Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)
Odpowiedz

Ciąża pozamaciczna ( ektopowa)

Oceń ten wątek:
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 7 marca, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny. już kiedyś na tej grupie miałam okazję z Wami rozmawiać na temat c. Ektopowej., którą przeszłam parę lat temu w lewym jajowodzie. Rok temu udało się zajść w normalną ciążę, ale niestety poronilam w 6tyg. Owulacja wtedy była z prawego jajnika (tego zdrowego jajowodu). Teraz znowu test wyszedł pozytywny. Jestem 9dpo. Strasznie się boję i zadręczam bo podczas owulacji odczuwałam ból właśnie z lewej strony, myślę że z niej mogła być owulacja. jajowód został zachowany i pozszywany bo doszło do pęknięcia. Boję się że może być powtórka. Dwa lata temu miałam robione sono hsg i wyszło że niby oba jajowody są drożne. I sama nie wiem jakiej pomocy od Was oczekuje. Może słów wsparcia albo wysłuchania podobnych waszych historii które zakończyły się szczęśliwie.

• Janette Ekspertka

Wysłany: 7 marca, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Lina wrote:
    Witajcie dziewczyny. już kiedyś na tej grupie miałam okazję z Wami rozmawiać na temat c. Ektopowej., którą przeszłam parę lat temu w lewym jajowodzie. Rok temu udało się zajść w normalną ciążę, ale niestety poronilam w 6tyg. Owulacja wtedy była z prawego jajnika (tego zdrowego jajowodu). Teraz znowu test wyszedł pozytywny. Jestem 9dpo. Strasznie się boję i zadręczam bo podczas owulacji odczuwałam ból właśnie z lewej strony, myślę że z niej mogła być owulacja. jajowód został zachowany i pozszywany bo doszło do pęknięcia. Boję się że może być powtórka. Dwa lata temu miałam robione sono hsg i wyszło że niby oba jajowody są drożne. I sama nie wiem jakiej pomocy od Was oczekuje. Może słów wsparcia albo wysłuchania podobnych waszych historii które zakończyły się szczęśliwie.
    Jesli juz przeszlas ciaze pozamaciczna to nie dziwie sie.Strach jest zrozumialy. Jesli obydwa jajowody zostaly sprawdzone i sa drozne to jest duza szansa ze bedzie dobrze czasem udaje sie nawet podczas tego badania je udroznic.jesli nie mialas od tamtego czasu problemow ze stanami zapalnymi to powinno byc ok. Mam nadzieje ze tak bedzie. Tez musialam chodzic na usg i kontrolowac,co bylo dla mnie stresem bo wczesna ciaza i tez dopiero jak zobaczyli zarodek w macicy to sie uspokoilam. Badz pod kontrola ginekologa i usg a bedziesz czula sie zaopiekowana.Trzymam kciuki aby zarodek szybko pojawil sie w macicy.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg 20 tydz. Wymiary prawidlowe
    TP: 25 lipiec
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Jesli juz przeszlas ciaze pozamaciczna to nie dziwie sie.Strach jest zrozumialy. Jesli obydwa jajowody zostaly sprawdzone i sa drozne to jest duza szansa ze bedzie dobrze czasem udaje sie nawet podczas tego badania je udroznic.jesli nie mialas od tamtego czasu problemow ze stanami zapalnymi to powinno byc ok. Mam nadzieje ze tak bedzie. Tez musialam chodzic na usg i kontrolowac,co bylo dla mnie stresem bo wczesna ciaza i tez dopiero jak zobaczyli zarodek w macicy to sie uspokoilam. Badz pod kontrola ginekologa i usg a bedziesz czula sie zaopiekowana.Trzymam kciuki aby zarodek szybko pojawil sie w macicy.
    Lekarz podczas badania sono hsg powiedział, że jajowody są drożne i nigdy nie stwierdziłby że w którymś z nich była ciąża bo przepływ jest idealny. Ale zaznaczył również że w środku mogą być zrosty których niestety nie da się zauważyć podczas tego badania. Od tamtej pory miałam zwykle infekcje (grzybica, swędzenie itp). Ale pamiętam że jak zaszłam w ciążę pozamaciczną to miałam taką dużą infekcję że całe podbrzusze mi bolało i to właśnie od stosunku do czasu implantacji. Może to było przyczyną.
    A czy Ty również przeszłaś cp, że się tak mocno stresowałaś? W którym jajowodzie? Zachowali czy wycięli ?
    Tak się zastanawiam nad wczesnymi objawami ciąży pozamacicznej. Czy na wczesnym etapie wy jakoś dalyscie radę rozpoznać, że jest coś nie tak? Ja pamiętam, że u mnie wychodziły baaaaardzo blade testy i pierwsza beta około 10dpo wynosiła 14, chociaż później przyrost był prawidłowy i doszedł aż do 8tys. No i chyba nie miałam kłucia w macicy tak jakby ktoś szpilkę wbijał, a w poprzedniej ciąży macicznej miałam takie objawy w okolicach implantacji, teraz również w 6 i 7dpo czułam takie ukłucia. I mam od 3 dni uczucie w podbrzuszu jak na okres, tylko bardzo delikatne. A jak u was to było?

• Lala91 Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Chce się z wami podzielić swoją historia na podniesienie na duchu, rok temu byłam w podobnej sytuacji.
    Marzec 2024 1 ciaza pozamaciczna- laparoskopia usunięcie lewego jajowodu. Zostawili kikut ułomni lekarze. Lipiec
    2024 druga ciaza pozamaciczna w tym właśnie lewym kikucie.. krwawienie do otrzewnej.. ledwo mnie uratowali. Dziś jestem w zdrowej ciazy w 20 tc. Powodzenia i trzymam kciuki 🌸

Janette, Mq1991, Lena93, Motylek…:) lubią tę wiadomość

• Janette Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Lina wrote:
    Lekarz podczas badania sono hsg powiedział, że jajowody są drożne i nigdy nie stwierdziłby że w którymś z nich była ciąża bo przepływ jest idealny. Ale zaznaczył również że w środku mogą być zrosty których niestety nie da się zauważyć podczas tego badania. Od tamtej pory miałam zwykle infekcje (grzybica, swędzenie itp). Ale pamiętam że jak zaszłam w ciążę pozamaciczną to miałam taką dużą infekcję że całe podbrzusze mi bolało i to właśnie od stosunku do czasu implantacji. Może to było przyczyną.
    A czy Ty również przeszłaś cp, że się tak mocno stresowałaś? W którym jajowodzie? Zachowali czy wycięli ?
    Tak się zastanawiam nad wczesnymi objawami ciąży pozamacicznej. Czy na wczesnym etapie wy jakoś dalyscie radę rozpoznać, że jest coś nie tak? Ja pamiętam, że u mnie wychodziły baaaaardzo blade testy i pierwsza beta około 10dpo wynosiła 14, chociaż później przyrost był prawidłowy i doszedł aż do 8tys. No i chyba nie miałam kłucia w macicy tak jakby ktoś szpilkę wbijał, a w poprzedniej ciąży macicznej miałam takie objawy w okolicach implantacji, teraz również w 6 i 7dpo czułam takie ukłucia. I mam od 3 dni uczucie w podbrzuszu jak na okres, tylko bardzo delikatne. A jak u was to było?
    Ja mialam tylko podejrzenie ciazy pozamacicznej bo zaczelam plamic mocno w 7 tyg a zarodka nie bylo widac w macicy. Moja mama przeszla ciaze pozamaciczna ale wlasnie wczesniej tez leczyla stany zapalne. U mnie jednak okazalo sie ze to poronienie a zarodeczek byl zbyt maly zeby go zobaczyc juz na usg. Mysle ze jesli sie jest juz w grupie ryzyka to dobrze po prostu kontrolowac wyniki bety i isc ns usg ,kolo 6 tyg to powinno byc widac juz.U mnie nie bylo objawow klucia w macicy przy implantacji natimiast mialam w trzech ciazach plamienie implantacyjne. Objawy jak na okres sa jak najbardziej normalne.Wrecz czulam ze ten okres chyba mam,mialam takie wrazenie ale bylo sucho. Mam nadzieje ze jest tym razem ok i niedlugo napiszesz ze wszystko w porzadku i zarodek znaleziony w macicy.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 8 marca, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Lina wrote:
    Hej, z tymi objawami różnie jest. Z tego co czytalam tu na forum niektóre dziewczyny już we wczesnym etapie miały ból, mialy nieprawidłowe przyrosty bety itp.
    U mnie przyrosty były idealne od samego początku aż do ok 7000, nic mnie nie bolało. Pod koniec miałam bardzo lekkie plamienie. Jedynym objawem było właśnie to że nie było nigdzie widać ciąży pomimo rosnącej bety. Jedynym sposobem jest chyba badanie bety od początku ciąży i pójście na usg jak będzie ok. 1000-1500

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca, 14:41

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

- 12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    - 04.2023 badanie HSG (jajowody drożne) ✅️
    - 10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    - 11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    - 12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    - 10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    - 25.01.2025 start stymulacji (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    - 10.02.2025 punkcja, 5x❄️
    - 08.03.2025 transfer 🤞(Estrofem, Utrogestan, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)
    - 20.03.2025 bHCG ⏳️
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Ja mialam tylko podejrzenie ciazy pozamacicznej bo zaczelam plamic mocno w 7 tyg a zarodka nie bylo widac w macicy. Moja mama przeszla ciaze pozamaciczna ale wlasnie wczesniej tez leczyla stany zapalne. U mnie jednak okazalo sie ze to poronienie a zarodeczek byl zbyt maly zeby go zobaczyc juz na usg. Mysle ze jesli sie jest juz w grupie ryzyka to dobrze po prostu kontrolowac wyniki bety i isc ns usg ,kolo 6 tyg to powinno byc widac juz.U mnie nie bylo objawow klucia w macicy przy implantacji natimiast mialam w trzech ciazach plamienie implantacyjne. Objawy jak na okres sa jak najbardziej normalne.Wrecz czulam ze ten okres chyba mam,mialam takie wrazenie ale bylo sucho. Mam nadzieje ze jest tym razem ok i niedlugo napiszesz ze wszystko w porzadku i zarodek znaleziony w macicy.
    Widzę że Ty też swoje przeszłaś, przykro mi 😔 powiem Ci że z tą betą to różnie bywa, wtedy jak byłam w cp to idealnie rosła, nawet tu na forum dziewczyny pisały że przyrost jest książkowy więc nawet nie wiem czy jest sens iść na betę, czy lepiej może od razu do lekarza za tydzień, to będzie jakoś 4 tydzień plus kilka dni. Do 6 tygodnia bym już pewnie nie wytrzymała.

Mq1991 własnie u mnie była identyczna sytuacja jak u Ciebie. Nic nie bolało, żadnych krwawień tylko pod koniec plamienia. Widzę że u Ciebie też jajowód został zachowany więc jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji, a dzisiaj miałaś transfer więc trzymam kciuki 👍

• Janette Ekspertka

Wysłany: 8 marca, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Lina wrote:
    Widzę że Ty też swoje przeszłaś, przykro mi 😔 powiem Ci że z tą betą to różnie bywa, wtedy jak byłam w cp to idealnie rosła, nawet tu na forum dziewczyny pisały że przyrost jest książkowy więc nawet nie wiem czy jest sens iść na betę, czy lepiej może od razu do lekarza za tydzień, to będzie jakoś 4 tydzień plus kilka dni. Do 6 tygodnia bym już pewnie nie wytrzymała.

Mq1991 własnie u mnie była identyczna sytuacja jak u Ciebie. Nic nie bolało, żadnych krwawień tylko pod koniec plamienia. Widzę że u Ciebie też jajowód został zachowany więc jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji, a dzisiaj miałaś transfer więc trzymam kciuki 👍
    W 4 tyg moze na usg jeszcze nie byc nic widac. Wiem,ze teraz juz sie boisz i chcialabys wiedziec od razu,to naturalne lecz mnie sie wydaje ze beta tak kolo 1500 najlepiej,moze to wyjdzie po 5 tyg skonczonym i wtedy juz nie musi byc tego stresu z szukaniem. Dla mnie osobiscie to byl stres jak mowili ze na ten tydz juz powinno byc widac a jeszcze nic nie widza i szukanie po jajowodach. Ale mozesz tez po prostu nastawic sie ze bedziesz chodzic czesciej na usg jesli raczej tak akurat poczujesz ze bedziesz spokojniejsza. Trzymam kciuki aby bylo spokojnie i dobrze.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 9 marca, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Lina wrote:

Karo Lina myślę, że nie ma co się martwić na zapas ❤️ czytalam tu wiele historii o zdrowych ciążach że strony w której była cp. A co do bety to wydaje mi się że tak czy inaczej warto sprawdzić przyrosty.
    Dzięki za kciuki!

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

- 12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    - 04.2023 badanie HSG (jajowody drożne) ✅️
    - 10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    - 11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    - 12.2023 - 03.2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    - 10.2024 - 12.2024 3 x IUI ❌️
    _________
    Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34
    Cross-match 30,2%
    - 25.01.2025 start stymulacji (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    - 10.02.2025 punkcja, 5x❄️
    - 08.03.2025 transfer 🤞(Estrofem, Utrogestan, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)
    - 20.03.2025 bHCG ⏳️
  • Karo Lina Ekspertka

Wysłany: 11 marca, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację z tą betą. Jutro rano idę do laboratorium. Niestety nie będę miała jak powtórzyć w tym tygodniu ze względu na pracę. W następny poniedziałek wybieram się do ginekologa. Będzie to 4+5 tydzień, może i nie będzie nic widać jeszcze w macicy ale powinien dać mi skierowanie na kolejną bete i chociaż będę miała jako taki obraz sytuacji i porównam sobie wyniki do poprzedniej cp. Wtedy miałam przyrosty dobre, ale wartości bety niskie. Aż sprawdziłam tamten cykl z cp dokładnie i 16dpo miałam bete 14, a testy wychodziły pozytywne od 10dpo i kreski na testach nie ciemniały a robiłam codziennie.
    Teraz sytuacja wygląda tak:
    9dpo bardzo blady cień na teście czułość 10
    10dpo troszkę ciemniejsza kreska na tym samym teście o czułości 10, a na teście 25 praktycznie biało (może coś tam świtało chcąc się mocno czegoś dopatrzeć)
    12dpo już wyraźna kreska na teście o czułości 25.
    Może to mało wiarygodne takie porównywanie ale chyba coś w tym musi być...

Janette lubi tę wiadomość

‹‹ 476 477 478 479 480
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ