Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochane czytam znowu o tym co może powodować poronienia i wiecie co...jakie to cholernie niesprawiedliwe że niektóre kobiety chleją, palą biegają boso zimą i rodzą po 12 dzieciaków, a my dmuchamy na wszystko i chodzimy jak na szpilkach i wychodzi jak wychodzi:( ja juz sobie wizyte u dentysty chyba odpuszczam, bo w sumie chyba zaczynam wierzyc ze co ma być to bedzie, rodzina ( oprócz męża) mają już chyba dosyc mojego gadania o przeciwciałach, chorobach itp. a ja już śnie o tym że tłumacze komuś całą immunologie wiec chyba ogłupieje:( choć mąż pewnie tez ma dosyc ale co ma powiedziec eh... Miłego dnia Kochane Aniołkowe Mamy!
inessa lubi tę wiadomość
lala86 -
nick nieaktualnylaka86 wrote:ja juz sobie wizyte u dentysty chyba odpuszczam, bo w sumie chyba zaczynam wierzyc ze co ma być to bedzie
Laka to chyba nie jest najlepszy pomysł. Ja też się wzbraniałam baaaardzo długo przed dentystą, a jak już poszłam to się okazało że przez kamień mam zapalenie dziąseł A Ty się boisz dentysty?
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnylaka86 wrote:Kochane czytam znowu o tym co może powodować poronienia i wiecie co...jakie to cholernie niesprawiedliwe że niektóre kobiety chleją, palą biegają boso zimą i rodzą po 12 dzieciaków, a my dmuchamy na wszystko i chodzimy jak na szpilkach i wychodzi jak wychodzi:( ja juz sobie wizyte u dentysty chyba odpuszczam, bo w sumie chyba zaczynam wierzyc ze co ma być to bedzie, rodzina ( oprócz męża) mają już chyba dosyc mojego gadania o przeciwciałach, chorobach itp. a ja już śnie o tym że tłumacze komuś całą immunologie wiec chyba ogłupieje:( choć mąż pewnie tez ma dosyc ale co ma powiedziec eh... Miłego dnia Kochane Aniołkowe Mamy!
Skąd ja to znam jak zaczynam rozmawiac z najblizszymi jakie mam watpliwosci, ze to immunologia moze byc winowajca itp itd tlumacze o tych przeciwcaialch hehe to kazdy kiwa mi glowa i mowi taka tak ty sobie pogadaj a ja poslucham kosmos. Moj niemąż to juz nawet w te tematy nie chce ze mną wchodzic i tylko mowi, skoro wiesz co masz robic to rob i tyleinessa lubi tę wiadomość
-
Anoolka wrote:Laka to chyba nie jest najlepszy pomysł. Ja też się wzbraniałam baaaardzo długo przed dentystą, a jak już poszłam to się okazało że przez kamień mam zapalenie dziąseł A Ty się boisz dentysty?
Pewnie masz racje kochana! Nie boje sie dentysty, ale po prostu chyba trace siły wrrrr, no i kurcze moze przeziebienie, moze zeby, moze dziąsła, moze immunologia, moze genetyka ehhh...inessa lubi tę wiadomość
lala86 -
laka86 wrote:Kochane czytam znowu o tym co może powodować poronienia i wiecie co...jakie to cholernie niesprawiedliwe że niektóre kobiety chleją, palą biegają boso zimą i rodzą po 12 dzieciaków, a my dmuchamy na wszystko i chodzimy jak na szpilkach i wychodzi jak wychodzi:( ja juz sobie wizyte u dentysty chyba odpuszczam, bo w sumie chyba zaczynam wierzyc ze co ma być to bedzie, rodzina ( oprócz męża) mają już chyba dosyc mojego gadania o przeciwciałach, chorobach itp. a ja już śnie o tym że tłumacze komuś całą immunologie wiec chyba ogłupieje:( choć mąż pewnie tez ma dosyc ale co ma powiedziec eh... Miłego dnia Kochane Aniołkowe Mamy!
Kochana powiem tak do dentysty w tej chwili marsz ja się w końcu przełamałam i usunęłam z 4 zęby ale wiem ze warto było bo już miałam stan zapalny i nawet pani dentystka powiedziała ze to nie dobrze jeśli chce mieć dzidziusia...
po drugie spokojnie wiem ze czujesz sie jakbyś mogła doktorat robić z immunologii ja tak mam ze sprawami meskimi ale pamiętaj wiedzę którą masz mozesz dzielić się z tymi którzy o tym pojęcia nie mają, im pomożesz i sobie tez bo mówienie o tym po prostu uspokaja i wycisza przynajmniej na mnie to tak podziałało...Anoolka, inessa, Effcia28 lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
a co do mężów i nie meżów mój przy mnie musiał się w pewnych sprawach doktoryzować i wczoraj zaczął się śmiać ze po co mi lekarz jak ja sama wiem lepiej co kiedy i jak bo jakie było zdziwienie lekarza jak mu powiedziałam ze pewnie inseminacja będzie w poniendziałek bo tak mi z wyliczeń wyszło popatrzył sie na mnie w milczeniu a mój się śmiał i dodał skutki długiego starania sie o dziecko i wszyscy się smiali...
grunt to mieć do tego wszystkiego zdrowe podejście a o tych sprawach trzeba rozmawiać bo dla rodziny jest to kosmos ale jak choć troche zrozumieją z czym się borykamy tym łatwiej będą przechodzić z Nami nasze smutki jak i radość...Anoolka, inessa, Effcia28 lubią tę wiadomość
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyKochane jak to czytam wszystko, to mi się śmiać chce, mam to samo, ja opowiadam wszystkim o tych przeciwciałach, lekach, badaniach i jedyna osoba która mnie rozumie to mama, która jest pielęgniarką, reszta na mnie patrzy jak na jakiegoś kosmite. M ma chyba już powoli dosyć słuchania, bo po prostu nie wie o czym ja do niego mówię. Ja na szczęście do dentysty nie muszę bo zęby mam zdrowe jak koń, jedyne z czym się borykam od paru lat to zęby mądrości, które próbują się wybić. Bardzo mocno Was ściskam buziaki
Anoolka, inessa, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCarmen92 wrote:Ja na szczęście do dentysty nie muszę bo zęby mam zdrowe jak koń, jedyne z czym się borykam od paru lat to zęby mądrości, które próbują się wybić. Bardzo mocno Was ściskam buziaki
A ja tam za bardzo nikomu nie tłumaczę, jedyną osobą której coś mówię jest mój brat bo on ma problemy ze stawami i ogólnie przypadłości zdrowotne z kosmosu więc przedwczoraj też poszedł badać sobie ANA
inessa lubi tę wiadomość
-
Fedra wrote:Kochana powiem tak do dentysty w tej chwili marsz ja się w końcu przełamałam i usunęłam z 4 zęby ale wiem ze warto było bo już miałam stan zapalny i nawet pani dentystka powiedziała ze to nie dobrze jeśli chce mieć dzidziusia...
po drugie spokojnie wiem ze czujesz sie jakbyś mogła doktorat robić z immunologii ja tak mam ze sprawami meskimi ale pamiętaj wiedzę którą masz mozesz dzielić się z tymi którzy o tym pojęcia nie mają, im pomożesz i sobie tez bo mówienie o tym po prostu uspokaja i wycisza przynajmniej na mnie to tak podziałało...
kochana rozwiń temat wyników meżą jesli możesz? Mój mąż ma 6% plemników o prawidlowej budowie:( mówią ze nie jest zle dostał POLFILINE i witamine E. Reszta parametrów bardzo dobra.
ps.Masz razje - to wszytsko co sie dzieje z mojej głowie to jak pisanie doktoratu. Myslałam ze jako chemik łatwiej zrozumie tą immunologie ale to jest mega KOSMOS!Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2013, 13:05
Carmen92, inessa lubią tę wiadomość
lala86 -
nick nieaktualny
-
laka86 wrote:kochana rozwiń temat wyników meżą jesli możesz? Mój mąż ma 6% plemników o prawidlowej budowie:( mówią ze nie jest zle dostał POLFILINE i witamine E. Reszta parametrów bardzo dobra.
ps.Masz razje - to wszytsko co sie dzieje z mojej głowie to jak pisanie doktoratu. Myslałam ze jako chemik łatwiej zrozumie tą immunologie ale to jest mega KOSMOS!
a co chcesz wiedzieć bo wszystko jest napisane na sprawach męskich?
mój za zaniżone parametry i morfologie między 0-3% form prawidłowych...inessa lubi tę wiadomość
2015 Nati
2017 Suzi -
Inessko Kochana my też Ciebie wspieramy i pamiętamy mam nadzieje że jednak nadchodzący tydzień miło i pozytywnie Ciebie zaskoczy
inessa, Effcia28 lubią tę wiadomość
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Byłam w piątek u internisty po skierowanie do endokrynologa. Wizytę mam 7 stycznia.
Dostałam też skierowanie na TSH, resztę którą chcę zrobić ma mi zlecić endokrynolog.
Pani doktor powiedziała, że przeziębienie i gorączka na początku ciąży mogły uszkodzić zarodek i dlatego skończyło się jak się skończyłoWiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2013, 19:48
inessa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny spojrzałam na mój wypis ze szpitala i okazało się że robili mi tam badania na CRP, INR, APTT, Wskaźnik i czas protombiny, białko całkowite, Glukozę i kreatyninę. Było to 2 dni przed zabiegiem i miałam takie wyniki:
CRP - 5,80 mg/l
INR - 0,99, Wskaźnik protombiny 101%, czas protombiny 14,3 sek.
białko całkowite 5,94 g/dl
Glukoza - 93,36 mg/dl i
kreatynina - 071 mg/dl, eGFR >60 ml/min/1,73m2
APTT - 30,1 sek, Ratio 0,86
Nie podali jednak norm Mam wszystko w normie oprócz CRP. Wyczytałam jednak że norma dla CRP to l 0,08 – 3,1 mg/l a wynik mój który mieści się w 3,1 – 10 mg/l – świadczy o odczynie zapalnym o niewielkim nasileniu. Czy to mogła być przyczyna poronienia ?
Czy muszę teraz powtarzać badania skoro te miałam robione przed zabiegiem a nie po? Czy skoro mam APTT w normie to jest sens robić badanie na antykoagulant tocznia ( wyczytałam że najpierw właśnie robi się APTT i jak wyjdzie wydłużony czas to wtedy to badanie na anty tocznia)? Czy robić też D-Dimery skoro te wyżej wskazane badania mam w normie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 grudnia 2013, 13:21
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
nick nieaktualnyPismak słyszałam że OB może być w ciąży podwyższone więc CRP pewnie też. Gdyby było coś nie tak z wynikami to by Ci powiedzieli
A czy masz robić badania na zespół antyfosfolipidowy to ciężko mi powiedzieć, ja bym raczej zrobiła ale dobrze by było jakbyś pogadała z lekarzem.
Jeśli chodzi o mnie to byłam z wynikami ANA u mojego ginekologa. Podejrzewa zespół antyfosfolipidowy. Ja już miałam robiony antykoagulant tocznia i przeciwciała antyfosfolipidowe i były dobre ale nie robiłam p/przeciwko glikoproteinie i zastanawiam się czy nie zrobić.
Dostałam skierowanie na usg piersi i na cytomegalię. No i mój M ma zrobić badanie nasienia ale to już niestety bez skierowania. Trochę się zdziwiłam że doktorek powiedział że nie może go wystawić...
Aha no i kazał mi iść jak najszybciej do reumatologa i jak już wszystko załatwię to do niego wrócić. Oczywiście zakaz staranek, ale oczywiście się tym nie przejęłam bo wcześniej sama podjęłam taką decyzję że na razie przerwa
-
nick nieaktualnyPismak te badania powinnaś powtórzyć bo one zmieniają sie a u kobiet to już wogóle ze wzgledu na nasze okresy.
Crp mogłaś mieć lekko podwyższone jest to normalne wciaży zwłaszczaw 1 trymestrze gdzie taki cuda dzieja sie w kobiecych organizmach, zwłaszcza organizm musi jakby podjac walke z dizeciatkiem - chodzi o przyzwyczajenie sie do pobytu dziecka w naszym brzuszku
Szkoda,ze nie masz norm ale zwykle tak jest na wypisie ze szpitala.
Na pierwszy rzut oka masz dobre wyniki ale ja bym powtórzyła i udała sie do lekarza.
Na krzepliwość jest mnóstwo badań te o których tu piszesz to są podstawowe i do podstawowych zaliczaja sie również D-dimery zwykle tak zalecaja hematolodzy ( pisze z mojego doswiadczenia a lecze sie już troche lat )
Anoolka do kiedy planujesz przerwe????
Pamietam o kazdej z Was kochaneAnoolka lubi tę wiadomość
-
Dziękuję Wam Kochane,
Zrobię jeszcze raz te badania w takim razie
Anoolka trzymam kciuki za wizyty
Anoolka, inessa lubią tę wiadomość
Angelius Provita
nick nieaktualnyMam nadzieję że w lutym będę już się mogła starać. Lekarz czeka tak naprawdę tylko na opinie reumatologa, gorzej z dentystą bo ja mam kilka ubytków i z tego co wiem to będę miała chyba z dwa leczenia kanałowe Jutro mam wizytę a później dopiero pewnie aż w styczniu Chciałabym mieć to już z głowy ehh
Miłego dnia Wam życzęinessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCześć kochane przepraszam że ostatnio do Was nie zaglądam, ale ma straszne urwanie głowy w pracy, trzymam za Was mocno kciuki i całuje mocno każdą z Was
Pismak musisz jeszcze raz zrobić badania, bo są niemiarodajne, chociaż Nienormalna ma zakrzepice wrodzoną i wszystkie wyniki miała w normie i dopiero jak porobiła specjalistyczne badania typu ANA, mutacja genu itd. to jej dopiero wtedy coś wyszło. Więc w sumie z tymi wynikami to nie do końca tak jest że coś pokażą.
Anoolka widzę że podobnie będziemy się starać tylko że ja dopiero w Marcu mam nadzieje że do tego czasy wyjdziemy z moim na prostą, bo ostatnio pracę zmienił i mamy lekki kryzys.
Całuje Was mocno buziakiinessa, Anoolka, Pismak lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny