Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja jestem świeżo po drugim poronieniu (7tc) - pierwsze niby przez tarczycę - i lekarka nic mi nie zleciła. Żadnych badań! Mówiłam jakie mam problemy i że leczę tarczyce (TSH już jest w normie) i kompletnie nic mi nie poradziła. Wysłała mnie do domu i kazała poczekać 3 m-ce z kolejną ciążą. Za pierwszym razem trafiłam do wspaniałego lekarza (niestety umówić się do niego to cud) i to on mi zasugerował chorobę tarczycy. Dzisiaj udało mi się do niego zapisać na marzec, i choć będę musiała dojeżdżać kawał drogi na wizyty, to wiem, że się mną dobrze zajmie.
-
Inessko kciuki zaciśnięte ! Daj znać jak po wizycie
Neyla bardzo współczuję i tulę mocno :*20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
nick nieaktualnyByłam dziś u lekarza, dostałam luteine 2x2 a na usg widać pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym 8,5mm. Lekarz podczas robienia usg powiedział że mały pęcherzyk ale nie wiem czy chodziło mu że mały bo wczesna ciąża czy że za mały jak na 6 tydzie ehh Z tego stresu to się nawet nie dopytałam
-
nick nieaktualnyNeyla wrote:Ja jestem świeżo po drugim poronieniu (7tc) - pierwsze niby przez tarczycę - i lekarka nic mi nie zleciła. Żadnych badań! Mówiłam jakie mam problemy i że leczę tarczyce (TSH już jest w normie) i kompletnie nic mi nie poradziła. Wysłała mnie do domu i kazała poczekać 3 m-ce z kolejną ciążą. Za pierwszym razem trafiłam do wspaniałego lekarza (niestety umówić się do niego to cud) i to on mi zasugerował chorobę tarczycy. Dzisiaj udało mi się do niego zapisać na marzec, i choć będę musiała dojeżdżać kawał drogi na wizyty, to wiem, że się mną dobrze zajmie.
-
nick nieaktualnyHej kochane wróciłam od lekarza i leże i rycze jak głupia
dziecko urosło ale i tak jest młodsze nić ciaża bo wyglada na 7 tydz i 5 dzień ale jest duży problem chociaż lekarz mówi,ze czasami tak bywa nie słychać ani nie widać echa zarodka
za tydzień w piątek mam wizyte i jak nie bedzie echa zarodka to wiadomo co
no i wtedy dostaje skierowanie do poradni genetycznej.
Przepraszam nie jestem wstanie wiecej pisać kochane nie mam sił czuje sie,zę jestem do du....y!!!
Dam znać po wizycie za tydzień.
Pamietam o każdej z Was kochane moje i sama bardzo sie polecam -
inessa wrote:Hej kochane wróciłam od lekarza i leże i rycze jak głupia
dziecko urosło ale i tak jest młodsze nić ciaża bo wyglada na 7 tydz i 5 dzień ale jest duży problem chociaż lekarz mówi,ze czasami tak bywa nie słychać ani nie widać echa zarodka
Przepraszam nie jestem wstanie wiecej pisać kochane nie mam sił czuje sie,zę jestem do du....y!!!
Pamietam o każdej z Was kochane moje i sama bardzo sie polecam
Trzymam mocno kciuki kochana. Myśl pozytywnie i nie załamuj się bo jestem pewna,że Twojej iskierce bije serduszko i nie dobrze, by dzidzia odczuwała stres i smutek. Musi być dobrze! nie wolno Ci myśleć inaczej!!!
Jeżeli szczęście nie przyszło jeszcze do Ciebie to znaczy, że jest duże i idzie małymi krokami. -
inessa wrote:Hej kochane wróciłam od lekarza i leże i rycze jak głupia
Pamietam o każdej z Was kochane moje i sama bardzo sie polecam
-
Mam wynik dzisiejszych badań - 25 dzień po poronieniu, 7dpo stwierdzonej przez ovu -
TSH - 2,64 ulU norma 0,27-4,2 - mogłoby być mniej moim zdaniem
prolaktyna 14,18 ng/ml norma 4,79-23,3
progesteron 0,95 ng/ml norma f.lutealna 1,7-27
toxoplazmoza 0,52 S/CO
Wszystko niby ok ale co z tym progesteronem? strasznie niski, a wydawałoby się że owulacja była i test i śluz i temp na to wskazywały a wynik jest prawie zerowy. Zastanawiam się czy powtórzyć czy odpuścić i zrobić ze 2 razy w kolejnym cyklu? Pomóżcie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2014, 21:03
100 cykl 09.2020 STOP - już nie liczę...
🛑😔 92zOvuFdiend.pl
Niedrożne jajowody? PCOS(2011), niedoczynność tarczycy(2014), hiperinsulinemia(2015), hiperprolaktynemia cz(2015), wysokie LH, znikomy śluz 😐
*08.2018 ... psychoterapia
*1,5 roku z Naprotechnologią
*kilkanaście cykli z Letrozolem
* mąż 2% morfologia, 86 ml/ml koncentracja
*01.2017 - SHSG Lublin - PJ udrożniono, LJ udrożniono na 2/3 długości
*10.2016- laparoskopia -NIEDROŻNOŚĆ OBUSTRONNA 😔PCOS-kauteryzacja jajników
*06.2014-03.2015- 8 cykli z Clostilbergyt
*07.2014- histeroskopia-lewe ujście jajowodu niedrożne, prawe drożne, macica i szyjka ok
*10.2013- laparoskopia- niedrożność PJ, kauteryzacja jajników
*Aniołek [*] 13.01.2014 ♥ 6+3t 😔
*Starania o pierwszą ciąże od 09.2012
"Każdego dnia, dostajemy od życia kamienie, ale to od nas zależy czy zbudujemy z nich mur, czy most."
-
nick nieaktualnyinessa wrote:Hej kochane wróciłam od lekarza i leże i rycze jak głupia
Pamietam o każdej z Was kochane moje i sama bardzo sie polecam -
MałaCzarna wrote:Czy możesz mi szerzej opisać problem z tarczyca jakie TSH i w ogóle co tylko się da? Ja straciłam moja ciążę i szukam przyczyny, niestety trochę na własną rękę ponieważ pierwsze poronienie wiadomo jak jest traktowane przez lekarzy... Zdarzyło się... Zastanwiam się nad zrobieniem toksoplazmozy i cytomegalii bo to podobno najczęstsze przyczyny poronień ( poza wadami genetycznymi płodu) według opinii 2 lekarzy z którymi rozmawiałam...
-
neta wrote:Hej Mam do Was pytanie Kiedy można zrobić wymazy z szyjki macicy (ureplazma chlamydie mykoplazmy mykologia i bakteriologiczny) po poronieniu od razu czy lepiej poczekać i po pierwszej miesiące albo później ?? Zabieg miałam 21.01.2014 oraz czy wiecie gdzie na śląsku można to zrobić taniej.
Hej zapytam jeszcze raz ponieważ nadal nie jestem pewna czy mam czekać i zrobić te badania po pierwszej miesiące czy juz moge teraz a do swojej ginekolog nie mogę się dodzwonić a nie chce wydać 200 zł na marne. Więc proszę o poradę czy któraś robiła i wie kiedy trzeba.Moje Aniołki 13.03.2013 & 21.01.2014 -
Inessko jestem z Wami ! Mocno wierzę że usłyszysz bicie serducha za tydzień. Nie ustaję w modlitwie za Was20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
neta wrote:Hej zapytam jeszcze raz ponieważ nadal nie jestem pewna czy mam czekać i zrobić te badania po pierwszej miesiące czy juz moge teraz a do swojej ginekolog nie mogę się dodzwonić a nie chce wydać 200 zł na marne. Więc proszę o poradę czy któraś robiła i wie kiedy trzeba.
Czas na przypomnienie wykazu wklejonego przez Carmen
Oto on:
"Dla nowych aniołkowych mam wrzucam listę badań po poronieniu, przytulam mocno :
Badania do 6 tygodni od poronienia:
1.HISPAT
2.Badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego – przeciwciała antykardiolipinowe(IgG, IgM)
3.Antykoagulant tocznia
4.Przeciwciała przeciwjądrowe ANA-jeżeli wyjdzie dodatnie robi się jeszcze ANA 2 i ANA 3
5.Przeciwciała przeciwko antygenom łożyska
6.Przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej (anty-TPO)
7.Przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie (anty-TG)
8.Toxoplazmoza (IgG, IgM)
9.Cytomegalia (IgG, IgM)
10.Różyczka (IgG, IgM)
11.Chlamydioza (Chlamydophila trachomatis) – można również wykonać badanie przeciwciał (IgG, IgM), jednak lepiej wykonać wymaz z kanału szyjki macicy.
12.Komórki NK
Badania po ok. 3 miesiącach od poronienia:
1.Badania hormonów płciowych, odpowiadające za regularność i prawidłowość cyklu:
a)FSH,
b)LH,
c)Progesteron,
d)Prolaktyna,
e)Estradiol,
f)Testosteron,
g)DHEA,
h)Androstedion.
2.Badanie hormonalne tarczycy:
a)TSH,
b)FT3,
c)FT4.
Badania dodatkowe:
1.Morfologia
2.Glukoza w krwi żylnej
3.VDRL
4.HIV
5.HCV
6.Cholesterol całkowity
7.CRP
8.OB.
9.APTT
10.Protrombina
11.Fibrynogen
12.Immunoglobulina IgA
13.D-dimer
14.Badanie nasienia
Badanie w kierunku wykrycia wad anatomicznych w budowie narządu rodnego:
1.USG
2.HSG
3.HSC
Badania genetyczne:
1.Badanie kariotypów – badanie cytogenetyczne.
2.Mutacja Leiden w genie czynnika V
3.Mutacja czynnika II (genu protrombiny)
4.Zgodność tkankowa Hla"
Zaznaczyć należy że niektórzy ginkowie zlecają badania wskazane na powyższej liście jako "Badania do 6 tygodni od poronienia" także później. Ja sama robiłam przeciwciała antykardiolipinoweIgG, IgM, ANA, anty-TPO, anty-TG i Toxoplazmoze (IgG, IgM) 2 miesiące po poronieniu
Co do Chlamydiozy to ja myślę że jak ją masz to ją masz bo bez leczenia się jej nie pozbędziesz.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2014, 09:34
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1)