Jakie badania po poronieniu?
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeśli chodzi o badania ANA to jeśli ana 1 wychodzi dodatnie to kierują na ana 2. Jeśli w ana 2 cos wyjdzie to nie rob tego na własną reke tylko idz do reumatologa - wtedy albo są tańsze albo za darmo (moja mama ma toczeń ukladowy i za ana 3 nie płaciła na skierowanie od reumatologa). Jest tez takie oznaczenie Rf - czynnik reumatoidalny (przy chorobach reumatycznych jest sporo podwyższone...)
inessa lubi tę wiadomość
[*] 01.02.2014 - 6/7 tc.
[*] 11.01.2015 - 5 tc. ciąża biochemiczna
[*] 13.02.2015 - 5 tc. ciąża biochemiczna
12.02.2016 urodził się Nasz Ukochany Synek Filip -
Nataszka & Ewelcia - moja endo i gin jednoznacznie stwierdzili,że tarczyca nie była przyczyną poronienia, a sytuację mam zbliżoną do Was. Dziwne - co lekarz, to inna opinia...
Byłabym znacznie spokojniejsza, gdyby jednak chodziło o tarczycę (znałabym bezpośredni powód). Wówczas tylko leki, stała obserwacja i po problemie...
PS Życzę nam Wszystkim tutaj zebranym Mamusiom Aniołków, aby maj-MIESIĄC MIŁOŚCI- przywitał nas radośnie i otworzył przed nami nowe HORYZONTY...
Anoolka - powodzenia na wizycie
inessa, Nataszka2200, Anoolka lubią tę wiadomość
-
JA sie pocieszam że to przez nie leczoną tarczyce...choc teraz to nie wiem bo kurde dzis powinnam dostac @ inie ma.Ale wczesniej jakos jak były plodne kochalismy sie ale bez finiszu i pozniej nic bez sexu a teraz w poniedziałek tj 3 dni przed @ mąz zaszalał i zakończył i nie wiem czy przez to mi sie teraz okres spoznia;/ Nie mierze temp w ogole a tak koło 16 zmierzyłam i było 37.2 wiec watpie abym dzis juz ja dostała choć juz po 16 to rozna moze byc bosie człowiek rusza;/. Nigdy mi sie nie spóźniała;/ zawsze w 27dc dostawałam@. Co sądzicie?
-
Nataszka poczekaj jeszcze, albo zrób test jak bardzo się denerwujesz :*
Anoolka i Pismak trzymam kciuki - musi być dobrze.
Liliana mój endo powiedział że nie ma żadnej możliwości żeby przy TSH 3,47 utrzymać ciążę, bo do tego dochodzi Beta (u mnie ok 560 w tym samym czasie) a beta zachowuje się jak TSH. po zsumowaniu wyszłoby że miałam TSH powyżej 15!!!
Skoro wszędzie piszą że dla I try. ciąży TSH powinno być max 2,5 to ja się tego trzymam. Aczkolwiek Endo powiedział że posprawdzamy się jeszcze w kierunku chorób autoimmunologicznych to to też u mnie podejrzewaAnoolka, Pismak lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyszpilka wrote:u mnie w szpitalu nazywa się to tak
P/c p.jądrowe i p.cytoplazmatyczne ANA1, test przesiewowy
To o to chodzi że jeśli przesiewowy jest dodatni to wtedy z reguły jest zalecenie które Ana masz zrobić. Mam nadzieję że to jasno napisałamWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 19:44
inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyliliana wrote:Nataszka & Ewelcia - moja endo i gin jednoznacznie stwierdzili,że tarczyca nie była przyczyną poronienia, a sytuację mam zbliżoną do Was. Dziwne - co lekarz, to inna opinia...
Byłabym znacznie spokojniejsza, gdyby jednak chodziło o tarczycę (znałabym bezpośredni powód). Wówczas tylko leki, stała obserwacja i po problemie...
PS Życzę nam Wszystkim tutaj zebranym Mamusiom Aniołków, aby maj-MIESIĄC MIŁOŚCI- przywitał nas radośnie i otworzył przed nami nowe HORYZONTY...
Anoolka - powodzenia na wizycieliliana lubi tę wiadomość
-
Anoolka wrote:Nie nie, to jest "przeciwciała przeciwjądrowe ANA test przesiewowy lub badanie przesiewowe ale BEZ 1! Ana pokazuje czy jest dodatni czy ujemny, a ana1 pokazuje już konkretny wynik i kosztuje więcej.
To o to chodzi że jeśli przesiewowy jest dodatni to wtedy z reguły jest zalecenie które Ana masz zrobić. Mam nadzieję że to jasno napisałam
u mnie na cenniku jest od razu z numerkami cyzli ANA1 test przesiewowy, ANA2 tu wypisane jakieś konkretne rzeczy ktore określa to badanie i ANA3
kopiowałam prosto ze strony szpitala, może co laboratorium to inne opisy
wstawiam link
http://www.spzoz.jgora.pl/files/cenniki/cennik2014.pdf
strona 20inessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHmm...To w takim razie Inessko pozostaje Ci powiedzieć w laboratorium że chcesz zrobić przeciwciała przeciwjądrowe test przesiewowy i powinno być dobrze
Mi w lab tłumaczyli różnicę między ANA a ANA1 ale jak widać co laboratorium to inaczejinessa, szpilka lubią tę wiadomość
-
Anoolka wrote:Hmm...To w takim razie Inessko pozostaje Ci powiedzieć w laboratorium że chcesz zrobić przeciwciała przeciwjądrowe test przesiewowy i powinno być dobrze
Mi w lab tłumaczyli różnicę między ANA a ANA1 ale jak widać co laboratorium to inaczejinessa, Anoolka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Anoolka wrote:Może zmień endo....Ja po poronieniu 1 miesiąc miałam tsh 2.05, trzy miesiące po 2,77 a teraz w ciąży biorę euthyrox 50 i zanosi się znowu na podwyższenie dawki a to dopiero 17 tydz Ehh Ci lekarze
czyli sytuacja taka jak u mnie w ciąży 3,2 ; po poronieniu - 2,2, a po miesiącu przyjmowania Euthyroxu - 2,6...
Pani Dr, którą mi poleciłaś, zrobiła na mnie b. pozytywne wrażenie (mega skrupulatna babeczka). Byłam tam tylko raz, więc z pewnością dam szansę Ostatnio, gdy zadzwoniłam, stwierdziła,że podniesiemy dawkę.
Za tydzień mam wizytę u gina. Jeśli wszystko będzie oki, 4.maja przewiduję owulację Czy myślicie,że z takim TSH możemy się starać? Czy zakładając,że 26.04 zwiększę dawkę Euthyroxu, na początku maja poziom TSH może się już obniżyć?
-
nick nieaktualnyLili mi w zimę tsh skoczyło do 3 i w tym czasie zaszłam w ciążę, jeśli Tobie też by się udało zajść z podwyższonym tsh to ona Ci je szybko zbije także bez obaw, chociaż przez te kilka dni powinno co nieco spaść
No i cieszę się że pani dr się spodobałaliliana lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny dziś ten dzień proszę Was o dużo pozytywnych myśli i kciuki bo jestem kłębkiem nerwów odezwę się po wizycie mam nadzieję że z pozytywnymi wieściami!
Ewelcia, inessa, Anoolka lubią tę wiadomość
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Pismak kochana trzymam kciuki ale wierzę że będzie dobrze już wystarczająca liczba odeszła z grudniówek do Aniołkowych mam więc Ty tam zostajesz!
Powodzenia kochana nie denerwuj się, to nic i tak nie zmieni a dzidzia odczuwa to mocnoinessa, Anoolka, Pismak lubią tę wiadomość
-
Mocno mocno trzymam kciuki żeby wszystko bylo dobrze!! Musi byc!!
Pismak lubi tę wiadomość
[*] 01.02.2014 - 6/7 tc.
[*] 11.01.2015 - 5 tc. ciąża biochemiczna
[*] 13.02.2015 - 5 tc. ciąża biochemiczna
12.02.2016 urodził się Nasz Ukochany Synek Filip -
Mi genetyknawet powiedział ze Tsh przed ciaza powinien byc uregulowany i ponizej 2 nie wiecej...a co do mojego alarmu to sorki dzis sie pojawiła @ pierwszy raz mam w 29dc pewnei przez nerwymoje ale cóz....Sorki
-
nick nieaktualnyJestem po wizycie u ginekologa. Poszłam w miarę spokojna przynajmniej jak na moje możliwości, ale gdy zobaczyłam że nie przybrałam nic na wadze zwłaszcza że były święta to wpadłam w panikę że może dzidzia nie rośnie. Ale pan dr zbadał mnie tym aparacikiem do słuchania serduszka i biło Po raz pierwszy słyszałam mojego żarłoczka
Pismak daj szybciutko znać co u lekarzaEwelcia, inessa, szpilka, liliana, Pismak lubią tę wiadomość