Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Pomarańcza wrote:Dwójka, bardzo mi przykro 😔 nie chcesz spróbować stymulacji na innych lekach? Znam przypadek, może nie za częsty, że po lamettcie nic, a po clo piękne owulacje, może warto jeszcze raz spróbować? Chociaż jeśli nie masz siły itd to rozumiem, warto przemyśleć kwestię adopcji..a co o tym wszystkim sądzi Twój partner?
Mąż chce tego co ja , zastanowimy się na spokojnie nad rodziną zastępczą bo to prostsza procedura.
Nie ma co się spieszyć, ale czuję ogromną potrzebę i chęć aby mieć rodzinę oprócz męża i psa .
Może nie jest mi przeznaczone mieć swoich dzieci.
A ta cysta tez mnie zdenerwowała. Nawet jezeli po lekach utworzył by się pęcherzyk to boje sie że znów byłby za słaby żeby utrzymać ciążę. -
Dziś mam 34 dzień cyklu i nic 😩zero miesiączki( zazwyczaj regularne )
Piersi ciut obolałe , czuje brzuch od 4 dni .... test negatywny . .... ostanie współżycie tydzień temu w sobotę .,,,,dziewczyny czy mogło być tak ze doszło wtedy do zapłodnienia i to się opóźnia wszystko a objawy jak na okres .... zielona jestem w tym wszystkim -
Dwójka, strasznie trudne to jest 😔 myślę, że jest jesteście oboje zdecydowani to rzeczywiście rodzina zastępcza jest łatwiejszą drogą, a i tak bedziecie rodzicami ❤️ trzymam kciuki za powodzenie, za to, żeby była to decyzja, która da Wam ulgę i radość 🍀
Mnie ostatnio facelle oszukało. Tzn może tak, nie dałam się nabrać, bo czułam, że ta kreska jest ultra słaba i mało różowa. Ale trzymam kciuki Kaaroo, żeby jednak zwiastowała młoda ciążę 🤞 -
Karoola wrote:Wiesz co.. Ja dostałam dopiero po tyg po powrocie do domu, potem jeszcze raz po 3 dniach.
Ale później jeszcze nie byłam do końca oczyszczona i nic nie dostałam miałam poczekać do kolejnej miesiączki.
Nie martw się kochana, bylebys była pod opieką lekarza. -
Martyna 88 wrote:Dziś mam 34 dzień cyklu i nic 😩zero miesiączki( zazwyczaj regularne )
Piersi ciut obolałe , czuje brzuch od 4 dni .... test negatywny . .... ostanie współżycie tydzień temu w sobotę .,,,,dziewczyny czy mogło być tak ze doszło wtedy do zapłodnienia i to się opóźnia wszystko a objawy jak na okres .... zielona jestem w tym wszystkimMartyna 88 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Nati94 wrote:Karo zależy który. Sikany oszukał. Pasek nie
Susannah, Nati94, Tony lubią tę wiadomość
-
Jc94 piękny przyrost, gratuluję! Zdrówka dla Was i nudnej ciąży. 😙
U mnie 42 dc i ciągle nic... Załamana jestem, powinnam niedługo mieć kolejną owulację, a nie ciągle czekać na okres. Martwię się, co to się podziało i że nie wróży to dobrze na powodzenie w staraniach. Jakby poronienie nie było wystarczającym ciosem... 😓
No nic, jak do niedzieli nie przyjdzie 🐒, to się wybiorę do gina, tylko co to da, jak pewnie najbliższy termin za jakieś 2 tyg... -
Kaaroo wrote:Wieczorem robiłam pasek, teraz osikany. Na jednym i drugim blada druga kreska a nie biel wizira jak zwykle… o 12 beta. Nawet nie wiem czy się cieszę
Ja już się cieszę z Tobą! Zobaczysz, że będzie dobrze!Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Przyszły mi właśnie wyniki badań z TestDNA i wyszło mi MTHFR_1298A>C układ homozygotyczny nieprawidłowy i PAI-1 4G układ heterozygotyczne nieprawidłowy, któraś z Was ma podobnie? Co to oznacza?11.2021 💔 ciąża biochemiczna
03.2022 💔 poronienie zatrzymane 8td
15.01.2023 urodziłam synka 🌈💙
MTHFR_1298A>C homo
PAI-1 4G hetero
Niedoczynność tarczycy -
JustaSzcz wrote:Przyszły mi właśnie wyniki badań z TestDNA i wyszło mi MTHFR_1298A>C układ homozygotyczny nieprawidłowy i PAI-1 4G układ heterozygotyczne nieprawidłowy, któraś z Was ma podobnie? Co to oznacza?
Mam identyczne. Przy mutacji MTHFR może występować problem z przyswajalnością kwasu foliowego (i ogólnie wit. z grupy B ), dlatego warto oznaczyć poziom homocysteiny i jak jest za wysoka, to rozważyć suplementację kwasu foliowego w formie metylowanej. Łopatologicznie wyjaśnia to Pan Tabletka - https://pantabletka.pl/metylowany-kwas-foliowy-i-mutacja-mthfr/. Co do PAI-1 to może mieć związek z zaburzeniami krzepliwości krwi. Mi ginekolog powiedział, że przy PAI w układzie homozygotycznym dostałabym na pewno heparynę w kolejnej ciąży, natomiast przy hetero nie ma bezwzględnych wskazań, więc to już jak będę chciała. Z tego, co czytam to zdania wśród lekarzy są podzielone jeśli chodzi o PAI i heparynę. Ogólnie to można to skonsultować z hematologiem, może zleci inne badania pod kątem krzepliwości żeby sprawdzić czy trzeba tej heparyny czy nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 13:46
-
Akataa wrote:Mam identyczne. Przy mutacji MTHFR może występować problem z przyswajalnością kwasu foliowego (i ogólnie wit. z grupy B ), dlatego warto oznaczyć poziom homocysteiny i jak jest za wysoka, to rozważyć suplementację kwasu foliowego w formie metylowanej. Łopatologicznie wyjaśnia to Pan Tabletka - https://pantabletka.pl/metylowany-kwas-foliowy-i-mutacja-mthfr/. Co do PAI-1 to może mieć związek z zaburzeniami krzepliwości krwi. Mi ginekolog powiedział, że przy PAI w układzie homozygotycznym dostałabym na pewno heparynę w kolejnej ciąży, natomiast przy hetero nie ma bezwzględnych wskazań, więc to już jak będę chciała. Z tego, co czytam to zdania wśród lekarzy są podzielone jeśli chodzi o PAI i heparynę. Ogólnie to można to skonsultować z hematologiem, może zleci inne badania pod kątem krzepliwości żeby sprawdzić czy trzeba tej heparyny czy nie.
A czytałaś jakieś artykuły odnośnie tego że niby przy tej mutacji MTHFR jest ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa lub autystycznego?11.2021 💔 ciąża biochemiczna
MTHFR_1298A>C homo
PAI-1 4G hetero
Niedoczynność tarczycy -
JustaSzcz wrote:A czytałaś jakieś artykuły odnośnie tego że niby przy tej mutacji MTHFR jest ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa lub autystycznego?
Nie czytałam. Z tego co czytam czy na forum, czy na grupach na fb, to masa kobiet ma tę mutację i rodzi zdrowe dzieci, także chyba nie będę dokładać sobie zmartwień. -
Akataa wrote:Nie czytałam. Z tego co czytam czy na forum, czy na grupach na fb, to masa kobiet ma tę mutację i rodzi zdrowe dzieci, także chyba nie będę dokładać sobie zmartwień.
Dziękuję Ci bardzo za pomoc! 🙂Akataa lubi tę wiadomość
11.2021 💔 ciąża biochemiczna
MTHFR_1298A>C homo
PAI-1 4G hetero
Niedoczynność tarczycy -
JustaSzcz wrote:A czytałaś jakieś artykuły odnośnie tego że niby przy tej mutacji MTHFR jest ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa lub autystycznego?
Zespół Downa jest zupełnie losową wadą, więc nie ma to wpływu. Ta mutacja wpływa na przemianę wit z grupy B, więc może teoretycznie przyczynić się do wad cewy nerwowej, ale odpowiednia suplementacja i kontrolowanie homocysteiny zwykle załatwia sprawę -
Mthfr ma 3/4 społeczeństwa i większości nie robi to żadnej różnicy. Wyjątkowe są sytuacje, gdzie ktoś ma wysoką homocysyeinę, wtedy trzeba ją zbić przed staraniami.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ogólnie wg mnie cała historia z mthfr jest mocno rozbujana.... Bo też do końca nie poznana. Np wsrod mam autystykow, uważa się że to jest jedna z przyczyn autyzmu. Zanim okazało się, że posiadam tą mutacje sporo już o niej słyszałam właśnie od mam autystykow. Ale co zabawne ja mam mutacje i na 90% moja córka. A 3 dzieci autystycznych, które znam nie ma. Mimo wszystko uważają, że mtfhr jest winne wszystkiemu złu świata 🙂.
Oczywiście lepiej nie mieć mutacji niż ją mieć. Ale jak Babulka pisze większość społeczeństwa ją ma. I na dodatek są zdrowi i żyją.
Np my odziedziczyliśmy po którymś z naszych rodziców.
Chociaż np. przeczytałam świetny artykuł, że są badania że sprzyja chorobie Alzheimera, w mojej rodzinie wszystkie kobiety go mają. Ciekawe🙂
Równie dobrze mogą mieć inna mutacje , która nawet nie jest wykryta.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 16:54
Akataa lubi tę wiadomość
Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Nie chce być brutalna ale wśród rodziców autystyków wszystko powoduje autyzm, tylko nie to, co rzeczywiście go powoduje. Rozumiem to, bo w takich sytuacjach człowiek chce za wszelką cene mieć "winnego", ale warto też zachować zdrowy rozsądek bez względu na to, co nas spotyka.
Wg stanowiska ptg i lekarzy z którymi ja byłam konsultowana, a było ich wielu, mthfr nie ma znaczenia w poronieniach, jeśli nie ma hiperhomocysteinemii. Ale widzę na grupach, że dziewczyny z ulgą "odnajdują" sobie tą mutację, bo lepiej mieć taką przyczynę poronienia, niż zadną. I że weźmie się metyle i po sprawie, następnym razem się uda, bo znalazł się "lek".
Jest taka grupa wielka mthfr polska i tyle foliarstwa co tam widziałam, to się nie spodziewałam. Szczerze nie polecam, jeśli nie chcecie wpaść w sektę.JustaSzcz, Tony lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska