X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie 🌱 Nowy początek 🌱
Odpowiedz

🌱 Nowy początek 🌱

Oceń ten wątek:
  • Jusia92 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka18 wrote:
    Dziękuję za wsparcie, cieszę się, że zawsze można na Was liczyć, korci mnie iść jutro na betę, ale nie wiem czy jest sens się nakręcać, może dam się temu rozkręcić do poniedziałku, jestem bardzo niecierpliwa, ale chyba muszę się powstrzymać, dopiero jestem po jednej dawce accofilu może on jakoś magicznie zadziała 😞

Czy Wasze igły z neoparinu też są takie tępe? Mam problem z wbiciem, a po pierwszej dawce to zrobił mi się siniak na 5cm

Ja przez ostatni miesiąc musiałam brać zastrzyki i właśnie miałam parę sztuk Clexane i resztę Neoparin i o dziwo Neoparin lepiej mi się wbijał! Pamiętam że parę lat temu po operacji, to Clexane mi się lepiej aplikowało, więc tym razem się zdziwiłam, ale czytając wasze wpisy, to może miałam farta 😅 ja jak zaczęłam robić zastrzyk min. 5 cm od pępka i właśnie na linii pępka, a nie pod, to nie miałam siniaków i nawet często były bezbolesne 🙂

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)

🔸 G20210A hetero
    🔸 MTHFR C677T hetero
    🔸 PAI-1 4G/4G homo
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    May-girl wrote:
    Dziewczyny,
    Mam pytanie do tych z Was, które przeszły poronienie samoistne/ samymi tabletkami, bez zabiegu. Jakie wskazania miałyście co do czasu, który musi upłynąć, żeby się starać ponownie? Ja od trzech różnych lekarzy usłyszałam różne rzeczy: albo już, albo trzy miesiące, żeby kolejna ciąża miała szansę się utrzymać. Jakie macie z tym doświadczenia? Czy zaczynałyście wcześniej/ utrzymałyście ciążę?

Ja po tabletkach i tak samo, po pierwszej miesiączce kontrola i zielone światło. Ale teraz to właśnie nawet po łyżeczkowaniu jak się wszystko dobrze oczyści można od razu wracać do starań. 🙂 lekarze starej daty rzeczywiście każą odczekać 3 miesiące. Ja nawet to usłyszałam jak byłam na kontroli w Luxmedzie, ale mój prowadzący zdecydowanie zaprzeczył.

33 🙋🏼‍♀️

👶🏼 08.2024

01.2026 💔 poronienie zatrzymane

03.2026 wznowienie starań 🌈
    08.04 ⏸️ Fasolko zostań. 🙏
  • anilewe Ekspertka

Wysłany: 11 kwietnia, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    May-girl wrote:
    Dziewczyny,
    Mam pytanie do tych z Was, które przeszły poronienie samoistne/ samymi tabletkami, bez zabiegu. Jakie wskazania miałyście co do czasu, który musi upłynąć, żeby się starać ponownie? Ja od trzech różnych lekarzy usłyszałam różne rzeczy: albo już, albo trzy miesiące, żeby kolejna ciąża miała szansę się utrzymać. Jakie macie z tym doświadczenia? Czy zaczynałyście wcześniej/ utrzymałyście ciążę?
    Dostałam zielone światło właściwie na pierwszej wizycie u ginekologa, czyli mniej więcej 1,5 tygodnia po poronieniu. Z różnych przyczyn staraliśmy się po drugim okresie, czyli w sumie przy trzeciej owulacji po stracie.

♀️1994 ♂️1990 ⛪2022

1️⃣
    04.2025 ⏸️🤩
    05.2025 poronienie zatrzymane😭 (11 tydz./ 8+0 💔)

2️⃣
    08.2025 ⏸️🌈😍
    10 dpo- beta 43,90, 13 dpo- beta 302,00
    05.2026 czekamy... 💙

preg.png
  • Bratek3738 Koleżanka

Wysłany: 11 kwietnia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafiki wrote:
    Rozumiem, jeśli tylko są finanse to możesz spróbować z immunoglobulinami - dużo tu na forum widziałam szczęśliwych zakończeń z tym lekiem w trudnych przypadkach, szczególnie jeśli nie planujesz kolejnej procedury. Będę trzymać kciuki za Ciebie :) a myślałaś o histeroskopii przed tym ostatnim transferem? Może warto sprawdzić macicę po ciąży i poronieniu?

Tak, już nawet sama sobie przestałam wymyślać badania.. miałam 3 histeroskopie i histerolaparoskopie, ASA, ANA 1,2,3, cytokiny, immunofenotyp, KIR, trombofilia, zespół antyfosfolipidowy, celiakia, kariotypy, IPLE, cross match, allo mlr, mam nienajgorsze wyniki hormonów..
    mam endometriozę 1st i adenomioze rozproszoną, która podczas ostatniej stymulacji bardzo się rozpanoszyła, dlatego robimy sztuczną menopauzę. A u męża wszystko dobrze, „tylko” test MAR ma dodatni, co może być dużym utrudnieniem przy staraniach naturalnych.
    Mi 3 lata temu zdiagnozowano niedrożne jajowody, dlatego zrezygnowaliśmy z leczenia męża i przystąpiliśmy do in vitro. A teraz w grudniu podczas histerolaparoskopii okazało się, że jajowody są drożne 🤯

U mnie do in vitro podeszliśmy bo podczas laparoskopi okazało się że endometrioza 1 stopnia i jeden niedrożny jajowód, I do tego miałam polipy w endometrium . Myślę tez o biopsji endometrium z wycinkami , jak będę w Polsce też chce udać się do ginekologa od endometriozy. U mnie była też dziwna sytuacja że przed on vitro ciężko było mnie wystumulowac amh było niskie a pół roku po porodzie amh dosc wzroslo. Przed procedura miałam też dietę bezglutenowa i mocno ograniczyłam cukier . Teraz mnie lekarz namawia aby jak najszybciej podejść do następngo transferu ale ja jednak chce najpierw porobic badania i przygotować swoje ciało fizycznie. Za Ciebie mocno trzymam kciuki 🙂

• Edytka91 Nowa

Wysłany: 11 kwietnia, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    May-girl wrote:
    Dziewczyny,
    Mi też powiedzieli że można od razu, tylko miałam 2x kontrolne usg czy się dobrze oczyściłam i miałam sprawdzić sobie betę czy wróciła do normy. Ale właśnie, też mam pytanie dodatkowe- nie uważacie że od razu organizm jest nieco osłabiony i potrzebuje chwilę na regenerację?

• Paola2604 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edytka91 wrote:
    Mi też powiedzieli że można od razu, tylko miałam 2x kontrolne usg czy się dobrze oczyściłam i miałam sprawdzić sobie betę czy wróciła do normy. Ale właśnie, też mam pytanie dodatkowe- nie uważacie że od razu organizm jest nieco osłabiony i potrzebuje chwilę na regenerację?

Mi lekarz powiedział że organizm wie co robi, że jeśli jest osłabiony to po prostu nie zajdę w ciążę. My zawsze po zabiegu czy po samoistnym dostawaliśmy od razu zielone światło. Mam też synka z 1 cyklu po poronieniu. Na ostatnią ciążę po ostatnim poronieniu czekaliśmy najdłużej bo 8 mies, więc uważam że jeśli lekarz pozwoli to nie ma na co czekać bo nie zawsze uda się od razu.

Cerva, Edytka91 lubią tę wiadomość

2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
    2010- syn👶duphaston
    2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
    2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
    2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
    2024-ciaza zatrzymana,
    poronienie 11 tydz, duphaston
    2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin

Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo

Po 7 ciąży
    HLAC C1 grupa *07 *12

Kir AA
    Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm

Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var

Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony
‹‹ 170 171 172 173 174
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ