Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Blondyna.B wrote:Ponad 100 skoczyło B12 ale biorę lek i chyba rzeczywiście pomaga. 5 mg mam brać przed ciążą i minimum cały 1 trymestr. Ale na własną rękę brałam i 600ng metylowanego kwasu i jak widać przesadziłam więc go odstawiam
Ja mam 300 w bcomplex.
Tak się zastanawiam bo gin mi kazal brac 3 mce przed ciaza ale dal recepte tylko na te 3 mce i powiedział ze nie musze sie stawiac przed staraniami. To chyba jednak musze po recepte.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Czyli idzie w dobra strone
Ja mam 300 w bcomplex.
Tak się zastanawiam bo gin mi kazal brac 3 mce przed ciaza ale dal recepte tylko na te 3 mce i powiedział ze nie musze sie stawiac przed staraniami. To chyba jednak musze po recepte.Babulka lubi tę wiadomość
-
Dawno mnie tu nie było
Dzisiaj byłam u mojej gin na kontroli po poronieniu powiedziała że wszytko super się oczysciło endometrium jest ładne i mogę jak najbardziej wrócić do gry. Jestem przed owu i zaczynamy działaćBlondyna.B, Ivanka93, Babulka, czarneniebo, Pomarańcza, Różowa_90 lubią tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
Pomarańcza wrote:Patisonek, Dwójka, jak się czujecie? Ja cieszyłam się, że byłam w szpitalu, bo i dreszcze i ból by mnie przeraziły w domu, tak byłam pod opieką i mieszanką przeciwbólowych... Ale po 3 dniach już mało co bolało, tak na pocieszenie...
Nati, kciuki żeby jednak zaskoczyło 🍀
Powiem szczerze że bardzo mi pomogło pisanie tutaj na forum i czytanie waszych historii. Wsparcie jest bardzo ważne, nawet takie wirtualne .Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 22:52
-
Dwójka wrote:Ja dziś juz dobrze, nadal krwawie z takimi skrzepami ale już coraz mniej. Mam nadzieję że do wtorku sie jakos unormuje, bo nie odeoływalam wizyty i myślę iść. Choć bedaie mi ciężko, bo to miała być wizyta kontrolna w ciąży, a tutaj ciąży juz nie ma.
Powiem szczerze że bardzo mi pomogło pisanie tutaj na forum i czytanie waszych historii. Wsparcie jest bardzo ważne, nawet takie wirtualne .
To dobrze ze już coraz lepiej ☺
Również dziewczyny mi bardzo pomogły, kto nas lepiej nie zrozumie jak kobiety które przeszły przez to samo.. Ahh, mam nadzieję że do wtorku już się całkiem unormuje...15 lat 👫 5 lata 👰🤵
5 lat walki
👩 - 30
Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
inne badania w normie
🧔 - 32
WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚
💊 Stymulacja 💊
(2 x letrozole) ❌
2023 klinika InVimed
HSG (prawy jajowód nie do oceny)
03.23r. IUI ❌
04.23.r IUI odwołane - owu z prawego
Dwójka, cieszę się że już lepiej, ja tydzień po szpitalu też miałam umówioną wizytę ciążową której nie odwołałam. Ale dobrze, zobaczy przynajmniej czy się dobrze oczyscilas, pewnie i tak jeszcze nie do końca, ale będzie lekarz widział czy w dobrym kierunku poszło. Ściskam
-
Byłam dziś na konsultacji u hematologa - wyszły mi wczoraj wysoki D-dimer. Na szczęście nie dzieje się nic w organizmie złego ale po wywiadzie od razu zalecił Acard i od pozytywnej bety heparyna...
A co najlepsze że to ze względu na 3 nieudane ciąże i na mutację, bo powiedział że ona w hetero też się przyczynia do poronień. Czyli on jest z tych co tak uważa mimo, że zdecydowana większość lekarzy mówi, że to tylko witaminy i to nie ma wpływu na ciążę
Trochę mi ulżyło, bo bałam się że coś złego się dzieje a leki mogę brać jak tylko to ma mi pomóc donosić ciążę -
Blondyna.B wrote:Byłam dziś na konsultacji u hematologa - wyszły mi wczoraj wysoki D-dimer. Na szczęście nie dzieje się nic w organizmie złego ale po wywiadzie od razu zalecił Acard i od pozytywnej bety heparyna...
A co najlepsze że to ze względu na 3 nieudane ciąże i na mutację, bo powiedział że ona w hetero też się przyczynia do poronień. Czyli on jest z tych co tak uważa mimo, że zdecydowana większość lekarzy mówi, że to tylko witaminy i to nie ma wpływu na ciążę
Trochę mi ulżyło, bo bałam się że coś złego się dzieje a leki mogę brać jak tylko to ma mi pomóc donosić ciążę
Mówisz o mutacji mthfr ? Widzisz czyli co lekarz to opinia, Tobie przy samym mthfr przepisał heparynę, a czytałam o takich co nawet przy PAI nie widza wskazań 🤦🏻♀️ Skąd jesteś ? Co to za lekarz ? Szukam tez takiego co nie oleje tematu
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany -
jo_ana wrote:Mówisz o mutacji mthfr ? Widzisz czyli co lekarz to opinia, Tobie przy samym mthfr przepisał heparynę, a czytałam o takich co nawet przy PAI nie widza wskazań 🤦🏻♀️ Skąd jesteś ? Co to za lekarz ? Szukam tez takiego co nie oleje tematu
Warszawa - Marek Tąkieljo_ana lubi tę wiadomość
-
Blondyna bo na samo mthfr sie nie daje nic na krzepniecie ale jesli sa poronienia nawykowe, to juz ten fakt moze wskazywac na problemy z krzepnieciem. Nie wszystkie parametry krzepniecia i przeciwciała zostaly juz odkryte, nie mozna wiec ich zbadac, w zwiazku z tym sam wywiad jest tu decydujacy. Mi genetyk też mówił, że mthfr ma znaczeniew diagnostyce trombofilii tylko jesli jest np v leiden, a samo w sobie to tylko wariant genu, nawet nie mutacja.
Fajnie, że dostałaś leki, myślę, że to może być ten brakujący puzzelek, żebyś donosiła ciążę
A wiadomo już czemu u Ciebie tak ciężko się wit B12 wchłania? To jakiś rodzaj anemii?
Badaliscie kariotypy?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Cześć dziewczyny Zwracam się z pytaniem do osób, które podobnie jak ja leczą się na niedoczynnosc tarczycy.
Na początku grudnia poroniłam samoistnie pierwszą ciąże (wtedy tsh było prawidłowe - 1,7), jestem już po pierwszej miesiączce i chcieliśmy z mężem zacząć ponowne starania. Mam jednak wątpliwości co do moich wyników tsh i opinii lekarza endokrynologa. Miesiąc po poronienieniu tsh wynosi 3,55, co według lekarza nie jest przeciwwskazaniem do ponownych starań. Dostałam większą dawkę euthyroxu, lekarz powiedział ze tsh powinno niedługo spaść, bo po poronieniu hormony się normują. Owulacje powinnam mieć za około 1,5 tygodnia i teraz nie wiem czy zaufać temu lekarzowi i zacząć starania, czy poczekać kolejny miesiąc jak już tsh na pewno spadnie poniżej 2. Miałam wielką nadzieje ze wznowimy jak najszybciej starania… podpowiedzcie coś, może ktoś był w takiej sytuacjiStarania od 09.2021
03.11.2021 Dwie kreski II
29.11.2021 Serduszko
03.12.2021 [*] Poronienie samoistne 7+6 -
domi1402 wrote:Cześć dziewczyny Zwracam się z pytaniem do osób, które podobnie jak ja leczą się na niedoczynnosc tarczycy.
Na początku grudnia poroniłam samoistnie pierwszą ciąże (wtedy tsh było prawidłowe - 1,7), jestem już po pierwszej miesiączce i chcieliśmy z mężem zacząć ponowne starania. Mam jednak wątpliwości co do moich wyników tsh i opinii lekarza endokrynologa. Miesiąc po poronienieniu tsh wynosi 3,55, co według lekarza nie jest przeciwwskazaniem do ponownych starań. Dostałam większą dawkę euthyroxu, lekarz powiedział ze tsh powinno niedługo spaść, bo po poronieniu hormony się normują. Owulacje powinnam mieć za około 1,5 tygodnia i teraz nie wiem czy zaufać temu lekarzowi i zacząć starania, czy poczekać kolejny miesiąc jak już tsh na pewno spadnie poniżej 2. Miałam wielką nadzieje ze wznowimy jak najszybciej starania… podpowiedzcie coś, może ktoś był w takiej sytuacji
Sprawdź w przyszłym tygodniu tsh u mnie po poronieniu też tsh skoczyło na ponad 3 a po tygodniu na euthyroxie 50 już było w normie.domi1402 lubi tę wiadomość
-
Babulka wrote:Blondyna bo na samo mthfr sie nie daje nic na krzepniecie ale jesli sa poronienia nawykowe, to juz ten fakt moze wskazywac na problemy z krzepnieciem. Nie wszystkie parametry krzepniecia i przeciwciała zostaly juz odkryte, nie mozna wiec ich zbadac, w zwiazku z tym sam wywiad jest tu decydujacy. Mi genetyk też mówił, że mthfr ma znaczeniew diagnostyce trombofilii tylko jesli jest np v leiden, a samo w sobie to tylko wariant genu, nawet nie mutacja.
Fajnie, że dostałaś leki, myślę, że to może być ten brakujący puzzelek, żebyś donosiła ciążę
A wiadomo już czemu u Ciebie tak ciężko się wit B12 wchłania? To jakiś rodzaj anemii?
Badaliscie kariotypy?
Kariotypów nie badaliśmy mimo, że nam się już na NFZ należą. Ja uznaję dopiero jedną stratę taką jako poronienie dlatego się nie zdecydowaliśmyBabulka lubi tę wiadomość
-
A to faktycznie możliwe, że to to, szczególnie jeśli nie możesz jeść nabiału.
U mnie z kolei największym problemem w staraniach obecnie jest to, że mąż nie może rzucić palenia 🙄 pali chyba już jednego dziennie ale szlag mnie niedługo trafi naprawdę.
Ja wychodzę z siebie i staję obok, doktoraty z supli i wyników, badania, zdrowe jedzenie, siłownia a ten se pali i rzucić nie może. Eh musiałam to wyrzucić bo już mnie nosi.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:A to faktycznie możliwe, że to to, szczególnie jeśli nie możesz jeść nabiału.
U mnie z kolei największym problemem w staraniach obecnie jest to, że mąż nie może rzucić palenia 🙄 pali chyba już jednego dziennie ale szlag mnie niedługo trafi naprawdę.
Ja wychodzę z siebie i staję obok, doktoraty z supli i wyników, badania, zdrowe jedzenie, siłownia a ten se pali i rzucić nie może. Eh musiałam to wyrzucić bo już mnie nosi.
Mój to samo, rzuca średnio raz w roku, pol roku spokój i znowu zaczyna 🤦🏻♀️ Teraz powiedział, że po nowym roku umawia się na zabieg laserowy, no i nie wiem teraz chyba czasu brak żeby się umówić, bo minął tydzień i cisza 🙄
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany -
Babulka wrote:A to faktycznie możliwe, że to to, szczególnie jeśli nie możesz jeść nabiału.
Ja wychodzę z siebie i staję obok, doktoraty z supli i wyników, badania, zdrowe jedzenie, siłownia a ten se pali i rzucić nie może. Eh musiałam to wyrzucić bo już mnie nosi. -
Trochę mnie to pociesza, ale i tak klnę za każdym razem jak nagle "śmieci" idzie wyrzucić. 🤬😉
Samo nasienie morfologicznie też na pewno ma dobre, zresztą 2x bardzo szybko zaszłam w ciążę, pytanie jaką ma fragmentację. Bo to mnie najbardziej martwi w tym kontekście.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Pomarańcza wrote:Patisonek, Dwójka, jak się czujecie? Ja cieszyłam się, że byłam w szpitalu, bo i dreszcze i ból by mnie przeraziły w domu, tak byłam pod opieką i mieszanką przeciwbólowych... Ale po 3 dniach już mało co bolało, tak na pocieszenie...
Nati, kciuki żeby jednak zaskoczyło 🍀
Ja nadal bez zmian bóle są nie do wytrzymania, lekarz mi zwiększył leki przeciwbólowe a i tak nie pomagają, krwawienie z dnia na dzień coraz większe, do tego osłabienie i dreszcze. Dzięki Wam dziewczyny jakoś lżej na serduchu mimo że utrata strasznie boli. Wizyta 14 mam nadzieję że do tego czasu już nie będę tak krwawić.Starania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️34 L
AMH- 3.33, 3.77, Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-18kg
👨35 L
bad nasienia ✅️morfo 4%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
19.11.2022 1 IUI ☑️💔
06.04.2023 2 IUI ❌️
09.05.2023 3 IUI ❌️
06.09.2023 4IUI ☑️💔
Lipiec 2024 ➡️immunosupresja
05.08.2024 IUI pęcherzyk nie pękł😪
03.09.2024 IUI ❌️
30.09.2024 IUI ❌️
➡️2025 IVF MZ
Wizyta kwalifikacyjna ⏳️ -
Blondyna.B wrote:Byłam dziś na konsultacji u hematologa - wyszły mi wczoraj wysoki D-dimer. Na szczęście nie dzieje się nic w organizmie złego ale po wywiadzie od razu zalecił Acard i od pozytywnej bety heparyna...
Trochę mi ulżyło, bo bałam się że coś złego się dzieje a leki mogę brać jak tylko to ma mi pomóc donosić ciążę
No szok, że to przez mthfr też tak się źle dzieje.
A to niby tylko, że witaminy 😐
Kochana a jak to jest dlaczego akurat neoparin? Od czego to zależy? -
jo_ana wrote:Mój to samo, rzuca średnio raz w roku, pol roku spokój i znowu zaczyna 🤦🏻♀️ Teraz powiedział, że po nowym roku umawia się na zabieg laserowy, no i nie wiem teraz chyba czasu brak żeby się umówić, bo minął tydzień i cisza 🙄2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska