WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Janette Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 00:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monita99 wrote:
    Hej :)
    Właśnie jestem postawiona przed dość ciezką decyzja, ponieważ kolejny raz w tym roku jak mieliby mi robić laparoskopię to myślę o tym czy nie spróbować zajść kolejny raz w ciążę i przy okazji wycięcia kolejnej ciąży zrobić drożność i tak wiąże się to z operacja i tak, dlatego myślę co byłoby najlepszym rozwiązaniem, może chciałabym jeszcze spróbować. W czwartek mam kolejna wizytę u dobrej Profesor , mam nadzieje ze da mi zielone światło co do którejś z decyzji.

Co do AMH mam 0,94, ale ginekolog powiedziała ze to niemożliwe i ze wynik nie może być prawdziwy bo monitoruje mój cykl i jest tam o dużo więcej wszystkiego, mam skierowanie na kolejne amh w fazie cyklu. :(
    To jesli czujesz ze moglabys zaryzykowac to moze sprobuj,tylko tez posprawdzaj sobie moze czy nie ma bakterii,stanow zapalnych w macicy,to tez czesto powoduje niedrozne jajowody. Przed hsg i tak powinni porobic wymazy zeby w razie czego nie rozniesc jakiejs infekcji.Mnie przed laparo nie robili ale tak mysle ze to jest dobrze posprawdzac.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Monita99 Debiutantka

Wysłany: 2 kwietnia, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam robiona cytologię, to nie wystarczy?

• Janette Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monita99 wrote:
    Mnie sie wydaje ze dobrze zrobic caly zestaw,cytomegalie,ureaplasme,chlamydie

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monita99 wrote:
    Niee, lepiej zrobić komplet badań tak jak pisze Janette.

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

- 12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    - 04.2023 badanie HSG (jajowody drożne) ✅️
    - 10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    - 11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    - 12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    - 10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    - 25.01 start stymulacji (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    - 10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    - 08.03 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard) ❌️
    - 08.04 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard) ❌️
    - 08.05 transfer FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 🍀
    -15.05 7dpt beta 59,10 mIU/ml 🥹🍀
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monita99 wrote:
    Cześć dziewczyny!!
    Nie było mnie przez chwilę, ale wracam bo staram się być z Wami cały czas ; wszystkie grupy, chaty i posty czytam i trzymam mocno kciuki za każdą! :)
    Swoją historię opisywałam jakieś 2 strony temu, ale z czym wracam..
    Chciałabym zapytać, czy któraś z Was -1 c.p w lewym jajowodzie , miała laparoskopię i zostawiony jajowód?
    Zastanawiam się dlaczego on nie został mi wycięty(bo prawdopodobnie jest niedrożny), byłam teraz na drożności sonoi i niestety nie udało się podpiąć całkowicie cewnika do szyjki macicy, więc było tylko trochę kontrastu w środku, lekarz stwierdził że badanie nieskuteczne, ale przez lewy podobno nic nie przechodziło, prawy może, prawdopodobnie oba niedrożne, ale nie można za dużo powiedzieć. Proponują dwa wyjścia-laparoskopie, żeby sprawdzić drożność-jesli będą niedrożne to wyciąć lub kolejne starania z duża swiadomsocia kolejnej ciąży pozamacicznej - później laparoskopia usunięcie ciąży i jajowodu(można zrobić drożność przy wycinaniu ciąży pozamacicznej?)
    I trochę jestem w rozsypce, jakoś przeraża mnie fakt usunięcia obu jajowodów. Nie wiem czy nie lepiej spróbować jeszcze , dać szanse może jakimś cudem się uda?
    Będę wdzięczna za każde słowo! :)
    Hej.
    Ja też miałam cp w lewym i po czasie robione sono hsg. Okazało się, że jajowód jest drożny, natomiast lekarz mówił że czasami lepiej jeśli jajowód jest całkiem niedrożny, bo wtedy on jakby wyłącza się i to tak jakby go wcale nie było i wszystkie funkcje przejmuje ten drugi.

• Wiesiołek Koleżanka

Wysłany: 17 kwietnia, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie miałyście pomiary bety w prawidłowej ciąży?
    Jestem obecnie w kolejnej ciąży i obawiam się, że po raz trzeci będzie to ciąża pozamaciczna.
    U mnie:
    27 DC 168
    29 DC 344
    Czyli przyrost o 100%.
    Chciałabym móc odetchnąć z ulgą, ale wiem, że nawet prawidłowy przyrost nie daje mi gwarancji...

• Mel 456 Przyjaciółka

Wysłany: 18 kwietnia, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołek wrote:
    A jakie miałyście pomiary bety w prawidłowej ciąży?
    Jestem obecnie w kolejnej ciąży i obawiam się, że po raz trzeci będzie to ciąża pozamaciczna.
    U mnie:
    27 DC 168
    29 DC 344
    Czyli przyrost o 100%.
    Chciałabym móc odetchnąć z ulgą, ale wiem, że nawet prawidłowy przyrost nie daje mi gwarancji...

Cześć, ja jestem teraz w prawidłowej ciąży po ciąży pozamacicznej i usunięciu jajowodu.
    Pierwsza beta, jaką zrobiłam wynosiła 464 (29 dc), po 48h 1048, po kolejnych 48h 2481. Wtedy już szłam na USG, żeby potwierdzić, że pęcherzyk jest w macicy.
    Masz prawidłowy przyrost i to jest dobry znak, ale USG za kilka dni powie wszystko.

18.02.2025 OM
    15.04.2025 diagnoza Hashimoto
    20.05.2025 USG I trymestru + pappa
    02.06.2025 wizyta kontrolna

preg.png
  • Wiesiołek Koleżanka

Wysłany: 20 kwietnia, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czytam, że wiele z nas także w prawidłowych ciążach miało bóle jajnika. Czy w prawidłowej ciąży taki ból może promieniować po udzie?

• Motylek…:) Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołek wrote:
    Dziewczyny, czytam, że wiele z nas także w prawidłowych ciążach miało bóle jajnika. Czy w prawidłowej ciąży taki ból może promieniować po udzie?

Ja miałam kłucie po prawej stronie i ból promieniowanie po całej prawej nodze pamiętam jak kładłam nogę na krzesło żeby było lżej

• Mel 456 Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Wiesiołek, kiedy idziesz do ginekologa?

18.02.2025 OM

preg.png
  • Wiesiołek Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj. Boję się.

• Motylek…:) Koleżanka

Wysłany: 24 kwietnia, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołek wrote:
    Dzisiaj. Boję się.
    I jak ??

• Wiesiołek Koleżanka

Wysłany: 26 kwietnia, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pęcherzyk ciążowy 10 mm i YS 3 mm. W macicy 😀 co za ulga. Zarodka brak, ale nie nastawiałam się.

Mq1991, Motylek…:) lubią tę wiadomość

• Mel 456 Przyjaciółka

Wysłany: 26 kwietnia, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesiołek wrote:
    Pęcherzyk ciążowy 10 mm i YS 3 mm. W macicy 😀 co za ulga. Zarodka brak, ale nie nastawiałam się.

Super :)

18.02.2025 OM

preg.png
  • Illayla Nowa

Wysłany: 30 kwietnia, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny żyje tu jeszcze któraś ?
    Ja trafiłam do szpitala 7.04 z beta 65 i lekkim krwawieniem
    Beta 9.04 spadła na 35
    Wypisali do domu
    Po tygodniu poszłam do swojego ginekologa dał skierowanie kontrolne na betę i zapisał na USG żeby sprawdzić co i jak
    Przychodzę tam beta 614 widoczny pseudo pęcherzyk w macicy
    Po dwóch dniach 1002
    Potem <1500
    I drugi lekarz dopiero przy badaniu ujrzał ciemną krew jak wyciągnął palce i mówi w tej chwili na szpital
    To był 23.04
    Beta na szpitalu 2444
    Widoczne poszerzenie w prawym jajowodzie na 6,4 mm
    Zostałam na oddziale po dwóch dniach beta 1400
    W niedziele 400 i wypisali mnie w poniedziałek do domu mówiąc że to poronienie trąbkowe i mam badać betę
    Wczoraj zbadałam 182
    Ale jestem załamana
    Boję się teraz co i jak czy będzie możliwe że zajdę w ciążę naturalnie
    Czy robić drożność jajowodów? Ile odczekać? Robić jakieś badania na bakterie wirusy itd ? Różne rzeczy czytam w necie ale potrzebuje opini osób które to przeszły na własnej skórze;((

• Mel 456 Przyjaciółka

Wysłany: 1 maja, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Illayla wrote:
    Hej dziewczyny żyje tu jeszcze któraś ?
    Ja trafiłam do szpitala 7.04 z beta 65 i lekkim krwawieniem
    Beta 9.04 spadła na 35
    Wypisali do domu
    Po tygodniu poszłam do swojego ginekologa dał skierowanie kontrolne na betę i zapisał na USG żeby sprawdzić co i jak
    Przychodzę tam beta 614 widoczny pseudo pęcherzyk w macicy
    Po dwóch dniach 1002
    Potem <1500
    I drugi lekarz dopiero przy badaniu ujrzał ciemną krew jak wyciągnął palce i mówi w tej chwili na szpital
    To był 23.04
    Beta na szpitalu 2444
    Widoczne poszerzenie w prawym jajowodzie na 6,4 mm
    Zostałam na oddziale po dwóch dniach beta 1400
    W niedziele 400 i wypisali mnie w poniedziałek do domu mówiąc że to poronienie trąbkowe i mam badać betę
    Wczoraj zbadałam 182
    Ale jestem załamana
    Boję się teraz co i jak czy będzie możliwe że zajdę w ciążę naturalnie
    Czy robić drożność jajowodów? Ile odczekać? Robić jakieś badania na bakterie wirusy itd ? Różne rzeczy czytam w necie ale potrzebuje opini osób które to przeszły na własnej skórze;((

Dostawałaś jakieś leki?
    Po ciąży pozamacicznej nie wolno zachodzić w ciążę przez kilka miesięcy po podaniu metotreksatu.
    Możesz sobie ewentualnie zrobić test na chlamydię, bo to jest najczęstsza przyczyna zapalenia przydatków, ale najważniejszym badaniem jest hsg (drożność jajowodów), a podczas tego badania często udaje się też ewentualne niedrożne jajowody udrożnić. I ja bym nie próbowała zachodzić w ciążę na Twoim miejscu przed upewnieniem się, czy jajowody są drożne.
    Na pewno najpier musisz poczekać aż beta hcg dojdzie do zera i będziesz miała miesiączkę.
    Osobiście znam dwie kobiety, które rodziły zdrowe dzieci po ciążach ektopowych.
    Sama teraz jestem w fizjologicznej ciąży, po usunięciu jajowodu z powodu ciąży jajowodowej w zeszłym roku. W ciążę zaszłam wprawdzie po stymulacji wzrostu pęcherzyków letrozolem, ale naturalnie.

18.02.2025 OM

preg.png
  • Illayla Nowa

Wysłany: 2 maja, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie dostawałam żadnego zastrzyku
    Oczyściłam się sama ładnie
    W krwi w szpitalu były widoczne skrzepy i jakby tkanki wiec lekarze powiedzieli że to poronienie trąbkowe ciąży pozamacicznej
    Lekarka mówiła żeby odczekać z 3 miesiące ale nie wiem po co aż tyle skoro nie było żadnej ingerencji w mój organizm mówiła też żeby nie robić tej drożności
    Ale tak czy siak będę chciała poprosić o drożność mojego ginekologa i o badanie w kierunku tej chlamydii
    Miesiąc przed miesiącem kiedy doszło do zaplodnienia wydawało mi się jakbym miała lekko opuchnięte w miejscu lewej pachwiny i tak delikatnie coś tam pobolewało podczas owulacji ale myślałam że to poprostu taka owulacja
    Mama mówiła mi że zapalenie przydatków bardzo boli ale to pewnie zależy od tego jaki kto ma próg wytrzymałości na ból
    Krwawienie ustąpiło całkowicie w poniedziałek jak zrobiłam betę po wyjęciu ze szpitala we wtorek była już 182 w poniedziałek zrobię kolejna podejrzewam że będzie już 0
    Kiedy mogę spodziewać się okresu ?? Jak było u Ciebie ? A Ty robiłaś tą chlamydię po cp? Jakie badania jeszcze sobie robiłaś ??
    Gratuluję upragnionej ciąży ❤️

• Mel 456 Przyjaciółka

Wysłany: 2 maja, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Illayla wrote:
    Nie dostawałam żadnego zastrzyku
    Oczyściłam się sama ładnie
    W krwi w szpitalu były widoczne skrzepy i jakby tkanki wiec lekarze powiedzieli że to poronienie trąbkowe ciąży pozamacicznej
    Lekarka mówiła żeby odczekać z 3 miesiące ale nie wiem po co aż tyle skoro nie było żadnej ingerencji w mój organizm mówiła też żeby nie robić tej drożności
    Ale tak czy siak będę chciała poprosić o drożność mojego ginekologa i o badanie w kierunku tej chlamydii
    Miesiąc przed miesiącem kiedy doszło do zaplodnienia wydawało mi się jakbym miała lekko opuchnięte w miejscu lewej pachwiny i tak delikatnie coś tam pobolewało podczas owulacji ale myślałam że to poprostu taka owulacja
    Mama mówiła mi że zapalenie przydatków bardzo boli ale to pewnie zależy od tego jaki kto ma próg wytrzymałości na ból
    Krwawienie ustąpiło całkowicie w poniedziałek jak zrobiłam betę po wyjęciu ze szpitala we wtorek była już 182 w poniedziałek zrobię kolejna podejrzewam że będzie już 0
    Kiedy mogę spodziewać się okresu ?? Jak było u Ciebie ? A Ty robiłaś tą chlamydię po cp? Jakie badania jeszcze sobie robiłaś ??
    Gratuluję upragnionej ciąży ❤️

Wiesz co, trudno mi powiedzieć, kiedy możesz dostać okres. Ja miałam dopiero po operacji, bo mi beta nigdy nie spadła do 0 przez 3 miesiące przed usunięciem jajowodu. Nie robiłam chlamydii, dostałam skierowanie na HSG od mojej ginekolog.

Ale zapalenie przydatków często właśnie w ogóle nie boli, dlatego wiele kobiet nie wie, że miało coś takiego, a mają zrosty w jajowodach.

Bez zbadania drożności ja bym nigdy nie próbowała zajść w ciążę, bo za bardzo bałam się powtórki.

18.02.2025 OM

preg.png
  • Illayla Nowa

Wysłany: 2 maja, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie .. dlatego z tą drożnością nie odpuszcze na pewno ;)
    W przyszłym tyg po odebraniu bety wybieram się do swojego ginekologa;)
    Jak doktor mnie badała w dniu wypisu to mówiła że bardzo ładnie zanika poszerzenie które było wcześniej widoczne przy prawym jajowodzie na 6,4 mm
    Ja wnioskuję z tego wszystkiego że ten prawy jajowód faktycznie może być jie drożny dlatego zatrzymało się jajeczko tuż przy jajowodzie nawet nie doszło dalej ..
    z tego co wiem owulacja powinna być na przemian raz z tego raz. Tego jajnika .. mój lewy jajnik zawsze ciężko znaleść na USG każdemu lekarzowi więc może faktycznie tu jest problem ;( mam nadzieję że szybko uda mi się dołączyć do nudnych 9 miesięcy . Ale i pięknych jednocześnie 😔❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja, 21:44

• Mel 456 Przyjaciółka

Wysłany: 2 maja, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki! :)

Illayla lubi tę wiadomość

18.02.2025 OM

preg.png
‹‹ 478 479 480 481 482
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ