X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Dwójka Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza wrote:
    Dwójka, bardzo mi przykro 😔 nie chcesz spróbować stymulacji na innych lekach? Znam przypadek, może nie za częsty, że po lamettcie nic, a po clo piękne owulacje, może warto jeszcze raz spróbować? Chociaż jeśli nie masz siły itd to rozumiem, warto przemyśleć kwestię adopcji..a co o tym wszystkim sądzi Twój partner?
    No właśnie samo clo nic nie ruszyło, lametta działała ale średnio. Lekarz mówił że najlepiej u mnie wychodzi mix 3 dni clo i 3 dni lametta, ale clo mi sie skończyło, a lametty mam zapas więc Wziełam po 2 szt i na monitoringu nic.
    Mąż chce tego co ja , zastanowimy się na spokojnie nad rodziną zastępczą bo to prostsza procedura.
    Nie ma co się spieszyć, ale czuję ogromną potrzebę i chęć aby mieć rodzinę oprócz męża i psa .
    Może nie jest mi przeznaczone mieć swoich dzieci.
    A ta cysta tez mnie zdenerwowała. Nawet jezeli po lekach utworzył by się pęcherzyk to boje sie że znów byłby za słaby żeby utrzymać ciążę.

• Martyna 88 Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam z facelle i nie oszukał mnie nigdy :)

Kaaroo lubi tę wiadomość

• Martyna 88 Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mam 34 dzień cyklu i nic 😩zero miesiączki( zazwyczaj regularne )
    Piersi ciut obolałe , czuje brzuch od 4 dni .... test negatywny . .... ostanie współżycie tydzień temu w sobotę .,,,,dziewczyny czy mogło być tak ze doszło wtedy do zapłodnienia i to się opóźnia wszystko a objawy jak na okres .... zielona jestem w tym wszystkim

• Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwójka, strasznie trudne to jest 😔 myślę, że jest jesteście oboje zdecydowani to rzeczywiście rodzina zastępcza jest łatwiejszą drogą, a i tak bedziecie rodzicami ❤️ trzymam kciuki za powodzenie, za to, żeby była to decyzja, która da Wam ulgę i radość 🍀

Mnie ostatnio facelle oszukało. Tzn może tak, nie dałam się nabrać, bo czułam, że ta kreska jest ultra słaba i mało różowa. Ale trzymam kciuki Kaaroo, żeby jednak zwiastowała młoda ciążę 🤞

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Wiesz co.. Ja dostałam dopiero po tyg po powrocie do domu, potem jeszcze raz po 3 dniach.
    Ale później jeszcze nie byłam do końca oczyszczona i nic nie dostałam miałam poczekać do kolejnej miesiączki.

Nie martw się kochana, bylebys była pod opieką lekarza.
    Dziękuje 😘 Dziś nawet zadzwoniłam do szpitala do tej lekarki co mi podawała tabletki żeby powiedzieć jak sytuacja. Kazała czekać i sluchac swojej lekarz prowadzącej. Wezmą mnie za panikare. Ale póki co zero plamien nawet

preg.png
    age.png
    40 lat, II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
    12.2024 AZ Czechy 5AA, 9 dpt beta 73
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna 88 wrote:
    Dziś mam 34 dzień cyklu i nic 😩zero miesiączki( zazwyczaj regularne )
    Piersi ciut obolałe , czuje brzuch od 4 dni .... test negatywny . .... ostanie współżycie tydzień temu w sobotę .,,,,dziewczyny czy mogło być tak ze doszło wtedy do zapłodnienia i to się opóźnia wszystko a objawy jak na okres .... zielona jestem w tym wszystkim
    Tak, teoretycznie mogło 🙂

Martyna 88 lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Martyna 88 Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje ,,, czekam dalej ❤️ Spokojnej nocy dla wszystkich kobietek

• Nati94 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo zależy który. Sikany oszukał. Pasek nie

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Kaaroo Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2022, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Karo zależy który. Sikany oszukał. Pasek nie
    Wieczorem robiłam pasek, teraz osikany. Na jednym i drugim blada druga kreska a nie biel wizira jak zwykle… o 12 beta. Nawet nie wiem czy się cieszę

Susannah, Nati94, Tony lubią tę wiadomość

III 2021 - początek starań
    IX 2021 - pozytywny test
    X 2021 - puste jajo płodowe > zabieg
    II 2022 - wracamy do starań

iNg2p2.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jc94 piękny przyrost, gratuluję! Zdrówka dla Was i nudnej ciąży. 😙

U mnie 42 dc i ciągle nic... Załamana jestem, powinnam niedługo mieć kolejną owulację, a nie ciągle czekać na okres. Martwię się, co to się podziało i że nie wróży to dobrze na powodzenie w staraniach. Jakby poronienie nie było wystarczającym ciosem... 😓
    No nic, jak do niedzieli nie przyjdzie 🐒, to się wybiorę do gina, tylko co to da, jak pewnie najbliższy termin za jakieś 2 tyg...

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaaroo wrote:
    Wieczorem robiłam pasek, teraz osikany. Na jednym i drugim blada druga kreska a nie biel wizira jak zwykle… o 12 beta. Nawet nie wiem czy się cieszę

Ja już się cieszę z Tobą! Zobaczysz, że będzie dobrze!

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły mi właśnie wyniki badań z TestDNA i wyszło mi MTHFR_1298A>C układ homozygotyczny nieprawidłowy i PAI-1 4G układ heterozygotyczne nieprawidłowy, któraś z Was ma podobnie? Co to oznacza?

11.2021 💔 ciąża biochemiczna
    03.2022 💔 poronienie zatrzymane 8td
    15.01.2023 urodziłam synka 🌈💙

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaSzcz wrote:
    Przyszły mi właśnie wyniki badań z TestDNA i wyszło mi MTHFR_1298A>C układ homozygotyczny nieprawidłowy i PAI-1 4G układ heterozygotyczne nieprawidłowy, któraś z Was ma podobnie? Co to oznacza?

Mam identyczne. Przy mutacji MTHFR może występować problem z przyswajalnością kwasu foliowego (i ogólnie wit. z grupy B ), dlatego warto oznaczyć poziom homocysteiny i jak jest za wysoka, to rozważyć suplementację kwasu foliowego w formie metylowanej. Łopatologicznie wyjaśnia to Pan Tabletka - https://pantabletka.pl/metylowany-kwas-foliowy-i-mutacja-mthfr/. Co do PAI-1 to może mieć związek z zaburzeniami krzepliwości krwi. Mi ginekolog powiedział, że przy PAI w układzie homozygotycznym dostałabym na pewno heparynę w kolejnej ciąży, natomiast przy hetero nie ma bezwzględnych wskazań, więc to już jak będę chciała. Z tego, co czytam to zdania wśród lekarzy są podzielone jeśli chodzi o PAI i heparynę. Ogólnie to można to skonsultować z hematologiem, może zleci inne badania pod kątem krzepliwości żeby sprawdzić czy trzeba tej heparyny czy nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 13:46

age.png
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Mam identyczne. Przy mutacji MTHFR może występować problem z przyswajalnością kwasu foliowego (i ogólnie wit. z grupy B ), dlatego warto oznaczyć poziom homocysteiny i jak jest za wysoka, to rozważyć suplementację kwasu foliowego w formie metylowanej. Łopatologicznie wyjaśnia to Pan Tabletka - https://pantabletka.pl/metylowany-kwas-foliowy-i-mutacja-mthfr/. Co do PAI-1 to może mieć związek z zaburzeniami krzepliwości krwi. Mi ginekolog powiedział, że przy PAI w układzie homozygotycznym dostałabym na pewno heparynę w kolejnej ciąży, natomiast przy hetero nie ma bezwzględnych wskazań, więc to już jak będę chciała. Z tego, co czytam to zdania wśród lekarzy są podzielone jeśli chodzi o PAI i heparynę. Ogólnie to można to skonsultować z hematologiem, może zleci inne badania pod kątem krzepliwości żeby sprawdzić czy trzeba tej heparyny czy nie.

A czytałaś jakieś artykuły odnośnie tego że niby przy tej mutacji MTHFR jest ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa lub autystycznego?

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaSzcz wrote:
    A czytałaś jakieś artykuły odnośnie tego że niby przy tej mutacji MTHFR jest ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa lub autystycznego?

Nie czytałam. Z tego co czytam czy na forum, czy na grupach na fb, to masa kobiet ma tę mutację i rodzi zdrowe dzieci, także chyba nie będę dokładać sobie zmartwień.

age.png
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Nie czytałam. Z tego co czytam czy na forum, czy na grupach na fb, to masa kobiet ma tę mutację i rodzi zdrowe dzieci, także chyba nie będę dokładać sobie zmartwień.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc! 🙂

Akataa lubi tę wiadomość

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • Tony Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaSzcz wrote:

Zespół Downa jest zupełnie losową wadą, więc nie ma to wpływu. Ta mutacja wpływa na przemianę wit z grupy B, więc może teoretycznie przyczynić się do wad cewy nerwowej, ale odpowiednia suplementacja i kontrolowanie homocysteiny zwykle załatwia sprawę :)

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mthfr ma 3/4 społeczeństwa i większości nie robi to żadnej różnicy. Wyjątkowe są sytuacje, gdzie ktoś ma wysoką homocysyeinę, wtedy trzeba ją zbić przed staraniami.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie wg mnie cała historia z mthfr jest mocno rozbujana.... Bo też do końca nie poznana. Np wsrod mam autystykow, uważa się że to jest jedna z przyczyn autyzmu. Zanim okazało się, że posiadam tą mutacje sporo już o niej słyszałam właśnie od mam autystykow. Ale co zabawne ja mam mutacje i na 90% moja córka. A 3 dzieci autystycznych, które znam nie ma. Mimo wszystko uważają, że mtfhr jest winne wszystkiemu złu świata 🙂.

Oczywiście lepiej nie mieć mutacji niż ją mieć. Ale jak Babulka pisze większość społeczeństwa ją ma. I na dodatek są zdrowi i żyją.
    Np my odziedziczyliśmy po którymś z naszych rodziców.

Chociaż np. przeczytałam świetny artykuł, że są badania że sprzyja chorobie Alzheimera, w mojej rodzinie wszystkie kobiety go mają. Ciekawe🙂
    Równie dobrze mogą mieć inna mutacje , która nawet nie jest wykryta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 16:54

Akataa lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chce być brutalna ale wśród rodziców autystyków wszystko powoduje autyzm, tylko nie to, co rzeczywiście go powoduje. Rozumiem to, bo w takich sytuacjach człowiek chce za wszelką cene mieć "winnego", ale warto też zachować zdrowy rozsądek bez względu na to, co nas spotyka.
    Wg stanowiska ptg i lekarzy z którymi ja byłam konsultowana, a było ich wielu, mthfr nie ma znaczenia w poronieniach, jeśli nie ma hiperhomocysteinemii. Ale widzę na grupach, że dziewczyny z ulgą "odnajdują" sobie tą mutację, bo lepiej mieć taką przyczynę poronienia, niż zadną. I że weźmie się metyle i po sprawie, następnym razem się uda, bo znalazł się "lek".

Jest taka grupa wielka mthfr polska i tyle foliarstwa co tam widziałam, to się nie spodziewałam. Szczerze nie polecam, jeśli nie chcecie wpaść w sektę.

JustaSzcz, Tony lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 284 285 286 287 288 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ