Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • Ewelcia Autorytet
    Postów: 2050 2915

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jestem po wizycie u endo. Niestety niedoczynność. Robiłam TSH jeszcze w ciąży (a właściwie na początku poronienia) i wyszło 3,470. Endo powiedział że w ciąży liczy się jeszcze betaHCG bo to podobny hormon więc w moim przypadku po zsumowaniu tych dwóch wyników wyszłoby ok 13!!!

    Dostałam Euthyrox 25 i czekamy... Gdybym wcześniej wiedziała, albo chociaż podejrzewała u siebie tarczycę, nie doszłoby do tych dwóch poronień. Z wywiadu lekarz powiedział że na 99% przyczyną moich poronień jest tarczyca!

  • benitka Autorytet
    Postów: 274 241

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 11:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam pytanie do dziewczyn biorących leki nz zakrzepice w ciąży czy te leki może przypisac tylko ginekolog czy może też inny lekarz...mój gin nie widzi potrzeby bo wyniki wyszły ok,ale chirurg naczyniowy u którego byłam ze wzg na żylaki włączyłby odrazu ...czy te leki bierze sie tez w czasie starań czy dopiero w ciązy...

    bhywkrhmf2hztwyl.png MOje 3 aniołki ...kocham i tęsknię...
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benitka chirurg naczyniowy może Ci przepisać. Powinien wtedy wypisać też zalecenie dla gina żeby receptę Ci on wypisywał albo rodzinny.
    Acard najlepiej brać po owulce i tak samo heparynę ale to już zależy od lekarza. No i pytanie czy to będą refundowane leki?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 14:58

    inessa lubi tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka a co u Ciebie kochana? Jak Twoje serce?
    buziaczki dla Waszej dwójeczki :)
    No i Pismak co u Ciebie? :)

    Anoolka lubi tę wiadomość

  • Nataszka2200 Autorytet
    Postów: 576 653

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia wrote:
    Dziewczyny ja jestem po wizycie u endo. Niestety niedoczynność. Robiłam TSH jeszcze w ciąży (a właściwie na początku poronienia) i wyszło 3,470. Endo powiedział że w ciąży liczy się jeszcze betaHCG bo to podobny hormon więc w moim przypadku po zsumowaniu tych dwóch wyników wyszłoby ok 13!!!

    Dostałam Euthyrox 25 i czekamy... Gdybym wcześniej wiedziała, albo chociaż podejrzewała u siebie tarczycę, nie doszłoby do tych dwóch poronień. Z wywiadu lekarz powiedział że na 99% przyczyną moich poronień jest tarczyca!

    Ewelcia u mnie również prawdopodobnie na 99.99% tarczyca.Biorre równiez eutyrox 25 juz z 2 miesiace i mam wynik tsh teraz 1,47;)

    iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Nataszka2200 Autorytet
    Postów: 576 653

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 14:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej bylam u Genetyka dzis na 10 i w sumie przeprowadziła wywiad i nam pow ze na kariotypy nas zapisze UWAGA! na MARZEC 2015...a pokico zrobić sobie na Trombofilie i jak juz bede miec wynik ic do niej i jak trzeba bedzie bede brała leki jak nie to tzn że nie długo się bede starać z mężem:) Po dzisiejszej wizycie jestem taka szczęsliwa:)

    peppapig, inessa lubią tę wiadomość

    iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2421 7068

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

    Ewelcia teraz już znasz przyczynę wiem że to marne pocieszenie ale już następnym razem z leczeniem na pewno się uda :)

    Benitka kompletnie się nie znam na tej zakrzepicy. Ale wiem że dziewczyny biorą najpierw właśnie acard już podczas starań. A co do tego że powinnaś brać heparyne to skoro naczyniowy mówi, że jest taka konieczność to ja bym brała bo to on jest specjalistą w tej dziedzinie.

    Anoolka właśnie jak tam z serduchem?

    Inessko u mnie stresowo jutro mam wizytę między 15-18 więc dowiem się czy jest cud czy nie ma cudu...

    Nataszka przegięcie z tym terminem :/ ale dobrze że lekarka kumata i da leki jak coś :)


    Proszę módlcie się za mnie i moją fasolkę jutro

    inessa, Anoolka lubią tę wiadomość

    Angelius Provita

    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 14:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    Dzień dobry,

    Ewelcia teraz już znasz przyczynę wiem że to marne pocieszenie ale już następnym razem z leczeniem na pewno się uda :)

    Benitka kompletnie się nie znam na tej zakrzepicy. Ale wiem że dziewczyny biorą najpierw właśnie acard już podczas starań. A co do tego że powinnaś brać heparyne to skoro naczyniowy mówi, że jest taka konieczność to ja bym brała bo to on jest specjalistą w tej dziedzinie.

    Anoolka właśnie jak tam z serduchem?

    Inessko u mnie stresowo jutro mam wizytę między 15-18 więc dowiem się czy jest cud czy nie ma cudu...

    Nataszka przegięcie z tym terminem :/ ale dobrze że lekarka kumata i da leki jak coś :)


    Proszę módlcie się za mnie i moją fasolkę jutro

    Trzymam kciuki, będzie dobrze

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Nataszka2200 Autorytet
    Postów: 576 653

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana 3maj sie i nie denerwuj:* 3mam mocno kciukaski:*

    Ewelcia teraz już znasz przyczynę wiem że to marne pocieszenie ale już następnym razem z leczeniem na pewno się uda :)

    Benitka kompletnie się nie znam na tej zakrzepicy. Ale wiem że dziewczyny biorą najpierw właśnie acard już podczas starań. A co do tego że powinnaś brać heparyne to skoro naczyniowy mówi, że jest taka konieczność to ja bym brała bo to on jest specjalistą w tej dziedzinie.

    Anoolka właśnie jak tam z serduchem?

    Inessko u mnie stresowo jutro mam wizytę między 15-18 więc dowiem się czy jest cud czy nie ma cudu...

    Nataszka przegięcie z tym terminem :/ ale dobrze że lekarka kumata i da leki jak coś :)


    Proszę módlcie się za mnie i moją fasolkę jutro[/QUOTE]

    iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serduszko mi się uspokoiło ale wcale mnie to nie cieszy bo poniedziałek mam holter a znając życie kołatanie serducha prędzej czy później wróci bo już raz miałam taką przerwę...

    Poza tym jutro mam wizytę u gina, trzymajcie kciuki żeby wszystko było w porządku :)

    Pismak ja myślę że wszystko będzie dobrze. Będę trzymać kciuki za Was i oczywiście się pomodlę :) <3

    inessa lubi tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 15:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak pamietam <3

    Nataszka super,ze jesteś zadowolona z wizyty chociaz termin badania chory :)
    nie rozumiem tego dlaczego nie można odrazu przy wizycie pobrać krwi no ale cóż juz tak jest!!!

    A ja ide do reumatologa 7.05 dziś dostałam skierowanie od rodzinnej boli mnie od kilku lat noga i puchnie mi wiec sie wybiore a może przy okazji cos zaradzi na poronienia.

    Buziaczki dla wszystkich :)

    Anoolka, szpilka, peppapig lubią tę wiadomość

  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inessko weź wszystkie wyniki zwłaszcza ten antykoagulant. Przecież reumatolog też może Ci wypisać heparynę . Mam nadzieję że trafisz na kumatego lekarza :) <3

    szpilka, inessa lubią tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Inessko weź wszystkie wyniki zwłaszcza ten antykoagulant. Przecież reumatolog też może Ci wypisać heparynę . Mam nadzieję że trafisz na kumatego lekarza :) <3
    i jeszcze zlecenie dla gina lub rodzinnego, żeby Ci wypisywał kolejne recepty

    inessa, Anoolka lubią tę wiadomość

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 15:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak myślicie czy powinnam przed ta wizytą zrobić jeszcze badanie ANA ???

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 16:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesko ja zielona jestem w sprawie badań..
    Sama dzisiaj odebrałam i nie wiem o co biega niby w normie są ale te stosunki procentowe...kleje może ktoś okiem rzuci?
    TSH - 0.355 (0,27-4,2) uIU\ml
    Ft 3 -2,95(2,57-4,43) pg/ml
    Ft4 - 1,14(0,93-1,7) ng/dl
    Anty TPO-10,3(do 10,3 IU/I norma do34

    inessa lubi tę wiadomość

  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Dziewczyny a jak myślicie czy powinnam przed ta wizytą zrobić jeszcze badanie ANA ???
    Do reumatologa by się przydało...tylko że najpierw powinnaś zrobić test przesiewowy, on nie jest drogi bo od 30-50 zł ale jak już coś wyjdzie to za ana2 płaci się koło 150zł a za ana3 grubo ponad 200zł. Tylko tak właśnie sobie pomyślałam że jak Ci test przesiewowy wyjdzie dodatni to reumatolog powinien Ci wypisać skierowanie na dalsze badania:)

    Aha i musisz się śpieszyć bo to trochę trwa.

    inessa lubi tę wiadomość

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    inessa wrote:
    Dziewczyny a jak myślicie czy powinnam przed ta wizytą zrobić jeszcze badanie ANA ???
    jak masz możliwość zrobić ANA ten pierwszy test to zrób tyle już zrobiliście przez te wszystkie miesiące, że może warto to zrobic skoro juz zaraz lekarz a on coś może wymyśli,

    inessa lubi tę wiadomość

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny :)
    Anoolka ten test przesiewowy jak sie nazywa aby w tym moim laboratorium powiedzieć bo nawet jak miała napisane był problem bo nie znały tych badań ???

  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie w szpitalu nazywa się to tak

    P/c p.jądrowe i p.cytoplazmatyczne ANA1, test przesiewowy

    inessa lubi tę wiadomość

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet
    Postów: 3844 2652

    Wysłany: 23 kwietnia 2014, 17:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kosztuje 40 zl i czeka się 7 dni

    inessa lubi tę wiadomość

    17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego