X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Sylvka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    😖😖😖
    Nie wiem czy jest sens u mnie robić immunologie. Przynajmniej dwie ciąże miałam bez czynnika immunologicznego. Przemyślę to. Kariotyp też wolę mieć zbadany, bo inaczej bym podchodziła do starań (jeśli w ogóle bym sie zdecydowala) gdybyśmy mieli nieprawidłowy. Plus wtedy córkę bym przebadała i odłożyła na jej in vitro w razie czego.

Babulka co któraś ciąża przy błędnym kariotypie trafia się prawidłowa, nieprawidłowe zarodki obumierają. Ryzyko jest wyliczane procentowo w zależności w jakich chromosomach nastąpiła aberracja. Tak jak u mnie 4 ciąże nieprawidłowe, 2 prawidłowe (myślę, że ta też jest ok skoro zdrowo się rozwija). Zaryzykowałam, ale warto było. Nie wiem czy odważe się kolejny raz, chyba nie 🙂

3.08.22r. Anielka 🍼👶🥰
    5.09.21r. Antosia 11 +3 tc [*] 💔👼
    27.08.20r. [*]
    27.07.19r. Błażej 🍼👶🥰
    7.07.16r. [*]
    3.08.15r. [*]

• Babulka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylvka wrote:
    Babulka co któraś ciąża przy błędnym kariotypie trafia się prawidłowa, nieprawidłowe zarodki obumierają. Ryzyko jest wyliczane procentowo w zależności w jakich chromosomach nastąpiła aberracja. Tak jak u mnie 4 ciąże nieprawidłowe, 2 prawidłowe (myślę, że ta też jest ok skoro zdrowo się rozwija). Zaryzykowałam, ale warto było. Nie wiem czy odważe się kolejny raz, chyba nie 🙂
    Powiem Ci, że na razie jestem na etapie, że też bym spróbowała, jeśli by mi powiedzieli, że albo wczesne poronienie albo zdrowa ciąża. Ale jestem tak na świeżo, że nie wiem.
    A powiedz mi jak to jest z badaniem kariotypu, tam też są różne metody? Czy zawsze to jest takie samo badanie? Bo w necie tyle tych ofert, że mi się mieni w oczach.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny88 wrote:
    Wiem, że to wszystko jest bardzo trudne. Myślę jednak, że ta wiedza jest potrzebna. Możecie podjąć świadomą decyzję, jeśli z genetyką jest coś nie tak, czy starać się dalej, czy odpuścić. Nie każdy ma taką silną psychikę, aby znieść wiele porażek.

A znasz przyczynę ostatniego poronienia?
    Nie znam, ale obraz histopatologiczny wskazywał na wady genetyczne, jednak badań nie robiliśmy

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Dzięki. Kariotypy chciałabym na nfz ale nie wiem ile się czeka. Jak kilka miesięcy to chyba zrobię prywatnie. Bo szybciej menopauzy dostanę 😏 Jutro poproszę o skierowanie do genetyka w każdym razie.

Dziś zapisałam się na teleporade do immunologa i zobaczymy co mi powie. W tej ciąży wywaliło mi niesamowicie atopowe zapalenie skóry na szyi, nie miałam takiego od kilku lat 🙄 Myślicie, ze to może mieć związek? 🤨
    Ja dostałam się szybko do genetyka na teleporade, ale mi z tego jak na kariotyp czeka się kilka miesięcy.. Więc zrobię prywatnie.
    Atopowe mogą być problemami z immunologia, nie masz żadnych innych chorób autoimmunologicznych?

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka czy u Ciebie w tej pierwszej straconej ciąży była trisomia? Czy teraz zamierzasz też sprawdzać ? Bo trafiłam na podobny przypadek na grupie, dwie straty przez trisomię i ktoś dał taką odpowiedź:

A ja bym na Twoim miejscu zbadała cytokiny. Jeśli wskaźnik gamma będzie podwyższony, może być to odpowiedź dlczego pojawiła się u Ciebie dwa razy trisomia. Wtedy leczenie immumopresyjne plus zalecenia od immunologa 🙂

Może to będzie jakiś trop dla Ciebie.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka cholernie mi przykro 😔💔 trzymaj się.

Babulka lubi tę wiadomość

🙋‍♀️93' & 🙋‍♂️91'

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Ja dostałam się szybko do genetyka na teleporade, ale mi z tego jak na kariotyp czeka się kilka miesięcy.. Więc zrobię prywatnie.
    Atopowe mogą być problemami z immunologia, nie masz żadnych innych chorób autoimmunologicznych?
    Mam neutropenie ktora moze ale nie musi byc autoimmunologiczna. A poza tym nic. Hashimoto nie mam.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Babulka czy u Ciebie w tej pierwszej straconej ciąży była trisomia? Czy teraz zamierzasz też sprawdzać ? Bo trafiłam na podobny przypadek na grupie, dwie straty przez trisomię i ktoś dał taką odpowiedź:

A ja bym na Twoim miejscu zbadała cytokiny. Jeśli wskaźnik gamma będzie podwyższony, może być to odpowiedź dlczego pojawiła się u Ciebie dwa razy trisomia. Wtedy leczenie immumopresyjne plus zalecenia od immunologa 🙂

Ja właśnie się zastanawiałam czy jak są trisomie to może być jednak immunologia nie tylko genetyka

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:

U mnie była trisomia ale ona powstaje w 1 mejozie w komórce jajowej wg wszystkich informacji do jakich dotarłam. Czyli urodziłam się już z tą komórką wadliwą.
    Ja nie mam dostępu do Paśnika, mam za daleko. A chyba żaden inny immunolog w Pl nie daje immunosupresji.

Edit: teraz raczej nie zbadam, bo mam maleńki pęcherzyk a to trzeba złapać coś do badania. Z tego co wiem musi być kosmówka a u mnie raczej jej nie było.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2022, 19:35

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cytokiny to jest to? https://www.synevo.pl/test-cba-ocena-cytokin/

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale cytokiny to chyba bez dodatniego ana nie wyjdą?

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się przygotować na tą teleporade, bo magia dla mnie.
    W piątek mam hematologa, nie wiem czy pamiętacie chciała mi dać miesiąc temu kroplówkę z żelaza ale odmówiłam, bo coś mi mówiło, że mogę być w ciąży (Ultra.. Intuicja ;)). Dziękuję Bogu, że wtedy odmówiłam, bo dopiero bym miała teraz jazde. W każdym razie kroplówka ma być w piątek i miałam znowu zrezygnować ale w tej sytuacji wezmę 😏 Akurat żelazo mi się przyda w obliczu krwawienia znowu 🙄

Ultra-Dżasta lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• jo_ana Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę dziewczyny nie podpowiem Wam bo ja na immunologi się nie znam, jeszcze nie przerabiałam u siebie diagnostyki w tym obszarze. Po prostu wyskoczył mi post na grupie i tak mi się skojarzyło z Tobą Babulka, więc pomyślałam, że podeślę bo może będzie to jakaś wskazówka.

Babulka lubi tę wiadomość

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Muszę się przygotować na tą teleporade, bo magia dla mnie.
    W piątek mam hematologa, nie wiem czy pamiętacie chciała mi dać miesiąc temu kroplówkę z żelaza ale odmówiłam, bo coś mi mówiło, że mogę być w ciąży (Ultra.. Intuicja ;)). Dziękuję Bogu, że wtedy odmówiłam, bo dopiero bym miała teraz jazde. W każdym razie kroplówka ma być w piątek i miałam znowu zrezygnować ale w tej sytuacji wezmę 😏 Akurat żelazo mi się przyda w obliczu krwawienia znowu 🙄

Polubiłam za intuicję 😉. Żelaza nie można wlewać w ciąży? Pytam czysto informacyjnie 😉. Czyli z tego co rozumiem, będziesz w szpitalu na weekend? 😌

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można ale nie jest wskazane w 1 trymestrze. Nie, dają kroplówkę i do domu :) Godzinę może leci :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Lis1995 Debiutantka

Wysłany: 14 marca 2022, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Lis1995 aa znalazlas przyczynę swoich poronień?

Zespół antyfosfolipidowy wykluczony
    Trombofilia wykluczona
    Tarczyca w porządku
    Zakrzepica niby wykluczona
    Byliśmy u genetyka mieliśmy badania wyszły ok (ocena kariotypu)
    USG narządu rodnego wszystko ok
    Mąż się badał też wszystko dobrze

Kasia lat 26, po 2 bardzo ciężkich dla mnie stratach 😭

Lecz teraz mam nad sobą dwa małe aniołki 😇🙏 [*] 14.09.2019 [*] 25.02.2020 cały 2021 cisza aż do stycznia 2022 i aktualnie 14T2D ♥️
  • Lis1995 Debiutantka

Wysłany: 14 marca 2022, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarneniebo wrote:
    Ultra Oj tam oj tam, wybaczam 😁 dawaj wynik ❤️

Lis możliwe, że już się będziesz dobrze czuć. Bądźmy dobrej myśli.. ❤️ Poniedziałek już niedlugo 🤞🍀

Niestety pojechałam dziś do szpitala gdzie przyjmuję moja pani dyrektor niestety dziś zgłosiła że jej nie będzie bo ma chore dziecko ☹️ widocznie tak miało być... Za tydzień w poniedziałek wizyta na 15tą, mam nadzieję że nie zwariuję do tej pory. Staram się czymś zająć nie myśleć, ale dolegliwości dalej nie ma tak jakby wszystko do normy wróciło.. Krwawienia nie ma, bólów brzucha też...tabletki biorę robię zastrzyki nic innego mi nie zostało jak się nie stresować 🙂

Lecz teraz mam nad sobą dwa małe aniołki 😇🙏 [*] 14.09.2019 [*] 25.02.2020 cały 2021 cisza aż do stycznia 2022 i aktualnie 14T2D ♥️
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka 🥺 tak mi przykro 😥 ściskam mocno ❤️

Akataa, super że chleb wyszedł! 🙂

Staram się być na bieżąco, ale po intensywnym weekendzie miałam intensywny dzień w pracy 🤯 mam nadzieję że się unormuje i będę bardziej aktywna 🙂 ja jestem w okresie okoloowulacyjnym, staramy się, mam nadzieję że owocnie 🙂

Babulka, Tony lubią tę wiadomość

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Lis1995 Debiutantka

Wysłany: 14 marca 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny88 wrote:
    Babulka, bardzo Cię rozumiem. U mnie też nagle znikały wszystkie objawy i pojawiała się taka nieznośna "cisza".

Jeśli chodzi o betę, to z tego co pamiętam, do 1000 podwaja się co 48h, a po 1000 nawet do 96h.

Trzymam mocno kciuki, nic więcej nie pozostaje, tylko czekanie ❤️

Jenny88 U mnie też objawy ucichły pod koniec 11 tygodnia jak to u ciebie było? Objawy później wróciły?

• Babulka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2022, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lis ja z córką też tak miałam, po prostu już na tym etapie objawy się skończyły. Potem były dopiero objawy od powiększonego brzucha plus ruchy dziecka. Staraj się być dobrej myśli. Na prenatalne to pamiętam szłam jak na ścięcie bo nie miałam żadnego objawu a nawet brzuch mi się spłaszczył totalnie. Jeszcze córka na usg spała i w ogóle się nie ruszała, lekarz gmerał gmerał aż się wydarłam czy to dziecko żyje czy nie 🙃 Jego miny nie zapomnę do dziś 🙈

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 255 256 257 258 259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ