Forum Poronienie Co oznacza wynik allo-mlr i testu cytotoksycznego
Odpowiedz

Co oznacza wynik allo-mlr i testu cytotoksycznego

Oceń ten wątek:
  • reni86 Autorytet
    Postów: 643 108

    Wysłany: 19 lutego 2018, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BarbaraK wrote:
    Czesc Dziewczyny, jestem tu nowa - przeszlam dwa poronienia i jedna ciaze biochemiczna. Co do przyczyn lekarze sa podzieleni - jedni twierdza, ze powodem poronienia (w 7 tyg a pozniej w 6 tyg) mogla byc zla jakosc nasienia (wysoka fragmentacja), inni twierdza ze powod musi byc inny bo przy zlej jakosci nasienia nie donosilabym do 7 tyg. Rozpoczęłam wiec badania immunologiczne - allo mlr. Wyszlo mi hamowanie 40,4%. Czy to dobry wynik?

    Wynik super :) robiliście badania genetyczne dzieci?

    Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

    niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • BarbaraK Koleżanka
    Postów: 35 12

    Wysłany: 20 lutego 2018, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni86 - dziękuję:)
    Nie badałam genetycznie dzieci, w szpitalu przekonali mnie ze nie warto i teraz zaluje.. razem z M badamy sie juz od kilku dobrych miesiecy, nic nie znaleziono (poza slabą jakością nasienia- wysoka fragementacja dna plemnikow). W ramach badan immunologicznych zbadalam jeszcze limfocyty (wyniki ok), czekam jeszcze na wynik badania cytokin Th1/Th2 (zlecone przez lekarza z in victy). Boje sie kolejnego poronienia wiec pewnie podejdziemy do in vitro...

    2 ciąze naturalne - 2 poronienia :(
    komplet badan (genetyczne, immunologiczne, bakteryjne) - wszystko OK.
    Czynnik męski (słaba morfologia, wysoka fragementacja)
    02.2018 start przygotowan do pierwszego ivf, 06.2018 transfer zarodka po badaniu PGD, puste jajo-zabieg 07.2018 ;( po zabiegu probem z endometrium
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 lutego 2018, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BarbaraK, czy robiłaś badania na mutacje w kierunku zakrzepicy (MTHFR, V-Leiden i inne) i badania wykluczające zespół antyfosfolipidowy?

  • reni86 Autorytet
    Postów: 643 108

    Wysłany: 21 lutego 2018, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BarbaraK wrote:
    Reni86 - dziękuję:)
    Nie badałam genetycznie dzieci, w szpitalu przekonali mnie ze nie warto i teraz zaluje.. razem z M badamy sie juz od kilku dobrych miesiecy, nic nie znaleziono (poza slabą jakością nasienia- wysoka fragementacja dna plemnikow). W ramach badan immunologicznych zbadalam jeszcze limfocyty (wyniki ok), czekam jeszcze na wynik badania cytokin Th1/Th2 (zlecone przez lekarza z in victy). Boje sie kolejnego poronienia wiec pewnie podejdziemy do in vitro...

    ale jeśli zachodzisz naturalnie to invitro też nie da CI gwarancji powodzenia. Chyba że zrobicie z badaniem genetycznym zarodka przed podaniem.
    Własnie masz zrobione kariotypy, mutacje, komórki nk? na jakich lekach miałas ciąże prowadzone?

    Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

    niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • BarbaraK Koleżanka
    Postów: 35 12

    Wysłany: 21 lutego 2018, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam nastepujace badania:
    LA1 (dRVVT) 27,2 sek (norma 31,0 - 44,0) (!)
    PTT-LA 31,9 sek (norma 31,4-43,4)
    listeria - wynik ujemny
    chlamydia,ureaplasma, mycoplasma - wynik ujemny (ale wczesniej mialam ureaplasme - moze to byl powod poronien?)
    Inhibina B: 100,9 (norma > 20)
    wirus różyczki, cytomegalowirus, toksoplazmoza -przeciwciala niereaktywne
    antytrombina III 94,75 (norma 80,00 - 120,00)
    białko C 109 (norma 70-140)
    białko S 93% (norma 60-150)
    CFTR - brak mutacji
    MTHFR - mutacje homozygota CC i homozygota AA (ta druga opisana jako wariant prawidłowy)
    Leiden V- brak mutacji
    mutacja -675 (4G/5G) w genie PAI-1 : heterozygota 4G/5G
    ANA1 - ujemny
    p/c przeciw kardiolipinie IgG 1,48, IgM 3,23 (wynik ujemny)
    p/c p.beta-2-glikoproteinie IgG <2, IgM 4,56 (wynik negatywny)
    TSH 0,880 (norma 0,27-4,2)
    FT4 1,17 (norma 0,93 - 1,70)
    anty-TPO 12 (norma 0-34)
    prolaktyna 15,7 (norma 4,8-23,3)
    detekcja mutacji w genie protrombiny czynnik II -brak mutacji
    allo-mlr 40,4%
    limfocyty (w tym komorki NK)- wszystkie w normie

    Co mnie martwi:
    testosteron 0,087 (norma 0,29-1,67) - czy to moglo miec wplyw na poronienie?
    no i to AMH (we wrzesniu 1,1 a w lutym juz tylko 0,9 ...).
    Co myslicie o tych wynikach? zostalismy zakwalifikowani do in vitro ale ciagle sie zastanawiam czy warto ...

    2 ciąze naturalne - 2 poronienia :(
    komplet badan (genetyczne, immunologiczne, bakteryjne) - wszystko OK.
    Czynnik męski (słaba morfologia, wysoka fragementacja)
    02.2018 start przygotowan do pierwszego ivf, 06.2018 transfer zarodka po badaniu PGD, puste jajo-zabieg 07.2018 ;( po zabiegu probem z endometrium
  • BarbaraK Koleżanka
    Postów: 35 12

    Wysłany: 21 lutego 2018, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    reni 86 - przepraszam, umknelo mi: kariotypy wykonane. Oboje mamy prawidłowe.

    Invicta proponuje mi IMSI z genetycznym badaniem zarodkow. Uzasadnienie: slabe nasienie (tylko 2 % prawidlowych morfologicznie plemnikow i 20% fragmentacja dna plemnikow) + moje AMH 0,9 (mam 36 lat i walcze o pierwsze dziecko).

    Nie wiem co jeszcze moglabym zbadać lub zrobic. Jedni lekarze mowia zeby starac sie naturalnie bo w ciaze zachodze a inni ze tylko in vitro bo skoro poronilam dwa razy to znaczy ze jest problem i bede ronic dalej ... :(

    nie wiem co robic...

    2 ciąze naturalne - 2 poronienia :(
    komplet badan (genetyczne, immunologiczne, bakteryjne) - wszystko OK.
    Czynnik męski (słaba morfologia, wysoka fragementacja)
    02.2018 start przygotowan do pierwszego ivf, 06.2018 transfer zarodka po badaniu PGD, puste jajo-zabieg 07.2018 ;( po zabiegu probem z endometrium
  • BarbaraK Koleżanka
    Postów: 35 12

    Wysłany: 21 lutego 2018, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ciaze mialam powadzone na acard i duphaston
    nic wiecej nie dostalam ..

    2 ciąze naturalne - 2 poronienia :(
    komplet badan (genetyczne, immunologiczne, bakteryjne) - wszystko OK.
    Czynnik męski (słaba morfologia, wysoka fragementacja)
    02.2018 start przygotowan do pierwszego ivf, 06.2018 transfer zarodka po badaniu PGD, puste jajo-zabieg 07.2018 ;( po zabiegu probem z endometrium
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 lutego 2018, 22:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2018, 00:01

  • reni86 Autorytet
    Postów: 643 108

    Wysłany: 22 lutego 2018, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BarbaraK wrote:
    reni 86 - przepraszam, umknelo mi: kariotypy wykonane. Oboje mamy prawidłowe.

    Invicta proponuje mi IMSI z genetycznym badaniem zarodkow. Uzasadnienie: slabe nasienie (tylko 2 % prawidlowych morfologicznie plemnikow i 20% fragmentacja dna plemnikow) + moje AMH 0,9 (mam 36 lat i walcze o pierwsze dziecko).

    Nie wiem co jeszcze moglabym zbadać lub zrobic. Jedni lekarze mowia zeby starac sie naturalnie bo w ciaze zachodze a inni ze tylko in vitro bo skoro poronilam dwa razy to znaczy ze jest problem i bede ronic dalej ... :(

    nie wiem co robic...

    to nie miałas pełnego zestawu leków. Moim zdaniem (a jestem po 3 poronieniach) to że poroniłas 2 ciaże nie mówi że kolejną tez napewno stracisz. My się nie decydujemy na invitro bo tak naprawdę ono gwaracji żadnej nie daje. Ale to zawsze Wasza decyzja i wiem że nie jest łatwa.

    Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

    niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • BarbaraK Koleżanka
    Postów: 35 12

    Wysłany: 22 lutego 2018, 21:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni86- dziekuje, widze, ze masz spora wiedze!
    Bylam przekonana ze mam juz komplet badan...na chlamydie, ureaplasme mialam posiewu.
    Dorobie te badania. A u immunologa jeszcze nie bylam, te badania zlecal ginekolog.

    Mam spore watpliwosci co do in vitro. Mam ochote sprobowac jeszcze raz naturalnie... moze sie uda ...

    a co do allo mlr - czytalam, ze dziewczyny mialy po szczerpieniach nawet po 70% hamowania. Stad balam sie ze te 40 % to za malo..

    Reni86 masz jakiegos dobrego lekarza? ja jestem z Wroclawia i jakos nie moge trafic na kogos, komu moglabym zaufac ...

    2 ciąze naturalne - 2 poronienia :(
    komplet badan (genetyczne, immunologiczne, bakteryjne) - wszystko OK.
    Czynnik męski (słaba morfologia, wysoka fragementacja)
    02.2018 start przygotowan do pierwszego ivf, 06.2018 transfer zarodka po badaniu PGD, puste jajo-zabieg 07.2018 ;( po zabiegu probem z endometrium
  • Ewa1984 Autorytet
    Postów: 308 204

    Wysłany: 22 lutego 2018, 22:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BarbaraK wrote:
    Reni86- dziekuje, widze, ze masz spora wiedze!
    Bylam przekonana ze mam juz komplet badan...na chlamydie, ureaplasme mialam posiewu.
    Dorobie te badania. A u immunologa jeszcze nie bylam, te badania zlecal ginekolog.

    Mam spore watpliwosci co do in vitro. Mam ochote sprobowac jeszcze raz naturalnie... moze sie uda ...

    a co do allo mlr - czytalam, ze dziewczyny mialy po szczerpieniach nawet po 70% hamowania. Stad balam sie ze te 40 % to za malo..

    Reni86 masz jakiegos dobrego lekarza? ja jestem z Wroclawia i jakos nie moge trafic na kogos, komu moglabym zaufac ...

    Z tego co czytalam to duzo dziewczyn leczy sie u dr Paśnika w Lodzi. Sama zastanawiam sie nad wizyta u niego..

    c55frjjgkyizwxfz.png
  • reni86 Autorytet
    Postów: 643 108

    Wysłany: 23 lutego 2018, 09:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BarbaraK wrote:
    Reni86- dziekuje, widze, ze masz spora wiedze!
    Bylam przekonana ze mam juz komplet badan...na chlamydie, ureaplasme mialam posiewu.
    Dorobie te badania. A u immunologa jeszcze nie bylam, te badania zlecal ginekolog.

    Mam spore watpliwosci co do in vitro. Mam ochote sprobowac jeszcze raz naturalnie... moze sie uda ...

    a co do allo mlr - czytalam, ze dziewczyny mialy po szczerpieniach nawet po 70% hamowania. Stad balam sie ze te 40 % to za malo..

    Reni86 masz jakiegos dobrego lekarza? ja jestem z Wroclawia i jakos nie moge trafic na kogos, komu moglabym zaufac ...

    Moja wiedza niestety wynika z doświadczenia, którego wolałabym uniknąć - ale niestety nie zawsze się da :(
    Z Wrocławia polecany jest Andrzej Banach - on jest ginekologiem- endokrynologiem. Ja niestety nie z tych okolic, ale może warto poczytać opinie.
    Do immunologa - byliśmy własnie u Paśnika (i mamy zalecone szczepienia - których się bardzo się boje).

    Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

    niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • AsiaCh Autorytet
    Postów: 433 191

    Wysłany: 12 marca 2018, 07:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może się orientujecie gdzie mogę zrobić badanie allo-mlr w Warszawie? i jaki jest jego koszt?

    860ianliz3s2rxlo.png
  • BarbaraK Koleżanka
    Postów: 35 12

    Wysłany: 23 marca 2018, 09:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja szukalam po calej Polsce ale znalazłam tylko w Krakowie i Łodzi. W Warszawie nie spotkalam sie z tymi badaniami w żadnym laboratorium

    2 ciąze naturalne - 2 poronienia :(
    komplet badan (genetyczne, immunologiczne, bakteryjne) - wszystko OK.
    Czynnik męski (słaba morfologia, wysoka fragementacja)
    02.2018 start przygotowan do pierwszego ivf, 06.2018 transfer zarodka po badaniu PGD, puste jajo-zabieg 07.2018 ;( po zabiegu probem z endometrium
  • 4005m Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 25 marca 2018, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, poszukuję pomocy

    nie robiłam testu MRL ale robiłam dwukrotnie LCT i wychodził zawsze niski (ostatni wynik 0,04 U/ml, poprzedni 0,09). Czy myślicie że zrobienie test MRL coś wyjaśni? Dodam że jestem już po dwukrotnym poronieniu. Raz ciąża obumarła, a raz skurczami organizm odrzucił.
    Wszyscy namawiają na szczepienia ale raz nie jestem przekonana a dwa nie wiem czy cokolwiek pomogą (nawet sam immunolog powiedział, mogą a nie muszą pomóc).

    4005m
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 791 278

    Wysłany: 12 sierpnia 2018, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BarbaraK wrote:
    ja szukalam po calej Polsce ale znalazłam tylko w Krakowie i Łodzi. W Warszawie nie spotkalam sie z tymi badaniami w żadnym laboratorium

    W warszawie można robić na ulicy Nowogrodzkiej 59. Telefon +225021058. Koszt 399 zł.

    Insulinooporność, MTHFR, PAI-1, białko S, allo mlr 7%, niedoczynność tarczycy

    ♥ 07.2020 córeczka
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 791 278

    Wysłany: 12 sierpnia 2018, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,

    czy jest tu jakaś dziewczyna, której z allo mlr 7% lub mniej udało się szczęśliwie donosić ciążę? W sierpniu idę do dr Paśnika i obawiam się, że powie, że powinnam mieć szczepienia. Panicznie się tego boję i jest do dla mnie bardzo duża ingerencja :/ Wg zaleceń profesor Jerzak 4 ciążę mam prowadzić na glucophage, acard, Clexane. Bez sterydu.

    @Wiaterek,
    czy dobrze kojarzę, że konsultowałaś ciążę u profesor Jerzak? Czy mogłabyś podesłać jakieś linki gdzie można poczytać o tych szczepieniach?

    Insulinooporność, MTHFR, PAI-1, białko S, allo mlr 7%, niedoczynność tarczycy

    ♥ 07.2020 córeczka
  • Anna38 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 15 sierpnia 2018, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was wszystkie
    Jestem po 3 poronieniach na etapie 6 tyg i jednej ciąży pozamacicznej. Ostatnie kilka dni temu ciąża prowadzona na Clexane 40 duphaston letrox. Mam mutację s genie PAI-1 hetero, czyli łagodna postać choroby zakrzepowo zaporowej stad Clexane. Niestety mic to nie dało. Pani doktor nie ma juz pomysłu a mi i mężowi coś mówi że chyba moje ciało likwiduje zarodki. Czekamy na badanie genetyczne kosmówki, większość badań zrobionych. Teraz czytam to forum i słyszę o badaniu obecności przeciwciał blokujących ALLo MLR test cytotoksyczny, mam do zrobienia jeszcze komplet ANA. Jak wygląda to badanie allo mlr i test ? Poradzicie coś jeszcze co mozna by było zrobic? Dodam że zachodzimy bez problemu. Pozdrawiam serdecznie

    Anna38
  • reni86 Autorytet
    Postów: 643 108

    Wysłany: 25 sierpnia 2018, 17:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope ja jestem po szczepieniach- masz pytania? Pisz śmiało.
    Anna badanie AlloMlr robi się razem z mężem i wówczas sprawdzany jest poziom przeciwciał blokujacych które mają za zadanie chronić zarodek. Test LCT pokazuje czy możesz np być szczepiona limfocytami męża/ i coś jeszcze ale nie pamiętam. To są badania z krwi które robi się niezależnie od dnia cyklu. Może warto skontaktować się z jakimś immunologiem?

    Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

    niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • Hope89 Autorytet
    Postów: 791 278

    Wysłany: 26 sierpnia 2018, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Reni86,

    czy Ty przypadkiem nie konsultowałaś się z profesor Jerzak? Chyba kojarzę Ciebie z innego wątku dotyczącego leczenia u profesor:) Nadal jesteś u profesor?

    Po ilu szczepieniach już jesteś? U kogo się szczepiłaś? U dr Paśnika czy Malinowskiego?
    Czy zauważyłaś u siebie jakieś dziwne objawy po szczepieniach? Czy lekarz mówił Ci coś o ewentualnych minusach szczepień?

    Insulinooporność, MTHFR, PAI-1, białko S, allo mlr 7%, niedoczynność tarczycy

    ♥ 07.2020 córeczka
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego