X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Co oznacza wynik allo-mlr i testu cytotoksycznego
Odpowiedz

Co oznacza wynik allo-mlr i testu cytotoksycznego

Oceń ten wątek:
  • agncio Znajoma

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem pod 2óch poronieniach po zatrzymaniu serduszka w 1 trymestrze. Zrobiłam badanie z mężem a mianowicie test cytotoksyczny i ocena obecności przeciwciał blokujących allo-mlr. Hamowanie 0%. Nie stwierdzono też przeciwciał cytotoksycznych przeciwko wyizolowaniu limfocytom dawcy tj. męża (kontrola pozytywna 100% komórek martwych, kontrola negatywna 2% komórek martwych, surowica badana 2% komórek martwych). Bardzo proszę o interpretację badania.

Fibii lubi tę wiadomość

agncio
  • reni86 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agncio kto Wam zlecił to badanie? i byłaś już z wynikiem? jestem ciekawa, bo jestem w podobnej sytuacji - i też się zastanawiamy nad zrobieniem ich.
    Wg mnie to kwalifikujecie się do szczepień - bo Twój organizm nie wytwarza parasola ochronnego dla dziecka - ale ekspertem nie jestem:(

Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
    Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
    Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)

niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,...
  • Jiji Ekspertka

Wysłany: 10 sierpnia 2015, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja mam podobny problem czy któraś z was wie co dalej.

Jej

• vanessa Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciwciała blokujące ALLO MLR
    Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.
    Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy.
    Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.
    Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusia :( nie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.

Sa jakby 3 grupy kobiet:
    1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.
    2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.
    3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.

Test cytotoksyczny robi sie po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów.
    0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak bedzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.
    Jeżeli poroniłaś juz 2 razy a nie znaleziono u Ciebie innej przyczyny to nie wykluczone że pomocne byłyby szczepienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2015, 16:50

cisza, sylwiaśta159, jupiter, maryf20, Umka, Cosmia, Koliber123, Aloy lubią tę wiadomość

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanessa, dziękuję za konkretne wytłumaczenie tematu!

• Monika34 Autorytet

Wysłany: 9 października 2015, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam jeszcze jedno pytanie czy mozliwe jest niskie allo mrl jesli ma synka i 4 poronienia? jedno przed ciaza donoszona i reszta po ciazy ?!

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vanessko, pozwole sobie zapozyczyc Twoja wypowiedz do swojego pamietnika, by mi to gdzies nie umknelo- swietnie, klarownie to napisalas.

• agncio Znajoma

Wysłany: 9 grudnia 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc. Reni86 badanie zlecil mi lekarz ginekolog-endykronolog bo dr Tomasz Milewicz z Krakowa. Z badań wyszło że mam zespól antyfosfolipidowy. Lekarz kazał brać acard i flexiparine. Wspomniał że jak poronie to będa potrzebne szczepienia z limfocytów. Wybieram się na konsultacje do lekarza w Krakowie dr Tomasza Sachy bo on zajmuje się tymi szczepieniami. Zobaczymy co powie. Pewnie zleci te szczepienia. Zobaczymy czy zaciąże do tego czasu :)

agncio
  • Lili30 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2015, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agncio prowadziłam ciąże u Milewicza. Jeste specyficzny ale zna się. Ciąża zakończona sukcesem.

Wiaterek, agncio lubią tę wiadomość

3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • Riri Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agncio wrote:
    Czesc. Reni86 badanie zlecil mi lekarz ginekolog-endykronolog bo dr Tomasz Milewicz z Krakowa. Z badań wyszło że mam zespól antyfosfolipidowy. Lekarz kazał brać acard i flexiparine. Wspomniał że jak poronie to będa potrzebne szczepienia z limfocytów. Wybieram się na konsultacje do lekarza w Krakowie dr Tomasza Sachy bo on zajmuje się tymi szczepieniami. Zobaczymy co powie. Pewnie zleci te szczepienia. Zobaczymy czy zaciąże do tego czasu :)
    Ja właśnie jestem na tej drodze szczepię się u dr Sachy w styczniu,oby szczęśliwie cie to ominęło i wszystko ułożyło się w porządku ;)

30.12.2014-poronienie 6 tydz.
    11.05.2015-poronienie 10 tydz.
    15.06.2015-podjęcie leczenia (naprotechnologia)
  • agncio Znajoma

Wysłany: 1 stycznia 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili30 wrote:
    Agncio prowadziłam ciąże u Milewicza. Jeste specyficzny ale zna się. Ciąża zakończona sukcesem.

Lili też miałaś mlr 0% i mimo wszystko udało się donieść ciąże a leczyłaś się u Milewicza???

Okazało się że jestem w 5 tygodniu ciąży. Szczepienia miałam mieć od lutego. No już nie zdarzyłam. Boje się że i tą ciąże poronie przez tn cholerny mlr. Biore teraz acard x1, kwas foliowy x1, flaxiparine 1ml x 1, lutinę dopochową 3x 1, luteine podjęzyk 3 x 2szt. A ty co Lili brałaś u Milewicza? Badam co tydzień Beta hcg, TSH, i D-dimer. Zobaczymy co dalej bo to dopiero poczatk.

agncio
  • Lili30 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agncio jesli chodzi o szczepienia to ja podchodze do nich bardzo negatywnie ze względu na to, że w żadnym kraju poza Polską tej terapii się nie stosuje, nie ma dowodów na jej skuteczność, więc spokojnie ;) Hamowanie może poza okresem ciąży być złe a w okresie ciąży może być prawidłowe więc nie myśl o tym za dużo. Ja miałam hamowanie 28 % co według niektórych lekarzy również kwalifikuje się do szczepień bo oni jakoś patrzą na to aby było 40 % i wtedy jest ok. Milewicz dobiera leki chyba konkretnie do przypadku, ja miałam trochę inny zestaw ;) Również kazał mi kontrolować na początku co tydzień tsh d dimer i beta.
    Pan docent jest jaki jest i kto miał z nim styczność ten zna jego specyfikę, ale wyniki ma dobre i wiele dzieci rodzi się dzięki niemu, polecam poranne wizyty u niego kiedy to jeszcze sił ma dużo ;) Jeśli wiesz o czym mówię ;) Ja brałam Clexane 80, acard 1x1, euthyrox 175, duphaston 3x2, luteina dopochwowa 2 X 100 g, kwas foliowy 15 mg. Nie ma co porównywać zestawu leków ponieważ każda z nas może mieć inne wyniki. Na pewno wdrożył Ci to co jego zdaniem potrzebne.
    Z tymi szczepniami moim zdaniem nie masz się co przejmować. Uwoerz że na tych lekach będzie ok ;)

Kadabra lubi tę wiadomość

3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Szperałam w necie na temat MLR i leczenia i tak trafiłam tutaj.
    Czytam że piszecie o dr. Milewiczu. Ostatnio koleżanka mnie namawiała by się do niego przeszła.
    Oto moje historia: pierwsza ciąża przedwczesny poród w 22tc, druga donoszona (na żelaznym zestawie - mimo MLR 0 ) trzecia poronienie w 9 tc i ostatnia w 6tc (ciąża biochemiczna). W ciąże zachodzę raczej bez problemu... gorzej jak widać z utrzymaniem.
    Niestety lekarza, który prowadził mi drugą ciąże nie ma wśród nas. A obecny gin. kieruje mnie do dr. Sachy (ten temat już kiedyś przerabiałam, nie mogłam być wówczas szczepiona z powodu granicznego ANA). Stąd szukam ginekologa, który wprowadził by leczenie i nie bał się dużych dawek progesteronu. Myślicie że przy takich problemach dr. Milewicz się sprawdza ?
    Obecny gin. tylko wysyła mnie na powtórne MLR i do immunologa. Tylko czy jest sens ?

agncio lubi tę wiadomość

iv09mg7ynbajyosc.png
  • agncio Znajoma

Wysłany: 5 lutego 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIKA2009 ja biore 3 razy luteine po 2 tabletki, i 3 raz dziennie luteine dopochowa. to jest 9 tabletek dziennie. mysle ze sporo. jestem w 10 tygodniu. poki co ciaza zdrowa i rozwia sie dobrze. to mojja najdluzsza ciąża. Polece Milewicza jak urodze zdrowe dziecko.

mysle ze nie zaszkodzi akbys z wynikami poszła do niego. Pewnie zleci Ci kolejne badania. Nie zaszkodzi Ci to napewno

agncio
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agncio - Gratuluję i oby tak dalej - trzymam kciuki. Ja umówiłam się już do dr. Milewicza przy okazji mam termin do dr. Sachy, także zobaczymy. Badań mam już niezły wykaz. Od 7 lat choruje na hashi, ANA i p- plemnikowe podwyższone, MLR 0 i w sumie tyle (kiedyś białko S wychodziło poniżej normy po powtórnym badaniu było OK) ale 2 ciąża była na Fraxyparynie, acardzie i duphastonie (do tego inne suplementy). Na tym zestawie dałam radę i mam cudowną 6-latkę. Pierwsza ciąża 8 lat temu bez leków i problemów aż do straty (na to złożyło się sporo rzeczy) A w zeszłym roku 2 straty na wczesnym etapie.
    Teraz to już tylko liczę na dr. Milewicza...

iv09mg7ynbajyosc.png
  • Sławek Nowa

Wysłany: 18 lutego 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć, jestesmy z Kielc, po 3 poron., jedno dziecko 7 lat zdrowe, nasz wiek 35 l, z genetycznych u żony jeden MTHFR niebardzo, z kardiolipidowych IgM na dwa wyniki z trzech lekko dodatnie, pozostałe OK.
    Dowiedziałem się na forach, że w Łodzi u Malinowskiego 9000 + wizyta 300 a u Paśnika 2000 + wizyta 150.
    Chciałem zapytytać jakie są koszty badan i leczenia w Krakowie u tych lekarzy co podajecie?
    Jak długo przed staraniem trzeba już pójść ?
    Jakie terminy u nich ?
    Nie robilismy jeszcze tych MRL ani testów cytotoks., z ANA tylko robione PPJ ANA7 (ok)
    Zaczynam o tym czytać także bedziemy wdzięczni za wszelkie info , pozdrawiamy

Sławek_
  • agncio Znajoma

Wysłany: 19 lutego 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u dr Milwicza wizyta kosztuje 100 zł. na poczatku daje liste badan do zrobienia i one wychodza w krakowie ok 2500 zl.

agncio
  • Riri Ekspertka

Wysłany: 21 lutego 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja lecze sie u Lachowicza, on tez daje badania , ale cieżko mi powiedziec ile wyjdzie ..ale ok 2500 tez chyba
    chybabże poczekacie np na NFZ np na badania na zespół antyfosfolipidowy,wizyta zalezy od 150-300,( z usg) on jest naprotechnologiem,kieruje tez na robienie modelu craightona , ale nie koniecznie,( my nie robimy) No i pewnie bedzie wam kazał zrobic te mlr..dokałdnie robi wywiad , spedzasz u niego do 40 min.
    Ja akurat byłam w czasie poronienia ale trafiłam do niego w czerwcu, jakie terminy cięzko powiedziec , ale szybko jakoś tak jak mówie ja byłam w trakcie poronienia więc moze dlatego szybko mnie przyjął ale mozna zadzwonic. zapytać..

30.12.2014-poronienie 6 tydz.
    11.05.2015-poronienie 10 tydz.
    15.06.2015-podjęcie leczenia (naprotechnologia)
  • koniczyna Koleżanka

Wysłany: 14 lipca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)

zagląda tu ktoś ??

Odebrałam wczoraj takie wyniki: jestem po 4 poronieniach (wszystkie 6-8 tydz.) z tego co wyczytałam zarodek nie jest chroniony ok. ale czy idzie to ogarnąć nie szczepiąc się ?? np; sterydami ??

Allo-MLR - Hamowanie 0%
    Nie stwierdzono też przeciwciał cytotoksycznych przeciwko wyizolowaniu limfocytom dawcy tj. męża
    -kontrola pozytywna 100% komórek martwych
    - kontrola negatywna 2% komórek martwych
    - surowica badana 1% komórek martwych

• koniczyna Koleżanka

Wysłany: 14 lipca 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewentualnie jakieś namiary na lekarzy co pomogą jestem z okolic Katowic !!!

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ