Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Jakie badania po poronieniu?
Odpowiedz

Jakie badania po poronieniu?

Oceń ten wątek:
  • ampoule Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o badania ANA to jeśli ana 1 wychodzi dodatnie to kierują na ana 2. Jeśli w ana 2 cos wyjdzie to nie rob tego na własną reke tylko idz do reumatologa - wtedy albo są tańsze albo za darmo (moja mama ma toczeń ukladowy i za ana 3 nie płaciła na skierowanie od reumatologa). Jest tez takie oznaczenie Rf - czynnik reumatoidalny (przy chorobach reumatycznych jest sporo podwyższone...)

inessa lubi tę wiadomość

[*] 01.02.2014 - 6/7 tc.
    [*] 11.01.2015 - 5 tc. ciąża biochemiczna
    [*] 13.02.2015 - 5 tc. ciąża biochemiczna
    12.02.2016 urodził się Nasz Ukochany Synek Filip <3
  • liliana Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka & Ewelcia - moja endo i gin jednoznacznie stwierdzili,że tarczyca nie była przyczyną poronienia, a sytuację mam zbliżoną do Was. Dziwne - co lekarz, to inna opinia...
    Byłabym znacznie spokojniejsza, gdyby jednak chodziło o tarczycę (znałabym bezpośredni powód). Wówczas tylko leki, stała obserwacja i po problemie...

PS Życzę nam Wszystkim tutaj zebranym Mamusiom Aniołków, aby maj-MIESIĄC MIŁOŚCI- przywitał nas radośnie i otworzył przed nami nowe HORYZONTY...:)

Anoolka - powodzenia na wizycie :)

inessa, Nataszka2200, Anoolka lubią tę wiadomość

relgcwa11d8kpmkr.png
  • Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kochana mialam Anty TPO 15.67 i dała mi natej podtawie eutyrox 25

iv09piqvr5fpkazd.png
    Aleks ur.20.03.2016r godz 17:07 waga:3.272 i 55cm
    [link=https://www.suwaczki.com/]xnw49n739hscix2y.png[/link]
  • Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA sie pocieszam że to przez nie leczoną tarczyce...choc teraz to nie wiem bo kurde dzis powinnam dostac @ inie ma.Ale wczesniej jakos jak były plodne kochalismy sie ale bez finiszu i pozniej nic bez sexu a teraz w poniedziałek tj 3 dni przed @ mąz zaszalał i zakończył i nie wiem czy przez to mi sie teraz okres spoznia;/ Nie mierze temp w ogole a tak koło 16 zmierzyłam i było 37.2 wiec watpie abym dzis juz ja dostała choć juz po 16 to rozna moze byc bosie człowiek rusza;/. Nigdy mi sie nie spóźniała;/ zawsze w 27dc dostawałam@. Co sądzicie?

iv09piqvr5fpkazd.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nataszka poczekaj jeszcze, albo zrób test jak bardzo się denerwujesz :*

Anoolka i Pismak trzymam kciuki - musi być dobrze.

Liliana mój endo powiedział że nie ma żadnej możliwości żeby przy TSH 3,47 utrzymać ciążę, bo do tego dochodzi Beta (u mnie ok 560 w tym samym czasie) a beta zachowuje się jak TSH. po zsumowaniu wyszłoby że miałam TSH powyżej 15!!!

Skoro wszędzie piszą że dla I try. ciąży TSH powinno być max 2,5 to ja się tego trzymam. Aczkolwiek Endo powiedział że posprawdzamy się jeszcze w kierunku chorób autoimmunologicznych to to też u mnie podejrzewa :/

Anoolka, Pismak lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:
    u mnie w szpitalu nazywa się to tak

P/c p.jądrowe i p.cytoplazmatyczne ANA1, test przesiewowy
    Nie nie, to jest "przeciwciała przeciwjądrowe ANA test przesiewowy lub badanie przesiewowe ale BEZ 1! Ana pokazuje czy jest dodatni czy ujemny, a ana1 pokazuje już konkretny wynik i kosztuje więcej.
    To o to chodzi że jeśli przesiewowy jest dodatni to wtedy z reguły jest zalecenie które Ana masz zrobić. Mam nadzieję że to jasno napisałam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 19:44

inessa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    liliana wrote:
    Nataszka & Ewelcia - moja endo i gin jednoznacznie stwierdzili,że tarczyca nie była przyczyną poronienia, a sytuację mam zbliżoną do Was. Dziwne - co lekarz, to inna opinia...
    Byłabym znacznie spokojniejsza, gdyby jednak chodziło o tarczycę (znałabym bezpośredni powód). Wówczas tylko leki, stała obserwacja i po problemie...

PS Życzę nam Wszystkim tutaj zebranym Mamusiom Aniołków, aby maj-MIESIĄC MIŁOŚCI- przywitał nas radośnie i otworzył przed nami nowe HORYZONTY...:)

Anoolka - powodzenia na wizycie :)
    Może zmień endo....Ja po poronieniu 1 miesiąc miałam tsh 2.05, trzy miesiące po 2,77 a teraz w ciąży biorę euthyrox 50 i zanosi się znowu na podwyższenie dawki a to dopiero 17 tydz :P Ehh Ci lekarze ;)

liliana lubi tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Nie nie, to jest "przeciwciała przeciwjądrowe ANA test przesiewowy lub badanie przesiewowe ale BEZ 1! Ana pokazuje czy jest dodatni czy ujemny, a ana1 pokazuje już konkretny wynik i kosztuje więcej.
    To o to chodzi że jeśli przesiewowy jest dodatni to wtedy z reguły jest zalecenie które Ana masz zrobić. Mam nadzieję że to jasno napisałam ;)

u mnie na cenniku jest od razu z numerkami cyzli ANA1 test przesiewowy, ANA2 tu wypisane jakieś konkretne rzeczy ktore określa to badanie i ANA3

kopiowałam prosto ze strony szpitala, może co laboratorium to inne opisy

wstawiam link
    http://www.spzoz.jgora.pl/files/cenniki/cennik2014.pdf
    strona 20

inessa lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm...To w takim razie Inessko pozostaje Ci powiedzieć w laboratorium że chcesz zrobić przeciwciała przeciwjądrowe test przesiewowy i powinno być dobrze ;)
    Mi w lab tłumaczyli różnicę między ANA a ANA1 ale jak widać co laboratorium to inaczej ;)

inessa, szpilka lubią tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Hmm...To w takim razie Inessko pozostaje Ci powiedzieć w laboratorium że chcesz zrobić przeciwciała przeciwjądrowe test przesiewowy i powinno być dobrze ;)
    Mi w lab tłumaczyli różnicę między ANA a ANA1 ale jak widać co laboratorium to inaczej ;)
    i to jest masakrycznie wkurzające albo jak idziesz z nazwą badania a nikt nie wie co to jest i czy w ogóle robią, jak w innym punkcie pobrań robiłam SHBG (bo do tego szpitalnego dalej i drożej) to ja tłumaczyłam pani jaka nazwa i co to mniej więcej za hormon i za co odpowiedzialny a ona tłumaczyła przez tel innej pani z laboratorium i razem wreszcie znalazły

inessa, Anoolka lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja miałam podobną sytuacje z p/przeciw glikoproteinie...a ta ich mina na pytanie o to badanie bezcenna ;)

szpilka, inessa lubią tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    albo jedni sobie zyczą tsh na czczo zarówno lekarze jak i pielęgniarki przy pobieraniu a inni od razu mówią, że na czczo nie ma potrzeby, bo to w ogóle nie wpływa na wynik

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • liliana Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Może zmień endo....Ja po poronieniu 1 miesiąc miałam tsh 2.05, trzy miesiące po 2,77 a teraz w ciąży biorę euthyrox 50 i zanosi się znowu na podwyższenie dawki a to dopiero 17 tydz :P Ehh Ci lekarze ;)

czyli sytuacja taka jak u mnie :) w ciąży 3,2 ; po poronieniu - 2,2, a po miesiącu przyjmowania Euthyroxu - 2,6...

Pani Dr, którą mi poleciłaś, zrobiła na mnie b. pozytywne wrażenie (mega skrupulatna babeczka). Byłam tam tylko raz, więc z pewnością dam szansę :) Ostatnio, gdy zadzwoniłam, stwierdziła,że podniesiemy dawkę.

Za tydzień mam wizytę u gina. Jeśli wszystko będzie oki, 4.maja przewiduję owulację :D Czy myślicie,że z takim TSH możemy się starać? Czy zakładając,że 26.04 zwiększę dawkę Euthyroxu, na początku maja poziom TSH może się już obniżyć?

relgcwa11d8kpmkr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili mi w zimę tsh skoczyło do 3 i w tym czasie zaszłam w ciążę, jeśli Tobie też by się udało zajść z podwyższonym tsh to ona Ci je szybko zbije także bez obaw, chociaż przez te kilka dni powinno co nieco spaść :)

No i cieszę się że pani dr się spodobała :)

liliana lubi tę wiadomość

• Pismak Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś ten dzień proszę Was o dużo pozytywnych myśli i kciuki bo jestem kłębkiem nerwów odezwę się po wizycie mam nadzieję że z pozytywnymi wieściami!

Ewelcia, inessa, Anoolka lubią tę wiadomość

20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm

Angelius Provita

19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]

08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%

2019 Histeroskopia - wszystko ok

08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane

10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok

OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie

Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1)
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak kochana trzymam kciuki ale wierzę że będzie dobrze :) już wystarczająca liczba odeszła z grudniówek do Aniołkowych mam więc Ty tam zostajesz!

Powodzenia kochana nie denerwuj się, to nic i tak nie zmieni a dzidzia odczuwa to mocno :/

inessa, Anoolka, Pismak lubią tę wiadomość

• ampoule Ekspertka

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mocno mocno trzymam kciuki żeby wszystko bylo dobrze!! Musi byc!!

Pismak lubi tę wiadomość

[*] 01.02.2014 - 6/7 tc.
    [*] 11.01.2015 - 5 tc. ciąża biochemiczna
    [*] 13.02.2015 - 5 tc. ciąża biochemiczna
    12.02.2016 urodził się Nasz Ukochany Synek Filip <3
  • Nataszka2200 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi genetyknawet powiedział ze Tsh przed ciaza powinien byc uregulowany i ponizej 2 nie wiecej...a co do mojego alarmu to sorki dzis sie pojawiła @ pierwszy raz mam w 29dc pewnei przez nerwymoje ale cóz....Sorki ;)

iv09piqvr5fpkazd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u ginekologa. Poszłam w miarę spokojna przynajmniej jak na moje możliwości, ale gdy zobaczyłam że nie przybrałam nic na wadze zwłaszcza że były święta to wpadłam w panikę że może dzidzia nie rośnie. Ale pan dr zbadał mnie tym aparacikiem do słuchania serduszka i biło :D Po raz pierwszy słyszałam mojego żarłoczka :) <3

Pismak daj szybciutko znać co u lekarza <3

Ewelcia, inessa, szpilka, liliana, Pismak lubią tę wiadomość

• nati04 Przyjaciółka

Wysłany: 24 kwietnia 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismaczku trzymam kciuki!!!

Pismak lubi tę wiadomość

[*] Franuś 17.05.2013 r 9 tc
    [*] Tośka 17.12.2013 r. 8 tc
    Na zawsze w moim sercu.. ;***
    8p3odqk3l11deq9q.png
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ