Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Anetaaa7 Przyjaciółka
    Postów: 116 30

    Wysłany: 17 października 2018, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    także jeszcze raz nie polecam szpitala w Krakowie. Lepiej udać się odrazu do prywatnej kliniki. Pozdrawiam

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7729 10931

    Wysłany: 17 października 2018, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetaaa7, dobrze że udało się zachować jajowód. To ognisko endometriozy miałaś właśnie w jajowodzie? Może właśnie dlatego jajeczko w nim utknęło. Spróbuj załatwić skierowanie na histeroskopię. Wtedy dokładnie sprawdzą macicę i jajowody o będziesz wiedziała co z drożnością i czy ewentualnie są jakieś ogniska endometriozy
    A jak się czujesz tak w ogóle? Wychodzisz dziś do domu?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Anetaaa7 Przyjaciółka
    Postów: 116 30

    Wysłany: 17 października 2018, 13:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie poniżej jajowodu i podobno jest tak małe, że nie wpływa na płodność tak wczoraj powiedziała lekarka mojemu mężowi. A dziś przy wypisie mi powiedzieli, że to jest przyczyna powiedział mi to lekarz który nigdy mnie nie badał. Nigdy już nie pójdę do szpitala na NFZ. Tylko prywatnie. Ale na sto procent nie wiem nic bo nikt nie raczył mnie o niczym poinformować.

    molisia lubi tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7729 10931

    Wysłany: 17 października 2018, 14:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w szpitalu na NFZ i uważam, że trafiłam na dobrych lekarzy. Wytłumaczyli mi wszytko co chciałam i położne też były bardzo miłe, więc pewnie zależy jak się trafi. Przykro mi, że potraktowali Ciebie jak kolejny przypadek, zamiast podejść indywidualnie, tym bardziej, że poronienie
    czy ciąża ektopowa są bardzo trudne dla kobiety. Masz się stawić na jakąś kontrolę za tydzień czy coś?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Anetaaa7 Przyjaciółka
    Postów: 116 30

    Wysłany: 17 października 2018, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie do lekarza prowadzącego. Fajnie,że Ty trafiłaś na lepszych lekarzy. Nie zalecili też żadnych badań.

    molisia lubi tę wiadomość

  • molisia Autorytet
    Postów: 636 236

    Wysłany: 17 października 2018, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetaaa7 wrote:
    Nie do lekarza prowadzącego. Fajnie,że Ty trafiłaś na lepszych lekarzy. Nie zalecili też żadnych badań.
    U mnie Cp niestety okazała się z przyczyn immunologicznych :/ robiłam oczywiście badania które to potwierdziły
    Sterydy , zastrzyki i jestem gdzie jestem

    Jest już z Nami Weronika
    w5wqvcqgush2eos6.png
    Marzec 2016-ciąża obumarla 9tydz
    Styczeń 2017- ciąża pozamaciczna 5tydz. Zachowanie jajowodu

    Febion Natal1
    Tmg
    Encorton
    Clexane
    Czekamy na cud ☺
    Jest z nami Weronika ❤️❤️

    w5wqvcqgush2eos6.png
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 17 października 2018, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molisiu a jak doszłaś, że to immunologia?Jakie badania?

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • Paulina_2603 Autorytet
    Postów: 4363 9339

    Wysłany: 18 października 2018, 08:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Molisia to już niedługo :) Torba spakowana?

    17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • miazmija Ekspertka
    Postów: 121 96

    Wysłany: 18 października 2018, 11:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpinam się pod pytanie AnnZ.
    Molisia jak to odkryłaś że CP była podłożem immunologicznym ?

    03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • molisia Autorytet
    Postów: 636 236

    Wysłany: 18 października 2018, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnZ wrote:
    Molisiu a jak doszłaś, że to immunologia?Jakie badania?
    Miałam wykonane badanie na obecność komórek Nk
    Tromofilia
    Mutacja genu mfhtr
    Badanie było w krwi obwodowej
    Musicie wypytać o lekarza bo wiecie co kobieta to inna doagnoza


    Paulinko torba spakowana tylko czekać :) 5listopada idę już do szpitala :) będę mieć cc
    Wiec 38/39 prawodopodobnie mój doktorek mi zrobi
    Narazie cisza w eterze , wizyty mam teraz co tydzień wiec czeka do porodu jeszcze jedna :) już przebieram nogami

    Jest już z Nami Weronika
    w5wqvcqgush2eos6.png
    Marzec 2016-ciąża obumarla 9tydz
    Styczeń 2017- ciąża pozamaciczna 5tydz. Zachowanie jajowodu

    Febion Natal1
    Tmg
    Encorton
    Clexane
    Czekamy na cud ☺
    Jest z nami Weronika ❤️❤️

    w5wqvcqgush2eos6.png
  • ja1986 Autorytet
    Postów: 548 357

    Wysłany: 19 października 2018, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    molisia wrote:
    Miałam wykonane badanie na obecność komórek Nk
    Tromofilia
    Mutacja genu mfhtr
    Badanie było w krwi obwodowej
    Musicie wypytać o lekarza bo wiecie co kobieta to inna doagnoza


    Paulinko torba spakowana tylko czekać :) 5listopada idę już do szpitala :) będę mieć cc
    Wiec 38/39 prawodopodobnie mój doktorek mi zrobi
    Narazie cisza w eterze , wizyty mam teraz co tydzień wiec czeka do porodu jeszcze jedna :) już przebieram nogami

    molisia powodzenia życzę , pewnie nie możesz doczekac się spotkania :)

    16.09.2016 I AID :( 18.10.2016 II AID :) CP :( usunięty prawy jajowód 06.06.2017 III AID :(
    02.11.2017 IV AID :) beta 14 dpo 99,96 18dpo 521,08
    iv09vcqgxm883epp.png
  • trójeczka Znajoma
    Postów: 24 19

    Wysłany: 20 października 2018, 01:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to jeszcze ja po "ciąży" pozamacicznej.
    już w domu.

    ja (dla odmiany) polecam szpital praski w warszawie. czysto, dobra organizacja, rzetelne informacje, mili ludzie.

    u mnie udało się zachować jajowód, choć poinformowano o ryzyku kolejnej ciąży w tym samym jajowodzie.

    przyjmująca mnie lekarka była bardzo zdziwiona lokalizacją "ciąży" po stronie przeciwnej niż ciałko żółte. z tego wszystkiego nie wypytałam, jak to jest możliwe, ale tak na mój rozum to trochę nielogiczne jest. skoro owulacja była z lewego jajnika, dlaczego pęcherzyk był w prawym jajowodzie? pod prąd płynął??

    może któraś z Was miała podobną sytuację i wie, o co tu chodzi?

  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 20 października 2018, 08:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to mozliwe.Jajowod przechwytuje czasem.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • trójeczka Znajoma
    Postów: 24 19

    Wysłany: 20 października 2018, 09:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no dobra. ale dlaczego ten bliższy nie wyłapał?

  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 20 października 2018, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem dokładnie, ale mi lekarz powiedział, że zdarza się, że drugi jajowód przechwytuje, a że są jakieś zrosty to zostaje w jajowodzie.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7729 10931

    Wysłany: 20 października 2018, 13:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    molisia wrote:
    Miałam wykonane badanie na obecność komórek Nk
    Tromofilia
    Mutacja genu mfhtr
    Badanie było w krwi obwodowej
    Musicie wypytać o lekarza bo wiecie co kobieta to inna doagnoza


    Paulinko torba spakowana tylko czekać :) 5listopada idę już do szpitala :) będę mieć cc
    Wiec 38/39 prawodopodobnie mój doktorek mi zrobi
    Narazie cisza w eterze , wizyty mam teraz co tydzień wiec czeka do porodu jeszcze jedna :) już przebieram nogami
    Ooo to już niedługo zobaczysz kruszynkę <3 :) Życzę powodzenia i szybkiej regeneracji po cc!

    molisia lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • migotka_83 Ekspertka
    Postów: 311 75

    Wysłany: 22 października 2018, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jakie jest realne ryzyko powtórki cp, jeśli był naciety jajowod, nie usunięty ???
    Znacie jakieś statystyki, macie doświadczenie?

    W maju miałam cp, potem 3 miesiące zoladex, a teraz dr absolutnie zabronił mi <3 jeśli owulka jest po stronie gdzie była cp.. Teraz byłam na monicie to wiem, ale przecież nie będę co miesiąc ciągle latać na usg..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2018, 19:13

    3i49zbmhg4kfjp76.png

    5 lat walki...
    3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
    Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
    Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
    Ciąża pozamaciczna 05.2018
    NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
    05.2019 Naturalsik ❤
  • AnnZ Autorytet
    Postów: 438 173

    Wysłany: 22 października 2018, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz z kolei powiedział, że nie ma sensu wyczekiwanie owulki z dobrej strony, bo to nie działa tak, że raz jedną raz druga.Moze być tak, że 2 cykle pod rząd są z jednej stron.Doskonale Cię rozumiem, bo ciąża pozamaciczna to dla mnie koszmar, zwłaszcza, że miałam krwotok wewnętrzny i trafiłam od razu na stół.Ale teraz we wrześniu zaszłam w normalną ciążę i chociaż ją poroniłam to wiem, że jest to możliwe.W szpitalu mówili mi jednak, że ryzyko powtórki jest duże.

    2013 Córka
    04.2017 poronienie zatrzymane 9tc
    12.2017 ciąża pozamaciczna, zachowany jajowód
    09.2018 poronienie samoistne 5tc
    "Domine, exaudi orationem meam"
    2019 Córeczka
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7729 10931

    Wysłany: 22 października 2018, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli jest możliwość powtórki cp, to chyba warto zagadać z lekarzem i robić raz w miesiącu monitoring. Przynajmniej w okresie planowanych starań. Przy okazji będzie wiadomo kiedy mniej więcej można się spodziewać owulki i kiedy trzeba się uśmiechnąć do męża :P

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • migotka_83 Ekspertka
    Postów: 311 75

    Wysłany: 22 października 2018, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli ryzyko jest duże, to teraz myślę, że lepiej by było usunąć ten jajowod, skoro i tak są z nim same problemy i strach :/

    OMG...

    3i49zbmhg4kfjp76.png

    5 lat walki...
    3 x IUI, 1 x IMSI, 6 x FET
    Aniołek [*] 8tc 02.2017 - córeczka (T22)
    Aniołek [*] 5tc 08.2017 cb, 04.2018 cb, 05.2018 cb
    Ciąża pozamaciczna 05.2018
    NK 9,9%, KIR BX, ALLO-MLR 38%
    05.2019 Naturalsik ❤
‹‹ 222 223 224 225 226 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego