Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • aNiLewe Autorytet
    Postów: 1047 1184

    Wysłany: 3 października 2013, 00:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam w czwartek wizyte u lekarza to dam znac i co jak

    inessa lubi tę wiadomość

    relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 3 października 2013, 11:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane dobrego spokojnego dnia dla Was :)
    Anilewe czekamy na wiadomości !!!!!!!!!!!!

    aNiLewe lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • aNiLewe Autorytet
    Postów: 1047 1184

    Wysłany: 3 października 2013, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Kochana.
    beta mi już prawie cała zeszła, prawie bo z 175 zostało dziś już tylko 34. Myślę, że teraz to sama będę mogła robić test z o czułości 25 i samo wyjdzie, że już jest czysto. Zaprosili mnie za dwa tygodnie, ale 21 pazdziernika mam wizyte w Polsce u mojego ginekologa także przebadam się i mam nadzieję, że będzie ok.
    Niedowiedziałam się jednak czy to okres te moje lekkie krwawienia. Pani doktor powiedziała, że jak miesiączka nie przyjdzie niebawem to mogę to tak potraktować. Zresztą dziś już mam 24dpp a mam reg. cykle po 28dni. Mam nadzieję, że te 6-7 dni nie poprzedzają nadchodzącego okresu.
    Achh jak zazdroszcze tym co już odliczają po owulacji. U mnie każdego ranka jak jest niska temp. mam nadzieje, ale ona znika dnia następnego kiedy temp. znów skacze jak szalona. Przyjdzie i na mnie czas. Chociaż zastanawiam się (bo z reguły tego nie robie) czy plemniki są zdolne do przeżycia w jak plamię, bo nie chciałabym zmarnować owulacji jak przyjdzie znienacka.

    A co u Was nowego?

    Kto się stara a kto leniuchuje???

    inessa lubi tę wiadomość

    relgh3712p7a99v2.png
    l22ndf9hv5oanf39.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 października 2013, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pomozcie, postanowilam dac sobie czas na zajscie naturalne do konca roku, w styczniowym cyklu(jesli bedzie, mam nadzieje ze nie) chce sie wybrac na badania wszystkich hormonow, pomozecie mi je uporzadkowac w ktore dni cyklu co robic?
    Hormony:
    lh
    fsh
    estradiol
    prolaktyna
    progesteron
    testosteron
    tsh
    anty-tpo
    ft4


    jesli jeszcze jakis hormon/badanie poradzicie aby zrobic to bardzo dziekuje ;)

    Ania_84, inessa lubią tę wiadomość

  • Ania_84 Autorytet
    Postów: 39244 31303

    Wysłany: 3 października 2013, 21:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do TSH, FT3 FT4 - chyba bez różnicy
    Progesteron miałam robiony w 20-22dc ( 7 dni po owu)
    FSH - chyba 3 dc
    Testosteron między 1a3dc
    estradiol - 11-12dc
    Prolaktyna chyba też koło 13dc
    LH - chyba razem z FSH - bo póżniej sie robi przelicznik chyba FSH/LH albo na odwrót ...o ile nic nie pomyliłam :D

    aNiLewe, inessa, ania83 lubią tę wiadomość

    Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 4 października 2013, 11:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    Aniu jak bedziesz robić anty TPO to trzeba z nim razem zrobić anty TG.
    Estradiol robi sie najpierw w 3 dc potem w 11-12 około owulacji a potem jeszcze można zrobić po owulacji czyli w trzecim dniu wyższej tempki ( ja mam zalecone co drugi dzień przez 5 razy razem z progesteronem)
    Prolaktyne zwykle lekarze polecaja w 3 dc
    reszta badan na początku cyklu około 2-5 dc tylko badania tarczycy można kiedy sie chce.

    Anilewe dobrze,że spada bo przyjdzie owulka :)

    aNiLewe lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 6 października 2013, 13:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dobrej spokojnej niedzieli :)

    Anoolka lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 6 października 2013, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od jakichś trzech cykli mam czasem plamienia/ krwawienia po stosunku. Do lekarza idę za kilka dni. Wyczytałam że to może być objaw choroby wenerycznej np chlamydia lub rzeżączka 09icon_crazy.gif
    Czy któraś z was miała taki problem z plamieniami ?

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 6 października 2013, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana ja miałam z kilka razy ale to było zwiazane z bardzo dużym mieśniakiem i z moją krzepliwością.
    ALe moze masz za sucho poprostu i wszystko jest tam poobcierane :(

    Anoolka lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 6 października 2013, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie to raczej nie to. Jestem już z moim mężem 7 lat i taki problem nigdy nie występował. Cytologię zawsze mam bardzo dobrą, żadnych nadżerek ani nic z tych rzeczy...

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 6 października 2013, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mi chodzi o to,ze masz moze za mało wydzieliny podczas stosunku nie wiem już musisz napewno zapytać lekarza.

    Anoolka lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 6 października 2013, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko raz podczas bzykanka prawie jeziorko było a rano całe majtki w brązowym śluzie, dlatego myślę że to nie to. Jak w google wpisuję objawy to wyskakuje nadżerka i chlamydia :\ Jeśli mi doktorek nie zrobi wymazu to pójdę na krew w tym kierunku.

    inessa lubi tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • inessa Autorytet
    Postów: 6586 18658

    Wysłany: 6 października 2013, 16:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze ale to jest mało spotykana choroba :(
    Lepiej popros o porządne zbadanie w kierunku nadżerki bo niedobrze z tym plamieniem.
    CHociaż dziewczyny już różne opisują objawy a potem okazuje sie,zżę to nic takiego. MAm nadzieje,ze tak bedzie w Twoim przypadku :)

    Anoolka lubi tę wiadomość

    Mama 12 aniołkow i kilka c.biochemicznych oraz Cudu na ziemi synka -IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 44/45lat!
    2 Cud-Córka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc i 6 dz. waga 2700 hipotrofia)
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 6 października 2013, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh ja też mam nadzieję że to nic takiego :)

    inessa lubi tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 9 października 2013, 10:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka ja jak dostane pierwszą @ po łyżeczkowaniu idę do lekrza właśnie na wymaz z pochwy w kierunku Chlamydi, przyczyna ? : nawracająca infekcja (raz w miesiącu po owulacji albo w trakcie)+ nawracające bóle pęcherza czasami pare razy w miesiącu, nieregularne cykle. Musze ją też wykluczyć z powodu poronień bo może ona była przyczyną. Lepiej zrobić wymaz dla świętego spokoju niż mieć potem niespokojne sumienie.
    Buziaki <3

  • mala_mi Autorytet
    Postów: 366 1521

    Wysłany: 9 października 2013, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen, planujesz zrobić tylko badanie w kier. chlamydii czy cały zestaw urogyn (tzn.chlamydia, ureaplasma, mycoplasma)?
    Choć nie mam żadnych nawracających infekcji czy innych objawów, to lekarz powiedział, bym zrobiła wszystkie 3, tak jak napisałaś "dla świętego spokoju".
    Koszt badania to 230zł, na wynik czeka się ok.2 tygodni.

    9f7jzbmhwqv82yrb.png
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 9 października 2013, 16:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski a nie wiecie czy te badania są refundowane?

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • kot Przyjaciółka
    Postów: 69 51

    Wysłany: 9 października 2013, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Laski a nie wiecie czy te badania są refundowane?

    Ja od państwowej gin dostałam zalecenie wykonania tych badań, ale nie skierowanie, mówiła, że tylko prywatnie. Popytajcie w różnych labach o ceny i terminy, bo ja zapłaciłam nieco ponad 100 zł za komplet 3 paskudztw (wymaz), a wyniki miałam po tygodniu, a nie 2.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 października 2013, 10:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na razie chyba tylko chlamydie ale w sumie wyjdzie w praniu, niestety nie dostałam żadnych badań na NFZ bo mój ginekolog powiedział że muszę poronić jeszcze z co najmniej dwa razy, bo on mojej pierwszej ciąży biochemicznej nie uznaje, tylko tą drugą co była w 8 tygodniu.
    Więc trochę kasy pójdzie, ale dla dobra dziecka zrobie wszystko. Może jeszcze zawitam do mojego lekarza pierwszego kontaktu i on będzie tak miły i da mi jakieś skierowanie a muszę zrobić jeszcze:
    CMV IgG + IgM
    Przeciwciała przeciwjądrowe ANA
    Cholesterol całkowity
    CRP
    OB.
    APTT (czas kaolinowo-kefalinowy)
    Protrombina, INR
    Fibrynogen
    D-dimer (ilościowo)
    Immunoglobulina IgA
    Chlamydia
    Atpo
    TSH
    FT3
    FT4
    FSH
    LH
    Progesteron
    Estrogeny
    Prolaktyna

    Jak na razie zrobiłam:
    Przeciwciała przeciw toksoplazmozie IgG + IgM (OK)
    morfologia krwi (OK)
    glukoza w krwi żylnej (OK)
    VDRL (CZEKAM NA WYNIK)
    HIV (OK)
    HCV (OK)

  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 10 października 2013, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlaczego nie uznaje ciązy biochemicznej? pokazałaś mu wynik bety?

    km5scwa1sf2hjw9g.png
‹‹ 11 12 13 14 15 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego