Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Kup jakieś 🍷 i zdecydujesz 😅
Tak mało wiemy o ludzkiej płodności, że tylko intuicji możemy ufać tak naprawdę.Susanne lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Susanne, też mam pai homo i w rodzinie zero poronień. Z tego co wiem to większość ciąż przy tej mutacji przebiega prawidłowo i do końca nie wiadomo czy to w ogóle ma jakiś wpływ...
Susanne lubi tę wiadomość
-
Tony wrote:Susanne, też mam pai homo i w rodzinie zero poronień. Z tego co wiem to większość ciąż przy tej mutacji przebiega prawidłowo i do końca nie wiadomo czy to w ogóle ma jakiś wpływ...11.2021 💔 ciąża biochemiczna
03.2022 💔 poronienie zatrzymane 8td
15.01.2023 urodziłam synka 🌈💙
MTHFR_1298A>C homo
PAI-1 4G hetero
Niedoczynność tarczycy -
Dzisiaj mijają 32 dni od pierwszej @ po łyżeczkowaniu i cisza z następną... Ech w życiu tak nie czekałam na @.11.2021 💔 ciąża biochemiczna
MTHFR_1298A>C homo
PAI-1 4G hetero
Niedoczynność tarczycy -
JustaSzcz wrote:Dzisiaj mijają 32 dni od pierwszej @ po łyżeczkowaniu i cisza z następną... Ech w życiu tak nie czekałam na @.
Ja mam pytanie z innej beczki bo widzę że masz podobno sytuację do mojej ,u mnie tak samo w listopadzie jakby ciąża biochem,ale na USG już nic nie było widać i w styczniu ciąża ,poronienie w kwietniu, czy myślałaś albo któryś z lekarzy zasugerował żeby zacząć leczenie z klinice niepłodności? Żeby tak dokładnie zająć się problemem? U mnie nic takiego nie mówil ,a ja się zastanawiam,wkoncu problem jest nie tylko wtedy gdy są problemu z zajściem w ciążę ,ale z utrzymaniem również
Może inne dziewczyny tutaj maja jakieś doświadczenie? Warto to rozważyć czy wystarczy chodzić do zwykłego ginekologa o ile mu się ufa i jest kompetentnyONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪 -
Anka94 wrote:To czekanie dobija najbardziej 😡
Ja mam pytanie z innej beczki bo widzę że masz podobno sytuację do mojej ,u mnie tak samo w listopadzie jakby ciąża biochem,ale na USG już nic nie było widać i w styczniu ciąża ,poronienie w kwietniu, czy myślałaś albo któryś z lekarzy zasugerował żeby zacząć leczenie z klinice niepłodności? Żeby tak dokładnie zająć się problemem? U mnie nic takiego nie mówil ,a ja się zastanawiam,wkoncu problem jest nie tylko wtedy gdy są problemu z zajściem w ciążę ,ale z utrzymaniem również
Może inne dziewczyny tutaj maja jakieś doświadczenie? Warto to rozważyć czy wystarczy chodzić do zwykłego ginekologa o ile mu się ufa i jest kompetentny
Nie, nikt mnie nie wysyłał. Pewnie z tego powodu, że jednak w ciążę zachodzę.
Ale jak jeszcze raz mi nie wyjdzie to na pewno się tam udam.11.2021 💔 ciąża biochemiczna
MTHFR_1298A>C homo
PAI-1 4G hetero
Niedoczynność tarczycy -
Też się nad tym zastanawiam,nie chce swirować bo tak jak piszesz w ciążę też zachodze ,co oczywiście o niczym nie świadczy. Nie chcę też marnować czasu ,jeśli mam jakis większy problem. Zastanawiam się tylko czy tak mogliby zlecić jakieś inne badania ,metody 🤔 niż to co może zwykły ginekologONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Ja do diagnostyki nie polecam klinik niepłodności. Tam zdecydowanie jest kierowanie na metody wspomagane, nie na badania. Ja, jeśli chodzi o diagnostykę, najbardziej był zadowolona z naprotechnologa, bo on jest nastawiony na szukanie przyczyny, a nie na invitro. Natomiast warto poszukać kogoś kto się specjalizuje w poronieniach, bo to nie jest łatwy temat. Zresztą z pomocą forum można samemu zrobić większość badań, bo i tak na nfz to prawie nic się nie zrobi.
Babulka lubi tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Tak ,tak ja wiem że nic nie zrobię na NFZ niestety i nawet na to nie liczę. W sumie nie wiem czy potrzebne jest jakieś wspomaganie skoro naturalnie zachodze w ciążę , zobaczymy jak będzie teraz.
Sussannah masz rację to forum to skarbnica wiedzy.
ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Dziewczyny od wczoraj mam trochę śluzu zabarwionego krwią,trochę brązowy ale nie jest to jakoś dużo.krwiawienia brak ,dziś 36dzien po łyżeczkowaniu.myslicie że jest szansą żeby to się rozkręciło na @, wiem że żadna z was nie jest wróżką,ale może któraś tak miała. U mnie zawsze poprostu zaczyna się krwiawienie ,bez żadnych "wstępów"ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
JustaSzcz wrote:Ale przez PAI masz heparynę włączoną czy przez coś innego?
Początkowo lekarz nie chciał mi dać heparyny na pai, mówił, że wystarczy Acard. Ale ja po acardzie mam ciągle krwawienia z nosa więc koniec końców zgodzil się na heparynę, a Acard biorę raz na kilka dni.
No i początkowo brałam jedno i drugie, ale myślę że w dużej mierze przez to zrobił mi się krwiak, to kolejny powód przez który odstawiłam Acard.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 10:20
-
Anka94 wrote:Tak ,tak ja wiem że nic nie zrobię na NFZ niestety i nawet na to nie liczę. W sumie nie wiem czy potrzebne jest jakieś wspomaganie skoro naturalnie zachodze w ciążę , zobaczymy jak będzie teraz.
Sussannah masz rację to forum to skarbnica wiedzy.
Jeśli kariotypy i fragmentacja DNA i aneuloplydia plemników jest u Was ok to wg mnie niewiele pomoże klinika niepłodności, o ile nie chcecie iść w stronę invitro z badaniem zarodków.Babulka lubi tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
II procedura:
Czeka na nas ❄ -
U mnie w mieście klinika leczenia niepłodności prowadzi też pacjentki z ciążami naturalnymi ale nie widzę sensu do nich iść jak się nie ma badań zrobionych.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ja jestem dopiero na początku tej drogi , także jeszcze nie wiem w czym jest problem ,że nie mogę utrzymać ciazyONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Chyba lepiej poszukać dobrego ginekologa. Ten sam lekarz w klinice bierze o stówę więcej, wiec jak się nie idzie po ivf albo do konretnego specjalisty, bo jest dobry i akurat pracuje w klinice, to wg mnie nie ma sensu.
Anka94 lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Anka94 wrote:Ja jestem dopiero na początku tej drogi , także jeszcze nie wiem w czym jest problem ,że nie mogę utrzymać ciazy
To napisz jakie masz zrobione badania to zaraz Ci napiszemy co warto dorobić przed wizytą u lekarza.
Z takich podstaw to morofologia, prolaktyna, badania tarczycowe, krzywe cukrowe, badania na trombofilię, zespół antyfosfolipidowy i przeciwciała przeciwłożyskowe (te dwa do 6 tyg po poronieniu), fragmentacja DNA plemników, kariotypy, aneuloplydia plemników.
Edit: jeszcze warto popatrzeć na macicę, w sensie zrobić histeroskopię i markery, ale to by musiał się wypowiedzieć ktoś kto lepiej się ogarnia w temacieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 11:19
II procedura:
Czeka na nas ❄ -
Dziewczyny a jeśli chodzi o kariotypy a trombofilie wrodzona to nie sprawdzają tego samego?
Gdzieś przeczytałam że czy to właśnie trombofilia wrodza czy zespół antyfosfolipidowy to leczenie jest takie samo acard i heparyna. Nie chcę pisać bzdur bo ja dopiero sprawdzam wszystko , zastanawiam sięONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Anka94 wrote:Dziewczyny a jeśli chodzi o kariotypy a trombofilie wrodzona to nie sprawdzają tego samego?
Gdzieś przeczytałam że czy to właśnie trombofilia wrodza czy zespół antyfosfolipidowy to leczenie jest takie samo acard i heparyna. Nie chcę pisać bzdur bo ja dopiero sprawdzam wszystko , zastanawiam się
Nie. To są zupełnie różne badania. Trombofilia sprawdza czy masz trombofilię, a kariotypy czy macie błędy w chromosomach, które są dziedziczne i powodują, że zarodek jest chory genetycznie.
A, I zapomniałam jeszcze o badaniu KIR. To też się często sprawdzą po poronieniach.Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
II procedura:
Czeka na nas ❄ -
Bylam na kolejnym USG, endometrium się nie zmniejszyło... lekarz kazał mi wziąć kolejne 4 tabletki arthrotec i jutro się pokazać... kurwa no
coś czuję, że szpital mnie nie ominie....
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
Kurcze cslza 😔, a nie było już tak ,że byłaś na USG i potwierdził Ci że wszystko się wyczyścilo ? Nadal krwawisz ? To już chyba ponad 2tygONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪