🌱 Nowy początek 🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Dziewczyny, podczytywałam Was ostatni tydzień ale nie miałam siły tu nic pisać. Oczekiwanie na wizytę i ten okropny stan fizyczny (wymioty, mdłości, w zasadzie z dnia na dzień czuje się coraz gorzej) na mnie kiepsko działały.
Jestem po wizycie i zdarzył się chyba jakiś cud, bo teraz już wszystko się zgadza. Jest zarodek z sercem, w wielkości idealnie co do dnia z om.
Ogromną ulga a jednocześnie teraz kolejny stres, bo wchodzę w etap gdzie mniej więcej straciłam ciąże ostatnio. Kolejne tygodnie będą kluczowe ale staram się optymistycznie nastawiać.
@Czekajaca, a jakie dawki Clexane masz brać? Wiesz może już? Ja mam teraz 40tki czyli podobno niskie, ale lekarz mówi że u mnie i tak mnie ma jasnych wskazań do tego i to jest czystko profilaktycznie, zobaczymy.
@Dysia, super że wszystko dobrze na prenatalnych! Dla mnie na tym etapie to taki magiczny acz odległy punkt 😀 I gratuluję chłopaka! 🩵
Co do wypadania włosów, u mnie po poronieniu też była tragedia, słyszałam że znieczulenie do łyżeczkowania mogło mieć duży wpływ. Teraz jest lepiej.
Generalnie mogę polecić na takie najgorsze okresy Dercosa do wypadających włosów - on przyczyny oczywiście nie usunie, ale objawowo bardzo dobrze działa ten szampon.
MadzikPc92, Czekająca7, Daisy1, Awokado30, _Dysia_, Jusia92, yecikowa, Szept_Flory, Marcycha, Rafiki, Axana, Laurelli lubią tę wiadomość
🙎♀️ 36 | 👨 34
⌛ od 08.2024
08.2025 • IUI ❌
02.2026 • IUI (L + Ovi) ✅ ⏸️
04.2026 • 💔 9 tc
06.2026 • ⏸️ -
Milunia wrote:Zdradzisz jakie suple bierze mąż?
Dziś zostały przypisane Sermatrop Alfa i Prosperm. Czy pomogą to zobaczymy
Milunia lubi tę wiadomość
01.2026 - poronienie samoistne 5/6 tydzień
04.2026 - poronienie zatrzymane 9 tydzień (rozwój zatrzymany w 6/7 tygodniu)
👩🏻 AMH: 3
❌ MTHFR hetero | PAI homo | APS: P/c antykardiolipinowe IgG podwyższone
✅ Kariotyp
✅ TSH: 1,87 | homocysteina: 5 | celiakia wykluczona | wymazy Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, HPV - OK | trombofilia wykluczona
👦🏻:
❌ Morfologia: 1% | DFI: 22% | Pływaków: 4,86 mln | Koncentracja: 4,05 /ml | Objętość: 1,2 mln | Ruch postępowy 30%
✅ Kariotyp -
@Niecierpliwa_ Małymi kroczkami wszystko idzie w dobrym kierunku
Super! I oczywiście rozumiem stres. On chyba nigdy nie znika i "przenosi się" na kolejne etapy. Współczuję słabego samopoczucia, mi na mdłości lekarz przepisał Bonjestę, nie zdążyłam zacząć jej brać, ale słyszałam same dobre opinie. Może ten lek by Tobie pomógł?
Ja mam teraz w zaleceniach Acard 75 i Clexane 40 , ale od pozytywnego testu. U mnie też te wskazania tak w 100% jednoznaczne nie są. Do mutacji lekarze różnie podchodzą, z APS tylko jeden czynnik jest lekko podwyższony, ale to jedyne rzeczy, które u mnie ze wszystkich badań u mnie "źle wyszły", więc trzymam się na razie, że to tej kombinacji mi zabrakło, aby szczęśliwie zakończyć ciążę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca, 19:42
01.2026 - poronienie samoistne 5/6 tydzień
04.2026 - poronienie zatrzymane 9 tydzień (rozwój zatrzymany w 6/7 tygodniu)
👩🏻 AMH: 3
❌ MTHFR hetero | PAI homo | APS: P/c antykardiolipinowe IgG podwyższone
✅ Kariotyp
✅ TSH: 1,87 | homocysteina: 5 | celiakia wykluczona | wymazy Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, HPV - OK | trombofilia wykluczona
👦🏻:
❌ Morfologia: 1% | DFI: 22% | Pływaków: 4,86 mln | Koncentracja: 4,05 /ml | Objętość: 1,2 mln | Ruch postępowy 30%
✅ Kariotyp -
@Czekajaca, dzięki! Ja bonjeste biorę już maksymalną dawkę - mam wrażenie że częściowo hamuje wymioty, że byłoby ich jeszcze więcej bez tego. Na mdłości u mnie nie działa. Akupunktura też nie, generalnie podobno jestem trudnym przypadkiem. Ale zniosę wszystko, oby tylko dobrze się ta ciąża rozwijała…
Ja mam takie same dawki właśnie acardu i heparyny, z tym że jako że ta ciąża była trochę z zaskoczenia to dopiero ja biorę jakoś od 3 tyg. Dobrze że masz zawczasu omówione i możesz włączyć od razu od dwóch kresek
Czekająca7 lubi tę wiadomość
🙎♀️ 36 | 👨 34
⌛ od 08.2024
08.2025 • IUI ❌
04.2026 • 💔 9 tc
06.2026 • ⏸️ -
Czekająca7 wrote:@Niecierpliwa_ Małymi kroczkami wszystko idzie w dobrym kierunku
Super! I oczywiście rozumiem stres. On chyba nigdy nie znika i "przenosi się" na kolejne etapy. Współczuję słabego samopoczucia, mi na mdłości lekarz przepisał Bonjestę, nie zdążyłam zacząć jej brać, ale słyszałam same dobre opinie. Może ten lek by Tobie pomógł?
Ja mam teraz w zaleceniach Acard 75 i Clexane 40 , ale od pozytywnego testu. U mnie też te wskazania tak w 100% jednoznaczne nie są. Do mutacji lekarze różnie podchodzą, z APS tylko jeden czynnik jest lekko podwyższony, ale to jedyne rzeczy, które u mnie ze wszystkich badań u mnie "źle wyszły", więc trzymam się na razie, że to tej kombinacji mi zabrakło, aby szczęśliwie zakończyć ciążę.
Ja jestem na Bonjesta i na wymioty pomogła, a mdłości nadal są ale wyciszone w 70%.
Clexane 40 i Acard 150mg mam od pozytywnego testu, a wskazaniem były poprzednie straty, bo z mutacji mam tylko Pai-1 hetero👩🏻 93 👦🏻 92 👶 22
Mięśniak macicy, PCOS, Pai-1 hetero
💉 Acard, Clexane, Cyclogest
2026r. ⏳
👦🏻 badanie nasienia ✅ chromatyna ✅
👩🏻 Androgeny ❌ HOMA-IR ✅
biocenoza/posiew 🧫 🆗
🔜biopsja?
22.05.2026r. ⏸️ 🌈
29dc - bhcg 146 ✨ prog 36
32dc - bhcg 571, prog 51,9 (148%)
35dc - bhcg 2265, prog 48,8 (151%)
08.06 (6+3) - jest 💗
26.06 (9+0) - 2,23 cm 🍒
Zostań z nami maluchu! 🍀

07.2025r. - powrót do starań o rodzeństwo 🍀
2cs- 8tc poronienie zatrzymane 6+2 💔 09.2025r.
✨23.08.2022r. F 🩵 🌈
2021r. - 2x 5tc 💔 -
Ja miałam zalecenie Acard 150 mg do starań, ale przez wiele miesięcy nie brałam, wróciłam w szczęśliwym cyklu. Od pozytywnego testu dostałam dodatkowo Clexane 40. Mam nadzieję, ze te leki były brakującym elementem 😊
-
Ja przy pai homo + nawracające poronienia mam neoparin 0,4 i acard 150. Na kir AA accofil miałam do końca 12 tyg. Póki co końcówka 28 tyg i jest dobrze😍
Trzymam kciuki za was 🥰
Dudu13, Daisy1, Czekająca7, Olcykowa, Jusia92, Laurelli lubią tę wiadomość
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony -
💌Całkiem Was sporo od Jarosz tutaj - może chcecie napisać mi na priv a może komuś się jeszcze przyda

Ahh chciałabym mieć jednoznaczne rekomendacje to swojego PAI hetero i heparynki. Ten temat mnie kołuje MAX.
Dobre wieści przyniosłyście laski 🤞🫶
💌Niercierpliwa no wzrusz ale pamiętaj ze robisz wszystko perfecto i mam nadzieję że szybko przejdziesz przez ten kamień milowy ciąży
🧫Ja dziś pobrałam posiewy na wszystkie drobnoustroje i HPV w Medi 🙆♀️ wyniki posiewów będą do końca tygodnia. Trafiłam na suuuper położną i powiedziała że trzyma kciuki byśmy się zobaczyły niedługo na wizycie ciążowej 🥹☺️
Może za jakiś czas powtórzę MUCH ale to już pewnie w DIAG bo najtaniej. LBC nie zrobiłam bo teraz się nie robi a muszę mieć skierowanie by zrobić bezpłatnie 😅 Jak już załatwię sobie skierowanie na histero to może na tej podstawie mi ktoś wystawi na LBC 😌
Niecierpliwa_ lubi tę wiadomość
👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
08.24 histeroskopia✅
1-03.25 9/12tc💔 11.25, 03.26💔 CB
💃MTHFR,PAI: hetero, KIR AA 📌accofil
🆘11.25 POI🥺 LH/FSH < 1
PRG 7 dpo ✅ (📌 Cyclogest)
OGTT + hormony ✅, DHEAS ⬇️ (📌 Biosteron)
B12, ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C/S, ANA, celiakia (geny), pasożyty ✅
CD138 ✨✅
💊 Euthyrox,D3, metf.,Q10, NAC, melat.,omega, Mg, Oeparol, Acard
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
hormony - dolna granica, D3 🔜🆙
07.26 wizyta 🪂
Histeroskopia❓ -
Dziewczyny nasze fioletowe 💜 kochane jesteście, że cały czas nam tak dopingujecie, jesteście tu z nami, i wspieracie swoim dobrym słowem 😘 Dziękujemy z całego 🤍! 🥹
Paola2604, Milunia, Jusia92, Laurelli lubią tę wiadomość
👧🏼 37 🧑🏼 | starania od 02.2024
💔 11tc 02.2025 | 💔 10tc 08.2025 Duphaston
➡️ po 6cs mini-histeroskopia (04.2026) | CD138+ 5/10 HPF | ✂️mięśniaki + zrosty | 💊 leczenie
➡️ kontrolna mini-histeroskopia (05.2026) | ✅️ brak cech zapalnych
☘️ powrót do starań | 💊 Encorton + Accofil + Duphaston
⚠️ ANXA5 M2/N | KIR Bx (2DS2+) | HLA-C C2C2 | Allo-MLR 0% | cross-match 26.5% -
💐 _Dysia_ gratulacje! Mam nadzieję, że na styczniowym wątku wszystko dobrze. Pozdrów Dziewczyny ode mnie. Myślę o Was bardzo często, ale odwagi do podczytywania nie mam. 🙈
💐 Dumna_Mama, oby rzeczywiście to było od jelit. Pewnie w stresie jutrzejszy dzień wydaje się być odległym terminem, ale już zaraz będziesz wszystko wiedziała. Będzie dobrze! 🤞
💐 MadzikPc92, do Ciebie też lecą gratulacje! Wysyp mężczyzn tu mamy. 😅😉
💐 Niecierpliwa_, ale to musiała być ulga, jak się okazało, że terminy się wyrównały. Super! Wszystko idzie w dobrym kierunku i oby tak dalej!
Jak miło poczytać tyle dobrych wiadomości od Was! Dla mnie to jest tak bardzo pomocne w tym momencie. Dziękuję! 🙏
Niecierpliwa_, _Dysia_, MadzikPc92 lubią tę wiadomość
Ogród mojego serca:
• W ramionach pachnący Kwiat 💐 (2024)
• W sercu na zawsze Aniołek ☁️ (06.2026) -
Powodzenia dziś Dziewczyny ☘️ dajcie znać jak po wizytach 😘
08.07 Rafiki - wizyta u klinice 👀
08.07 Dumna_Mama - kontrolne USG 🌱
Rafiki, Dumna_Mama, _Dysia_ lubią tę wiadomość
➡️ po 6cs mini-histeroskopia (04.2026) | CD138+ 5/10 HPF | ✂️mięśniaki + zrosty | 💊 leczenie
@Dudu13, ja powiem tak, jestem dopiero w trakcie 1-szego podejścia z obstawą immunologiczną, więc finalnie okaże się czy terapia działa gdy zajdę w szczęśliwie rozwijającą się ciążę😄
Ale ogólnie to polecam, bardzo miła i empatyczna kobieta, bardzo dobry kontakt mailowy. Miałam tylko jedną telekonsultację (450zl), bo przed wizytą miałam już wcześniej zrobiony pakiet badań immuno, a teraz wymieniamy maile co do zaleceń i moich dodatkowych pytań. Gdyby pojawiły sie ⏸️, mam napisać i dr wyznaczy szybko kolejną wizytę. Problemy i zalecenia tak jak w stopce - podwyższony cross-match, brak KIRów implantacyjnych, ryzyko mikro-zakrzepów łożyska. Na to Encorton, Accofil, Clexane i progesteron po owulce.
Już kiedyś pisałam tutaj, że przed tą wizytą konsultowałam się u innego znanego immuno w mojej okolicy i niestety wyszłam od niego z płaczem🙄 Poprosiłam dr J o przejrzenie tych zaleceń na nowo, omówiłyśmy je razem na wizycie, dr skorygowała je wg swojej oceny i wyjaśniła mi co zmienia i dlaczego.
Sama jestem zdania, że nieraz warto zasięgnąć opinii u kilku lekarzy i porównać ich zalecenia. Mi to na pewno pomogło🙂
Cerva, Dudu13 lubią tę wiadomość
Dzięki Dziewczyny!
@Dudu, nie wiem czy dostaniesz jednoznaczną opinię na temat heparyny przy pai hetero, mam wrażenie że każdy lekarz działa tu po swojemu. Z tego co ja rozumiem to jednoznacznych wskazań nie ma przy tej mutacji (bo badania są też niejednoznaczne w tym przypadku), ale są lekarze którzy biorąc pod uwagę całą historię leczenia; straty itp mogą ją zalecić. Chyba to też czytałam na profilu dr Janowca - że właśnie jednoznacznych wskazań nie ma, ale są przypadki indywidualne gdzie by zalecał.
Ja byłam sceptycznie nastawiona do jej brania, zwłaszcza że płacę 100% ale jednak czuję się trochę bezpieczniej.
Dudu13 lubi tę wiadomość
🙎♀️ 36 | 👨 34
⌛ od 08.2024
08.2025 • IUI ❌
04.2026 • 💔 9 tc
06.2026 • ⏸️ -
Hej Dziewczyny! Mało się tu udzielam, bo musieliśmy zrobić dłuższą przerwę od starań. Czasami podczytuję Was i cieszę się jak przychodzicie tu z dobrymi wieściami po stratach, to daje nadzieję. Przypomnę moją trudną historię: pierwsza zdrowa ciąża, mamy dziecko, a potem na przestrzeni trzech lat 4 poronienia (puste jajo, i 3 biochemy). 24 czerwca ujrzałam dwie kreski. Kreska ciemniała z dnia na dzień, więc przeczuwałam, że to nie biochem. Beta z 1 lipca 1400, 3 lipca 3600, 6 lipca 11000 ale na USG z 6 lipca (5w0d) widać było tylko pęcherzyk ciązowy (12,9mm). Lekarz kazał przyjść tydzień pozniej, wyslalam mu wyniki bety wieczorem i powiedział, że jest ok. Niepokoi mnie jednak to, że przy tak wysokiej becie nie było nawet pęcherzyka żółtkowego. Co o tym myślicie? Nie wiem czy wytrzymam do poniedziałkowego USG, czytam, szukam i mam coraz mniejszą nadzieję. Bardzo to trudne, zwłaszcza po tylu stratach. Jestem na hepce, duphastonie i accofilu od dwóch kresek (MTHFR, brak ważnych kirów).
-
Hej
Kciuki za dzisiejsze wizyty. ✊
Ja regularnie podczytuję ale nie miałam za bardzo chwili żeby coś skrobnąć, bo się trochę urlopujemy. 16.07 wyłapałam termin na USG w Luxmedzie to podejrzę Malucha i jestem ciekawa co drugi lekarz powie na temat płci.
Pisałyście o falowaniu krwawień po poronieniu. To miałam identycznie, pojawił się płodny śluz, a po dniu czy dwóch nagle dużo czerwonej krwi. Na początku myślałam, że dostałam okres ale to było takie jednorazowe. Później się powtórzyło po kilku dniach. Może szyjka się zaczęła otwierać, bo organizm chciał owulować i wtedy też krew miała ujście. Byłam na kontroli i lekarz powiedział, że tak się jeszcze oczyszcza macica. No nie jest to zbyt komfortowe ale powtórzyło się tylko dwa razy. Trzeba po prostu zawsze w tym czasie być przygotowanym. 🙄
Co do mutacji to ja mam pai-homo i rzeczywiście wg rekomendacji tu nie ma wskazań do heparyny, ale dodaje się ją w określonych przypadkach, na przykład po kilku stratach. Ja w ciążę zachodziłam bardzo szybko i strata jedna, na wczesnym etapie więc jestem tylko na Acardzie 150. No i póki co wszystko dobrze. 🙏
🌿Dudu13 kiedy testowanie? 😁
🌿Justyna_per obrazu USG na tym etapie bym nie uzależniała. Na 5+0 sam pęcherzyk to dobry obraz. Zresztą też na tym etapie dużo zależy od sprzętu. Ja w pierwszej ciąży też miałam wtedy tylko pusty pęcherzyk, beta dzień wcześniej ok 5000. A z OM to było 6+0 tak naprawdę bo owulacja mi się przesunęła. Kciuki. ✊Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:59
justyna_per lubi tę wiadomość
-
@ Justyna, ja się zgadzam z Cervą, 5+0 to jeszcze może nie być żółtkowego. Czekałabym cierpliwie. Sama teraz jestem przypadkiem że za częste USG i niecierpliwość nie popłaca, tylko dodaje stresu niepotrzebnie. Zrób wg zaleceń lekarza. Trzymam kciuki!!
justyna_per lubi tę wiadomość
🙎♀️ 36 | 👨 34
⌛ od 08.2024
08.2025 • IUI ❌
04.2026 • 💔 9 tc
06.2026 • ⏸️ -
Udało mi sie nieco nadrobić. Wakacje dają w kość bo pogoda kiepska, a dzieci z ilością energii... milion. W przeciwieństwie do mnie, mogłabym nie wychodzić z łóżka....
@szept_flory tak, czekam na wizytę psychiatry-psychoterapeuty. Niestety widzę u siebie objawy depresji. Mam nadzieję, że wizyta mi pomoże.
Ogólnie wydaje mi się, że nawet się ze stratą uporałam, aż przychodzi taki dzień, że jest koszmarnie i mam zjazd.
Mąż bardzo mnie wspiera, ale teraz wszystko na jego głowie, praca, dom, dzieci i jeszcze ja, co wzmaga na maksa wyrzuty sumienia.
Plamienia ustąpiły 3 dni temu, beta jeszcze sie utrzymuje, bo pink się wczoraj blado wybarwił. Czkekam na okres i zdecydujemy co dalej. Na razie przytulasy z zabezpieczeniem, bo czekam na kontrolę za tydzień.
Nie odniosę się już do wpisu każdej z Was, ale cieszę się z dobrych wieści, rosnących Kropek i tulę za niepowodzenia 🫂🫂
09/2017 (2cs) ⏸️ -> 06/2018 💙
03/2020 (2cs) ⏸️ -> 11/2020 💙
05/2026 (1cs) ⏸️❤️ -> 💔😭 9tc 👼 -
Dzięki, zapiszę się do Jarosz w takim razie na telekonsultację i będę grzecznie czekać na termin
@Cerva, może po weekendzie koło 10-11dpo 😜
Chciałam dopiero przed wyjazdem ale może faktycznie trochę wcześniej. Nie mam na razie testów w domu, dziś 5dpo 🙆♀️👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
08.24 histeroskopia✅
1-03.25 9/12tc💔 11.25, 03.26💔 CB
💃MTHFR,PAI: hetero, KIR AA 📌accofil
🆘11.25 POI🥺 LH/FSH < 1
PRG 7 dpo ✅ (📌 Cyclogest)
OGTT + hormony ✅, DHEAS ⬇️ (📌 Biosteron)
B12, ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C/S, ANA, celiakia (geny), pasożyty ✅
CD138 ✨✅
💊 Euthyrox,D3, metf.,Q10, NAC, melat.,omega, Mg, Oeparol, Acard
🕺 🧪 ✅ ale morf. 2% 🙁
hormony - dolna granica, D3 🔜🆙
07.26 wizyta 🪂
Histeroskopia❓ -
Dziewczyny, musze napisac, bo wydarzylo sie cos, co uznalalam za niemożliwe! Pojechałam dzis na USG do randkowego lekarza, bo strasznie bolal mnie ten jajnik z pecherzykami i bałam sie, ze moze zrobila sie torbiel. Oczywiscie przy okazji poprosiłam, zeby zmierzyć endo i.. oprócz tego, ze pecherzyki pekly okazalo sie, ze moje endo ma 9,7mm! To jest niewiarygodne!
ABK, Cerva, Daisy1, yecikowa, Niecierpliwa_, Biochemiczka, _Dysia_, Olcykowa, Paola2604, Dudu13, Jusia92, Natkusia, nadzieja09, Laurelli lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
Atrofia endometrium.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1)