Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie przez sam wiek szanse na zdrową ciąże są mniejsze, nawet gdybym nie miała poronienia za sobą. A jak dodać dwa z rzędu to już trochę lipa się robi, szczególnie, że nie wiadomo co tym razem się stało. 😔
Miałaś robioną histeroskopię?2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:U mnie przez sam wiek szanse na zdrową ciąże są mniejsze, nawet gdybym nie miała poronienia za sobą. A jak dodać dwa z rzędu to już trochę lipa się robi, szczególnie, że nie wiadomo co tym razem się stało. 😔
Miałaś robioną histeroskopię? -
Babulka wrote:Tak wszystko to sprawdzałam. Kariotypow nie. Moje pierwsze poronienie było spowodowane losową wadą.
A partner sprawdzał parametry nasienia? Morfologia i fragmentacja dna? U nas była wysoka defragmentacja dna i wiele wad losowych. Często nawet po kilka i się powtarzały.Starania od 2018
2xIVF
I procedura ❄️❄️❄️
Wrzesień 2020 - 1 transfer 4.1.1 (poronienie zatrzymane 6 tydz.)
Marzec 2021 - 2 transfer 4.2.1 (poronienie zatrzymane 7 tydz., chłopiec trisomia)
3 zarodek 4.1.1 - nie rozmroził się
II procedura - 5 zarodków, 2 zdrowe ❄️❄️ po PGS
4.11.2021 - 3 transfer 5.1.2
6 dpt - beta 71, progesteron 20.1, estradiol 3367
9 dpt - beta 339, progesteron 20.4, estradiol 450
15 dpt - beta 5770, progesteron 22.2
12+2 - I prenatalne
12+6 - Nifty pro
16+0 - pierwsze ruchy
21+3 - usg połówkowe 436g
30+0 - usg III trymestru 1800g
39+3 - 3360g, 55cm💚👶
Mamy ❄️5.1.1 -
Babulka tak mi przykro 😔 Nawet nie wiem co napisać...
Rzadko bo rzadko, ale kariotypy też wpływają. Ja bym sprawdziła.. słyszałam, że nawet pierwsze ciąże trafiają się prawidłowe a później diagnozuje się aberracje chromosomów. U mnie akurat po dwóch razach wyszło.
Trzymaj się ❤️3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
27.08.20r. [*]
27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
7.07.16r. [*]
3.08.15r. [*]
-
Ojej Babulko 💔💔💔
Mi Paśnik od razu kazał zrobił badania immunologiczne..
Właśnie pierwsze wyniki przyszły... Troszkę za duże nk16% ale czy to mogło być przyczyną to nie wiem.... Niby w normie te 16%, sama nie wiemCórka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Jenny88 wrote:A partner sprawdzał parametry nasienia? Morfologia i fragmentacja dna? U nas była wysoka defragmentacja dna i wiele wad losowych. Często nawet po kilka i się powtarzały.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Blondyna histeroskopia to nie drożność tylko badają macicę czy nie ma jakiejś przeszkody, która utrudnia zarodkowi zagnieżdżanie.
Anionka ja acardu nie chciałam. Zresztą na trisomie acard nie pomoże.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Sylvka wrote:Babulka tak mi przykro 😔 Nawet nie wiem co napisać...
Rzadko bo rzadko, ale kariotypy też wpływają. Ja bym sprawdziła.. słyszałam, że nawet pierwsze ciąże trafiają się prawidłowe a później diagnozuje się aberracje chromosomów. U mnie akurat po dwóch razach wyszło.
Trzymaj się ❤️Sylvka lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Karoola wrote:Ojej Babulko 💔💔💔
Mi Paśnik od razu kazał zrobił badania immunologiczne..
Właśnie pierwsze wyniki przyszły... Troszkę za duże nk16% ale czy to mogło być przyczyną to nie wiem.... Niby w normie te 16%, sama nie wiem2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Nie sprawdzał ale to na pewno planujemy. A coś można poradzić na fragmentację? Czy tylko in vitro wchodzi w grę? Bo u nas in vitro odpada.
Można suplementować, u niektórych wyniki się poprawiają. Dieta, sport, zero używek.Starania od 2018
2xIVF
I procedura ❄️❄️❄️
Wrzesień 2020 - 1 transfer 4.1.1 (poronienie zatrzymane 6 tydz.)
Marzec 2021 - 2 transfer 4.2.1 (poronienie zatrzymane 7 tydz., chłopiec trisomia)
3 zarodek 4.1.1 - nie rozmroził się
II procedura - 5 zarodków, 2 zdrowe ❄️❄️ po PGS
4.11.2021 - 3 transfer 5.1.2
6 dpt - beta 71, progesteron 20.1, estradiol 3367
9 dpt - beta 339, progesteron 20.4, estradiol 450
15 dpt - beta 5770, progesteron 22.2
12+2 - I prenatalne
12+6 - Nifty pro
16+0 - pierwsze ruchy
21+3 - usg połówkowe 436g
30+0 - usg III trymestru 1800g
39+3 - 3360g, 55cm💚👶
Mamy ❄️5.1.1 -
Babulka wrote:Blondyna histeroskopia to nie drożność tylko badają macicę czy nie ma jakiejś przeszkody, która utrudnia zarodkowi zagnieżdżanie.
Pogadaj z lekarzem umów się do jakiegoś super specjalisty żeby uporządkował po prostu Twoje plany diagnostyczne -
Babulka wrote:Nie sprawdzał ale to na pewno planujemy. A coś można poradzić na fragmentację? Czy tylko in vitro wchodzi w grę? Bo u nas in vitro odpada.
Najpierw niech zrobi a potem będziesz się martwić w razie czego jak poprawić ☺️ -
Jenny88 wrote:Można suplementować, u niektórych wyniki się poprawiają. Dieta, sport, zero używek.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:A co dokładnie Ci rozpisał? I w jakich dniach cyklu?
Bardzo indywidualnie zleca. Ja miałam już zrobię ana1 , ana 2 i ana3 - myślę że istotnie zrobić ana 1
Zalecil dodatkowo imk, allo-mlr, Kir, cross match.
Tylko pamiętaj mam jedną zdrowa córkę z ciąży można powiedzieć "bez problemowej" bo jednak też była podtrzymana od pierwszych dni.
I poronienia już z bijącym serduszkiem.
Córka w 2013 r
Kir-AA
Blondyna.B wrote:Wiem ale większość jednak patologii widać na USG a zrosty nie są częstym zjawiskiem. Wiem, że to boli ale na prawdę nic nie da 100% pewności że się uda.
Pogadaj z lekarzem umów się do jakiegoś super specjalisty żeby uporządkował po prostu Twoje plany diagnostyczne
Wiem, że wady losowe są po prostu losowe i nic się nie poradzi ale ciężko mi zachodzić znowu w ciążę tylko po to, żeby ją zaraz stracić bo nie wykluczyłam pozostałych chorób. Chociaż ja już dużo mam porobione badań, plus zdiagnozowaną przyczynę poprzedniego poronienia...
A na in vitro szkoda mi środków, szczególnie że w naszym przypadku musiałoby być z badaniem zarodków, nie mam zasobów psychicznych na to, nie umiałabym się pogodzić z zamrozonymi swoimi zarodkami. Ja już mam jedno dziecko i jeśli nam się nie uda, to po prostu wolę się z tym pogodzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2022, 16:21
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Karoola wrote:Tak jak byłam, tak kazał zrobić od razu. Nie zależnie od dnia cyklu. Jeszcze nie miałam swojego cyklu.. Jestem przed pierwszą miesiaczka.
Bardzo indywidualnie zleca. Ja miałam już zrobię ana1 , ana 2 i ana3 - myślę że istotnie zrobić ana 1
Zalecil dodatkowo imk, allo-mlr, Kir, cross match.
Tylko pamiętaj mam jedną zdrowa córkę z ciąży można powiedzieć "bez problemowej" bo jednak też była podtrzymana od pierwszych dni.
I poronienia już z bijącym serduszkiem.
Ana 1 mam w normie.
Nie wiem może to przez ten stres po usg się zatrzymał pęcherzyk 🤷♀️ Już się nie dowiem.
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka 🥺 tak strasznie mi przykro, nie wiem co więcej napisać. Mam jedynie nadzieję, że jeszcze się Wam uda 💛
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2022, 16:26
Babulka lubi tę wiadomość
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🆘 podejrzenie adenomiozy
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton) -
Babulka wrote:Dzięki. Ja też mam zdrową córkę z 1 cs bez żadnych leków...
Ana 1 mam w normie.
Nie wiem może to przez ten stres po usg się zatrzymał pęcherzyk 🤷♀️ Już się nie dowiem.
Jeszcze jutro robimy kariotyp i badanie nasienia.
Raczej też nie myślę o in vitro,ale chce wiedzieć.Córka w 2013 r
Kir-AA
Karoola wrote:Jak nie będzie Ci szkoda kaski to zrób te badania co ja w takim razie.. Ale kosztowały mnie 2 tys 🙈
Jeszcze jutro robimy kariotyp i badanie nasienia.
Raczej też nie myślę o in vitro,ale chce wiedzieć.
Nie wiem czy jest sens u mnie robić immunologie. Przynajmniej dwie ciąże miałam bez czynnika immunologicznego. Przemyślę to. Kariotyp też wolę mieć zbadany, bo inaczej bym podchodziła do starań (jeśli w ogóle bym sie zdecydowala) gdybyśmy mieli nieprawidłowy. Plus wtedy córkę bym przebadała i odłożyła na jej in vitro w razie czego.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska