Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Ani0nka wrote:Czy musi być nadany nr pesel dziecku by uzyskać ten zasiłek pogrzebowy?
-
Ja już nie wiem czy ja mam takiego pecha do lekarzy czy może ze mną coś jest nie tak? 🙄
Moje przeczucie się nie sprawdziło. Taki średni ten lekarz. ☹️ Na Mthfr i pai machnął ręka i pow, że połowa ludzi to ma. OK fakt, dużo to ma ludzi. ( ale nic nie wypisał w zaleceniach jakie witaminy-to ten na NFZ mi wypisał odrazu jak zobaczył ).
Na ferrytyne, że nie jest źle🙄, ale jeśli chce to dietą mogę podwyższyć i tabletki bez recepty Ascofer.
Antykoagulant toczniowy/beta2 glikoproteine powtórzyć po 12 tyg. A ja do niego, że już chciałabym się starać. A on mi na to, że jak już zaczęłam SAMA diagnostyke to muszę ją skończyć 🙄. (Nawet nie spojrzał na date kiedy robiłam. Antykoagulant robiłam już na samym początku po poronieniu. A beta2glikoproteine pod koniec lutego mogę zrobić.Wtedy jakoś podzieliłam te badania, bo nie miałam pieniędzy, a nie było w żadnym pakiecie ).
Jak wyjdą znowu dodatnie to acard i heparyna od ⏸️. Powiedział, że nie mam robić komórek nk i cytokin, że to gruba przesada po 1 poronieniu.
Za którym razem trafiliście na swojego zaufanego gin? Mi już ręce opadają.... 😣
Serio jestem głupia, bo się badam po 1 poronieniu? Bo tak się czuję po tej wizycie. 😶Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 21:57
Andzia35 lubi tę wiadomość
-
Czarneniebo, nie myśl źle o sobie. Wcale nie jesteś głupia. Po prostu odpowiedzialnie podchodzisz do starań i nie chciałabyś znowu przeżywać tego samego. Dla lekarza (sory) jesteś jedną z setek pacjentek z poronieniem, ale dla Ciebie jest to Twoja własna osobista tragedia. Masz prawo podejmować takie kroki jakie ten lekarz zleciłby dopiero po 3-4 poronieniu. Ty już o wiele więcej wiesz o swoim ciele i super, że tak wiele badań masz już w teczce. Dla własnego spokoju.
czarneniebo, Andzia35, Lili90 lubią tę wiadomość
-
Pytasz, za którym razem trafiłam na właściwego lekarza. Podzielę się swoim nie do końca optymistycznym doświadczeniem: nie mam takiego. Mój jest o tyle dobry, że mogę w razie czego zadzwonić. Mogę z nim "negocjować" różne sprawy i jego pomysły. Sprawdzam to, co do mnie mówi, analizuję i nie zawsze się go słucham 😉 Już nie szukam nikogo, nie dlatego, że jest super, ale dlatego, że ten już mnie zna, zna moją historię. Mam nadzieję, że za jakiś czas nie będę tego żałować 🤨
czarneniebo, Andzia35, Ani0nka lubią tę wiadomość
-
Czarneniebo ja nie rozumiem dlaczego wmawia się kobietom że dopiero po kilku poronieniach jest sens szczegółowych badań. Nie każda z nas zachodzi po poronieniu w ciąże w 1 miesiąc. Mi zajęło to półtora roku zeby ponownie zajść w ciąże i wykorzystałam ten czas na dokładna diagnostykę ale gdybym miała nic nie robić i czekać to w tym tempie bym przekwitła prędzej… ja tez nie mam 1 lekarza dobrego do polecenia - chodzę do 3 specjalistów (ginekolog, immunolog, endykrynolog ) i może z nich trzech łącznie moznaby sklecić 1 dobrego
czarneniebo lubi tę wiadomość
-
Dziękuje dziewczyny ❤️🥰
Też tego nie rozumiem....
Ech niepotrzebnie poszłam do niego. Muszę chyba odpuścić i przestac szukać idealnego lekarza..Bo się wykończę 😐 -
Ja też nie pocieszę bo też nie mam zaufanego. Mam jednego, który jest świetnym diagnostą usg, szczegółowo wszystko zawsze tłumaczy, wizyta trwa długo i jest na najwyższym poziomie. Ale jak poroniłam, to nie zalecił nic, odesłał do domu, że mam czekać i nie przychodzić na kontrolę. Nie ma z nim kontaktu poza wizytami. A drugi pracuje w szpitalu, konkretny, szybki, jest zawsze pod smsem, trochę tłumaczy, ale czasami to mam wrażenie, że dziwne rzeczy opowiada. Pomógł mi nie raz w pierwszej ciąży, pomógł mi przy poronieniu. Nie mogę się zdecydować u którego w razie co prowadzić ciążę 😏 Nie wiem czy nie skończę chodząc do dwóch i nie informując ich o tym.
Tylko jak się dowiedzą to będę mieć mega problem 🙄 Więc nie wiem co zrobić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 00:12
czarneniebo, Andzia35 lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Jeny Wy też macie takie problemy ☹️ a już myślałam, że to ze mną coś jest nie tak..
Andzia35, Babulka lubią tę wiadomość
-
Ginekologa mam super, z internistą gorzej. Uzyskanie jakiegokolwiek skierowania graniczy z cudem 🤬.
Byłam wczoraj ze szwagierką (co poroniła tydzień przede mną, 14 tc) u mojego gina. Siedziała u niego 1,5h no i co? Ciąża bardzo zaniedbana. Wszystkie wyniki wskazały na zakrzepicę, dr K. powiedział, że obie ciąże były do uratowania (poroniła 2x). Przepisał jej acard. Na dodatek: duża anemia, czytał te wszystkie zalecenia od innego lekarza i powiedział, że skład Pregny Start na taką anemię jest za mały. Kazał zrobić badania na te mutacje i w razie wu wdrożył jej metylowane witaminy. Mało tego, miała od samego początku plamienia w ciąży, i jej eks lekarz mówił, że tak ma być i taki jej urok i nic nie może na to poradzić a mój na to, że na to duphaston.
A no i wisienka na torcie, ciągle jej powtarzali, że te poronienia to wina konfliktu serologicznego. A lekarz na to, że z badań nie wynika, by miała konflikt serologiczny. No i co - powiedział jej, że jak chcą z mężem to działać, on obstawił ją lekami z każdej strony i kazał zadzwonić jak będzie pozytywny test ciążowy.
Edit. I jeszcze cytologia. Z wyników sprzed ciąży wynika, że miała nadżerkę. Jej lekarz na to nic jej nie dał i w ciąży też jej nie zrobił a chyba powinien... No i mój gin jej wszystko ogarnął i powiedział, że jak wyjdzie nadżerka to będzie dzwonić i będą działać...Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 07:20
11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Ultra-Dżasta, o kurde 😢 jak ciężko musiało być Twojej szwagierce słyszeć, że ciąża była do uratowania 😥 czasu człowiek nie cofnie, ale ufamy lekarzom, w końcu mają wykształcenie w tym kierunku a tu proszę ... Ja też teraz zmieniam ginekologa (mój na obumarły płód dał luteinę żebym przypadkiem w święta nie poroniła 😑), trochę narzekam, bo ginekolog do której chce chodzić w nowym roku podwyższyła wizytę o 50zl (z 200 na 250) i wiecie, jak wizyta raz na pół roku to luźno, ale ja myślę o ciąży to już 500zl/MSC trochę przeraża, ale z drugiej strony chce mieć pewność, że będę dobrze zaopiekowana ...
Anionka, cieszę się że wszystko idzie w dobrym kierunku. Podziwiam za chęć pochówku, ja nie dałam rady tego organizować, ale dzisiaj będę rejestrować w usc moje serduszko, Gosię. I już staramy się o kolejną ciążę.
Ani0nka, Rena87 lubią tę wiadomość
-
Ultra ale nadzerke będzie leczył przed ciążą? Ja mam nadzerke od poprzedniego porodu i wssyscy lekarze mówią że absolutnie nie wolno tego ruszać przed planowaną ciążą.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:Ultra ale nadzerke będzie leczył przed ciążą? Ja mam nadzerke od poprzedniego porodu i wssyscy lekarze mówią że absolutnie nie wolno tego ruszać przed planowaną ciążą.
Ona mi powiedziała to, co napisałam. Jak wyjdzie coś źle w cytologii to do niej zadzwoni i będą działać. Czyli ja to rozumiem tak, że w zależności od tego czy podejmą starania, czy nie to postępowanie będzie inne. No na prawdę ciężko mi cokolwiek odpowiedzieć na to. Na razie obstawił ją lekami z każdej strony a ona miała z mężem przedyskutować kwestię starań po wizycie. Nie wiem na czym stanęło, nic mi nie pisała. Choć myślę, że pewnie podejmą próby, bo wyszła mega zadowolona z tej wizyty i bardzo podbudowana. ☺
Ufam temu lekarzowi, myślę, że będzie wiedzieć co robi. 😉11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Aha, to nie tak. Nadzerka nie wychodzi w cytologii, to zmiana widoczna gołym okiem. Przy nadzerce pobirra się cytologie właśnie z obszaru zmiany zeby wykluczyć zmiany nowotworowe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 09:33
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Wiecie co, ja też tak jak Pomarańcza uważam, że szwagierce Dżasty nie było łatwo. Nie wiem, czy chciałabym usłyszeć tekst, że ciąża była do uratowania. To by mnie dobiło 🙄 Myślę, że nie powinny paść takie słowa, bo tak naprawdę skąd pewność tego lekarza, że jemu udałoby się na 100% zapobiec poronieniu? Łatwo krytykować po fakcie. Ja teraz też wielu rzeczy dowiaduję się, szukam art. naukowych, w których znajduję zupełnie sprzeczne zalecenia np. takie, że duphaston wcale nie zatrzyma poronienia, a w duphaston tak bardzo wierzy mój lekarz i przepisuje mi go paczkami. A Ty, człowieku bądź mądry i zaufaj - tylko komu... 😶
-
Rena ja też bym się podłamała. Duphaston nie zatrzyma poronienia w toku. Może pomóc utrzymać ciążę, jeśli kobieta cierpi na za niski poziom progesteronu. To wszystko. Ponieważ on jest w zasadzie nieszkodliwy w ciąży, to lekarze często go przepisują po prostu. Może akurat coś da. Jeśli są złe przepływy, wada dziecka czy infekcja to duphaston nic nie da.
Rena87 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Lekarze są różni, choć nie jestem w stanie zrozumieć takich, co zostali lekarzami dla kasy i zamiast zainteresować się pacjentkami to tylko zbywają słowami "taki pani urok", nosz kurde. No coś tu ewidentnie nie halo... Trudno - było minęło.
Takich zbywających lekarzy jest coraz więcej a takich z powołaniem coraz mniej. A już nie mówiąc o NFZ 😳, akurat mam takie doświadczenia z nimi, że powinnam być w ogóle wdzięczna za łaskę przyjęcia mnie na wizytę, także tego.Rena87 lubi tę wiadomość
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
To smutne, bo jednak lekarz to osoba, która powinna cechować się wysokim poziomem empatii. Mnie rozbawiło (śmiech przez łzy), gdy lekarz wykonywał mi Usg 150 zł. Jak zapytałam o coś, jakąś błahostkę, to nie chciał się odezwać, bo to już wizyta, czyli jeszcze 70 zł. "Przyjdzie pani na wizytę, to się pani dowie". Dostałam zatem tylko zdjęcie usg i opis. 🤑
Nie łudźmy się, że to nie kasa jest najważniejsza. Wiem, że nikt nie chce pracować za darmo, ale te ich stawki są często z kosmosu. Dwa dni muszę pracować na 15-minutową wizytę za 250 zł. Leczenie to przywilej lepiej sytuowanych.😒Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 11:56
-
Ultra ale Twoja szwagierka miała przejścia .. współczuję jej ale ważne, że teraz mają plan i będzie lepiej ale nie chciałabym usłyszeć że można było ciążę uratować (jeśli nie miała wad genetycznych) 😔