Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 4 września 2018, 15:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika, to dobrze, że nie ma zaśniadu. Będziecie mogli się od razu starać o kolejną ciążę jak będziecie gotowi.
    Co do badań to dziwne, że lekarz nic nie zlecił, jak jesteś już po 2 ciążach pozamacicznych i wczesnym poronieniu. Coś musi się dziać na organizmie, że odrzuca zarodek. Rozumiem, że problemów z zajściem w ciążę nie miałaś?

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Annika696 Znajoma
    Postów: 19 4

    Wysłany: 5 września 2018, 15:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! U tego lekarza jestem od niedawna. Stwierdził że prawdopodobnie ciąża druga czyli o niezlokalizowanym położeniu mogła być ciąża prawidłowa. Przepisał lamette i starania o ciąże oczywiście gdy jajeczkowanie było po lewej stronie bo tam został jajowod. Udało się po sprawdzeniu drożności jajowodów a w zasadzie jednego. Dzisiaj jadę do niego i zobaczymy czy cos zleci. Najpierw chce zakończyć sytuacje z łyżeczkowaniem i mam nadzieje, że się okaże że już nic nie zalega w macicy. Po dzisiejszej wizycie będę wiedzieć na czym stoję i czy podjąć decyzje o zmianie lekarza czy zleci mi badania...
    Co do problemów to staramy się od trzech lat :(

    Basia-Basia lubi tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 5 września 2018, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już dobre 3 lata się staramy, więc doskonale Ciebie rozumiem :(

    Daj znać po wizycie jaki dr ma dla Ciebie plan leczenia. Oby macica ładnie się zagoiła. Uważam, że lekarze powinni częściej zlecać badania i oszczędzić nam cierpień czy kolejnych powikłań

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Annika696 Znajoma
    Postów: 19 4

    Wysłany: 5 września 2018, 22:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuje tak długich starań wiem jak jest cieżko i po prostu czasami już odpuszczam.
    Jestem po wizycie. Dostałam skierowanie na histeroskopię za dwa tygodnie. Nadal lekarzowi nie podoba się to, co mam w macicy. Plan na mnie jest taki, że na razie dopinamy do końca ta sytuacje, pózniej badania.
    Co o tym sądzicie?

  • Paulina_2603 Autorytet
    Postów: 4363 9339

    Wysłany: 6 września 2018, 09:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika myślę, że lekarz obrał słuszną linię. Najpierw musisz doprowadzić macie do porządku. Później na spokojnie badania. Jeśli dostaniesz skierowanie na NFZ do genetyka to niestety terminy są straszne... Ja zapisywałam nas w Poznaniu w styczniu i wyznaczyli termin na lipiec. Dlatego postanowiliśmy zrobić prywatnie. W lipcu byłam już w ciąży od 3 miesięcy ;) Z hematologiem było jeszcze gorzej. W dobrej placówce w Poznaniu, którą mam akurat pod domem, czeka się rok... Dopiero mama zapisała mnie w moim rodzinnym mieście.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2018, 09:12

    17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 6 września 2018, 13:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika696 wrote:
    Współczuje tak długich starań wiem jak jest cieżko i po prostu czasami już odpuszczam.
    Jestem po wizycie. Dostałam skierowanie na histeroskopię za dwa tygodnie. Nadal lekarzowi nie podoba się to, co mam w macicy. Plan na mnie jest taki, że na razie dopinamy do końca ta sytuacje, pózniej badania.
    Co o tym sądzicie?
    Histeroskopia może pomóc, bo jeśli wykaże, że w macicy są jakieś zrosty albo ma nieprawidłową budowę, to mogło to być przyczyną poronień. Może warto poczekać na wynik badania i wtedy zobaczyć jaki plan będzie miał lekarz

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Annika696 Znajoma
    Postów: 19 4

    Wysłany: 6 września 2018, 16:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 tez sadze ze to spokojna ale słuszna droga. Staram się nie "fiksiwac" na wszystkich badaniach a przejść przez to spokojnie, żeby móc się cieszyć ciąża i dzieckiem za jakiś czas. Co do badań to prawdopodobnie bedą prywatne bo prywatnie chodzę do lekarza. Nawet zbieram już pieniążki

  • Annika696 Znajoma
    Postów: 19 4

    Wysłany: 6 września 2018, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! Mam nadzieje więc, że uda mi się zakwalifikować do tego zabiegu. Byłby bardzo przydatny, a badania za jakiś czas zrobić. Lekarz jest zdania, że jak dokończymy to, to wtedy będziemy szukać przyczyn w badaniach...
    Widzę, że życie naszych dziesiątek zakończyło się w tym samym dniu ;( jakie Ty masz podjęte leczenie?

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 7 września 2018, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika696 wrote:
    MonikA_89! Mam nadzieje więc, że uda mi się zakwalifikować do tego zabiegu. Byłby bardzo przydatny, a badania za jakiś czas zrobić. Lekarz jest zdania, że jak dokończymy to, to wtedy będziemy szukać przyczyn w badaniach...
    Widzę, że życie naszych dziesiątek zakończyło się w tym samym dniu ;( jakie Ty masz podjęte leczenie?
    My robiliśmy badania genetyczne zarodka. Wyszły prawidłowe. Dzisiaj odebrałam od kuriera zestaw badań na trombofilię. Jak odeślę to w ciągu 10dni ma być wynik. Chciałam też zrobić przeciwciała ANA1. Lekarze nic nie zalecali jak na razie, więc badania rovienna własną rękę. Pod koniec września jestem umówiona do naprotechnologa, może on coś doradzi sensownego. Chciałam jednak pójść na tą wizytę przygotowana, żeby nie tracić czasu, dlatego teraz robię chociaż część badań.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Ewuszkaa Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 9 września 2018, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja 21 lipiec ostatnia miesiączka.cykle ponad 30dni. 23 sierpnia testy pozytywne. 28 sierpień na usg nic a nic. Nawet mini pęcherzyka. Dostałam duphaston. Bety nie robilam. Po ponad tygodniu kontrola, czyli 7 września. Na usg jakaś mała plamka, lekarz mówi ze tu nic w sumie nie ma bo na ten tc juz powinien być zarodek. Teraz dopiero mam skierowabir na bete. Byl piatek popoludniu wiec mialam isc w pon rano Testy dalej pozytywne. Dzisiaj rano ledwo nasikalam na test i juz sie pojawily dwie kreski mega mocne. A za godzinę zaczęło sie plamienie, podbarwione krwią. Zaczęłam czytać i boję się ze to ciąża pozamaciczna. Myślicie ze to po prostu slaba ciaza, nie rozwinela sie i to okres? Czy iść mimo wszystko na tą bete jutro? Boże, po co czytam pierdoly, juz cała w stresie jestem.



    Mama Oli 11.10.2016 ❤️
  • Paulina_2603 Autorytet
    Postów: 4363 9339

    Wysłany: 9 września 2018, 13:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idź na betę i po 48 godzinach na kolejną. Będziesz miała czarno na białym, czy ciąża dobrze się rozwija. Nic Cię nie boli?

    17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Ewuszkaa Debiutantka
    Postów: 7 2

    Wysłany: 9 września 2018, 14:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz jak się naczytałam to wydaje mi się że wszystko mnie boli. A tak serio to chyba ból okresowy... Pójdę na tą betę dla własnego spokoju :)



    Mama Oli 11.10.2016 ❤️
  • Annika696 Znajoma
    Postów: 19 4

    Wysłany: 9 września 2018, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewuszkaa ja jak dostałam plamienie a byłam w pozamacicznej to miałam brązowe plamienie, więc nie obawiałabym się jeszcze. Zrób betę tak jak pisze Pauina_2603 i wtedy będziesz miała jaśniejszy obraz. Aczkolwiek jeszcze pózniej poszłabym poraz kolejny na USG... i myśl pozytywnie i trzymam kciuki żebyś nie dołączyła do tego grona ;)

  • Annika696 Znajoma
    Postów: 19 4

    Wysłany: 9 września 2018, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_88! Daj znać jak po tych badaniach będziesz i co dalej. Ja czekam na wizytę kwalifikująca do histeroskopii. Zobaczymy co będzie pózniej i jakie będzie działanie lekarza. Teraz wracam do pracy i fo innych zajęć normalnie starając się zapomnieć...

  • Paulina_2603 Autorytet
    Postów: 4363 9339

    Wysłany: 9 września 2018, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika nie pocieszę, ale nigdy nie zapomnisz... To już na zawsze z Tobą zostanie. Czas leczy rany, ale blizna zostaje na zawsze... Ja miałam czasami bardzo złe momenty. Zdarzało się tak, że przeplakalam cały dzień za moimi utraconymi dziećmi. Ale my kobiety nie zdajemy sobie czasami sprawy jaką mamy w sobie siłę! Jeśli jesteś wierząca, to polecam modlić się do św. Rity.

    17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 9 września 2018, 22:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika696 wrote:
    Monika_88! Daj znać jak po tych badaniach będziesz i co dalej. Ja czekam na wizytę kwalifikująca do histeroskopii. Zobaczymy co będzie pózniej i jakie będzie działanie lekarza. Teraz wracam do pracy i fo innych zajęć normalnie starając się zapomnieć...
    Kiedy masz tą wizytę?

    Zgadzam się z Pauliną, nigdy nie zapomnimy o naszych aniołkach. Ból z czasem będzie mniejszy, ale dzieci na zawsze zostaną w naszych sercach. Pomyśl sobie, że masz w niebie swojego anioła stróża. Dzięki tej myśli jest mi nieco łatwiej w chwilach kryzysu.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Paulina_2603 Autorytet
    Postów: 4363 9339

    Wysłany: 9 września 2018, 23:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w chwili kryzysu szłam zawsze na pobliski cmentarz, gdzie jest pomnik Dziecka Utraconego.

    17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • Annika696 Znajoma
    Postów: 19 4

    Wysłany: 11 września 2018, 07:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina_2603 Pocieszyć jest rzeciwsicie cieżko osobę która straciła dziecko, ale czasami mnie nastraja myśl ze przecież teraz moze być tylko lepiej (tak sobie mowię) mój aniołek czuwa gdzieś nade mną i mam nadzieje, że tak po prostu miało być.

    Monka_89! Wizytę mem 19 września i już nie mogę się doczekać. Nie wiem czego się spodziewać. Czy na 100% będę miała histwroskopie i jak długo się czeka na ten zabieg po zakwalifikowaniu...

  • Paulina_2603 Autorytet
    Postów: 4363 9339

    Wysłany: 11 września 2018, 08:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika i tak masz myśleć ;) Najwazniejsze, że możesz być w ciąży, że jesteś płodne. Teraz tylko trzeba znaleźć przyczynę niepowodzeń. Będzie dobrze, mówię Ci :*

    Co do histeroskopii, to będziesz musiała zrobić biocenoze pochwy (tzw. czystość pochwy), aby wykluczyć infekcje. Jeśli wynik będzie ok, najlepiej 1 stopień, to bez problemu zrobią badanie.

    17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 11 września 2018, 16:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annika, to będę trzymać kciuki, żeby udało Ci się zakwalifikować. Ja tego badania nie miałam zalecanego jak na razie, ale z tego co czytałam potrafi pomóc w diagnozie.

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 220 221 222 223 224 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego