Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Lady_Dior Autorytet
    Postów: 4131 3189

    Wysłany: 22 października 2018, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny opowiem po krótce moja historię.
    Dziś 16dpo beta 845.Poszłam do lekarza po heparynę i ten od razu chciał usg robić.Wiedziałam,że nic nie zobaczymy przy tej becie ale lekarz powiedział,że mam powiększony jajowód.Zmiana ma 3cm.Mowi,że może to być ciąża pozamaciczna ale nie ma co jeszcze wyrokować,bo to za wcześnie.Czy jest możliwe,żeby na takim etapie ciąży 4t2d ta zmiana miała już taki rozmiar,gdyby to była ciąża jajowodowa??? Usg ma raczej stare.N nie mam żadnych bóli,plamień-strasznie się boję :(

    Ciekawą informację przeczytałam,że próg.powyzej 20ng wyklucza ciążę pozamaciczną-ja mam 39ng no ale nie wiem ile w tym prawdy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2018, 22:59

    Zofia Maria ur.sn.20.06.2019 o godz.10.13♡ 2918gr.
    nqtkgu1r1k33fjx3.png
    ⏸️18.10.2018 12dpo. 15,5m.KPI
    zrz6anlionghan5t.png
    ⏸️17.12.2020 9dpo. mm

    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 23 października 2018, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady-Dior, 3cm zmiana jest mało prawdopodobna. Jak miałam podejrzenie ciąży ektopowej pod koniec 6tyg, to pęcherzyk ciążowy (okazało się, że jednak jest w macicy) miał 6mm a drugi 4mm. 3cm to zarodek miał w 10tyg dopiero. Nie sądzę też, żeby jajowód się do 3cm rozciągnął. Może lekarzowi o 3mm chodziło?

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Lady_Dior Autorytet
    Postów: 4131 3189

    Wysłany: 23 października 2018, 09:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem pewna już teraz na 100% bo stres zrobił swoje ale pamiętam liczbę 30mm.Był zaskoczony,że nie czuję bólu po tej stronie .Ja już szukam innego lekarza z lepszym sprzętem,bo siostra mi mówiła że ten u którego byłam ma stary sprzęt.Wczoraj przeżywała katusze a dziś jestem trochę spokojniejsza.Przecież jajowód jest cieniutki-jakby mi się rozszerzył do 3cm to chyba bym coś czuła albo nawet pękłby.Coś mi się wydaje,że na konowała trafiłam

    Zofia Maria ur.sn.20.06.2019 o godz.10.13♡ 2918gr.
    nqtkgu1r1k33fjx3.png
    ⏸️18.10.2018 12dpo. 15,5m.KPI
    zrz6anlionghan5t.png
    ⏸️17.12.2020 9dpo. mm

    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Paulina_2603 Autorytet
    Postów: 4363 9339

    Wysłany: 23 października 2018, 10:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady a beta rośnie prawidłowo?

    17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • trójeczka Znajoma
    Postów: 24 19

    Wysłany: 23 października 2018, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady Dior, poszukaj kogoś z lepszym sprzętem. przy tym tygodniu pęcherzyk 3 cm to chyba niemożliwe. ja miałam pęcherzyk 3 cm w 7 tc, w jajowodzie, nic nie bolało, ale beta była ponad 9 tys.
    u mnie beta rosła prawidłowo, to nie jest wyznacznik.
    sprawdź koniecznie u kogoś innego lokalizację pęcherzyka. mam nadzieję, że gość zobaczył coś zupełnie innego i niegroźnego, a maleństwo jeszcze za małe było na jego kiepski sprzęt i ukryło się we właściwym miejscu :)

  • Lady_Dior Autorytet
    Postów: 4131 3189

    Wysłany: 23 października 2018, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj robiłam pierwszą betę jutro pójdę zrobić drugą.Mam nadzieję,że będzie prawidłowo przyrastać,choć jak widać w cp też może prawidłowo przyrastać :/ Mam nadzieję,że to nie jest groźna zmiana a pęcherzyk szybko się uwidoczni w macicy.Pytanie kiedy ? Czytam,że już przy becie 1000 ale również może się uwidocznić przy 3000 :/ W ogóle nie wiem jak lekarz mógł mnie tak nastraszyć na tak wczesnym etapie-tzn nie powiedział,że to to ale że muszę się z tym liczyć :/

    Dzięki dziewczyny za rady :*

    Zofia Maria ur.sn.20.06.2019 o godz.10.13♡ 2918gr.
    nqtkgu1r1k33fjx3.png
    ⏸️18.10.2018 12dpo. 15,5m.KPI
    zrz6anlionghan5t.png
    ⏸️17.12.2020 9dpo. mm

    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 23 października 2018, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady u mnie przy dobrym sprzęcie było widać teraz przy becie 700 ciążę w macicy.Tez bałam się powtórki pozamacicznej.Moj lekarz ma naprawdę dobry sprzęt i jest dobrym fachowcem jeśli chodzi o usg.Przyrost bety nie zawsze wyklucza cp.Trzeba na usg potwierdzić położenie ciąży.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • Lady_Dior Autorytet
    Postów: 4131 3189

    Wysłany: 23 października 2018, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm a myślałam,że przy becie poniżej 1000 jest to niemożliwe :/ Tylko skąd wiedzieć,czy sprzęt jest dobry...Dziewczyny mi radziły szukać lekarza,który ma 3/4D Co Wy na to?

    Zofia Maria ur.sn.20.06.2019 o godz.10.13♡ 2918gr.
    nqtkgu1r1k33fjx3.png
    ⏸️18.10.2018 12dpo. 15,5m.KPI
    zrz6anlionghan5t.png
    ⏸️17.12.2020 9dpo. mm

    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • miazmija Ekspertka
    Postów: 121 96

    Wysłany: 23 października 2018, 14:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Nie jestem pewna już teraz na 100% bo stres zrobił swoje ale pamiętam liczbę 30mm.Był zaskoczony,że nie czuję bólu po tej stronie .Ja już szukam innego lekarza z lepszym sprzętem,bo siostra mi mówiła że ten u którego byłam ma stary sprzęt.Wczoraj przeżywała katusze a dziś jestem trochę spokojniejsza.Przecież jajowód jest cieniutki-jakby mi się rozszerzył do 3cm to chyba bym coś czuła albo nawet pękłby.Coś mi się wydaje,że na konowała trafiłam


    Pamiętam jak chodziłam na usg po podaniu metotreksatu i "obiekt" w jajowodzie rósł zamiast maleć.
    U mnie kulminacyjny wymiar to było 5,5cm. ;/ Lekarz już nie pozwolił mi wrócić do domu po rzeczy bo istniało duże ryzyko, że w każdej chwili może pęknąć jajowód.

    03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • Lady_Dior Autorytet
    Postów: 4131 3189

    Wysłany: 24 października 2018, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest pęcherzyk w macicy.To co widział niby na jajowodzie to zdaniem lekarki pozostałość po pękniętym pęcherzyku ehhh.Mówila też,że jajowody ciężko na usg uwidocznić.Już do niego nie pójdę...Tyle stresu przeżyłam,to tylko Wy i Bóg wiecie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2018, 17:58

    fiorella82 lubi tę wiadomość

    Zofia Maria ur.sn.20.06.2019 o godz.10.13♡ 2918gr.
    nqtkgu1r1k33fjx3.png
    ⏸️18.10.2018 12dpo. 15,5m.KPI
    zrz6anlionghan5t.png
    ⏸️17.12.2020 9dpo. mm

    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nanana Koleżanka
    Postów: 49 21

    Wysłany: 24 października 2018, 18:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to masz szczęście, mnie powiedział, że prawdopodobnie widzi ślad w jajowodzie po pękniętym pęcherzyku, potem nic nie było widać, a w 9 tc okazało się, że jednak pozamaciczna właśnie w tym jajowodzie. Ale beta od razu źle przyrastała.

    relg3e5eso9hbo5j.png

    f2wli09kz9yzaw8v.png

    Aniołek 13.09.2014 - 9 tc - cp

  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 24 października 2018, 18:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Jest pęcherzyk w macicy.To co widział niby na jajowodzie to zdaniem lekarki pozostałość po pękniętym pęcherzyku ehhh.Mówila też,że jajowody ciężko na usg uwidocznić.Już do niego nie pójdę...Tyle stresu przeżyłam,to tylko Wy i Bóg wiecie
    Cudowną wiadomość Lady Dior, teraz kciuki zaciśnięte, żeby wszystko było w porządku.

    Lady_Dior lubi tę wiadomość

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 24 października 2018, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Jest pęcherzyk w macicy.To co widział niby na jajowodzie to zdaniem lekarki pozostałość po pękniętym pęcherzyku ehhh.Mówila też,że jajowody ciężko na usg uwidocznić.Już do niego nie pójdę...Tyle stresu przeżyłam,to tylko Wy i Bóg wiecie
    Uff, to pewnie odetchnęłaś z ulgą :) Teraz musi być już wszystko dobrze. Nudnej ciąży życzę! :)

    Lady_Dior lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • miazmija Ekspertka
    Postów: 121 96

    Wysłany: 24 października 2018, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Jest pęcherzyk w macicy.To co widział niby na jajowodzie to zdaniem lekarki pozostałość po pękniętym pęcherzyku ehhh.Mówila też,że jajowody ciężko na usg uwidocznić.Już do niego nie pójdę...Tyle stresu przeżyłam,to tylko Wy i Bóg wiecie


    Cuuuudownie!!!!!! :)

    Lady_Dior lubi tę wiadomość

    03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • Lady_Dior Autorytet
    Postów: 4131 3189

    Wysłany: 24 października 2018, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam serdecznie dziewczyny :* Czuję się o wiele lepiej,choć wiem,że to dopiero początek.Dziś beta wzrosła o 141% i chyba już nie będę robić.Muszę po prostu czekać.
    Życzę Wam wszystkiego co najlepsze-spełnienia marzeń :)

    Zofia Maria ur.sn.20.06.2019 o godz.10.13♡ 2918gr.
    nqtkgu1r1k33fjx3.png
    ⏸️18.10.2018 12dpo. 15,5m.KPI
    zrz6anlionghan5t.png
    ⏸️17.12.2020 9dpo. mm

    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9023 5569

    Wysłany: 24 października 2018, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wyszłam dzisiaj z IP z podejrzeniem ciąży pozamacicznej. Ogólnie to poszłam z krwawieniem, jak się pojawiło to 15 minut później byłam na IP. Beta z 19.10 141 mlU/ml. Z dzisiaj 24.10 - 1704. Mam w piątek znowu oznaczyć betę i na USG się stawić. Nic mnie nie boli, tylko to krwawienie, które ustaje samoistnie.

    Opis USG: Macica w przodozgięciu. Trzon 44x55 mm. Endometrium niejednorosne gr 21 mm. W jego obrębie zmiana o śr 2,5 mm - pęcherzyk ciążowy/pseudopęcherzy? Jajnik lewy o wymiarach 21x13 mm b/z. Jajnik prawy o wym 32x17 b/z. W jego okolicy płyn gr 25 mm. O konsultację poproszono ordynatora celem wykluczenia ew. ciąży jajowodowej. Zalecono postawę wyczekującą. - Ogólnie tu dodam że ordynator stwierdził, że to nie płyn tylko pęcherz. Tyle zrozumiałam.
    Badanie: Brzuch miękki, niebolesny, bez objawów otrzewnowych. Objaw Goldflama obustronie ujemny. W chwili badania widoczna krwistobrunatna wydzielina w pochwie w miernej ilości. Bez cech aktywnego krwawienia.

    i jeszcze jakieś nieistotne opisy wyglądu pochwy itd...

    wnid9vvj4uzno34f.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • Madzik34 Autorytet
    Postów: 473 457

    Wysłany: 27 października 2018, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alex-beta rosnie prawidlowo...
    Na tym etapie postawa wyczekujaca jest jak najbardziej wskazana.
    Usg tez nie wyglada zle.
    Czasem krwawienie/plamienie zdarza sie we wczesnej ciazy.
    Staraj sie byc dobrej mysli i oczywiscie regularnie kontrolowac bete oraz wykonac usg po kilku dniach(nie wiem jakie bylo wskazanie z ip,ale ja bym poszla po tygodniu).
    Czy brzuch cie bardzo boli?masz lekkie skurcze okresowe?

    Madzik
    l22nroeqnx13mwm3.png
    Mama 3 corek:)
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 27 października 2018, 09:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madzik, Alex w innym wątku napisała, że straciła tę ciążę :(

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9023 5569

    Wysłany: 27 października 2018, 10:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety straciłam ciążę. W piątek beta spadła do 500. Jestem w szpitalu

    wnid9vvj4uzno34f.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 27 października 2018, 12:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alex0806 wrote:
    Niestety straciłam ciążę. W piątek beta spadła do 500. Jestem w szpitalu
    Przykro mi :( Trzymasz się jakoś?

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 223 224 225 226 227 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego