Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziękuję Kochana.
beta mi już prawie cała zeszła, prawie bo z 175 zostało dziś już tylko 34. Myślę, że teraz to sama będę mogła robić test z o czułości 25 i samo wyjdzie, że już jest czysto. Zaprosili mnie za dwa tygodnie, ale 21 pazdziernika mam wizyte w Polsce u mojego ginekologa także przebadam się i mam nadzieję, że będzie ok.
Niedowiedziałam się jednak czy to okres te moje lekkie krwawienia. Pani doktor powiedziała, że jak miesiączka nie przyjdzie niebawem to mogę to tak potraktować. Zresztą dziś już mam 24dpp a mam reg. cykle po 28dni. Mam nadzieję, że te 6-7 dni nie poprzedzają nadchodzącego okresu.
Achh jak zazdroszcze tym co już odliczają po owulacji. U mnie każdego ranka jak jest niska temp. mam nadzieje, ale ona znika dnia następnego kiedy temp. znów skacze jak szalona. Przyjdzie i na mnie czas. Chociaż zastanawiam się (bo z reguły tego nie robie) czy plemniki są zdolne do przeżycia w jak plamię, bo nie chciałabym zmarnować owulacji jak przyjdzie znienacka.
A co u Was nowego?
Kto się stara a kto leniuchuje???inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKochane pomozcie, postanowilam dac sobie czas na zajscie naturalne do konca roku, w styczniowym cyklu(jesli bedzie, mam nadzieje ze nie) chce sie wybrac na badania wszystkich hormonow, pomozecie mi je uporzadkowac w ktore dni cyklu co robic?
Hormony:
lh
fsh
estradiol
prolaktyna
progesteron
testosteron
tsh
anty-tpo
ft4
jesli jeszcze jakis hormon/badanie poradzicie aby zrobic to bardzo dziekujeAnia_84, inessa lubią tę wiadomość
-
Co do TSH, FT3 FT4 - chyba bez różnicy
Progesteron miałam robiony w 20-22dc ( 7 dni po owu)
FSH - chyba 3 dc
Testosteron między 1a3dc
estradiol - 11-12dc
Prolaktyna chyba też koło 13dc
LH - chyba razem z FSH - bo póżniej sie robi przelicznik chyba FSH/LH albo na odwrót ...o ile nic nie pomyliłam
aNiLewe, inessa, ania83 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej kochane
Aniu jak bedziesz robić anty TPO to trzeba z nim razem zrobić anty TG.
Estradiol robi sie najpierw w 3 dc potem w 11-12 około owulacji a potem jeszcze można zrobić po owulacji czyli w trzecim dniu wyższej tempki ( ja mam zalecone co drugi dzień przez 5 razy razem z progesteronem)
Prolaktyne zwykle lekarze polecaja w 3 dc
reszta badan na początku cyklu około 2-5 dc tylko badania tarczycy można kiedy sie chce.
Anilewe dobrze,że spada bo przyjdzie owulkaaNiLewe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyInessko raz podczas bzykanka prawie jeziorko było a rano całe majtki w brązowym śluzie, dlatego myślę że to nie to. Jak w google wpisuję objawy to wyskakuje nadżerka i chlamydia Jeśli mi doktorek nie zrobi wymazu to pójdę na krew w tym kierunku.
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKurcze ale to jest mało spotykana choroba
Lepiej popros o porządne zbadanie w kierunku nadżerki bo niedobrze z tym plamieniem.
CHociaż dziewczyny już różne opisują objawy a potem okazuje sie,zżę to nic takiego. MAm nadzieje,ze tak bedzie w Twoim przypadkuAnoolka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAnoolka ja jak dostane pierwszą @ po łyżeczkowaniu idę do lekrza właśnie na wymaz z pochwy w kierunku Chlamydi, przyczyna ? : nawracająca infekcja (raz w miesiącu po owulacji albo w trakcie)+ nawracające bóle pęcherza czasami pare razy w miesiącu, nieregularne cykle. Musze ją też wykluczyć z powodu poronień bo może ona była przyczyną. Lepiej zrobić wymaz dla świętego spokoju niż mieć potem niespokojne sumienie.
Buziaki -
Carmen, planujesz zrobić tylko badanie w kier. chlamydii czy cały zestaw urogyn (tzn.chlamydia, ureaplasma, mycoplasma)?
Choć nie mam żadnych nawracających infekcji czy innych objawów, to lekarz powiedział, bym zrobiła wszystkie 3, tak jak napisałaś "dla świętego spokoju".
Koszt badania to 230zł, na wynik czeka się ok.2 tygodni. -
nick nieaktualny
-
Anoolka wrote:Laski a nie wiecie czy te badania są refundowane?
Ja od państwowej gin dostałam zalecenie wykonania tych badań, ale nie skierowanie, mówiła, że tylko prywatnie. Popytajcie w różnych labach o ceny i terminy, bo ja zapłaciłam nieco ponad 100 zł za komplet 3 paskudztw (wymaz), a wyniki miałam po tygodniu, a nie 2. -
nick nieaktualnyJak na razie chyba tylko chlamydie ale w sumie wyjdzie w praniu, niestety nie dostałam żadnych badań na NFZ bo mój ginekolog powiedział że muszę poronić jeszcze z co najmniej dwa razy, bo on mojej pierwszej ciąży biochemicznej nie uznaje, tylko tą drugą co była w 8 tygodniu.
Więc trochę kasy pójdzie, ale dla dobra dziecka zrobie wszystko. Może jeszcze zawitam do mojego lekarza pierwszego kontaktu i on będzie tak miły i da mi jakieś skierowanie a muszę zrobić jeszcze:
CMV IgG + IgM
Przeciwciała przeciwjądrowe ANA
Cholesterol całkowity
CRP
OB.
APTT (czas kaolinowo-kefalinowy)
Protrombina, INR
Fibrynogen
D-dimer (ilościowo)
Immunoglobulina IgA
Chlamydia
Atpo
TSH
FT3
FT4
FSH
LH
Progesteron
Estrogeny
Prolaktyna
Jak na razie zrobiłam:
Przeciwciała przeciw toksoplazmozie IgG + IgM (OK)
morfologia krwi (OK)
glukoza w krwi żylnej (OK)
VDRL (CZEKAM NA WYNIK)
HIV (OK)
HCV (OK)
-
nick nieaktualny