Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Ultra kwas foliowy to nie jest na anemie. Zapobiega wadom rozwojowym płodu i wspomaga podział komórek. A homocysteiny nie bada się standardowo w ciąży, raczej po poronieniach albo jak wychodzi mutacja MTHFR.
Kwas foliowy mam nadzieję jakiś łykasz, nie odstawia się go min do końca 1 trymestru
Edit jest coś takiego jak anemia z niedoboru kwasu foliowego, żeby nie było ale to nie z tego powodu przyjmujemy go w ciąży masowo 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 21:03
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Nie no, ogólnie wiem, że kwas foliowy jest po to, by uniknąć wad. Natomiast od zawsze łączyłam go z żelazem w myślach 😬 i myślałam, że też coś do tego braku żelaza wnosi. Wtopa roku, na maxa. TYLKO NIE MÓWCIE NIKOMU 🤫🤭😂😂.
A tak, to biorę, już wspomniany przeze mnie FOLIK. 😆11.2022r., Karol ❤
12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
IG: @czytanki.matki -
Nati94 wrote:Może dżasta miała tardyferon fol
Kurde, sprawdziłam właśnie w necie opakowanie, miałam dokładnie to z fol. I faktycznie tam jest żelazo + kwas foliowy. 🧐Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2022, 21:32
11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Ultra spokojnie, jak będziemy w ciąży wszystkie to dopiero nam się wszystko będzie pitolić 😁
Folik jest dobry, bo jest lekiem Wiele osób go bardzo dobrze przyswaja2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Beta 10.6, niech szybko rośnie ❤️
Ultra-Dżasta, Ani0nka, czarneniebo, Karoola, Zula36, Babulka, Nati94, Jc94, Pomarańcza, Akataa, Pinkiii, Tony, Lili90, Aneta2506 lubią tę wiadomość
-
Blondyna.B wrote:Beta 10.6, niech szybko rośnie ❤️
No i elegancko🤰🥳.
Babulka 😂 a propo "pitolenia" w ciąży. Prowadziłam dziś auto do pracy 😬 najpierw od razu z bramy wyjechałam i musiałam cofać, bo mąż mi przypomniał, że przecież mamy czekać na jego brata 😂 później na rondzie nie skręt tam, gdzie trzeba i potem słyszę hasło: zajedź pod sklep - no okej, jadę. Skręciłam i zamiast stanąć na parkingu, przejechałam, mąż "pomachał" a ja znów włączyłam się do ruchu. 😂😂😂 I później tylko skomentował: mam nadzieję, że to dobra wróżba, if u know what I mean. 😂
Kuźwa, drugi dzień z kolei po wstaniu na papierze mam jasno czerwoną, prawie różową krew. Wczoraj się kochaliśmy i co, znów jakieś otarcia? Lekarz mi mówił, że tak może być po poronieniu i by się tym nie przejmować ale żeby tak po każdym ❤? 🤔11.2022r., Karol ❤
👩🏭 28 l.
👨🔧 26 l.
🏃♀️🧗♀️🏞❤
Ultra-Dżasta wrote:No i elegancko🤰🥳.
Babulka 😂 a propo "pitolenia" w ciąży. Prowadziłam dziś auto do pracy 😬 najpierw od razu z bramy wyjechałam i musiałam cofać, bo mąż mi przypomniał, że przecież mamy czekać na jego brata 😂 później na rondzie nie skręt tam, gdzie trzeba i potem słyszę hasło: zajedź pod sklep - no okej, jadę. Skręciłam i zamiast stanąć na parkingu, przejechałam, mąż "pomachał" a ja znów włączyłam się do ruchu. 😂😂😂 I później tylko skomentował: mam nadzieję, że to dobra wróżba, if u know what I mean. 😂
Kuźwa, drugi dzień z kolei po wstaniu na papierze mam jasno czerwoną, prawie różową krew. Wczoraj się kochaliśmy i co, znów jakieś otarcia? Lekarz mi mówił, że tak może być po poronieniu i by się tym nie przejmować ale żeby tak po każdym ❤? 🤔 -
Rena87 wrote:Blondyna, gratuluję! 🙂 Odczaruj to nasze towarzystwo, jesteś pierwsza. Teraz niech kolejne dziewczyny chwalą się sukcesem. Trzymaj się ciepło 😊 Będzie pięknie!
-
Babulka widzę na stopce to jedziemy na tym samym wózku, dzieci z tego samego rocznika i te same mutacje, a wiedziałaś o nich już wcześniej czy po poronieniu tak jak u mnie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 09:13
-
Anionka tak moja córka się urodziła 2 dni przed Twoim synkiem 🙂
Nic nie wiedziałam, zero leków, zaszłam w 1cs chociaż już miałam 32 lata. A teraz... 😏 Ale u mnie mutacje nie były powodem straty, tylko wada genetyczna.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Oki rozumiem, mam nadzieje ze się niedługo i nam uda. Ja muszę wszystko ogarnąć i aktywność fizyczna wdrożyć, bo bardzo mało się ruszam 🙃
-
Ja dziś byłam u tego hematologa i dostałam dwa białka s i białko c na nfz także cokolwiek zaoszczędzone i zalecenia neoparinu od pozytywnego testu, a dawka początkowo profilaktyczna a potem do weryfikacji przez antyxa. Chcieli mi dać kroplówkę z żelaza na miejscu, ale odmówiłam, bo bałam się, że mogę być w ciąży Nie wiem czy w tak wczesnej ewentualnej ciąży można takie końskie dawki żelaza dożylnie brać, chociaż mi mówili że tak 🙄
I teraz najlepsze, już prawie dostałam receptę na ryczałt a tu error i nie można mi recepty wystawić bo system mnie wywala w nfzcie 🤣
Dzwoniłam w nfzcie a oni nie mogą się polączyc z oddziałem wojewódzkim, żeby to załatwić i ściana 🤦♀️ Typowo nasz kraj.
Anionka no ja też mam nadzieję, że teraz już będzie dobrze, ale strach jest duży.Ani0nka, czarneniebo lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Ja dziś byłam u tego hematologa i dostałam dwa białka s i białko c na nfz także cokolwiek zaoszczędzone i zalecenia neoparinu od pozytywnego testu, a dawka początkowo profilaktyczna a potem do weryfikacji przez antyxa. Chcieli mi dać kroplówkę z żelaza na miejscu, ale odmówiłam, bo bałam się, że mogę być w ciąży Nie wiem czy w tak wczesnej ewentualnej ciąży można takie końskie dawki żelaza dożylnie brać, chociaż mi mówili że tak 🙄
I teraz najlepsze, już prawie dostałam receptę na ryczałt a tu error i nie można mi recepty wystawić bo system mnie wywala w nfzcie 🤣
Dzwoniłam w nfzcie a oni nie mogą się polączyc z oddziałem wojewódzkim, żeby to załatwić i ściana 🤦♀️ Typowo nasz kraj. -
Z wizyty tak ale nfz mnie wkurzył 😂 z tą receptą. Niniejszym nie mam rdcepty na ryczałt bo nie dało się wystawić. I nie wiem czy to wina nfztu czy tej przychodni i nie mogę teraz tego załatwić.
A kroplówkę przepisałam na 18 marca to powinnam wtedy być w trakcie owu lub świeżo po, i zastanowię się wtedy jeszcze czy ją przyjmować. Bo czytałam ostatnio, że żelazo w 1 trym nie jest wskazane. A to cały worek kroplówki... Z tym że w ciąży z córką miałam te kroplówki ale juz w 2/3 trym i stawiało mnie to na nogi, corka tez dobrze natleniona. Ale to nie było w takiej wczesnej 😏
Lekarka na mnie najechała, że się nie zgodziłam.
Ale mnie tam humory lekarza nie martwią, grunt, że mam leki, oglądała wszystkie wyniki, dodała nowe badania, kontrola dawki przy heparynie, czego widzę że wiele osób nie ma i źle się to kończy, także czuję się zabezpieczona i że ktoś nad tym panuje.
Mówi, że ogólnie przy pai nie trzeba tego, ale da to profilaktycznie, skoro już było poronienie. Nie mówiłam jej, że to była trisomia.
Do niej można też iść prywatnie, wtedy ma dużo czasu na rozmowę. Na nfz jest milion osób na godzinę, 90% onkologicznych, więc na pogawędki nie ma po prostu możliwości.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Z wizyty tak ale nfz mnie wkurzył 😂 z tą receptą. Niniejszym nie mam rdcepty na ryczałt bo nie dało się wystawić. I nie wiem czy to wina nfztu czy tej przychodni i nie mogę teraz tego załatwić.
A kroplówkę przepisałam na 18 marca to powinnam wtedy być w trakcie owu lub świeżo po, i zastanowię się wtedy jeszcze czy ją przyjmować. Bo czytałam ostatnio, że żelazo w 1 trym nie jest wskazane. A to cały worek kroplówki... Z tym że w ciąży z córką miałam te kroplówki ale juz w 2/3 trym i stawiało mnie to na nogi, corka tez dobrze natleniona. Ale to nie było w takiej wczesnej 😏
Ale mnie tam humory lekarza nie martwią, grunt, że mam leki, oglądała wszystkie wyniki, dodała nowe badania, kontrola dawki przy heparynie, czego widzę że wiele osób nie ma i źle się to kończy, także czuję się zabezpieczona i że ktoś nad tym panuje.
Mówi, że ogólnie przy pai nie trzeba tego, ale da to profilaktycznie, skoro już było poronienie. Nie mówiłam jej, że to była trisomia.
Do niej można też iść prywatnie, wtedy ma dużo czasu na rozmowę. Na nfz jest milion osób na godzinę, 90% onkologicznych, więc na pogawędki nie ma po prostu możliwości.
Oj NFZ to niestety tak jest, ja mam nadzieję że wypiszą mi darmową heparynę - będę się ze wszystkimi wynikami zgłaszać do internisty a już potem do mojego ginekologa na wizycie...
Najważniejsze, że masz badania i zalecenia jasne -
No właśnie też tak czytałam. A pamiętasz dlaczego to jest przeciwwskazane? Bo teraz nie mogę znaleźć.
Ja w sumie miałam z zalecenia lekarza... Ale nie mam nerwów na to, szczególnie, że mam niską ferrytynę a anemii klinicznej jeszcze nie 😏 I zapisali mnie na 18.03 to w sumie albo odpuścimy cykl albo znowu będę zaraz po owu 🤦♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Z wizyty tak ale nfz mnie wkurzył 😂 z tą receptą. Niniejszym nie mam rdcepty na ryczałt bo nie dało się wystawić. I nie wiem czy to wina nfztu czy tej przychodni i nie mogę teraz tego załatwić.
Do niej można też iść prywatnie, wtedy ma dużo czasu na rozmowę. Na nfz jest milion osób na godzinę, 90% onkologicznych, więc na pogawędki nie ma po prostu możliwości.
Nie wiem co jeszcze brać, moja rodzinna bez problemu mu wypisywała.Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard,