Forum Poronienie Oczekiwanie na zielone swiatlo - dla tych ktore czekaja na wznowienie staran
Odpowiedz

Oczekiwanie na zielone swiatlo - dla tych ktore czekaja na wznowienie staran

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 2 października 2018, 08:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:58

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7525 10639

    Wysłany: 2 października 2018, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    To różnie jest, ja się wie gdzie wbić, to nie będzie śladów, ale przy braniu 9 mies.+6tyg po porodzie, jak to będzie w moim przypadku - trudno o brak śladów :P
    Wczoraj się tak pięknie wkłułam, że dzisiaj siniak 5cm średnicy :P Zdolna jestem, a co :)
    Zrobiłam dzisiaj badanie prolaktyny po obciążeniu i wyszło mi tak:
    Na czczo - 22,75 (norma 4,79 - 23,30)
    Po 1 h - 466,90
    Po 2h - 329,00

    Zna się któraś z Was na tym? Z tego co przeczytałam w necie to niby guza przysadki nie mam bo wzrost jest po podaniu leków wiekszy niż 6x. Pytanie tylko czy na czczo nie jest za wysoka.

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7525 10639

    Wysłany: 3 października 2018, 20:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie jednak @ dzisiaj przyszła... A już miałam nadzieję, że może się udało i znów będę w ciąży :( Dzisiaj mam kryzys, ale jutro się pozbieram i będę walczyć dalej!

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1491 1652

    Wysłany: 3 października 2018, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Wczoraj się tak pięknie wkłułam, że dzisiaj siniak 5cm średnicy :P Zdolna jestem, a co :)
    Zrobiłam dzisiaj badanie prolaktyny po obciążeniu i wyszło mi tak:
    Na czczo - 22,75 (norma 4,79 - 23,30)
    Po 1 h - 466,90
    Po 2h - 329,00

    Zna się któraś z Was na tym? Z tego co przeczytałam w necie to niby guza przysadki nie mam bo wzrost jest po podaniu leków wiekszy niż 6x. Pytanie tylko czy na czczo nie jest za wysoka.

    22-23 na czczo jest jak najbardziej w normie. Chciałabym taką :) Ja ostatnio miałam około tysiąca ...

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1

    Zespoł Asherma, najwyższy czas zapomnieć o dziecku i zacząć żyć normalnie.
  • Lavende86 Autorytet
    Postów: 4934 3136

    Wysłany: 3 października 2018, 21:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Czy robiłybyście jakieś badania po 1 poronieniu? Wszyscy mówią, że nie, ale trochę boję się powtórki :-/ Było to poronienie zatrzymane. Ciąża od początku za wolno się rozwijała i doszła max do 6 tyg. Tętno było, ale po tygodniu już nie no i było za niskie. Poronienie wywołane Cytotekiem w szpitalu w 10tc. Obyło się bez zabiegu.

    Dodam, że mam jedno zdrowe dziecko. Ani z zajściem ani z ciążą nie było problemów (zero wspomagaczy).

    zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7525 10639

    Wysłany: 3 października 2018, 22:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende86 wrote:
    Cześć dziewczyny. Czy robiłybyście jakieś badania po 1 poronieniu? Wszyscy mówią, że nie, ale trochę boję się powtórki :-/ Było to poronienie zatrzymane. Ciąża od początku za wolno się rozwijała i doszła max do 6 tyg. Tętno było, ale po tygodniu już nie no i było za niskie. Poronienie wywołane Cytotekiem w szpitalu w 10tc. Obyło się bez zabiegu.

    Dodam, że mam jedno zdrowe dziecko. Ani z zajściem ani z ciążą nie było problemów (zero wspomagaczy).
    Kochana przykro mi z powodu Twojej straty :(
    Ja robiłam we własnym zakresie badania genetyczne zarodka, pakiet trombofilia z testdna, ANA, kardiolipiny, morfologia krwi. Wyszła mi mutacja mthfr i pai, więc w ciąży muszę brać metylowany kwas foliowy, acard i heparynę. Pewnie przez te mutacje ciąża obumarła w 12tc. Do tego mam przeciwciała przeciw otoczce komórki jajowej i przeciw tarczycowe. Też warto zbadać, bo przy nich bierze się steryd w ciąży. Ostatnio dostałam jeszcze skierowanie na badania prolaktyny i glukozy z obciążeniem. Warto też sprawdzić hormony tarczycy i ewentualnie odwiedzić hematologa.

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Lavende86 Autorytet
    Postów: 4934 3136

    Wysłany: 3 października 2018, 23:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to się ma do tego, że mam już zdrową córę, a ciąża była totalnie bezproblemowa. Mała ma 3 lata więc tak dawno to nie było. Czy to wyklucza pewne diagnozy? Trochę sporo tych badań. Ja tylko słyszę, że to pierwsze poronienie i to przypadek, że tak czasem bywa, że nie robić badań. Waham się. Nie chcę powtórki..

    zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2202 944

    Wysłany: 4 października 2018, 07:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende86 bardzo mi przykro z powodu Twojej straty :(

    Ja po pierwszym poronieniu robiłam badania na trombofilie i celiakię z testdna. O tarczycy wiedziałam i miałam uregulowany wynik.
    Również mam córeczkę (ma 5 lat). Z nią zaszłam w ciążę już w 3cs. Byłam pewna, że starania o drugie dziecko będą również bezproblemowe, ale niestety. W wynikach wyszły niezłe kwiatki.

    Moim zdaniem warto się badać już po pierwszym poronieniu. Wkurza mnie gadanie, że "tak czasem się zdarza" itp. Nawet usłyszałam to od mojego lekarza z kliniki niepłodności. Kobiety świeżo po poronieniu na pewno nie chce słyszeć czegoś podobnego :/

    Lavende czy diagnozowałaś się wcześniej w jakimś kierunku czy na razie nic?

    oar8skjogtfqrr2n.png

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)
    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/ 8dpt -101/ 14dpt - ?
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7525 10639

    Wysłany: 4 października 2018, 09:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende86 wrote:
    Jak to się ma do tego, że mam już zdrową córę, a ciąża była totalnie bezproblemowa. Mała ma 3 lata więc tak dawno to nie było. Czy to wyklucza pewne diagnozy? Trochę sporo tych badań. Ja tylko słyszę, że to pierwsze poronienie i to przypadek, że tak czasem bywa, że nie robić badań. Waham się. Nie chcę powtórki..
    Też mi mówili lekarze w szpitalu, że tak się zdarza. Gdyby nie to, że sama zaczęłam robić badania, to nie wiedziałabym, że mam mutacje i nie donoszę ciąży bez heparyny. W moim przypadku jest też nieco inaczej, bo u nas naturalnie się nie udawało przez 3 lata, dopiero po ivf byłam w ciąży. Jeśli masz zdrowe dziecko, to nie znaczy że nie masz nabytych zaburzeń krzepliwości krwi, problemów z tarczycą, które często pojawiają się w pierwszej ciąży czy jakiegoś stanu zapalnego, który utrudnia zagnieżdżenie czy utrzymanie ciąży. Warto się przebadać. Spróbuj się zapisać na NFZ do endokrynologa, to zleci ci podstawowe badania

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Lavende86 Autorytet
    Postów: 4934 3136

    Wysłany: 4 października 2018, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony wrote:
    Lavende86 bardzo mi przykro z powodu Twojej straty :(

    Ja po pierwszym poronieniu robiłam badania na trombofilie i celiakię z testdna. O tarczycy wiedziałam i miałam uregulowany wynik.
    Również mam córeczkę (ma 5 lat). Z nią zaszłam w ciążę już w 3cs. Byłam pewna, że starania o drugie dziecko będą również bezproblemowe, ale niestety. W wynikach wyszły niezłe kwiatki.

    Moim zdaniem warto się badać już po pierwszym poronieniu. Wkurza mnie gadanie, że "tak czasem się zdarza" itp. Nawet usłyszałam to od mojego lekarza z kliniki niepłodności. Kobiety świeżo po poronieniu na pewno nie chce słyszeć czegoś podobnego :/

    Lavende czy diagnozowałaś się wcześniej w jakimś kierunku czy na razie nic?
    Nie diagnozowałam ponieważ nigdy nie miałam żadnych problemów na tym polu. Robiłam tylko na własna rękę TSH, prolaktynę i progesteron i wyniki były ok.

    zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Lavende86 Autorytet
    Postów: 4934 3136

    Wysłany: 4 października 2018, 12:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cykle mam regularne i nie mam chyba problemów żeby zajść. Tym razem długo się staraliśmy dlatego, że miałam polipa. Po jego usunięciu w 2. cyklu - ciąża.

    zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Lavende86 Autorytet
    Postów: 4934 3136

    Wysłany: 4 października 2018, 12:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweetSymphony - ktoś Ci zalecił te badania? Dlaczego akurat te? Co Ci w nich wyszło? No i kiedy można je zrobić?

    zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7525 10639

    Wysłany: 4 października 2018, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende86 wrote:
    Nie diagnozowałam ponieważ nigdy nie miałam żadnych problemów na tym polu. Robiłam tylko na własna rękę TSH, prolaktynę i progesteron i wyniki były ok.
    U mnie TSH też było w normie, bo bez leków miałam 1,5, ale pomimo to mam jakiegoś guza na tarczycy. Ten guz nie daje objawów, ale przez to że go mam, to wytwarzaja się przeciwciała aTPO w organizmie. Przy staraniach o ciążę TSH powinno być w okolicy 1. Ile jest u Ciebie?

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Lavende86 Autorytet
    Postów: 4934 3136

    Wysłany: 4 października 2018, 13:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie u mnie bylo 1.

    zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 4 października 2018, 13:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:58

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 października 2018, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 06:55

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2202 944

    Wysłany: 4 października 2018, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavende86 wrote:
    BitterSweetSymphony - ktoś Ci zalecił te badania? Dlaczego akurat te? Co Ci w nich wyszło? No i kiedy można je zrobić?


    Nikt mi ich nie zleciła. Poleciła mi je kobieta z Katowic z tesdna. Sami zawoziliśmy materiał poronny z pierwszego poronienia i ona nas przyjęła. Powiedziała, że przyczyną może być trombofilia lub celiakia. Przemyśleliśmy sprawę i zdecydowaliśmy się na te dwa badania.
    Mi wyszły dwie mutacje (te łagodniejsze bo heterozygoty) - MTHFR a1298c i PAI. Dodatkowo wyszło, że mam predyspozycje do celiakii i dlatego też przeszłam na dietę bezglutenową. Poza tym mam hashi a taka dieta jest przy nim wskazana.
    Badanie możesz zrobić kiedy chcesz. Na stronie testdna zamówisz zestaw do badań, które Ci potem przyślą. Po pobraniu próbki zamawiasz kuriera i potem pozostaje czekanie na wyniki.

    oar8skjogtfqrr2n.png

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)
    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/ 8dpt -101/ 14dpt - ?
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2202 944

    Wysłany: 4 października 2018, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 pamiętam Cię z marcowego wątku. Przykro mi :(

    oar8skjogtfqrr2n.png

    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)
    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(

    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/ 8dpt -101/ 14dpt - ?
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 4 października 2018, 16:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:58

    sunshine03 lubi tę wiadomość

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6539 4992

    Wysłany: 4 października 2018, 16:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:59

    atdcl6d8afs9zxzu.png
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego