Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Chyba ciąża biochemiczna- najgorsze jest czekanie
Odpowiedz

Chyba ciąża biochemiczna- najgorsze jest czekanie

Oceń ten wątek:
  • nadzieja09 Ekspertka

Wysłany: 9 lutego, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_B wrote:
    Miałam robiona biopsję polipów, nic nie wyszło. Mówił, że endometrium wygląda okej. To była nasza pierwsza próba, jeżeli się to powtórzy to zrobię to badanie o którym mówcie w Polsce (przeraża mnie tylko fakt, że to nie będzie w znieczuleniu ogólnym). Moje histeroskopie były w znieczuleniu ogólnym.

Morfologia i hormony w normie. Zapytałam Gemini to niby normalne, że nawet kilka dni po negatywnym teście mogą być resztki krwi. Staram się nie nakręcać, ale czekanie mnie zabija. Mąż mówi, że się niepotrzebnie nakręcam i wymyślam sobie choroby jako że zdarzyło się to tylko raz.
    Pytanie czy biopsja była robiona z markerem cd138? Bo zwykła biopsja sprawdza tylko czy nie ma tam zmian nowotworowych, które wychodzą bardzo rzadko, a barwienie immunohistochemiczne pod cd138 sprawdza czy nie ma tam komórek zapalnych.

Ja też zauważyłam, że u mnie po serii biochemów w kwietniu/maju rok temu miałam zwiększone plamienia, bo miesiączka trwała 5 dni, a później 5 dni plamienie, ale później okazało się że było to związane właśnie z zapaleniem, bo kolejny cykl już bez ciąży zaczął się podobnie 😢

Jeśli nie robiłaś progesteronu 7 dni po owu to dobrze by było zrobić, bo może to jest też jakiś trop? Albo są dwa problemy? Ja po tych cb dostałam progesteron od 3 dnia po owu i lekarz powiedział, że jeśli plamienia nie ustąpią to szukałby przyczyn właśnie w infekcjach i stanach zapalnych.

Co do bólu przy biopsji, ja miałam robione dwie i dla mnie to badanie jest prawie bezbolesne. W sensie podczas pobierania wycinka następuje około 10 sekund skurcza na poziomie mocnego bólu okresowego. Później już nic nie boli, jest tylko plamienie kilka dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego, 10:47

Starania od 09.2024
    12.2024 👼🏼 6+1
    04.2025,05.2025,10.2025 👼🏼 👼🏼 👼🏼3x cb

💁‍♀️28l, 🤵‍♂️32l
    ✅hormony, niedobory, badania podstawowe, helicobacter, hormony tarczycy, glukoza, insulina, homocysteina, posiewy, panel urogenitalny, ANA, trombofilie wrodzone, białko c, białko s, antytrombina, antykoagulant tocznia, przeciwciala p. Kardiolipinie, celiakia, cd56

⛔️cd138 10/10HPF, KIR Bx (jeden implantacyjny)+hla-c c2c2, dodatnie przeciwciała igM p. Beta-2-glikoproteinie, Hashimoto

02/03.26
    ➡️🙎🏽‍♀️ wyleczenie stanu zapalnego endometrium, suplementacja ustalona z dietetykiem, histeroskopia kontrolna
    ➡️🤵‍♂️ suplementacja na obniżenie DFI i poprawę morfologii

04.26 powrót do starań ➡️ euthyrox, acard 75/150, utrogestan, heparyna, accofil, encorton
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 9 lutego, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest dokładnie tak jak pisze @Nadzieja09 Jak miałam usuwane polipy podczas pierwszej histeroskopii kilka lat temu, to nie miałam zielonego pojęcia, że poza badaniem histopatologicznym, które wykrywa nowotwór można zrobić też badanie histochemiczne (czyli ten wycinek cd138). Gdybym wiedziala o tym, to poprosiłabym od razu o to badanie.
    Ja co prawda nie miałam biopsji "na żywca", ale z tego co słyszałam to ból jest bardzo chwilowy, a jednak opłaca się to zrobić żeby biochemy się nie powtórzyły.
    Trzymam za Ciebie kciuki!

Karolina_B lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 34l👦🏻36l
    Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️

2025 I IVF
    -25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 I i II FET ❌️
    -08.05 III FET 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08-12.2025 leczenie immunologiczne
    -20.12 V FET CB 💔
    2026 II IVF
    -10.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -22.01 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    -12.02 VI FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin, Prograf) ⏳️
  • Karolina_B Nowa

Wysłany: 9 lutego, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadzieja09 wrote:
    Pytanie czy biopsja była robiona z markerem cd138? Bo zwykła biopsja sprawdza tylko czy nie ma tam zmian nowotworowych, które wychodzą bardzo rzadko, a barwienie immunohistochemiczne pod cd138 sprawdza czy nie ma tam komórek zapalnych.

Ja też zauważyłam, że u mnie po serii biochemów w kwietniu/maju rok temu miałam zwiększone plamienia, bo miesiączka trwała 5 dni, a później 5 dni plamienie, ale później okazało się że było to związane właśnie z zapaleniem, bo kolejny cykl już bez ciąży zaczął się podobnie 😢

Jeśli nie robiłaś progesteronu 7 dni po owu to dobrze by było zrobić, bo może to jest też jakiś trop? Albo są dwa problemy? Ja po tych cb dostałam progesteron od 3 dnia po owu i lekarz powiedział, że jeśli plamienia nie ustąpią to szukałby przyczyn właśnie w infekcjach i stanach zapalnych.

Co do bólu przy biopsji, ja miałam robione dwie i dla mnie to badanie jest prawie bezbolesne. W sensie podczas pobierania wycinka następuje około 10 sekund skurcza na poziomie mocnego bólu okresowego. Później już nic nie boli, jest tylko plamienie kilka dni.

Zwykła biopsja. Jak nie wyjdzie jeszcze raz to zrobię progesteron i polecę do Polski zrobić cd138..

Mq1991, nadzieja09 lubią tę wiadomość

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ