Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko pewnie będzie widać już serduszko :) :) <3

• OctAngel Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 18:36

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko koniecznie daj znać jak wrócisz z wizyty! Trzymam mocno kciuki i przesyłam masę dobrej energii!
    Buziak ;)

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie, mam takie pytanie czy któraś z Was robiła badanie np. kariotypu swojego i swojego partnera? Czy są do tego wskazania czy samemu można również je wykonać?

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Neyla Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem świeżo po drugim poronieniu (7tc) - pierwsze niby przez tarczycę - i lekarka nic mi nie zleciła. Żadnych badań! Mówiłam jakie mam problemy i że leczę tarczyce (TSH już jest w normie) i kompletnie nic mi nie poradziła. Wysłała mnie do domu i kazała poczekać 3 m-ce z kolejną ciążą. Za pierwszym razem trafiłam do wspaniałego lekarza (niestety umówić się do niego to cud) i to on mi zasugerował chorobę tarczycy. Dzisiaj udało mi się do niego zapisać na marzec, i choć będę musiała dojeżdżać kawał drogi na wizyty, to wiem, że się mną dobrze zajmie.

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neyla tak bardzo mi przykro

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Pismak Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko kciuki zaciśnięte ! Daj znać jak po wizycie <3

Neyla bardzo współczuję i tulę mocno :*

20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm

Angelius Provita

19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]

08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%

2019 Histeroskopia - wszystko ok

08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane

10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok

OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie

Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś u lekarza, dostałam luteine 2x2 a na usg widać pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym 8,5mm. Lekarz podczas robienia usg powiedział że mały pęcherzyk ale nie wiem czy chodziło mu że mały bo wczesna ciąża czy że za mały jak na 6 tydzie ehh :( Z tego stresu to się nawet nie dopytałam :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neyla wrote:
    Ja jestem świeżo po drugim poronieniu (7tc) - pierwsze niby przez tarczycę - i lekarka nic mi nie zleciła. Żadnych badań! Mówiłam jakie mam problemy i że leczę tarczyce (TSH już jest w normie) i kompletnie nic mi nie poradziła. Wysłała mnie do domu i kazała poczekać 3 m-ce z kolejną ciążą. Za pierwszym razem trafiłam do wspaniałego lekarza (niestety umówić się do niego to cud) i to on mi zasugerował chorobę tarczycy. Dzisiaj udało mi się do niego zapisać na marzec, i choć będę musiała dojeżdżać kawał drogi na wizyty, to wiem, że się mną dobrze zajmie.
    Czy możesz mi szerzej opisać problem z tarczyca jakie TSH i w ogóle co tylko się da? Ja straciłam moja ciążę i szukam przyczyny, niestety trochę na własną rękę ponieważ pierwsze poronienie wiadomo jak jest traktowane przez lekarzy... Zdarzyło się... Zastanwiam się nad zrobieniem toksoplazmozy i cytomegalii bo to podobno najczęstsze przyczyny poronień ( poza wadami genetycznymi płodu) według opinii 2 lekarzy z którymi rozmawiałam...

• OctAngel Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 18:36

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane wróciłam od lekarza i leże i rycze jak głupia :( :( :(
    dziecko urosło ale i tak jest młodsze nić ciaża bo wyglada na 7 tydz i 5 dzień ale jest duży problem chociaż lekarz mówi,ze czasami tak bywa nie słychać ani nie widać echa zarodka :( :( :(
    za tydzień w piątek mam wizyte i jak nie bedzie echa zarodka to wiadomo co
    :( :( :( no i wtedy dostaje skierowanie do poradni genetycznej.
    Przepraszam nie jestem wstanie wiecej pisać kochane nie mam sił czuje sie,zę jestem do du....y!!!
    Dam znać po wizycie za tydzień.
    Pamietam o każdej z Was kochane moje i sama bardzo sie polecam <3

• yourself Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    dziecko urosło ale i tak jest młodsze nić ciaża bo wyglada na 7 tydz i 5 dzień ale jest duży problem chociaż lekarz mówi,ze czasami tak bywa nie słychać ani nie widać echa zarodka :( :( :(
    Przepraszam nie jestem wstanie wiecej pisać kochane nie mam sił czuje sie,zę jestem do du....y!!!

Trzymam mocno kciuki kochana. Myśl pozytywnie i nie załamuj się bo jestem pewna,że Twojej iskierce bije serduszko i nie dobrze, by dzidzia odczuwała stres i smutek. Musi być dobrze! :) nie wolno Ci myśleć inaczej!!!

Jeżeli szczęście nie przyszło jeszcze do Ciebie to znaczy, że jest duże i idzie małymi krokami.
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    trzymam kciuki za Malucha, za tydzień się ujawni, wiem, że teraz strasznie sie martwisz i jest Ci bardzo źle, dlatego wspieram i przesyłam ile tylko się da wiary w szczęśliwe zakończenie

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • dżona Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wynik dzisiejszych badań - 25 dzień po poronieniu, 7dpo stwierdzonej przez ovu -
    TSH - 2,64 ulU norma 0,27-4,2 - mogłoby być mniej moim zdaniem
    prolaktyna 14,18 ng/ml norma 4,79-23,3
    progesteron 0,95 ng/ml norma f.lutealna 1,7-27
    toxoplazmoza 0,52 S/CO

Wszystko niby ok ale co z tym progesteronem? strasznie niski, a wydawałoby się że owulacja była i test i śluz i temp na to wskazywały a wynik jest prawie zerowy. Zastanawiam się czy powtórzyć czy odpuścić i zrobić ze 2 razy w kolejnym cyklu? Pomóżcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2014, 21:03

100 cykl 09.2020 STOP - już nie liczę...
    🛑😔 92zOvuFdiend.pl
    Niedrożne jajowody? PCOS(2011), niedoczynność tarczycy(2014), hiperinsulinemia(2015), hiperprolaktynemia cz(2015), wysokie LH, znikomy śluz 😐
    *08.2018 ... psychoterapia
    *1,5 roku z Naprotechnologią
    *kilkanaście cykli z Letrozolem
    * mąż 2% morfologia, 86 ml/ml koncentracja
    *01.2017 - SHSG Lublin - PJ udrożniono, LJ udrożniono na 2/3 długości
    *10.2016- laparoskopia -NIEDROŻNOŚĆ OBUSTRONNA 😔PCOS-kauteryzacja jajników
    *06.2014-03.2015- 8 cykli z Clostilbergyt
    *07.2014- histeroskopia-lewe ujście jajowodu niedrożne, prawe drożne, macica i szyjka ok
    *10.2013- laparoskopia- niedrożność PJ, kauteryzacja jajników
    *Aniołek [*] 13.01.2014 ♥ 6+3t 😔
    *Starania o pierwszą ciąże od 09.2012
    "Każdego dnia, dostajemy od życia kamienie, ale to od nas zależy czy zbudujemy z nich mur, czy most."

j36regz2ei8e5moa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Inessko będę się modlić żeby wszystko było dobrze <3

• Neyla Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaCzarna wrote:
    Czy możesz mi szerzej opisać problem z tarczyca jakie TSH i w ogóle co tylko się da? Ja straciłam moja ciążę i szukam przyczyny, niestety trochę na własną rękę ponieważ pierwsze poronienie wiadomo jak jest traktowane przez lekarzy... Zdarzyło się... Zastanwiam się nad zrobieniem toksoplazmozy i cytomegalii bo to podobno najczęstsze przyczyny poronień ( poza wadami genetycznymi płodu) według opinii 2 lekarzy z którymi rozmawiałam...
    Po moim pierwszym poronieniu trafiłam do lekarza, który zlecił mi badania tarczycy: TSH, antyTPO, antyTG, FT3, FT4. Tylko TSH wyszlo wtedy w normie,a usg wykazalo zapalenie tarczycy. Endo leczyl mnie wtedy samym selenem (od sierpnia do grudnia) potem nagle tsh mi skoczylo (z 0,59 do 4,97) i dostalam letrox50 na zbicie i ponownie zaszlam w ciaze. Obenie tsh mam na poziomie 1,79. Tak wyglada moja obecna "przygoda" z tarczyca. Mysle ze powinnas zrobic sobie tsh i wtedy ewentualnie poszukac endo., jednak tarczyca potrafi zniszczyc nawet najpiekniejsze marzenia. Z hormonami nie ma żartów

62b3591443.png
    8p3oyx8df4ipmqn6.png
  • neta Debiutantka

Wysłany: 7 lutego 2014, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neta wrote:
    Hej Mam do Was pytanie Kiedy można zrobić wymazy z szyjki macicy (ureplazma chlamydie mykoplazmy mykologia i bakteriologiczny) po poronieniu od razu czy lepiej poczekać i po pierwszej miesiące albo później ?? Zabieg miałam 21.01.2014 oraz czy wiecie gdzie na śląsku można to zrobić taniej.

Hej zapytam jeszcze raz ponieważ nadal nie jestem pewna czy mam czekać i zrobić te badania po pierwszej miesiące czy juz moge teraz a do swojej ginekolog nie mogę się dodzwonić a nie chce wydać 200 zł na marne. Więc proszę o poradę czy któraś robiła i wie kiedy trzeba.

Moje Aniołki 13.03.2013 & 21.01.2014
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2014, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, robiłam po poronieniu ok 2-3 tygodnie czyli jeszcze przed pierwszą @, pozdrawiam

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Pismak Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2014, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko jestem z Wami ! Mocno wierzę że usłyszysz bicie serducha za tydzień. Nie ustaję w modlitwie za Was <3

20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm

Angelius Provita

10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok

OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie

Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1)
  • Pismak Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2014, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neta wrote:
    Hej zapytam jeszcze raz ponieważ nadal nie jestem pewna czy mam czekać i zrobić te badania po pierwszej miesiące czy juz moge teraz a do swojej ginekolog nie mogę się dodzwonić a nie chce wydać 200 zł na marne. Więc proszę o poradę czy któraś robiła i wie kiedy trzeba.

Czas na przypomnienie wykazu wklejonego przez Carmen :)

Oto on:

"Dla nowych aniołkowych mam wrzucam listę badań po poronieniu, przytulam mocno <3 :

Badania do 6 tygodni od poronienia:

1.HISPAT
    2.Badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego – przeciwciała antykardiolipinowe(IgG, IgM)
    3.Antykoagulant tocznia
    4.Przeciwciała przeciwjądrowe ANA-jeżeli wyjdzie dodatnie robi się jeszcze ANA 2 i ANA 3
    5.Przeciwciała przeciwko antygenom łożyska
    6.Przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO)
    7.Przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG)
    8.Toxoplazmoza (IgG, IgM)
    9.Cytomegalia (IgG, IgM)
    10.Różyczka (IgG, IgM)
    11.Chlamydioza (Chlamydophila trachomatis) – można również wykonać badanie przeciwciał (IgG, IgM), jednak lepiej wykonać wymaz z kanału szyjki macicy.
    12.Komórki NK

Badania po ok. 3 miesiącach od poronienia:

1.Badania hormonów płciowych, odpowiadające za regularność i prawidłowość cyklu:
    a)FSH,
    b)LH,
    c)Progesteron,
    d)Prolaktyna,
    e)Estradiol,
    f)Testosteron,
    g)DHEA,
    h)Androstedion.
    2.Badanie hormonalne tarczycy:
    a)TSH,
    b)FT3,
    c)FT4.

Badania dodatkowe:

1.Morfologia
    2.Glukoza w krwi żylnej
    3.VDRL
    4.HIV
    5.HCV
    6.Cholesterol całkowity
    7.CRP
    8.OB.
    9.APTT
    10.Protrombina
    11.Fibrynogen
    12.Immunoglobulina IgA
    13.D-dimer
    14.Badanie nasienia

Badanie w kierunku wykrycia wad anatomicznych w budowie narządu rodnego:
    1.USG
    2.HSG
    3.HSC

Badania genetyczne:
    1.Badanie kariotypów – badanie cytogenetyczne.
    2.Mutacja Leiden w genie czynnika V
    3.Mutacja czynnika II (genu protrombiny)
    4.Zgodność tkankowa Hla"

Zaznaczyć należy że niektórzy ginkowie zlecają badania wskazane na powyższej liście jako "Badania do 6 tygodni od poronienia" także później. Ja sama robiłam przeciwciała antykardiolipinoweIgG, IgM, ANA, anty-TPO, anty-TG i Toxoplazmoze (IgG, IgM) 2 miesiące po poronieniu

Co do Chlamydiozy to ja myślę że jak ją masz to ją masz bo bez leczenia się jej nie pozbędziesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2014, 09:34

Angelius Provita

‹‹ 51 52 53 54 55 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ