X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy musi być nadany nr pesel dziecku by uzyskać ten zasiłek pogrzebowy?

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, ja w usc załatwiłam tylko akt urodzenia. Nie wiem czy nadali mu pesel niestety.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Czy musi być nadany nr pesel dziecku by uzyskać ten zasiłek pogrzebowy?
    Przy martwym urodzeniu nie nadaje się numeru PESEL

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie wiem czy ja mam takiego pecha do lekarzy czy może ze mną coś jest nie tak? 🙄
    Moje przeczucie się nie sprawdziło. Taki średni ten lekarz. ☹️ Na Mthfr i pai machnął ręka i pow, że połowa ludzi to ma. OK fakt, dużo to ma ludzi. ( ale nic nie wypisał w zaleceniach jakie witaminy-to ten na NFZ mi wypisał odrazu jak zobaczył ).
    Na ferrytyne, że nie jest źle🙄, ale jeśli chce to dietą mogę podwyższyć i tabletki bez recepty Ascofer.
    Antykoagulant toczniowy/beta2 glikoproteine powtórzyć po 12 tyg. A ja do niego, że już chciałabym się starać. A on mi na to, że jak już zaczęłam SAMA diagnostyke to muszę ją skończyć 🙄. (Nawet nie spojrzał na date kiedy robiłam. Antykoagulant robiłam już na samym początku po poronieniu. A beta2glikoproteine pod koniec lutego mogę zrobić.Wtedy jakoś podzieliłam te badania, bo nie miałam pieniędzy, a nie było w żadnym pakiecie :/).
    Jak wyjdą znowu dodatnie to acard i heparyna od ⏸️. Powiedział, że nie mam robić komórek nk i cytokin, że to gruba przesada po 1 poronieniu.

Za którym razem trafiliście na swojego zaufanego gin? Mi już ręce opadają.... 😣
    Serio jestem głupia, bo się badam po 1 poronieniu? Bo tak się czuję po tej wizycie. 😶

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 21:57

Andzia35 lubi tę wiadomość

♀️96

💔10.2021 poronienie zatrzymane 7/9 tc 💔

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌Zespół antyfosfolipidowy
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Rena87 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2022, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarneniebo, nie myśl źle o sobie. Wcale nie jesteś głupia. Po prostu odpowiedzialnie podchodzisz do starań i nie chciałabyś znowu przeżywać tego samego. Dla lekarza (sory) jesteś jedną z setek pacjentek z poronieniem, ale dla Ciebie jest to Twoja własna osobista tragedia. Masz prawo podejmować takie kroki jakie ten lekarz zleciłby dopiero po 3-4 poronieniu. Ty już o wiele więcej wiesz o swoim ciele i super, że tak wiele badań masz już w teczce. Dla własnego spokoju.

czarneniebo, Andzia35, Lili90 lubią tę wiadomość

• Rena87 Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2022, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytasz, za którym razem trafiłam na właściwego lekarza. Podzielę się swoim nie do końca optymistycznym doświadczeniem: nie mam takiego. Mój jest o tyle dobry, że mogę w razie czego zadzwonić. Mogę z nim "negocjować" różne sprawy i jego pomysły. Sprawdzam to, co do mnie mówi, analizuję i nie zawsze się go słucham 😉 Już nie szukam nikogo, nie dlatego, że jest super, ale dlatego, że ten już mnie zna, zna moją historię. Mam nadzieję, że za jakiś czas nie będę tego żałować 🤨

czarneniebo, Andzia35, Ani0nka lubią tę wiadomość

• Andzia35 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2022, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarneniebo ja nie rozumiem dlaczego wmawia się kobietom że dopiero po kilku poronieniach jest sens szczegółowych badań. Nie każda z nas zachodzi po poronieniu w ciąże w 1 miesiąc. Mi zajęło to półtora roku zeby ponownie zajść w ciąże i wykorzystałam ten czas na dokładna diagnostykę ale gdybym miała nic nie robić i czekać to w tym tempie bym przekwitła prędzej… ja tez nie mam 1 lekarza dobrego do polecenia - chodzę do 3 specjalistów (ginekolog, immunolog, endykrynolog ) i może z nich trzech łącznie moznaby sklecić 1 dobrego ;)

czarneniebo lubi tę wiadomość

f2w3rjjg2cdpokqz.png
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje dziewczyny ❤️🥰

Też tego nie rozumiem....
    Ech niepotrzebnie poszłam do niego. Muszę chyba odpuścić i przestac szukać idealnego lekarza..Bo się wykończę 😐

♀️96

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie pocieszę bo też nie mam zaufanego. Mam jednego, który jest świetnym diagnostą usg, szczegółowo wszystko zawsze tłumaczy, wizyta trwa długo i jest na najwyższym poziomie. Ale jak poroniłam, to nie zalecił nic, odesłał do domu, że mam czekać i nie przychodzić na kontrolę. Nie ma z nim kontaktu poza wizytami. A drugi pracuje w szpitalu, konkretny, szybki, jest zawsze pod smsem, trochę tłumaczy, ale czasami to mam wrażenie, że dziwne rzeczy opowiada. Pomógł mi nie raz w pierwszej ciąży, pomógł mi przy poronieniu. Nie mogę się zdecydować u którego w razie co prowadzić ciążę 😏 Nie wiem czy nie skończę chodząc do dwóch i nie informując ich o tym.
    Tylko jak się dowiedzą to będę mieć mega problem 🙄 Więc nie wiem co zrobić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 00:12

czarneniebo, Andzia35 lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny Wy też macie takie problemy ☹️ a już myślałam, że to ze mną coś jest nie tak..

Andzia35, Babulka lubią tę wiadomość

♀️96

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginekologa mam super, z internistą gorzej. Uzyskanie jakiegokolwiek skierowania graniczy z cudem 🤬.

Byłam wczoraj ze szwagierką (co poroniła tydzień przede mną, 14 tc) u mojego gina. Siedziała u niego 1,5h no i co? Ciąża bardzo zaniedbana. Wszystkie wyniki wskazały na zakrzepicę, dr K. powiedział, że obie ciąże były do uratowania (poroniła 2x). Przepisał jej acard. Na dodatek: duża anemia, czytał te wszystkie zalecenia od innego lekarza i powiedział, że skład Pregny Start na taką anemię jest za mały. Kazał zrobić badania na te mutacje i w razie wu wdrożył jej metylowane witaminy. Mało tego, miała od samego początku plamienia w ciąży, i jej eks lekarz mówił, że tak ma być i taki jej urok i nic nie może na to poradzić a mój na to, że na to duphaston.

A no i wisienka na torcie, ciągle jej powtarzali, że te poronienia to wina konfliktu serologicznego. A lekarz na to, że z badań nie wynika, by miała konflikt serologiczny. No i co - powiedział jej, że jak chcą z mężem to działać, on obstawił ją lekami z każdej strony i kazał zadzwonić jak będzie pozytywny test ciążowy.

Edit. I jeszcze cytologia. Z wyników sprzed ciąży wynika, że miała nadżerkę. Jej lekarz na to nic jej nie dał i w ciąży też jej nie zrobił a chyba powinien... No i mój gin jej wszystko ogarnął i powiedział, że jak wyjdzie nadżerka to będzie dzwonić i będą działać...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 07:20

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta, o kurde 😢 jak ciężko musiało być Twojej szwagierce słyszeć, że ciąża była do uratowania 😥 czasu człowiek nie cofnie, ale ufamy lekarzom, w końcu mają wykształcenie w tym kierunku a tu proszę ... Ja też teraz zmieniam ginekologa (mój na obumarły płód dał luteinę żebym przypadkiem w święta nie poroniła 😑), trochę narzekam, bo ginekolog do której chce chodzić w nowym roku podwyższyła wizytę o 50zl (z 200 na 250) i wiecie, jak wizyta raz na pół roku to luźno, ale ja myślę o ciąży to już 500zl/MSC trochę przeraża, ale z drugiej strony chce mieć pewność, że będę dobrze zaopiekowana ...

Anionka, cieszę się że wszystko idzie w dobrym kierunku. Podziwiam za chęć pochówku, ja nie dałam rady tego organizować, ale dzisiaj będę rejestrować w usc moje serduszko, Gosię. I już staramy się o kolejną ciążę.

Ani0nka, Rena87 lubią tę wiadomość

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra ale nadzerke będzie leczył przed ciążą? Ja mam nadzerke od poprzedniego porodu i wssyscy lekarze mówią że absolutnie nie wolno tego ruszać przed planowaną ciążą.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Ultra ale nadzerke będzie leczył przed ciążą? Ja mam nadzerke od poprzedniego porodu i wssyscy lekarze mówią że absolutnie nie wolno tego ruszać przed planowaną ciążą.

Ona mi powiedziała to, co napisałam. Jak wyjdzie coś źle w cytologii to do niej zadzwoni i będą działać. Czyli ja to rozumiem tak, że w zależności od tego czy podejmą starania, czy nie to postępowanie będzie inne. No na prawdę ciężko mi cokolwiek odpowiedzieć na to. Na razie obstawił ją lekami z każdej strony a ona miała z mężem przedyskutować kwestię starań po wizycie. Nie wiem na czym stanęło, nic mi nie pisała. Choć myślę, że pewnie podejmą próby, bo wyszła mega zadowolona z tej wizyty i bardzo podbudowana. ☺

Ufam temu lekarzowi, myślę, że będzie wiedzieć co robi. 😉

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, to nie tak. :) Nadzerka nie wychodzi w cytologii, to zmiana widoczna gołym okiem. Przy nadzerce pobirra się cytologie właśnie z obszaru zmiany zeby wykluczyć zmiany nowotworowe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 09:33

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Rena87 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2022, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, ja też tak jak Pomarańcza uważam, że szwagierce Dżasty nie było łatwo. Nie wiem, czy chciałabym usłyszeć tekst, że ciąża była do uratowania. To by mnie dobiło 🙄 Myślę, że nie powinny paść takie słowa, bo tak naprawdę skąd pewność tego lekarza, że jemu udałoby się na 100% zapobiec poronieniu? Łatwo krytykować po fakcie. Ja teraz też wielu rzeczy dowiaduję się, szukam art. naukowych, w których znajduję zupełnie sprzeczne zalecenia np. takie, że duphaston wcale nie zatrzyma poronienia, a w duphaston tak bardzo wierzy mój lekarz i przepisuje mi go paczkami. A Ty, człowieku bądź mądry i zaufaj - tylko komu... 😶

• Babulka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rena ja też bym się podłamała. Duphaston nie zatrzyma poronienia w toku. Może pomóc utrzymać ciążę, jeśli kobieta cierpi na za niski poziom progesteronu. To wszystko. Ponieważ on jest w zasadzie nieszkodliwy w ciąży, to lekarze często go przepisują po prostu. Może akurat coś da. Jeśli są złe przepływy, wada dziecka czy infekcja to duphaston nic nie da.

Rena87 lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze są różni, choć nie jestem w stanie zrozumieć takich, co zostali lekarzami dla kasy i zamiast zainteresować się pacjentkami to tylko zbywają słowami "taki pani urok", nosz kurde. No coś tu ewidentnie nie halo... Trudno - było minęło.

Takich zbywających lekarzy jest coraz więcej a takich z powołaniem coraz mniej. A już nie mówiąc o NFZ 😳, akurat mam takie doświadczenia z nimi, że powinnam być w ogóle wdzięczna za łaskę przyjęcia mnie na wizytę, także tego.

Rena87 lubi tę wiadomość

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Rena87 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lutego 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To smutne, bo jednak lekarz to osoba, która powinna cechować się wysokim poziomem empatii. Mnie rozbawiło (śmiech przez łzy), gdy lekarz wykonywał mi Usg 150 zł. Jak zapytałam o coś, jakąś błahostkę, to nie chciał się odezwać, bo to już wizyta, czyli jeszcze 70 zł. "Przyjdzie pani na wizytę, to się pani dowie". Dostałam zatem tylko zdjęcie usg i opis. 🤑

Nie łudźmy się, że to nie kasa jest najważniejsza. Wiem, że nikt nie chce pracować za darmo, ale te ich stawki są często z kosmosu. Dwa dni muszę pracować na 15-minutową wizytę za 250 zł. Leczenie to przywilej lepiej sytuowanych.😒

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2022, 11:56

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra ale Twoja szwagierka miała przejścia .. współczuję jej ale ważne, że teraz mają plan i będzie lepiej ale nie chciałabym usłyszeć że można było ciążę uratować (jeśli nie miała wad genetycznych) 😔

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
‹‹ 177 178 179 180 181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ