X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kup jakieś 🍷 i zdecydujesz 😅

Tak mało wiemy o ludzkiej płodności, że tylko intuicji możemy ufać tak naprawdę.

Susanne lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Tony Autorytet

Wysłany: 11 maja 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susanne, też mam pai homo i w rodzinie zero poronień. Z tego co wiem to większość ciąż przy tej mutacji przebiega prawidłowo i do końca nie wiadomo czy to w ogóle ma jakiś wpływ...

Susanne lubi tę wiadomość

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2022, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tony wrote:
    Susanne, też mam pai homo i w rodzinie zero poronień. Z tego co wiem to większość ciąż przy tej mutacji przebiega prawidłowo i do końca nie wiadomo czy to w ogóle ma jakiś wpływ...
    Ale przez PAI masz heparynę włączoną czy przez coś innego?

11.2021 💔 ciąża biochemiczna
    03.2022 💔 poronienie zatrzymane 8td
    15.01.2023 urodziłam synka 🌈💙

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2022, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mijają 32 dni od pierwszej @ po łyżeczkowaniu i cisza z następną... Ech w życiu tak nie czekałam na @.

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaSzcz wrote:
    Dzisiaj mijają 32 dni od pierwszej @ po łyżeczkowaniu i cisza z następną... Ech w życiu tak nie czekałam na @.
    To czekanie dobija najbardziej 😡
    Ja mam pytanie z innej beczki bo widzę że masz podobno sytuację do mojej ,u mnie tak samo w listopadzie jakby ciąża biochem,ale na USG już nic nie było widać i w styczniu ciąża ,poronienie w kwietniu, czy myślałaś albo któryś z lekarzy zasugerował żeby zacząć leczenie z klinice niepłodności? Żeby tak dokładnie zająć się problemem? U mnie nic takiego nie mówil ,a ja się zastanawiam,wkoncu problem jest nie tylko wtedy gdy są problemu z zajściem w ciążę ,ale z utrzymaniem również
    Może inne dziewczyny tutaj maja jakieś doświadczenie? Warto to rozważyć czy wystarczy chodzić do zwykłego ginekologa o ile mu się ufa i jest kompetentny

ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
    Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
    Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
    Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪
  • JustaSzcz Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2022, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka94 wrote:
    To czekanie dobija najbardziej 😡
    Ja mam pytanie z innej beczki bo widzę że masz podobno sytuację do mojej ,u mnie tak samo w listopadzie jakby ciąża biochem,ale na USG już nic nie było widać i w styczniu ciąża ,poronienie w kwietniu, czy myślałaś albo któryś z lekarzy zasugerował żeby zacząć leczenie z klinice niepłodności? Żeby tak dokładnie zająć się problemem? U mnie nic takiego nie mówil ,a ja się zastanawiam,wkoncu problem jest nie tylko wtedy gdy są problemu z zajściem w ciążę ,ale z utrzymaniem również
    Może inne dziewczyny tutaj maja jakieś doświadczenie? Warto to rozważyć czy wystarczy chodzić do zwykłego ginekologa o ile mu się ufa i jest kompetentny

Nie, nikt mnie nie wysyłał. Pewnie z tego powodu, że jednak w ciążę zachodzę.
    Ale jak jeszcze raz mi nie wyjdzie to na pewno się tam udam.

MTHFR_1298A>C homo
    PAI-1 4G hetero
    Niedoczynność tarczycy
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się nad tym zastanawiam,nie chce swirować bo tak jak piszesz w ciążę też zachodze ,co oczywiście o niczym nie świadczy. Nie chcę też marnować czasu ,jeśli mam jakis większy problem. Zastanawiam się tylko czy tak mogliby zlecić jakieś inne badania ,metody 🤔 niż to co może zwykły ginekolog

• Susannah Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do diagnostyki nie polecam klinik niepłodności. Tam zdecydowanie jest kierowanie na metody wspomagane, nie na badania. Ja, jeśli chodzi o diagnostykę, najbardziej był zadowolona z naprotechnologa, bo on jest nastawiony na szukanie przyczyny, a nie na invitro. Natomiast warto poszukać kogoś kto się specjalizuje w poronieniach, bo to nie jest łatwy temat. Zresztą z pomocą forum można samemu zrobić większość badań, bo i tak na nfz to prawie nic się nie zrobi.

Babulka lubi tę wiadomość

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.

II procedura:
    I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
    II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨‍👩‍👦
    III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282

Czeka na nas ❄
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ,tak ja wiem że nic nie zrobię na NFZ niestety i nawet na to nie liczę. W sumie nie wiem czy potrzebne jest jakieś wspomaganie skoro naturalnie zachodze w ciążę , zobaczymy jak będzie teraz.
    Sussannah masz rację to forum to skarbnica wiedzy.

• Anka94 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od wczoraj mam trochę śluzu zabarwionego krwią,trochę brązowy ale nie jest to jakoś dużo.krwiawienia brak ,dziś 36dzien po łyżeczkowaniu.myslicie że jest szansą żeby to się rozkręciło na @, wiem że żadna z was nie jest wróżką,ale może któraś tak miała. U mnie zawsze poprostu zaczyna się krwiawienie ,bez żadnych "wstępów"

• Tony Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustaSzcz wrote:
    Ale przez PAI masz heparynę włączoną czy przez coś innego?

Początkowo lekarz nie chciał mi dać heparyny na pai, mówił, że wystarczy Acard. Ale ja po acardzie mam ciągle krwawienia z nosa więc koniec końców zgodzil się na heparynę, a Acard biorę raz na kilka dni.

No i początkowo brałam jedno i drugie, ale myślę że w dużej mierze przez to zrobił mi się krwiak, to kolejny powód przez który odstawiłam Acard.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 10:20

age.png
    👱🏼‍♀️34 - PAI-1 homozygota 🧔🏻32
    10.21 -ciąża bliźniacza👶👶
    12.21 - poronienie 9tc [*][*]
    4.12.22 - Laurka 😍
  • Susannah Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka94 wrote:
    Tak ,tak ja wiem że nic nie zrobię na NFZ niestety i nawet na to nie liczę. W sumie nie wiem czy potrzebne jest jakieś wspomaganie skoro naturalnie zachodze w ciążę , zobaczymy jak będzie teraz.
    Sussannah masz rację to forum to skarbnica wiedzy.

Jeśli kariotypy i fragmentacja DNA i aneuloplydia plemników jest u Was ok to wg mnie niewiele pomoże klinika niepłodności, o ile nie chcecie iść w stronę invitro z badaniem zarodków.

Babulka lubi tę wiadomość

Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w mieście klinika leczenia niepłodności prowadzi też pacjentki z ciążami naturalnymi ale nie widzę sensu do nich iść jak się nie ma badań zrobionych.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem dopiero na początku tej drogi , także jeszcze nie wiem w czym jest problem ,że nie mogę utrzymać ciazy

• Babulka Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba lepiej poszukać dobrego ginekologa. Ten sam lekarz w klinice bierze o stówę więcej, wiec jak się nie idzie po ivf albo do konretnego specjalisty, bo jest dobry i akurat pracuje w klinice, to wg mnie nie ma sensu.

Anka94 lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Susannah Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka94 wrote:
    Ja jestem dopiero na początku tej drogi , także jeszcze nie wiem w czym jest problem ,że nie mogę utrzymać ciazy

To napisz jakie masz zrobione badania to zaraz Ci napiszemy co warto dorobić przed wizytą u lekarza.
    Z takich podstaw to morofologia, prolaktyna, badania tarczycowe, krzywe cukrowe, badania na trombofilię, zespół antyfosfolipidowy i przeciwciała przeciwłożyskowe (te dwa do 6 tyg po poronieniu), fragmentacja DNA plemników, kariotypy, aneuloplydia plemników.

Edit: jeszcze warto popatrzeć na macicę, w sensie zrobić histeroskopię i markery, ale to by musiał się wypowiedzieć ktoś kto lepiej się ogarnia w temacie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2022, 11:19

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jeśli chodzi o kariotypy a trombofilie wrodzona to nie sprawdzają tego samego?
    Gdzieś przeczytałam że czy to właśnie trombofilia wrodza czy zespół antyfosfolipidowy to leczenie jest takie samo acard i heparyna. Nie chcę pisać bzdur bo ja dopiero sprawdzam wszystko , zastanawiam się

• Susannah Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka94 wrote:
    Dziewczyny a jeśli chodzi o kariotypy a trombofilie wrodzona to nie sprawdzają tego samego?
    Gdzieś przeczytałam że czy to właśnie trombofilia wrodza czy zespół antyfosfolipidowy to leczenie jest takie samo acard i heparyna. Nie chcę pisać bzdur bo ja dopiero sprawdzam wszystko , zastanawiam się

Nie. To są zupełnie różne badania. Trombofilia sprawdza czy masz trombofilię, a kariotypy czy macie błędy w chromosomach, które są dziedziczne i powodują, że zarodek jest chory genetycznie.

A, I zapomniałam jeszcze o badaniu KIR. To też się często sprawdzą po poronieniach.

II procedura:

Czeka na nas ❄
  • cslza Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam na kolejnym USG, endometrium się nie zmniejszyło... lekarz kazał mi wziąć kolejne 4 tabletki arthrotec i jutro się pokazać... kurwa no :/ coś czuję, że szpital mnie nie ominie....

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Anka94 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze cslza 😔, a nie było już tak ,że byłaś na USG i potwierdził Ci że wszystko się wyczyścilo ? Nadal krwawisz ? To już chyba ponad 2tyg

‹‹ 345 346 347 348 349 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ