poronien z powodu problemow z cukrami. I mega chwalil prufesor za metformine oraz wlasnie prograf zamiast sterydu jakim jest encorton- ktory podnosi cukry.
Ale rozumiem dylemat, tez mi go przepisywano, bo jest znany i zbadany z gory na dol. Prografu czesc lekarzy sie boi.
Do mnie te cukry dzis ostatecznie przemowily i decyduje sie na zalecenia profesor.
Napisze na podstawie swoich doświadczeń, bo brałam j jedno i drugie. Na Encortonie przepisanym przez innego immunologa ciążę straciłam, profesor kręciła głową, że ktoś mi go przepisał (przy moich wynikach i chorobach). Ciąża na prografie odnoszona, zresztą w stopce wiadomo co i jak
Wesołych Świąt Dziewczyny 🐰
Miracle25 lubi tę wiadomość
🔹Ja 38 l.:
Endometrioza
MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
🔹Kariotypy oboje ✅
03/2019: 💔 👼
2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
2022: laparo - diagnoza endometriozy
01/2023 IVF
20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
03.03. 💔 7tc 💙👼
03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻
13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!
❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.) -
justyna_per wrote:Dziewczyny, czy Pregna start i Pregna start Ona to jest to samo?
Usmialam sie bo 5 min temu kupowalam na allegro 😅. Pregna start ktore poleca teraz profesor to globulki dopochwowe z mioinozytolem. Pregna start ona to suplement doustny -
Miracle25 wrote:Usmialam sie bo 5 min temu kupowalam na allegro 😅. Pregna start ktore poleca teraz profesor to globulki dopochwowe z mioinozytolem. Pregna start ona to suplement doustny
Dzięki za odpowiedz! To chyba musi być jeszcze coś innego, bo oba te suplementy „Pregna start” i „Pregna start Ona” są doustne. Mi profesor przepisała Pregna start Ona, ale akurat w aptece, ktorej zamawiam jest tylko „Pregna start”, to chyba jakas starsza wersja tego suplementu, ale patrząc na skład różni się tylko nazwą na opakowaniu. -
justyna_per wrote:Dzięki za odpowiedz! To chyba musi być jeszcze coś innego, bo oba te suplementy „Pregna start” i „Pregna start Ona” są doustne. Mi profesor przepisała Pregna start Ona, ale akurat w aptece, ktorej zamawiam jest tylko „Pregna start”, to chyba jakas starsza wersja tego suplementu, ale patrząc na skład różni się tylko nazwą na opakowaniu.
O widzisz! To bylam przekonana ze chodzi o ten dopochwowy bo ja dostalam zalecenie plus ulotke do reki plus zapewnienie ze podparte badaniami 😉 -
justyna_per wrote:Dzięki za odpowiedz! To chyba musi być jeszcze coś innego, bo oba te suplementy „Pregna start” i „Pregna start Ona” są doustne. Mi profesor przepisała Pregna start Ona, ale akurat w aptece, ktorej zamawiam jest tylko „Pregna start”, to chyba jakas starsza wersja tego suplementu, ale patrząc na skład różni się tylko nazwą na opakowaniu.
Aż sprawdziłam co to, bo niedługo znowu się do niej wybieram. A kwas foliowy syntetyczny w tej dużej dawce dalej przepisuje ?🔹Ja 38 l.:
Endometrioza
MTHFR C677T hetero, PAI-1 homo
Mięśniaki, AMH: 1,07 (11/22)
Cross match - 39%, Allo MLR - 27,9 %, KIR Bx (brakuje 2DS3)
🔹Mąż 39 l.: DFI: 38%, morfo 2%
🔹Kariotypy oboje ✅
03/2019: 💔 👼
2021: polip endometrialny (histero), podejrzenie wodniaka
2022: laparo - diagnoza endometriozy
01/2023 IVF
20.01. Punkcja - 8 komórek, 6 dojrzałych, 5 zapłodnionych, 4 blastki
25.01. ET 5.2.2. Clexane, Acard, Encorton, Siofor 500
03.03. 💔 7tc 💙👼
03.10 🍁 FET 3.1.2. Clexane, Acard, Prograf 0,5, Accofil, Siofor 500
5dpt ⏸️bHCG: 7dpt - 61 9dpt - 152, 11dpt - 286 12dpt - 505, 21dpt - 14321 💗
7+5 CRL: 1,39 cm, FHR: 154 bpm
11+4 Nifty - ryzyka niskie 🎀 👧🏻
13.06.2024 39+0, CC, 3660 gr, 58 cm 🩷 Mała na świecie!
❄️❄️ (5.1.1., 5.2.2.) -
Cześć!
Watek wertuje już od kilku dni i dzięki Wam zdecydowałam się zapisać na konsultację do prof Jerzak. Szukam nadzieji po kolejnej stracie 🩶
zaraz o mojej historii, ale najpierw poproszę o poradę - czy przed wizytą warto zrobić jakieś badania czy czekać na zlecenie? Jeżeli tak jakie? Widziałam takie pytania na wątku, ale odpowiedzi mi umykały.
Z Waszych wypowiedzi wywnioskowałam,że istotne może być poza morfologią, glukoza, homocysteina, żelazo, ferrytyna, wit D i wit B12, kwas foliowy.
A może nie robić nic i zaczekać na zalecenia?
Moja historia:
2019 r. poronienie samoistne 6tydz - brak diagnozy i badań
2020 r. poronienie samoistne 6tydz - zbadany materiał - płeć męska, brak wad genetycznych
Rozpoczęliśmy badania genetyczne w Novum - kariotyp, jakość nasienia itp - wszystkie ok
Konsultacja hematologiczna - podwyższony antukoagulant tocznia - zalecenia: acard 75 od momentu starań, neoparin od zajścia
2021/2022r. donoszona córeczka 😊 od 12 tyg ciąża książkowa, na starcie mały krwiak, ale wchłonął się.
2023 r. - zestaw acard + neoparin jak wyżej - do 11 tyg ciąża bez zarzutów- poronienie - trisomia 21
2024/2025 r. - ten sam zestaw, kolejna ciąża…
w 6tyg silne krwawienie, na usg mały krwiak u ujścia, płód rozwija się prawidłowo.
W 8tyg na usg krwiaka brak, ja bez przerwy lekko krwawię. Włączona luteina doustnie.
W 10tyg kolejne silne krwawienie, kolejny mały krwiaka, płód rozwija się normalnie. Włączony duphaston.
W 12 tyg dalej krwawię - Veracity a także USG prenatalne prawidłowe, chłopiec. Włączony cyclogest.
W 15tyg na USG dalej wszystko idealnie krwiaka brak, dalej krwawię lekko zalecenie - leżeć.
W 16tyg - silne bóle brzucha, trafiam do szpitala. Na wejściu na USG dziecko żyje. Po 6h odchodzą wody i czas się zatrzymuje…
To było tydzień temu.
Czekam na wyniki histopatologii i posiewu.
Skończyłam właśnie 34 lata i mam wielką nadzieje,że do 35roku uda mi sie jak nie urodzić to chociaż zajść ponownie w ciążę, w ciążę taką jak z córeczka. Zdrowa i prawidłowa.
Chce spróbować z dr Jerzak chociaż już po forum widzę,że metody są nietypowe i nie wiem jeszcze co na to mój lekarz prowadzący. -
Hej Piatkowa, bardzo mi przykro z powodu Twojej straty
Profesor zleca usg z ocena przeplywow miedzy 2 a 5 dniem cyklu u jednego z „ jej” lekarzy ( ja bylam u dr Przygody), badanie trombofilii, cytokin, prolaktyne, homocysteine, 3 punktowe badanie glukozy i insuliny po obciazeniu glukoza, mialam tez zlecone amh i estradiol. Nie wiem czy wszystkie te badania zleca wszystkim, wydaje mi sie ze raczej tak.
Trudno mi doradzic czy isc z badaniami czy czekac na instrukcje z jej strony. Wizyta jest droga ale niektore badania ( np cytokiny ) tez. Napewno nie warto isc z usg od innego ginekologa niz wybrani przez nia, bo Cie odesle. -
Piątkowa wrote:Cześć!
Watek wertuje już od kilku dni i dzięki Wam zdecydowałam się zapisać na konsultację do prof Jerzak. Szukam nadzieji po kolejnej stracie 🩶
zaraz o mojej historii, ale najpierw poproszę o poradę - czy przed wizytą warto zrobić jakieś badania czy czekać na zlecenie? Jeżeli tak jakie? Widziałam takie pytania na wątku, ale odpowiedzi mi umykały.
Z Waszych wypowiedzi wywnioskowałam,że istotne może być poza morfologią, glukoza, homocysteina, żelazo, ferrytyna, wit D i wit B12, kwas foliowy.
A może nie robić nic i zaczekać na zalecenia?
Moja historia:
2019 r. poronienie samoistne 6tydz - brak diagnozy i badań
2020 r. poronienie samoistne 6tydz - zbadany materiał - płeć męska, brak wad genetycznych
Rozpoczęliśmy badania genetyczne w Novum - kariotyp, jakość nasienia itp - wszystkie ok
Konsultacja hematologiczna - podwyższony antukoagulant tocznia - zalecenia: acard 75 od momentu starań, neoparin od zajścia
2021/2022r. donoszona córeczka 😊 od 12 tyg ciąża książkowa, na starcie mały krwiak, ale wchłonął się.
2023 r. - zestaw acard + neoparin jak wyżej - do 11 tyg ciąża bez zarzutów- poronienie - trisomia 21
2024/2025 r. - ten sam zestaw, kolejna ciąża…
w 6tyg silne krwawienie, na usg mały krwiak u ujścia, płód rozwija się prawidłowo.
W 8tyg na usg krwiaka brak, ja bez przerwy lekko krwawię. Włączona luteina doustnie.
W 10tyg kolejne silne krwawienie, kolejny mały krwiaka, płód rozwija się normalnie. Włączony duphaston.
W 12 tyg dalej krwawię - Veracity a także USG prenatalne prawidłowe, chłopiec. Włączony cyclogest.
W 15tyg na USG dalej wszystko idealnie krwiaka brak, dalej krwawię lekko zalecenie - leżeć.
W 16tyg - silne bóle brzucha, trafiam do szpitala. Na wejściu na USG dziecko żyje. Po 6h odchodzą wody i czas się zatrzymuje…
To było tydzień temu.
Czekam na wyniki histopatologii i posiewu.
Skończyłam właśnie 34 lata i mam wielką nadzieje,że do 35roku uda mi sie jak nie urodzić to chociaż zajść ponownie w ciążę, w ciążę taką jak z córeczka. Zdrowa i prawidłowa.
Chce spróbować z dr Jerzak chociaż już po forum widzę,że metody są nietypowe i nie wiem jeszcze co na to mój lekarz prowadzący.
Bardzo współczuję straty! Ja po 2 stracie poszłam do Prof z częścią badań, które zleciła mi moja Dr prowadząca (pakiet trombofila w testdna, b12,b9, homocysteina, ANA, kariotypy) Profesor zerknęła i kazała dorobić więcej badań po min 6 tyg od poronienia (Z tego co pamietam to było usg 3-5 dzien cyklu u konkretnych lekarzy, poziom cytokim th1/th2/th17 i jakies hormony ale już nie pamietam co). Już na pierwszej wizycie miałam trochę zalecen, suplementòw etc.
-
Dzięki wielkie!
Ja sporo z tych badań miałam już robionych, ale jednak kilka lat temu, zobaczymy czy będą aktualne. USG macicy z przepływami robiłam dwa razy w ciazy z córką bo podejrzewali,że spowolniony wzrost malutkiej pod koniec ciąży był spowodowany właśnie jakimiś problemami na tym podłożu, ale nic nie wyszło. Wszystko prawidłowo. Niemniej jak zgaduje to też może się zmienić z czasem i z przejściami więc jak prof zaleci będę powtarzać.
Wizyta u prof wypadnie mi około 6tyg od poronienia więc zrobię już część z tych rzeczy,które Wam zlecała jak homocysteine bo to już wyłapałam,że nikt mi nie badał.
Mam też nadzieje,że żelazo i ferrytyna mi się „pozbierają” bo przez te krwawienie „rozjechały” mi się dość mocno te parametry. A do tej pory czy w ciąży czy poza było idealnie.
Ogólnie przed tymi ciążami „po córce” nie badałam się ani nie konsultowałam, poza pdst badaniem ginekologicznym bo założyłam,że skoro jedna ciąża wyszła i przeżyłyśmy ją bez przeszkód wręcz książkowo to znalazłam „złoty środek” w postaci acardu i neoparinu…
A tu niespodzianka, krwawienie nie do opanowania i kolejna strata już zaawansowanie ciąży i teraz zwyczajnie bałabym się ponownie starać - ryzykować bez konsultacji a nie wyobrażam sobie kolejnej próby nie podjąć, tylko teraz z większą uwagą. Mam nadzieje, a czytanie tego wątku mnie w tym utwierdza,że jest jeszcze coś co można zrobic żeby pomóc szczęściu.
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn,które mają stwierdzony zespół antyfospolipidowy - na jakich lekach i suplach od prof jesteście i czy te zestawy były skuteczne? -
Miracle, napisz do Anuśli. Nie ma jej na tym wątku, ape ma wiedzę o NK dużą. Znajdziesz ją i w pamiętnikach i na innych wątkach forum.
Miracle25 lubi tę wiadomość
Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka
b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham -
Hej, zaglada ktos tu jeszcze? 🤓
Mam takie marzenie, zeby przywrócic ten watek do zycia 😅, to byl jedyny, ktory przeczytalam od deski do deski i emocjonowalam sue historiami dziewczyn jakbym czytala powiesc albo ogladala serial 🤣🤣.
To jak? Stara sie ktoras z was/ jest w ciazy w towarzystwie profesor? A moze ktoras z moich serialowych bohaterek chcialaby napisac co u niej? -
Ten wątek jest znany z tego, że nie ma tu bajdurzenia trzy po trzy, tylko konkret. Za 2 dni mam histero i zobaczymy, co tam wyjdzie.
Kasiek789 lubi tę wiadomość
Muszę mieć plan działania.
1. ICSI - nieudane;
2. a. PICSI: 24.10.2020 Malineczka jest po drugiej stronie brzuszka
b. 08.02.2025 nieudany transfer 5.1.1. tęsknię i kocham