Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
-
WIADOMOŚĆ
-
Janinka wrote:Też dobre pytanie 👍
Ale Ty chyba w ogóle dość szybko zachodzisz w ciążę, prawda? Czy mi się wydaje?
Pierwsza ciaze miałam z moim byłym mężem. Staraliśmy się półtora roku. W końcu któryś lekarz zdiagnozował u mnie pcos i zaczęła się stymulacja. Najpierw clo które nic nie dało, później lametta. Z lamettą zaszłam w ciążę chyba w drugim cyklu brania lecz niestety poroniłam.
Później rozwiodłam się z mężem.
Teraz jestem z moim obecnym partnerem. Starania rozpoczęliśmy jakoś koło września 2019. Najpierw bez spiny, leków, wizyt u lekarza. Wiedziałam jaki miałam problem wcześniej ale nie chciałam od razu lecieć do lekarza, tylko na spokojnie. Po pomoc trafiłam jakoś po 3-4 cyklach (chyba na przełomie jakoś stycznia, lutego) powiedziałam o swoim przebiegu starań i o pozytywnym działaniu lametty.
Dostałam receptę, zalecenia, wyszłam z gabinetu i zaczęły się starania.
W ciążę zaszłam w cyklu kwietniowym (chyba też 2 CS) test ciążowy w maju.
Okazało się cp. Z cp jak wiecie bujałam się od czerwca do sierpnia.
Po odczekaniu 3 cykli z mtx i ogólnie po laparoskopiach starania rozpoczęliśmy w połowie października. I znowu zaskoczyło czego się nie spodziewałam, zwłaszcza, że owu była po stronie gdzie nie mam jajowodu.
Teraz jak miałam usg (prawidłowo była by to też połowa mojego normalnego cyklu) to lekarz również wspomniał o pęcherzykach w prawym jajowodzie.
Swoją drogą zastanawiam się czemu mój lewy jajnik już od 5 cykli jest nie aktywny..
No ale cóż.
Wygląda na to, że z obecnej cp wyszłam obronną ręką. Jajowód został i chyba już nic mu nie grozi.
Teraz podejście do naturalnego poczęcia będzie bardzo wyważone i ostrożne. Mam już w głowie plan który chce zrealizować nim spróbujemy znowu. Niestety ale mam ostatnią szansę.
Lekarz powiedział, że jak teraz znowu będzie cp to ten jajowód już do niczego nie będzie się nadawał.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 17:15
11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Janinka wrote:Anettaa, czy mogę Ciebie zapytać czy ta Twoja ciąża pozamaciczna była po invitro? I z jakich powodów się na invitro zdecydowałaś?
In vitro dlatego że Walczyliśmy trochę z wiatrakami. Podstawowe badania były dobre. Bylo sporo dofinansowanie od miasta wiec stwierdziliśmy dlaczego nie spróbować. I uważam że była to słuszna decyzja , z tego względu że udalo się nie zwariować ciągłym czekaniem na dwie kreski.
Dlatego też jak zobaczylam dwie kreski na teście bylam w ogromnym szoku.
-
Anettaa wrote:Nie była po iv . Była naturalna
In vitro dlatego że Walczyliśmy trochę z wiatrakami. Podstawowe badania były dobre. Bylo sporo dofinansowanie od miasta wiec stwierdziliśmy dlaczego nie spróbować. I uważam że była to słuszna decyzja , z tego względu że udalo się nie zwariować ciągłym czekaniem na dwie kreski.
Dlatego też jak zobaczylam dwie kreski na teście bylam w ogromnym szoku.
My też przebadaliśmy podstawowe sprawy i mój lekarz nie miał pomysłu. Gdyby nie pandemii, pewnie byśmy podchodzili do inseminacji, potem ivf, ale zrobiliśmy przerwę i zaszłam w CP 😅14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Agula wrote:Hmm, ciężko stwierdzić.
Pierwsza ciaze miałam z moim byłym mężem. Staraliśmy się półtora roku. W końcu któryś lekarz zdiagnozował u mnie pcos i zaczęła się stymulacja. Najpierw clo które nic nie dało, później lametta. Z lamettą zaszłam w ciążę chyba w drugim cyklu brania lecz niestety poroniłam.
Później rozwiodłam się z mężem.
Teraz jestem z moim obecnym partnerem. Starania rozpoczęliśmy jakoś koło września 2019. Najpierw bez spiny, leków, wizyt u lekarza. Wiedziałam jaki miałam problem wcześniej ale nie chciałam od razu lecieć do lekarza, tylko na spokojnie. Po pomoc trafiłam jakoś po 3-4 cyklach (chyba na przełomie jakoś stycznia, lutego) powiedziałam o swoim przebiegu starań i o pozytywnym działaniu lametty.
Dostałam receptę, zalecenia, wyszłam z gabinetu i zaczęły się starania.
W ciążę zaszłam w cyklu kwietniowym (chyba też 2 CS) test ciążowy w maju.
Okazało się cp. Z cp jak wiecie bujałam się od czerwca do sierpnia.
Po odczekaniu 3 cykli z mtx i ogólnie po laparoskopiach starania rozpoczęliśmy w połowie października. I znowu zaskoczyło czego się nie spodziewałam, zwłaszcza, że owu była po stronie gdzie nie mam jajowodu.
Teraz jak miałam usg (prawidłowo była by to też połowa mojego normalnego cyklu) to lekarz również wspomniał o pęcherzykach w prawym jajowodzie.
Swoją drogą zastanawiam się czemu mój lewy jajnik już od 5 cykli jest nie aktywny..
No ale cóż.
Wygląda na to, że z obecnej cp wyszłam obronną ręką. Jajowód został i chyba już nic mu nie grozi.
Teraz podejście do naturalnego poczęcia będzie bardzo wyważone i ostrożne. Mam już w głowie plan który chce zrealizować nim spróbujemy znowu. Niestety ale mam ostatnią szansę.
Lekarz powiedział, że jak teraz znowu będzie cp to ten jajowód już do niczego nie będzie się nadawał.
Oby się ogarnął ten jajowód.14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Janinka wrote:Dziękuję za odpowiedź
My też przebadaliśmy podstawowe sprawy i mój lekarz nie miał pomysłu. Gdyby nie pandemii, pewnie byśmy podchodzili do inseminacji, potem ivf, ale zrobiliśmy przerwę i zaszłam w CP 😅
oo to moze głowa odpoczeła i sie dlatego zadziało szkoda ze z takim skutkiem..
ja na inseminacje nie chciałam tracic czasu i pieniędzy, bo tak jak pisałam do iv mielismy dofinansowanie.
A teraz jaki macie plan ?
Ja jutro ide zrobic reszte badań i bede z niecierpliwoscią czekac na @ -
Janinka wrote:Jak na moje standardy, to całkiem sprawnie Ci idzie zachodzenie 🤔
Oby się ogarnął ten jajowód.
Rozmawiałam z moim lekarzem i powiedział mi, że jak jeszcze raz przytrafi mi się cp z tego jajowodu to nie będzie już się do niczego nadawał... Także mamy ostatnią szansę na prawidłowa ciążę naturalnie. Potem zostaje nam tylko in vitro..11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Anettaa wrote:oo to moze głowa odpoczeła i sie dlatego zadziało szkoda ze z takim skutkiem..
ja na inseminacje nie chciałam tracic czasu i pieniędzy, bo tak jak pisałam do iv mielismy dofinansowanie.
A teraz jaki macie plan ?
Ja jutro ide zrobic reszte badań i bede z niecierpliwoscią czekac na @
Mamy dać sobie chociaż 6mc naturalnych starań (zaczynam za chwilę 3cs, ale to już z monitoringiem) i potem nie wiem - czy jeszcze badanie drożności jajowodu czy może cykle stymulowane, ale raczej IVF dość szybko. Zawsze się wizji IVF bałam 😅14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Agula wrote:Może i sprawie ale co z tego jak zarodek nie chce trafić do macicy... 🤷
Rozmawiałam z moim lekarzem i powiedział mi, że jak jeszcze raz przytrafi mi się cp z tego jajowodu to nie będzie już się do niczego nadawał... Także mamy ostatnią szansę na prawidłowa ciążę naturalnie. Potem zostaje nam tylko in vitro..
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia wolałabym wiedzieć po kilku mc na czym stoję. Jakbym miała czekać kolejne 14-16cykli na kolejną CP, to by mnie ... 🤣14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Janinka wrote:Agula, a czy lekarze coś mówią o przyczynie? Czy to nadal są te zrosty o których wspominałaś?
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia wolałabym wiedzieć po kilku mc na czym stoję. Jakbym miała czekać kolejne 14-16cykli na kolejną CP, to by mnie ... 🤣
Pytałam czy z lewej strony może powstać taki zrost po laparoskopii to lekarz powiedział, że nie. Więc nie wiem co mogło być przyczyną obecnego stanu. I tak na prawdę to nie wiadomo gdzie moja obecna ciąża była zlokalizowana bo na usg nie było nigdzie pęcherzyka, więc możemy domniemać, że był to jajowód.
Przyczyny w każdym bądź razie nie poznam raczej jak i miejsca ciąży.
Na razie mam plan taki:
Chcę się skonsultować jeszcze z innymi lekarzami. Znalazłam w Katowicach panią doktor która ma w opisie, że specjalizuje się w ciążach pozamacicznych. Może ona coś wymyśli.
Potem chcę iść do innej p doktor która ponoć jest bardzo dobrym specjalistom w diagnozowaniu i leczeniu niepłodności.
Znalazłam jeszcze jednego lekarza w Lublinie który specjalizuje się w mikrochirurgicznym udrożnianiu jajowodów i to jest jedyne miejsce w Polsce wykonujące taki zabieg.
Chcę się dowiedzieć czy lepiej poczekać kilka miesięcy i dać odpocząć temu jajowodowi, czy lepiej myśleć w miarę szybko. Jakie są rokowania na prawidłową ciążę a jakie na kolejne cp.
Po drodze chce zrobić wymazy na chlamydie mycoplasme ureaplasme ponieważ często mam nawracające infekcje intymne.
Chcę udać się również na histeroskopię ponieważ jest u mnie podejrzenie przegrody w macicy. Jeśli podejrzenie będzie słuszne, to chcę z tym również zrobić porządek.
Myślę jeszcze nad włączeniem ziół na zrosty i okładów z borowiny. Zaszkodzić nie zaszkodzi, a jeśli coś jest na rzeczy to może pomóc.
Chcę również włączyć suplementacje żywymi kulturami bakterii bo doczytałam, że częste infekcje (na które cierpię od lat - nie tylko te intymne ale i całego organizmu) wyjałowiają organizm, dlatego stawiam na odbudowę flory bakteryjnej.
Gdy każdy punkt odhaczę z listy i będę miała już jakiś obraz sytuacji to wtedy będę wiedziała na czym stoję i jakie kroki mogę podjąć.Luśka91 lubi tę wiadomość
11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
nick nieaktualny
-
Domcik wrote:Agula a jaki plan na dzisiaj ? Minęło 7 dni przecież. Sprawdza betę jeszcze po weekendzie i jak zacznie spadać wypisują Cię ?
Gorsze jest to, że już nie jestem sama na sali 🙄 a było tak fajnie 😁11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Janinka wrote:Mamy dać sobie chociaż 6mc naturalnych starań (zaczynam za chwilę 3cs, ale to już z monitoringiem) i potem nie wiem - czy jeszcze badanie drożności jajowodu czy może cykle stymulowane, ale raczej IVF dość szybko. Zawsze się wizji IVF bałam 😅
Jusia88 lubi tę wiadomość
-
Agula trzymam kciuki za jutrzejsza bete i żeby Cię już puścili do domu ✊🏻✊🏻 Plan masz super warto spróbować i znaleźć przyczynę , trzymam mocno kciuki dużo przeszłaś teraz już musi być dobrze ✊🏻Starania od 2019 🚼
👱🏼♀️33👱🏻♂️34
▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
( operacja jajowód zachowany )
▪️Maj 2021 klinika w De
Endometrioza
Zrost lewego jajnika z macicą
Lewy jajowód niedrożny
▪️Sierpień 2021 IVF
Protokół długi
19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
20.09 Mamy ❤️
12.10 Wizyta 👩🏼⚕️ CRL 3cm 😍
03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙
Marcel 23.04.2022 16:51
Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰
-
U mnie niestety złe wieści... Beta skoczyła znowu do góry na 308 😥 już nie mam siły.... 😭😭11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Luśka91 wrote:Dobrze że Cię nie wypuścili bez ponownej bety. Nie urosła aż tak dużo, miejmy nadzieję że druga dawka leku pomoże. Podali Ci?
Znowu 2 dni dłużej, nie wiadomo czy znowu ta beta nie urośnie.
Już nie mam siły i woli walki.11.2016 💔 9tc
Diagnostyka immuno ✅ OK
7dpt beta <2.30❌
7dpt beta <2.30 ❌
Agula wrote:Niestety nie. Czekamy do poniedziałku na ordynatora..
Znowu 2 dni dłużej, nie wiadomo czy znowu ta beta nie urośnie.
Już nie mam siły i woli walki.14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji -
Anettaa wrote:Wiesz ja też się bałam iv ale jak już zaczęłam i jak się udało to stwierdziliśmy że to była najlepsza opcja jaka wybraliśmy14cs CP, ostał się 1 jajowód
2cs po operacji