X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wbrew pozorom dla zdrowia psychicznego łatwiej jak jest jakaś choroba (i leki na nią), bo masz w głowie że z tymi lekami się uda ☺️
    Wiadomo zawsze będzie strach ale łatwiej jak wiesz co może pomóc, co mogło być przyczyną niż jak wszystkie wyniki są dobre...

Co do kwasu to wiem, że nic nie szkodzi bo inaczej by nie było zaleceń tych dużych dawek. Biorę od roku 5mg więc już dawno powinnam wykitować jeśli by szkodził

Balubka zrób nawet dziś, będziesz wiedziała jak się zachowuje i co dalej robić

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • czarneniebo Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B masz racje... Ale trochę boję się tych zastrzyków🤐🤐🤐, mam nadzieję, że szybko się nauczę i przyzwyczaję do kłucia.

Babulka zrób betę i napisz do lekarza na pewno za chwilę odpisze. ❤️

♀️96

💔10.2021 poronienie zatrzymane 7/9 tc 💔

❌MTHFR 1298A>C hetero
    ❌PAI-1 4G hetero
    ❌Zespół antyfosfolipidowy
    ❌ANA 3 dodatnie

💊 Pueria Duo, Acard 150
    💉 Neoparin 0,4

eve
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was czytam dziewczyny i nawet jakbym chciała to nie pomogę, bo nie znam się totalnie na tych wszystkich badaniach 😱. Jedyne co mogę napisać - Babulka, zrobiłabym na Twoim miejscu tę betę dla siebie 😉.

Blondyna, piszesz o kwasie foliowym?
    Z tego co kiedyś czytałam, to ponoć nie da się go przedawkować, bo jak jest go za dużo to jest wydalany razem z moczem 🤨.

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Blondyna, piszesz o kwasie foliowym?
    Z tego co kiedyś czytałam, to ponoć nie da się go przedawkować, bo jak jest go za dużo to jest wydalany razem z moczem 🤨.
    Tak bo jo-ana napisała o nim.
    Jasne, ale często na forum/na grupach pojawiają się głosy o tym że kwas foliowy powyżej normy to źle 😅

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daje znać, że w poniedziałek jedziemy po kropka :)

Babulka, Karoola, Blondyna.B, Dina, jo_ana, czarneniebo, Jenny88, Ani0nka, Pomarańcza lubią tę wiadomość

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarneniebo wrote:
    Blondyna.B masz racje... Ale trochę boję się tych zastrzyków🤐🤐🤐, mam nadzieję, że szybko się nauczę i przyzwyczaję do kłucia.
    Pierwszy raz najgorszy bo nie wiadomo czego oczekiwać a gorszy jest piekące uczucie po niż sam zastrzyk ale szybko przemija ☺️

czarneniebo lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pojechałam zrobić betę i dodałam sobie homocysteine. Bi orzed ciąża bralam modulator + kwas 5mg, mialam nawet za niska homocysteine ale w ciąży odstawilam modulator. Bo on nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży. Więc mam nadzieję, że mi nie strzeliła nta homocysteina ale nie powinna przy tej dawce kwasu :/

Blondyna na tej grupie, to ludzie takie bzdury czasem piszą a reszta potem powtarza jak zaklęta jako prawdę objawioną, że ręce opadają. Uważajcie co tam czytacie.

Dina dzięki, że to napisałaś. 💚
    Daj znać po wizycie ☺

Susannah ale to już będzie transfer? :)

Wyszłam z domu do tego labu, ogarnąć jedzenie itd i od razu mi lepiej na głowę. Ja się nie nadaję do siedzenia w domu 😖 Chcę już do pracy 😌

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna u mnie nic nie wychodzi w badaniach i ręce mi już opadają. Nie chciałabym oczywiście, żeby wyszło coś poważnego typu brak jakichś kirów czy zły kariotyp, ale jakby u mnie przyczyną był aps czy trombofilia to byłoby mi lżej. Bo kobiety potem na heparynie spokojnie donoszą ciąże. Ja naprawdę myślałam, że zwymiotuje przed pierwszym zastrzykiem ze strachu a teraz trwa to 15 sekund i nic komoletnie się nie dzieje. Strach ma wielkie oczy.

Jak w tamtym poronieniu wyszła wada to myślałam, super, następnym razem się uda. A teraz? 😏 No jedno to była wada a drugie może immunologia? Już nawet myślę, że może ta heparyna zaszkodziła? I takie gdybanie. Mi jest ciężko próbować dalej w takiej niewiadomej. Szanse moje statystyczne na zdrową ciążę są teraz 60% 😔

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Dziewczyny wbrew pozorom dla zdrowia psychicznego łatwiej jak jest jakaś choroba (i leki na nią), bo masz w głowie że z tymi lekami się uda ☺️
    Wiadomo zawsze będzie strach ale łatwiej jak wiesz co może pomóc, co mogło być przyczyną niż jak wszystkie wyniki są dobre...

Co do kwasu to wiem, że nic nie szkodzi bo inaczej by nie było zaleceń tych dużych dawek. Biorę od roku 5mg więc już dawno powinnam wykitować jeśli by szkodził

Balubka zrób nawet dziś, będziesz wiedziała jak się zachowuje i co dalej robić
    Tez tak myślę, mega chciałabym wiedziec z czym walczymy 🙈🙈🙈

Dzisiaj mąż był zbadac nasienie i na kariotypie. Ja jutro pójdę.

Miałam konsultacje z genetykiem na nfz, zleciła mi jeszcze haplotyp anxa5, nie wiem nawet co to. No i kariotyp ale mówiłam że będę robić prywatnie 🙈🙈🙈 jakas nie słuchającą baba się trafiła.

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola gdzie będziesz robić kariotyp?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Karoola gdzie będziesz robić kariotyp?
    Zrobiłam w końcu w klinice niepłodności u nas w mieście, bo tam mąż być na tym nasieniu i olśniło mnie by za jednym zamachem zrobił.
    Jeszcze tylko ja musze... I już wszystkie badania będę miała zrobione 🙈🙈🙈
    Jestem przerażona ile kasy na to poszło, ale z drugiej strony jestem miesiąc po poronieniu a już wszystko ogarnięte. Oby coś wyszło i znana była przyczyna.

Babulka lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Blondyna u mnie nic nie wychodzi w badaniach i ręce mi już opadają. Nie chciałabym oczywiście, żeby wyszło coś poważnego typu brak jakichś kirów czy zły kariotyp, ale jakby u mnie przyczyną był aps czy trombofilia to byłoby mi lżej. Bo kobiety potem na heparynie spokojnie donoszą ciąże. Ja naprawdę myślałam, że zwymiotuje przed pierwszym zastrzykiem ze strachu a teraz trwa to 15 sekund i nic komoletnie się nie dzieje. Strach ma wielkie oczy.

Jak w tamtym poronieniu wyszła wada to myślałam, super, następnym razem się uda. A teraz? 😏 No jedno to była wada a drugie może immunologia? Już nawet myślę, że może ta heparyna zaszkodziła? I takie gdybanie. Mi jest ciężko próbować dalej w takiej niewiadomej. Szanse moje statystyczne na zdrową ciążę są teraz 60% 😔
    Wiem, mam tak samo, wszystko co zrobiłam (a zrobiłam wszystko razem z hormonami oprócz immunologii) wyszło dobrze.

Wiadomo z wiekiem ogólnie jest przyjęte, że są większe prawdopodobieństwa na wady genetyczne i poronienia. Myślę żebyś poszukała na teleporadę dobrego ginekologa żeby chociaż porozmawiać i omówić wyniki i dalsze plany, postępowanie.

A co do przyczyny, oczywiście że mogła być znowu wada genetyczna - niekoniecznie taka sama. Ona jak wiesz powstaje na tak wczesnym etapie, że nie mamy wpływu a wystarczy że się źle połączą komórki - zwykle to się kończy na biochemicznej ale o często do 12 tygodnia. Myślę, że jak nie kariotypy (ja z silną psychiką odpuściłam to badanie) to właśnie badanie nasienia z fragmentacją. A Ty robiłaś sobie hormony z 3dc, AMH?
    Sami planujemy zrobić mimo że wyniki samego nasienia były super

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susannah wrote:
    Daje znać, że w poniedziałek jedziemy po kropka :)
    To ogromne kciuki 🤞❤️

Susannah lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Wiem, mam tak samo, wszystko co zrobiłam (a zrobiłam wszystko razem z hormonami oprócz immunologii) wyszło dobrze.

Wiadomo z wiekiem ogólnie jest przyjęte, że są większe prawdopodobieństwa na wady genetyczne i poronienia. Myślę żebyś poszukała na teleporadę dobrego ginekologa żeby chociaż porozmawiać i omówić wyniki i dalsze plany, postępowanie.

A co do przyczyny, oczywiście że mogła być znowu wada genetyczna - niekoniecznie taka sama. Ona jak wiesz powstaje na tak wczesnym etapie, że nie mamy wpływu a wystarczy że się źle połączą komórki - zwykle to się kończy na biochemicznej ale o często do 12 tygodnia. Myślę, że jak nie kariotypy (ja z silną psychiką odpuściłam to badanie) to właśnie badanie nasienia z fragmentacją. A Ty robiłaś sobie hormony z 3dc, AMH?
    Sami planujemy zrobić mimo że wyniki samego nasienia były super
    Robilam z 3dc przed tą pierwszą straconą ciążą, to lekarz mówił ok. Jedynie sama wykumałam że stosunek fsh do lh czy odwrotnie mialam ponizej 0,7 czyli tak jakby starzejące się jajniki :(
    Amh nie robię, bo jak nie planuję ivf to coś mi to da?

Dostałam właśnie skierowanie do poradni genetycznej i zaraz będę oddzwaniać, doktor mi kazała też do dr Suchanek się zgłosić a już mam właśnie wizytę telefoniczna na poniedziałek. Że ona podobno rozpisuje sterydy w ciąży w razie co. Ona mówi, że jak najbardziej może być immunologia po pierwszej zdrowej ciąży 😔 Że właśnie często tak jest. Ehhh tyle badań mam porobionych a widzę, że jeszcze długa i kręta droga przed nami.

Wiem, że mogła być teraz inna trisomia ale męczy mnie to, że pewności nie mam. Mam taką konstrukcję psychiczną, że niewiadome są dla mnie bardzo trudne do zaakceptowania. Jakbym teraz miała próbować, to bym się czuła tak jakby ktoś mi kazał skoczyć do basenu a tam nie wiadomo czy woda czy pusto. Okropne uczucie a jednocześnie pragnienie rodzeństwa dla mojej myszy jest ogromne.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka jakbyś dostała jakiś sensowny termin do genetyka to daj znać...
    Ta porada z Gdańska to jakaś porażka..

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka poradnia jest porażką? Ta Suchanek?

Dostałam na 5.04 termin do dr Ochman

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2022, 11:57

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Robilam z 3dc przed tą pierwszą straconą ciążą, to lekarz mówił ok. Jedynie sama wykumałam że stosunek fsh do lh czy odwrotnie mialam ponizej 0,7 czyli tak jakby starzejące się jajniki :(
    Amh nie robię, bo jak nie planuję ivf to coś mi to da?
    No widzisz to AMH pokaże jaką masz rezerwę i jakie szanse na ciążę a nie LH/FSH - nawet jak nie planujesz IVF.
    0.7 to dobry wynik - 0.5 i mniej to źle a i też bliżej 2 nie najlepiej

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Jaka poradnia jest porażką? Ta Suchanek?

Dostałam na 5.04 termin do dr Ochman
    Oo właśnie u ochman 🙈 przed chwilą miałam konsultacje, ogólnie sytuacja wygląda tak:
    Dostałam skierowanie na badania... I badania mogę zrobić na nfz ale nie przyjmują 😂 ale mogę zrobić prywatnie, terminy na już. No dobra chce zrobić prywatnie Ale w Olsztynie i chce wizytę na nfz dalej... A nie tak nie można 🙈🙈🙈 można u nich prywatnie i wizytę na nfz, albo wizytę prywatnie 😂😂😂

A na badania na nfz zaczną zapisywać w czerwcu.
    Więc dla mnie to za późno, ale jeśli chcesz czekać to luzik.

Ogólnie bez problemu przepisała mi i mężowi wszystkie badania.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna bardziej się boję, że jak wyjdzie mi niskie amh to "wjedzie mi na banie". Moja koleżanka z niskim amh zaszła w zdrową ciążę w 1cs, także szanse zawsze są a ja już i tak czuję powiew peselu na plecach. Jeśli mi coś da to badanie, coś na to poradzę to zrobię, ale jak tylko ma mi określić rezerwę, to wolę nie wiedzieć 😬

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Oo właśnie u ochman 🙈 przed chwilą miałam konsultacje, ogólnie sytuacja wygląda tak:
    Dostałam skierowanie na badania... I badania mogę zrobić na nfz ale nie przyjmują 😂 ale mogę zrobić prywatnie, terminy na już. No dobra chce zrobić prywatnie Ale w Olsztynie i chce wizytę na nfz dalej... A nie tak nie można 🙈🙈🙈 można u nich prywatnie i wizytę na nfz, albo wizytę prywatnie 😂😂😂

A na badania na nfz zaczną zapisywać w czerwcu.
    Więc dla mnie to za późno, ale jeśli chcesz czekać to luzik.

Ogólnie bez problemu przepisała mi i mężowi wszystkie badania.
    Kuźwa 😅 No ja nie chcę czekać właśnie. Dobra poszukam gdzie robią prywatnie tylko nie kumam tych metod kariotypow bo okazuje się, że jest ich kilka i każda oczywiście inaczej kosztuje.
    A jaką metodą ona zleca?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 257 258 259 260 261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ