X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam już dużo cierpliwości do tego wszystkiego. Plus w sumie dużo dobrego się stało po tym poronieniu, ja zaczęłam terapię, w małżeństwie jest lepiej niż było... Dużo nam dał nasz synek.

Ani0nka lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    U mnie nowe wyniki. Mthfr i pai heterozygotyczne plus obecne geny odpowiadające za celiakię i to niestety muszę "dobadać".

Ciekawe czy lekarz mnie obstawi lekami do kolejnej ciąży czy jednak położy to na karb potencjalnie chorego zarodka.
    Poczytaj tu trochę o PAI-1 jak różne są podejścia lekarzy 😔
    Co do MTHFR to badanie homocysteiny (razem z B12 i kwas foliowy) bo to ona jest najważniejsza i powinna być poniżej 8 - jeśli jest to nie musisz nic zmieniać w suplementacji chyba że masz niskie poziomy witamin

Susannah lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nadal jest słabo, maz jeszcze martwi się tym zjebanym nowym ładem, jako jedyny żywiciel rodziny martwi się bardzo. Ehhhhh mam nadzieje ze już niedługo będzie lepiej

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna cieszę się ze jesteś tu taka kopalnią wiedzy ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2022, 18:16

Blondyna.B lubi tę wiadomość

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro lecę skontrolować tarczycę, bo leki mi się skończyły i dodatkowo idealnie trafiłam na 7dpo to robię progesteron - oby chociaż to było na dobrym poziomie...

Ani0nka, Aneta2506, czarneniebo lubią tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

chciałam się przywitać, bo od kilku dni tak po cichu tu zaglądałam i zbierałam odwagę by się przedstawić. 😊

Poroniłam pod koniec listopada, w zasadzie do końca serduszko mojego maleństwa biło, zarodek miał 16 mm gdy widziałam go po raz ostatni, 3 dni przed najgorszym dniem w moim życiu, w którym to na usg nie było już czego oglądać. 😭 Dostałam skierowanie do szpitala na podanie immunoglobuliny, przy okazji podali mi Cytotec, zabieg nie był konieczny.
    Zrobiłam badania, m.in. na zespół antyfosfolipidowy, trombofilię (wyszło MTHFR i PAI-1), podstawową immunologię. Przy okazji wyszła mi niska witamina D, magnez i ferrytyna, więc się suplementuję.

Po 6 tyg. dostałam okres, teraz 31. dzień kolejnego cyklu, a tej @ ani widu ani słychu. Przed ciążą miałam cykle mniej więcej 31/33-dniowe, aczkolwiek ten, w którym zaszłam musiał być sporo dłuższy, bo w potencjalnie płodnych dniach nie było współżycia. W każdym razie zawsze miałam sporo wcześniej objawy PMS, a teraz cisza. Nie zaobserwowałam też w tym cyklu płodnego śluzu.

Póki co zabezpieczamy się, ale pod koniec marca/w kwietniu chcielibyśmy zacząć starania i się trochę martwię, że mój cykl nie zdąży się wyregulować do tego czasu. 😔

Czy Wasze cykle od razu były w normie, czy Wasze organizmy też potrzebowały więcej czasu by dojść do siebie?

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa bardzo mi przykro, dobrze ze zrobiłaś badania i wiesz co i jak. Słyszałam ze po poronieniu te cykle są takie dziwne ale ja jestem świeżo po poronieniu wiec nie pomogę, ale dziewczyny na pewno coś powiedzą w tym temacie :)

Akataa lubi tę wiadomość

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Ani0nka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie mam pytanie do dziewczyn, które otrzymały zasiłek pogrzebowy. Zostawiłam szczątki w szpitalu do wspólnego pochówku. Czy jest szansa ze mi je wydadzą i będę mogła na własna rękę pochować synka i starać się o ten zasiłek z zusu?

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Babulka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, przykro mi :(

U mnie pierwsza miesiączka po zabiegu przyszła jakoś w 33 dc chyba a potem dwie kolejne co 29 dni. Zobaczymy co będzie dalej, bo ten cykl zapowiada się dłuższy, sądząc po objawach.

Blondyna - odnośnie pai ja od kolejnego lekarza usłyszałam, że nic na to nie przepisuje. Oszaleć można.

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa przykro mi 😔

Zwykle 2-3 cykle organizm może do siebie dochodzić więc mogą być inne, bezowulacyjne, dłuższe czy krótsze.

Dobrze, że zrobiłaś sobie trochę badań to powoli wiesz na czym stoisz i można coś zadziałać ☺️

Akataa lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Tony Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa, przykro, ze musiałaś do nas dołączyć :( ale zobaczysz, czas szybko minie i zaraz znów będziecie się starać! Pierwsze cykle po poronieniu mogą być przeróżne, ale chyba rzadko "normalne" i takie jak przed ciążą. Ja jestem po dwóch miesiączkach, były bardzo długie. Próbowałam po testach złapać owulacje, ale wyniki były tak pokręcone, że dalej nie wiem. Między innymi dlatego lekarze zalecają odczekać te 3 miesiace, żeby wszystko się uregulowało, bo jak to moja ginekolog powiedziała, endometrium "pamięta" poronienie. Trzymaj się ;*

Akataa lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Słuchajcie mam pytanie do dziewczyn, które otrzymały zasiłek pogrzebowy. Zostawiłam szczątki w szpitalu do wspólnego pochówku. Czy jest szansa ze mi je wydadzą i będę mogła na własna rękę pochować synka i starać się o ten zasiłek z zusu?
    Jest duża szansa, że jeszcze nie pochowali i możesz spróbować zmienić decyzję. Wtedy Tobie nie wydadzą, tylko zakład pogrzebowy musi po te szczątki przyjechać. Przynajmniej zgodnie z prawem, bo już różne historie słyszałam. Spróbuj zadzwonić, może się uda.
    Zasiłek Ci przysługuje, jeśli faktury za pochówek będą na Ciebie lub męża i przedstawisz ten akt z usc. To z Was, które pobierze zasiłek musi mieć opłacane skladki na ubezpieczenie w zus. Nie wiem jak to jest na wychowawczym, w zakładzie też nie wiedzieli, więc u nas wszystkie faktury były na męża na wszelki wypadek.

Ani0nka lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi również przykro z powodu Waszych strat i wolałabym "spotkać się" z Wami w jakimś radośniejszym wątku. 😔

Co do słusznosci zrobienia badań - niby tak, ale mój ginekolog twierdzi, że te mutacje i tak niewiele wnoszą, może mi dać acard i heparynę w kolejnej ciąży, ale to tak na wyrost, żebym była spokojniejsza, byłoby to konieczne gdybym miała PAI-1 w układzie homozygotycznym, a nie hetero. 🤷‍♀️ Więc w sumie sama nie jestem pewna czy będę chciała takiej obstawy, skoro nie ma do tego bezwzględnych wskazań...

Dodam, że ta ciąża od początku budziła we mnie poczucie, że coś jest nie tak. Najpierw bardzo niska beta, bo za pierwszym razem było chyba 9 (ale przyrosty dobre), co jakiś czas pobolewał mnie brzuch jak przed okresem, dostałam Duphaston, pod koniec 8 tyg. zaczęłam plamić, poszłam na L4 z nakazem oszczędzania się i nadzieją, że z tego wyjdziemy, no ale to był początek końca... 😔

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa nasza kobieca intuicja jest bardzo silna... :(

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Tony Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Mi również przykro z powodu Waszych strat i wolałabym "spotkać się" z Wami w jakimś radośniejszym wątku. 😔

Co do słusznosci zrobienia badań - niby tak, ale mój ginekolog twierdzi, że te mutacje i tak niewiele wnoszą, może mi dać acard i heparynę w kolejnej ciąży, ale to tak na wyrost, żebym była spokojniejsza, byłoby to konieczne gdybym miała PAI-1 w układzie homozygotycznym, a nie hetero. 🤷‍♀️ Więc w sumie sama nie jestem pewna czy będę chciała takiej obstawy, skoro nie ma do tego bezwzględnych wskazań...

Dodam, że ta ciąża od początku budziła we mnie poczucie, że coś jest nie tak. Najpierw bardzo niska beta, bo za pierwszym razem było chyba 9 (ale przyrosty dobre), co jakiś czas pobolewał mnie brzuch jak przed okresem, dostałam Duphaston, pod koniec 8 tyg. zaczęłam plamić, poszłam na L4 z nakazem oszczędzania się i nadzieją, że z tego wyjdziemy, no ale to był początek końca... 😔

No widzisz, a ja mam pai homo i mi trzech ginekologów powiedziało, że przy kolejnej ciąży wystarczy Acard, heparyny nie trzeba....
    Ja też się nie nastawiałam jakoś specjalnie, prawie nikomu nie powiedziałam, a jak już mówiłam bo musiałam, to że to wczesna ciąża i może być różnie... A jak się okazało, że bliźniaki to w ogóle straciłam nadzieję :/ tak jak pisze Babulka, ta intuicja często nas nie zawodzi.

Akataa lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Akataa nasza kobieca intuicja jest bardzo silna... :(
    Oj tak, samą mnie to zskoczyło, jak bardzo. Choć z drugiej strony próbowałam to przeczucie zagłuszyć, cieszyć się tym stanem i wierzyć, że będzie dobrze. Może jakbym od początku przyjęła do wiadomości, że jest słabo, to potem bym lżej to zniosła... 😔

age.png
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Jutro lecę skontrolować tarczycę, bo leki mi się skończyły i dodatkowo idealnie trafiłam na 7dpo to robię progesteron - oby chociaż to było na dobrym poziomie...

Koniecznie daj znać, trzymam kciuki 🤞

Blondyna.B lubi tę wiadomość

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
    Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
    AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
    inne badania w normie
    🧔 - 32
    WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    HSG (prawy jajowód nie do oceny)
    03.23r. IUI ❌
    04.23.r IUI odwołane - owu z prawego

IUI ODWOŁANE ➡️ NATURALNY CUD... ♥️

Nasze szczęście jest już z nami 🤍
    🤍 Franek 🤍 SN - 3200g, 52cm 🤍

age.png
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Witajcie,

chciałam się przywitać, bo od kilku dni tak po cichu tu zaglądałam i zbierałam odwagę by się przedstawić. 😊

Poroniłam pod koniec listopada, w zasadzie do końca serduszko mojego maleństwa biło, zarodek miał 16 mm gdy widziałam go po raz ostatni, 3 dni przed najgorszym dniem w moim życiu, w którym to na usg nie było już czego oglądać. 😭 Dostałam skierowanie do szpitala na podanie immunoglobuliny, przy okazji podali mi Cytotec, zabieg nie był konieczny.
    Zrobiłam badania, m.in. na zespół antyfosfolipidowy, trombofilię (wyszło MTHFR i PAI-1), podstawową immunologię. Przy okazji wyszła mi niska witamina D, magnez i ferrytyna, więc się suplementuję.

Po 6 tyg. dostałam okres, teraz 31. dzień kolejnego cyklu, a tej @ ani widu ani słychu. Przed ciążą miałam cykle mniej więcej 31/33-dniowe, aczkolwiek ten, w którym zaszłam musiał być sporo dłuższy, bo w potencjalnie płodnych dniach nie było współżycia. W każdym razie zawsze miałam sporo wcześniej objawy PMS, a teraz cisza. Nie zaobserwowałam też w tym cyklu płodnego śluzu.

Póki co zabezpieczamy się, ale pod koniec marca/w kwietniu chcielibyśmy zacząć starania i się trochę martwię, że mój cykl nie zdąży się wyregulować do tego czasu. 😔

Czy Wasze cykle od razu były w normie, czy Wasze organizmy też potrzebowały więcej czasu by dojść do siebie?

Bardzo mi przykro z powodu Twojej straty 🥺

Pierwsze 🐵 niestety, ale tak wyglądają.. A straciłam ciążę w październiku i mam wrażenie że dopiero ten cykl co był i widzę teraz po miesiaczce że jest dopiero taki jak przed strata.. Zero plamien przed 🐵, oraz samo krwawienie w końcu wygląda normalnie.

Akataa lubi tę wiadomość

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
    Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
    AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
    inne badania w normie
    🧔 - 32
    WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    HSG (prawy jajowód nie do oceny)
    03.23r. IUI ❌
    04.23.r IUI odwołane - owu z prawego

IUI ODWOŁANE ➡️ NATURALNY CUD... ♥️

Nasze szczęście jest już z nami 🤍
    🤍 Franek 🤍 SN - 3200g, 52cm 🤍

age.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    No widzisz, a ja mam pai homo i mi trzech ginekologów powiedziało, że przy kolejnej ciąży wystarczy Acard, heparyny nie trzeba....
    Ja też się nie nastawiałam jakoś specjalnie, prawie nikomu nie powiedziałam, a jak już mówiłam bo musiałam, to że to wczesna ciąża i może być różnie... A jak się okazało, że bliźniaki to w ogóle straciłam nadzieję :/ tak jak pisze Babulka, ta intuicja często nas nie zawodzi.

Im więcej czytam o tych mutacjach i postępowaniach przy nich, tym mam większy mętlik w głowie. Na razie skupiam się na tym, by uzupełnić niedobory, zadbać o dietę i odzyskać trochę formy sprzed ciąży po 3 miesiącach siedzenia w domu.
    Co do leczenia, to się chyba zdam na lekarza (ale na 100% pewna nie jestem 😅). Zrobię jeszcze tylko wymazy na infekcje bakteryjne i cytologię.

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2022, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Oj tak, samą mnie to zskoczyło, jak bardzo. Choć z drugiej strony próbowałam to przeczucie zagłuszyć, cieszyć się tym stanem i wierzyć, że będzie dobrze. Może jakbym od początku przyjęła do wiadomości, że jest słabo, to potem bym lżej to zniosła... 😔
    Tak się nie da 😘

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 176 177 178 179 180 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ