Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Dwójka Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2022, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza wrote:
    Dwójka, bardzo mi przykro 😔 nie chcesz spróbować stymulacji na innych lekach? Znam przypadek, może nie za częsty, że po lamettcie nic, a po clo piękne owulacje, może warto jeszcze raz spróbować? Chociaż jeśli nie masz siły itd to rozumiem, warto przemyśleć kwestię adopcji..a co o tym wszystkim sądzi Twój partner?
    No właśnie samo clo nic nie ruszyło, lametta działała ale średnio. Lekarz mówił że najlepiej u mnie wychodzi mix 3 dni clo i 3 dni lametta, ale clo mi sie skończyło, a lametty mam zapas więc Wziełam po 2 szt i na monitoringu nic.
    Mąż chce tego co ja , zastanowimy się na spokojnie nad rodziną zastępczą bo to prostsza procedura.
    Nie ma co się spieszyć, ale czuję ogromną potrzebę i chęć aby mieć rodzinę oprócz męża i psa .
    Może nie jest mi przeznaczone mieć swoich dzieci.
    A ta cysta tez mnie zdenerwowała. Nawet jezeli po lekach utworzył by się pęcherzyk to boje sie że znów byłby za słaby żeby utrzymać ciążę.

• Martyna 88 Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam z facelle i nie oszukał mnie nigdy :)

Kaaroo lubi tę wiadomość

• Martyna 88 Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2022, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś mam 34 dzień cyklu i nic 😩zero miesiączki( zazwyczaj regularne )
    Piersi ciut obolałe , czuje brzuch od 4 dni .... test negatywny . .... ostanie współżycie tydzień temu w sobotę .,,,,dziewczyny czy mogło być tak ze doszło wtedy do zapłodnienia i to się opóźnia wszystko a objawy jak na okres .... zielona jestem w tym wszystkim

• Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwójka, strasznie trudne to jest 😔 myślę, że jest jesteście oboje zdecydowani to rzeczywiście rodzina zastępcza jest łatwiejszą drogą, a i tak bedziecie rodzicami ❤️ trzymam kciuki za powodzenie, za to, żeby była to decyzja, która da Wam ulgę i radość 🍀

Mnie ostatnio facelle oszukało. Tzn może tak, nie dałam się nabrać, bo czułam, że ta kreska jest ultra słaba i mało różowa. Ale trzymam kciuki Kaaroo, żeby jednak zwiastowała młoda ciążę 🤞

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • gonia729 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola wrote:
    Wiesz co.. Ja dostałam dopiero po tyg po powrocie do domu, potem jeszcze raz po 3 dniach.
    Ale później jeszcze nie byłam do końca oczyszczona i nic nie dostałam miałam poczekać do kolejnej miesiączki.

Nie martw się kochana, bylebys była pod opieką lekarza.
    Dziękuje 😘 Dziś nawet zadzwoniłam do szpitala do tej lekarki co mi podawała tabletki żeby powiedzieć jak sytuacja. Kazała czekać i sluchac swojej lekarz prowadzącej. Wezmą mnie za panikare. Ale póki co zero plamien nawet

preg.png
    age.png
    40 lat, II ET - 2AA :),7 dpt - beta 39, synek ❤️
    10.2021. - beta 6, cb 💔
    01.2022- 10 t.c puste 2 jaja 💔💔
    12.2022- 6t3d💔 brak ❤️
    12.2024 AZ Czechy 5AA, 9 dpt beta 73
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna 88 wrote:
    Dziś mam 34 dzień cyklu i nic 😩zero miesiączki( zazwyczaj regularne )
    Piersi ciut obolałe , czuje brzuch od 4 dni .... test negatywny . .... ostanie współżycie tydzień temu w sobotę .,,,,dziewczyny czy mogło być tak ze doszło wtedy do zapłodnienia i to się opóźnia wszystko a objawy jak na okres .... zielona jestem w tym wszystkim
    Tak, teoretycznie mogło 🙂

Martyna 88 lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Martyna 88 Debiutantka

Wysłany: 24 marca 2022, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje ,,, czekam dalej ❤️ Spokojnej nocy dla wszystkich kobietek

• Nati94 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2022, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo zależy który. Sikany oszukał. Pasek nie

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Kaaroo Koleżanka

Wysłany: 25 marca 2022, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati94 wrote:
    Karo zależy który. Sikany oszukał. Pasek nie
    Wieczorem robiłam pasek, teraz osikany. Na jednym i drugim blada druga kreska a nie biel wizira jak zwykle… o 12 beta. Nawet nie wiem czy się cieszę

Susannah, Nati94, Tony lubią tę wiadomość

III 2021 - początek starań
    IX 2021 - pozytywny test
    X 2021 - puste jajo płodowe > zabieg
    II 2022 - wracamy do starań

iNg2p2.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jc94 piękny przyrost, gratuluję! Zdrówka dla Was i nudnej ciąży. 😙

U mnie 42 dc i ciągle nic... Załamana jestem, powinnam niedługo mieć kolejną owulację, a nie ciągle czekać na okres. Martwię się, co to się podziało i że nie wróży to dobrze na powodzenie w staraniach. Jakby poronienie nie było wystarczającym ciosem... 😓
    No nic, jak do niedzieli nie przyjdzie 🐒, to się wybiorę do gina, tylko co to da, jak pewnie najbliższy termin za jakieś 2 tyg...

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaaroo wrote:
    Wieczorem robiłam pasek, teraz osikany. Na jednym i drugim blada druga kreska a nie biel wizira jak zwykle… o 12 beta. Nawet nie wiem czy się cieszę

Ja już się cieszę z Tobą! Zobaczysz, że będzie dobrze!

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2022, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły mi właśnie wyniki badań z TestDNA i wyszło mi MTHFR_1298A>C układ homozygotyczny nieprawidłowy i PAI-1 4G układ heterozygotyczne nieprawidłowy, któraś z Was ma podobnie? Co to oznacza?

11.2021 💔 ciąża biochemiczna
    03.2022 💔 poronienie zatrzymane 8td
    15.01.2023 urodziłam synka 🌈💙

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaSzcz wrote:
    Przyszły mi właśnie wyniki badań z TestDNA i wyszło mi MTHFR_1298A>C układ homozygotyczny nieprawidłowy i PAI-1 4G układ heterozygotyczne nieprawidłowy, któraś z Was ma podobnie? Co to oznacza?

Mam identyczne. Przy mutacji MTHFR może występować problem z przyswajalnością kwasu foliowego (i ogólnie wit. z grupy B ), dlatego warto oznaczyć poziom homocysteiny i jak jest za wysoka, to rozważyć suplementację kwasu foliowego w formie metylowanej. Łopatologicznie wyjaśnia to Pan Tabletka - https://pantabletka.pl/metylowany-kwas-foliowy-i-mutacja-mthfr/. Co do PAI-1 to może mieć związek z zaburzeniami krzepliwości krwi. Mi ginekolog powiedział, że przy PAI w układzie homozygotycznym dostałabym na pewno heparynę w kolejnej ciąży, natomiast przy hetero nie ma bezwzględnych wskazań, więc to już jak będę chciała. Z tego, co czytam to zdania wśród lekarzy są podzielone jeśli chodzi o PAI i heparynę. Ogólnie to można to skonsultować z hematologiem, może zleci inne badania pod kątem krzepliwości żeby sprawdzić czy trzeba tej heparyny czy nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 13:46

age.png
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Mam identyczne. Przy mutacji MTHFR może występować problem z przyswajalnością kwasu foliowego (i ogólnie wit. z grupy B ), dlatego warto oznaczyć poziom homocysteiny i jak jest za wysoka, to rozważyć suplementację kwasu foliowego w formie metylowanej. Łopatologicznie wyjaśnia to Pan Tabletka - https://pantabletka.pl/metylowany-kwas-foliowy-i-mutacja-mthfr/. Co do PAI-1 to może mieć związek z zaburzeniami krzepliwości krwi. Mi ginekolog powiedział, że przy PAI w układzie homozygotycznym dostałabym na pewno heparynę w kolejnej ciąży, natomiast przy hetero nie ma bezwzględnych wskazań, więc to już jak będę chciała. Z tego, co czytam to zdania wśród lekarzy są podzielone jeśli chodzi o PAI i heparynę. Ogólnie to można to skonsultować z hematologiem, może zleci inne badania pod kątem krzepliwości żeby sprawdzić czy trzeba tej heparyny czy nie.

A czytałaś jakieś artykuły odnośnie tego że niby przy tej mutacji MTHFR jest ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa lub autystycznego?

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaSzcz wrote:
    A czytałaś jakieś artykuły odnośnie tego że niby przy tej mutacji MTHFR jest ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa lub autystycznego?

Nie czytałam. Z tego co czytam czy na forum, czy na grupach na fb, to masa kobiet ma tę mutację i rodzi zdrowe dzieci, także chyba nie będę dokładać sobie zmartwień.

age.png
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 25 marca 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    Nie czytałam. Z tego co czytam czy na forum, czy na grupach na fb, to masa kobiet ma tę mutację i rodzi zdrowe dzieci, także chyba nie będę dokładać sobie zmartwień.

Dziękuję Ci bardzo za pomoc! 🙂

Akataa lubi tę wiadomość

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • Tony Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaSzcz wrote:

Zespół Downa jest zupełnie losową wadą, więc nie ma to wpływu. Ta mutacja wpływa na przemianę wit z grupy B, więc może teoretycznie przyczynić się do wad cewy nerwowej, ale odpowiednia suplementacja i kontrolowanie homocysteiny zwykle załatwia sprawę :)

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mthfr ma 3/4 społeczeństwa i większości nie robi to żadnej różnicy. Wyjątkowe są sytuacje, gdzie ktoś ma wysoką homocysyeinę, wtedy trzeba ją zbić przed staraniami.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie wg mnie cała historia z mthfr jest mocno rozbujana.... Bo też do końca nie poznana. Np wsrod mam autystykow, uważa się że to jest jedna z przyczyn autyzmu. Zanim okazało się, że posiadam tą mutacje sporo już o niej słyszałam właśnie od mam autystykow. Ale co zabawne ja mam mutacje i na 90% moja córka. A 3 dzieci autystycznych, które znam nie ma. Mimo wszystko uważają, że mtfhr jest winne wszystkiemu złu świata 🙂.

Oczywiście lepiej nie mieć mutacji niż ją mieć. Ale jak Babulka pisze większość społeczeństwa ją ma. I na dodatek są zdrowi i żyją.
    Np my odziedziczyliśmy po którymś z naszych rodziców.

Chociaż np. przeczytałam świetny artykuł, że są badania że sprzyja chorobie Alzheimera, w mojej rodzinie wszystkie kobiety go mają. Ciekawe🙂
    Równie dobrze mogą mieć inna mutacje , która nawet nie jest wykryta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 16:54

Akataa lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chce być brutalna ale wśród rodziców autystyków wszystko powoduje autyzm, tylko nie to, co rzeczywiście go powoduje. Rozumiem to, bo w takich sytuacjach człowiek chce za wszelką cene mieć "winnego", ale warto też zachować zdrowy rozsądek bez względu na to, co nas spotyka.
    Wg stanowiska ptg i lekarzy z którymi ja byłam konsultowana, a było ich wielu, mthfr nie ma znaczenia w poronieniach, jeśli nie ma hiperhomocysteinemii. Ale widzę na grupach, że dziewczyny z ulgą "odnajdują" sobie tą mutację, bo lepiej mieć taką przyczynę poronienia, niż zadną. I że weźmie się metyle i po sprawie, następnym razem się uda, bo znalazł się "lek".

Jest taka grupa wielka mthfr polska i tyle foliarstwa co tam widziałam, to się nie spodziewałam. Szczerze nie polecam, jeśli nie chcecie wpaść w sektę.

JustaSzcz, Tony lubią tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

‹‹ 284 285 286 287 288 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ