Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Jusia88 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2021, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tynka89 wrote:
    Cześć, chciałam się dołączył do Waszego wątku. Dzisiaj wyszłam ze szpitala po podaniu metotrexatu. Moja historia z tą ciążą to pozytywna beta 4.02 - 40, po dwóch dniach 155. Tydzień później plamienie, które dość mocno się rozkręciło. Umówiłam się do pierwszego lepszego lekarza na USG. Nie było nic widać, więc uznał że pewnie doszło do poronienia samoistnego. Teraz w środę poszłam do swojego lekarza, żebyspojrzal czy wszystko ładnie się oczyszcza (beta 364). I tu niespodzianka, ciąża w lewym jajowodzie, od razu skierował mnie do siebie do szpitala. Beta zaczęła sama spadać, dostałam zastrzyk. Dzisiaj beta 104 i jestem w domu. Trochę nie umiem sobie tego wszystkiego w głowie ułożyć. O ile w szpitalu świetną opieka i jakoś to wszystko znioslam, to w domu się cały czas rozklejam. Za tydzień powtórka USG i bety. Czekamy jak spadnie do zera, później badanie drożności. Tylko boję się powtórki, o ile w toku ubiegłym po pustym jaju, nie miałam żadnych oporów, że może coś złego się powtórzyć, tak teraz starania mnie przerażają. Może to minie. Zastanawiam się co mogę sama zrobić żeby tego uniknąć? Czy mam na to wpływ?

Witamy Cię i przykro że i Ciebie to spotkało 😩 z jednej strony dobrze że udało się farmakologicznie , kontroluj bete do zera . Wiem co czujesz ja właśnie w szpitalu jakoś się trzymałam dopiero w domu zaczęło wszystko do mnie dochodzić i zaczął się płacz , ataki leku , bezsilność i strach . Najgorsze były pierwsze trzy miesiące , później trochę lepiej strach był ciut mniejszy ale niestety jest ze mną do dziś i z nami pozostanie dopóki nie zobaczymy ciąży w macicy . Niestety wpływu na to nie mamy , jest ryzyko kolejnej takiej ciąży ale większe jest ze kolejna ciąża będzie prawidłowa wiec warto walczyć 💪🏻 Daj sobie czas na przepracowanie i wróć do starań jak będziesz na nie całkowicie gotowa bo cp to traumatyczne przeżycie , póki co odpocznij i daj sobie czas a później można zacząć od diagnostyki chociaż jest to ciężkie w większości przypadków nie znajdują przyczyny cp ja już staram się prawie rok po i w ciąże zajść nie mogę ale jest tu dużo dziewczyn którym się udało i warto w to wierzyć że kiedyś się uda 🍀 życzę Tobie dużo zdrówka , odpoczywaj i daj sobie prawo do przezywania wszystkich emocji a później wróć do starań pełna nadziei i siły ❤️ Trzymaj się w razie czego pisz jak będziesz chciała się wygadać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2021, 21:34

Starania od 2019 🚼
    👱🏼‍♀️33👱🏻‍♂️34
    ▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
    ( operacja jajowód zachowany )
    ▪️Maj 2021 klinika w De
    Endometrioza
    Zrost lewego jajnika z macicą
    Lewy jajowód niedrożny
    ▪️Sierpień 2021 IVF
    Protokół długi
    19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
    Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
    24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
    Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
    Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
    Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
    Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
    13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
    20.09 Mamy ❤️
    12.10 Wizyta 👩🏼‍⚕️ CRL 3cm 😍
    03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
    04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
    17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙

Marcel 23.04.2022 16:51
    Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
    2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰

202204235378.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2021, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 15:11

Jusia88 lubi tę wiadomość

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflowerr dobrze, że już dzisiaj będziesz pod opieką lekarzy. Nie martw się nic bo oni się Tobą zajmą.

Tynka89 witaj.
    Wiemy dobrze przez co przechodzisz. Ja też jestem dopiero miesiąc po operacji. Pamiętam jak jeszcze niedawno cieszyłam się, że jestem w ciąży... Beta pięknie rosła, wręcz książkowo więc nie podejrzewałam nawet co mnie niedługo czeka. Później płacz na sali operacyjnej i usunięcie ciąży bliźniaczej. Teraz już jest lepiej psychicznie, po prostu trzeba się z tym pogodzić, nie ma innego wyjścia. Wierzyć, że następnym razem już będzie dobrze. U Ciebie dobrze, że wystarczyło leczenie farmakologiczne. Wypłaczesz swoje i wrócisz do starań silniejsza.

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • Sunflowerr Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2021, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już na oddziale, oczywiście usg nadal właściwe, nic nie widać, w dodatku mam endometrium jakbym miała zbliżającą się owulacje. Cudo.... Nawet się mnie lekarze zapytali czy aby na pewno to są moje wyniki, podobno takiego przypadku nie mieli... Ale stres minął cieszę się że tu jestem. 🙂

Martuśka82, Azjak lubią tę wiadomość

31l
    4x IUI :(
    2019 Cb
    I 2021 KET z KD ,CP, laparoskopia,
    XI 2021 KET z KD :(
    IV 2022 KET z KD z accofilem, intralipidem, atosibanem
    8dpt beta 41
    10dpt beta 108
    12dpt beta 259 :D

IO, nieprawidłowy kariotyp, brak KIRów,
  • Jusia88 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflowerr wrote:
    Ja już na oddziale, oczywiście usg nadal właściwe, nic nie widać, w dodatku mam endometrium jakbym miała zbliżającą się owulacje. Cudo.... Nawet się mnie lekarze zapytali czy aby na pewno to są moje wyniki, podobno takiego przypadku nie mieli... Ale stres minął cieszę się że tu jestem. 🙂

Trzymam kciuki ✊🏻✊🏻✊🏻 Mnie jak przyjęli na odział to miałam wręcz piękne endometrium czekające na przyjęcie zarodka 😢 będzie dobrze jesteś pod dobra opieka , dawaj znać

Sunflowerr lubi tę wiadomość

Starania od 2019 🚼
    👱🏼‍♀️33👱🏻‍♂️34
    ▪️Luty 2020 CP 7 tc 💔
    ( operacja jajowód zachowany )
    ▪️Maj 2021 klinika w De
    Endometrioza
    Zrost lewego jajnika z macicą
    Lewy jajowód niedrożny
    ▪️Sierpień 2021 IVF
    Protokół długi
    19.08 punkcja 10:15 🧫🔬💉
    Pobrano 9 komórek, zapłodniło się 6
    24.08 Transfer 🐣 14:05 🍀
    Mamy jeszcze ❄️❄️ blastki
    Beta 6 dpt 31,6 Prog 11,6
    Beta 9 dpt 128,0 Prog 29,40
    Beta 14 dpt 800,0 Prog 51,5
    13.09 Pierwsze USG 😍🤞🏻
    20.09 Mamy ❤️
    12.10 Wizyta 👩🏼‍⚕️ CRL 3cm 😍
    03.11 Prenatalne 12+6 CRL 6,49 cm chłopczyka 💙
    04.01.22 połówkowe 21+5 457 g 💙
    17.02 badanie III trymestru 28+0 1260g i 37 cm milosci 💙

Marcel 23.04.2022 16:51
    Nagłe cc z powodu gestozy 37tc+2d
    2930g szczęścia i 50cm miłości 🥰

202204235378.png
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już teraz powinno być dobrze. Mam nadzieję, że mają plan na Ciebie. Kciuki ✊🏻

age.png
  • Anettaa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflowerr wrote:
    Ja miałam cp w prawym A w lewym ciałko żółte 😂tez byli zdziwieni ..

Martuska umówiona już na prenatalne ? :) jak się czujesz ?

Ja dzisiaj dostalam @ i zostałam umówiona na 1go marca w klinice na usg. Mam nadzieje ze się uda z transferem w tym cyklu 💕

Sunflowerr, Martuśka82 lubią tę wiadomość

• Sunflowerr Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2021, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anettaa wrote:
    Ja miałam cp w prawym A w lewym ciałko żółte 😂tez byli zdziwieni ..

Martuska umówiona już na prenatalne ? :) jak się czujesz ?

Ja dzisiaj dostalam @ i zostałam umówiona na 1go marca w klinice na usg. Mam nadzieje ze się uda z transferem w tym cyklu 💕
    Przynajmniej się czegoś nowego dzięki nam nauczą 😅
    Powodzenia 😘

31l
    2019 Cb
    8dpt beta 41
    10dpt beta 108

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2021, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 15:11

• Anettaa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka82 wrote:
    Tak, prenatalne mam 15go marca, to będzie 13+3
    Czuje się dobrze, apogeum już za mną. Nawet się martwię od trzech dni czy to już schyłek mdłości czy jednak coś złego się wydarzyło. Niestety muszę czekać na USG 10marca, wtedy mam kolejna wizytę u prowadzącego.
    Pocieszam się tym, że na ostatniej wizycie serducho waliło ponad 170 uderzeń na minutę, więc serce mocne i nie przestanie bić. Niestety strach towarzyszy mi na codzien i to się pewnie nie zmieni. 😔
    Masz racje z tym strachem. Ja jak z córką bylam w ciąży bałam się tych pierwszych wizyt. Prenatalne były cudowne A raczej to jak lekarz wszystko opowiadał itp.. wtedy odetchnelam i cieszyłam się z tego małego brzdaca w brzuchu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2021, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2021, 15:12

• Anettaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuśka82 wrote:
    Ja się bardzo boje tych prenatalnych, że wyjdzie jakąś wada genetyczna, jakieś schorzenie.
    Daj spokój. Nie myśl o tym.. Chyba za dużo ostatnio o tym w mediach i zmianach człowiek bardziej się martwi :(

Martuśka82 lubi tę wiadomość

• Sunflowerr Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2021, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martuska82 mocno trzymam kciuki, wierzę, że już po tylu przejściach będzie dobrze.

Moja beta postanowiła sama z siebie spasc i utrzymuje się na poziomie 680 drugi dzień... Chyba sam pobyt w szpitalu działa na mnie uzdrawiająco. Usg w dalszym ciągu czyste.... Momentami zastanawiam się czy coś mi jest czy jestem na wakacjach. 🙂

31l
    2019 Cb
    8dpt beta 41
    10dpt beta 108

• Anettaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflowerr wrote:
    Martuska82 mocno trzymam kciuki, wierzę, że już po tylu przejściach będzie dobrze.

Moja beta postanowiła sama z siebie spasc i utrzymuje się na poziomie 680 drugi dzień... Chyba sam pobyt w szpitalu działa na mnie uzdrawiająco. Usg w dalszym ciągu czyste.... Momentami zastanawiam się czy coś mi jest czy jestem na wakacjach. 🙂
    😂 jak dobre jedzenie obsługa to wakacje haha
    Ciekawe kiedy Cię wypisza. Mówią coś?

• Sunflowerr Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2021, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anettaa wrote:
    😂 jak dobre jedzenie obsługa to wakacje haha
    Ciekawe kiedy Cię wypisza. Mówią coś?
    Póki co obserwują, myślę że do wt zostanę, choć widomo w domu najlepiej. O dziwo z jedzeniem nie ma tragedii, sama bym takich cudów nie gotowała, bo to totalnie nie moje smaki,i, ale zjeść się da, śniadania i kolacje są ok. W domu czesciej starszy chleb dojadam, a tu wszystko świeże 😂.

Cieszę, że jakoś to tak idzie u mnie w miarę lekko i pscyhiczne też jest miarę. Mam nadzieję, że to się jeszcze w miarę szybko wyklaruje i znów wrócimy do starań. Mamy w końcu jeszcze 3 ❄️❄️❄️

Wiolala, Jusia88 lubią tę wiadomość

31l
    2019 Cb
    8dpt beta 41
    10dpt beta 108

• Anettaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflowerr wrote:
    Póki co obserwują, myślę że do wt zostanę, choć widomo w domu najlepiej. O dziwo z jedzeniem nie ma tragedii, sama bym takich cudów nie gotowała, bo to totalnie nie moje smaki,i, ale zjeść się da, śniadania i kolacje są ok. W domu czesciej starszy chleb dojadam, a tu wszystko świeże 😂.

Cieszę, że jakoś to tak idzie u mnie w miarę lekko i pscyhiczne też jest miarę. Mam nadzieję, że to się jeszcze w miarę szybko wyklaruje i znów wrócimy do starań. Mamy w końcu jeszcze 3 ❄️❄️❄️
    A to to była cp po iv ?

• Wiolala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflowerr fajnie, że już lepiej🙂 Mam nadzieję, że po mrozaczki będziesz mogła szybko wrócić.
    Ja to chyba mam coś z głową... Nie wiem😑 ale jestem skłonna jeszcze raz zaryzykować z naturalnym zajściem w ciążę jeśli jajowody wyjdą drożne.

age.png
  • Sunflowerr Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2021, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala wrote:
    Sunflowerr fajnie, że już lepiej🙂 Mam nadzieję, że po mrozaczki będziesz mogła szybko wrócić.
    Ja to chyba mam coś z głową... Nie wiem😑 ale jestem skłonna jeszcze raz zaryzykować z naturalnym zajściem w ciążę jeśli jajowody wyjdą drożne.

Tak moja cp jest po IV.
    Jeśli tylko macie możliwość próbujcie naturalnie. Ja niestety mam nieprawidłowy kariotyp i po 7 latach staran wiem, że naturalnie nie mamy szans. Owszem, można liczyć na cud, ale po pierwsze nie wiadomo czy przyjdzie a po drugie nie wiadomo na ile dziecko będzie zdrowe i w ogóle czy się zagnieździ.... Bo błąd w moim kariotypie polega między innymi na trudnościach w zagdziezdzaniu zarodka.

31l
    2019 Cb
    8dpt beta 41
    10dpt beta 108

• Anettaa Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunflowerr wrote:
    Tak moja cp jest po IV.
    Jeśli tylko macie możliwość próbujcie naturalnie. Ja niestety mam nieprawidłowy kariotyp i po 7 latach staran wiem, że naturalnie nie mamy szans. Owszem, można liczyć na cud, ale po pierwsze nie wiadomo czy przyjdzie a po drugie nie wiadomo na ile dziecko będzie zdrowe i w ogóle czy się zagnieździ.... Bo błąd w moim kariotypie polega między innymi na trudnościach w zagdziezdzaniu zarodka.
    Oo to jak macie jeszcze 3❄ to dobrze :) nam zostały jeszcze dwa .. jakoś mam stresa przed tym cyklem

• Sunflowerr Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2021, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anettaa wrote:
    Oo to jak macie jeszcze 3❄ to dobrze :) nam zostały jeszcze dwa .. jakoś mam stresa przed tym cyklem
    Właśnie ja też się stresuje ze znów będzie lipa. Muszę jeszcze zrobić przed histeroskopie i czekam na termin do immunologa, trochę nie chce strzelać w ciemno, bo może da się sie da jakoś wspomódz jeszcze. No i nie wiadomo ile będę musiała czekać do kolejnego transferu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2021, 20:19

31l
    2019 Cb
    8dpt beta 41
    10dpt beta 108

‹‹ 380 381 382 383 384 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ