Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja postanowiłam,że zaczekam cierpliwie do końca maja ,jeszcze prawie 3tyg, jeśli do tego czasu nie dostanę @to umowie się na wizytę. To będzie 8tyg po poronieniu ,więc myślę że ginekolog nie powie mi ,żebym czekała cierpliwie,tylko cos mi poradzi.Mam co prawda kod recepty na duphaston bo brałam w ciąży ,ale nie będę eksperymentować,już dość mam wszystko rozregulowane pewnie przez to poronienieONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Listopad 2021 - ciąża biochem 🤔
Kwiecień 2022 -poronienie 9tydz/12tydz😭😇
Walczymy o spełnienie jedynego marzenia- CHCEMY BYĆ RODZICAMI 👶👪 -
Babulka wrote:W sumie więc oboje mogą mieć rację. Czasami nie da się dojść przyczyny poronienia, bo nawet jak jest jakaś choroba typu niedoczynność czy trombofilia to i tak nie ma gwarancji, że to właśnie przez to, a nie coś innego doszło do poronienia. Jedyne co, to możemy się próbować zabezpieczyć na kolejne ciąże.
Dokładnie, to jest smutna rzeczywistość - czasem musimy żyć z tym, że nie wiemy dlaczego nasze dziecko odeszło. I nawet jak przebadamy się na prawo i lewo możemy nie poznać przyczyny. Podobno około 60% zarodków ma genetyczne wady losowe, niezależnie od tego czy to ciąża naturalna czy z pomocą medyczną.Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Susannah wrote:Dokładnie, to jest smutna rzeczywistość - czasem musimy żyć z tym, że nie wiemy dlaczego nasze dziecko odeszło. I nawet jak przebadamy się na prawo i lewo możemy nie poznać przyczyny. Podobno około 60% zarodków ma genetyczne wady losowe, niezależnie od tego czy to ciąża naturalna czy z pomocą medyczną.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka wrote:No mój pierwszy miał wadę genetyczną a drugi nie wiadomo co. Niby wada nie powinna się powtórzyć, więc co się stało? 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
Babulka wiem ,że to marne pocieszenie w tej sytuacji,ale Ty masz 1dziecko ,więc raczej nie ma jakiegoś większego problemu po Twojej stronie czy męża.ONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Przepraszam ale nie masz pojęcia o czym mówisz... Są kobiety, i jest ich wiele, które mają jedno dziecko bez problemu a potem 5 czy nawet 12 poronień. I też "nie ma większego problemu" bo w badaniach nic nie wychodzi na co można by sobie dziabnąć heparynkę i donosić na luzie. No ale grunt, że na papierze się wszystko zgadza.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Nie chciałam Cię urazic , poprostu przeczytałam że masz dziecko,do tego masz wytłumaczenie 1straty ,czyli wada genetycznaONA jeszcze 27l ,ON 30lat
Ja jeszcze dodam, że jedno zdrowe dziecko nie znaczy, że nie ma problemu z kariotypami lub z aneuloplydią plemników, a takie zdanie się tu często powtarza, że "masz jedno zdrowe dziecko, więc na pewno jest ok".
Babulka lubi tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
A ja dodam, że mam 3 poronienia i zdrowe dziecko, bez żadnych wspomagaczy . I np wyszły mi najgorsza możliwość KIR. Teoretycznie nie powinnam zachodzić w ciążę 🙈 a na pewno nie powinno się udać bez niczego.Córka w 2013 r
Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈
Kir-AA
Accofil, heparyna, acard, -
Karoola ostatnio czytałam, że coraz więcej wskazuje na to, ze kilkadziesiąt procent społeczeństwa ma kir aa. Tylko bardzo mało osób to w ogóle bada, tak jak kiedyś było z mthfr, że jak to odkryto, to był szał, że to jest przyczyna poronień i wprowadzono to badanie do komercyjnych usług, bo był popyt. Teraz wiadomo, że tę mutację ma większość kobiet i sama z siebie poronień nie powoduje.
Coś mi się wydaje, że coś się jednak musi dokładać do tych kirow żeby powodować poronienia czy niepłodność.
Choćby sam fakt, że niektóre osoby z aa w ogóle nie zachodzą w ciążę a inne zachodzą łatwo świadczy, że coś je musi różnicować. 🤔2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Karoola ostatnio czytałam, że coraz więcej wskazuje na to, ze kilkadziesiąt procent społeczeństwa ma kir aa. Tylko bardzo mało osób to w ogóle bada, tak jak kiedyś było z mthfr, że jak to odkryto, to był szał, że to jest przyczyna poronień i wprowadzono to badanie do komercyjnych usług, bo był popyt. Teraz wiadomo, że tę mutację ma większość kobiet i sama z siebie poronień nie powoduje.
Coś mi się wydaje, że coś się jednak musi dokładać do tych kirow żeby powodować poronienia czy niepłodność.
Choćby sam fakt, że niektóre osoby z aa w ogóle nie zachodzą w ciążę a inne zachodzą łatwo świadczy, że coś je musi różnicować. 🤔
Ale... U mnie troszkę inaczej wygląda sytuacja, bo moja babcia miała dużo poronień. Więc myślę, że musi to być gdzieś zapisane. Być może są geny odpowiedzialne za te nasze poronienia, których jeszcze nie da się zbadac.
Jedyne co jest u mnie źle to Kiry, więc No cóż.
No stawiam też że pai mimo że heterozygotyczna ma jakiś wpływ. Ponieważ są badania, że wpływa na alzheimera, a wszystkie kobiety w rodzinie mamy go miały.
Ja to taki freak, że uwielbiam analizować badania.
I dużo apropo kir widziałam, wykluczających się 😂😂😂😂
No ale kto nie ryzykuje ten nie pije szampana, póki co jestem nastawiona, że próbuje z accofilem i oczywiście całym innym normalnym moim zestawem i zobaczymy... Ale też nie wiem do kiedy będziemy się starać, jeśli nie zajdę w ciążę w przeciągu kilku najbliższych miesięcy. Muszę ruszyć dalej, w któraś stronę, bo ciągle jestem w zawieszeniu, czekania na ciazeCórka w 2013 r
Kir-AA
A no i moja pierwsza ciąża jednak wskazuję, że mogą być winowajcą np Kiry. Od razu stawiałam, że mój organizm odrzuca zarodki chyba, że ma lepsze rzeczy do robienia. A w ciąży z Julka byłam poważnie chora na wirusowki i dodatkowo bakteryjne choroby. Lekarze mi dawali ok 5% szans że nie poronię. A okazuje się, że nie poroniłam dlatego, że byłam chora 🙉 życie jest przekorneCórka w 2013 r
Kir-AA
Karoola ja w 100% rozumiem Twoją decyzję i absolutnie jej nie podważam. Po prostu mnie to też wszystko ciekawi 😅
Ja sama się na P. nie zdecydowałam ale po prostu musiałam coś wybrać. Za tydzień badam fenotyp NK i zobaczę co mi immuno powie. Widzę na wątku ivf, że duuuużo dziewczyn się z powodzeniem leczylo u dr SU a mi ją polecała moja internistka (mega mądra), bardzo szanowana hematolog, mój ginekolog i obie kliniki niepłodności z nią współpracują. Więc muszę komuś po prostu zaufać a jakoś intuicja mi mówi nie co do docenta. Tobie intuicja powiedziała tak z tego co kiedyś pisałaś i obyśmy obie miały rację ❤
Ale ja swoją wizytę spróbuje chyba po prostu przełożyć na później.
A encorton też będziesz brać?
Jak masz jakieś ciekawe badania to koniecznie podrzucaj 😅
Doskonale rozumiem to zmęczenie zawieszeniem i ciągłą niewiadomą. Dlatego właśnie ja mam dość.Karoola lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Karoola wrote:A no i moja pierwsza ciąża jednak wskazuję, że mogą być winowajcą np Kiry. Od razu stawiałam, że mój organizm odrzuca zarodki chyba, że ma lepsze rzeczy do robienia. A w ciąży z Julka byłam poważnie chora na wirusowki i dodatkowo bakteryjne choroby. Lekarze mi dawali ok 5% szans że nie poronię. A okazuje się, że nie poroniłam dlatego, że byłam chora 🙉 życie jest przekorne2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Karoola ja w 100% rozumiem Twoją decyzję i absolutnie jej nie podważam. Po prostu mnie to też wszystko ciekawi 😅
Ja sama się na P. nie zdecydowałam ale po prostu musiałam coś wybrać. Za tydzień badam fenotyp NK i zobaczę co mi immuno powie. Widzę na wątku ivf, że duuuużo dziewczyn się z powodzeniem leczylo u dr SU a mi ją polecała moja internistka (mega mądra), bardzo szanowana hematolog, mój ginekolog i obie kliniki niepłodności z nią współpracują. Więc muszę komuś po prostu zaufać a jakoś intuicja mi mówi nie co do docenta. Tobie intuicja powiedziała tak z tego co kiedyś pisałaś i obyśmy obie miały rację ❤
Ale ja swoją wizytę spróbuje chyba po prostu przełożyć na później.
A encorton też będziesz brać?
Jak masz jakieś ciekawe badania to koniecznie podrzucaj 😅
Doskonale rozumiem to zmęczenie zawieszeniem i ciągłą niewiadomą. Dlatego właśnie ja mam dość.
Ja bardzo się kieruję intuicją, jakoś najczęściej pomaga.
Nie wiem czy dostanę encorton, dr P. Nic nie mówił. Ogólnie badania nie wskazują na to by był potrzebny. Ale mój gin mówił, żebym nic nie badała (prócz kariotypow) bo i tak mi da encorton. Nie wiem czy teraz da, mimo brania accofilu 🙉 pójdę do niego dopiero w ciąży 😂😂 już biorąc z 2 tyg accofil i będzie musiał zaakceptować 🙈Córka w 2013 r
Kir-AA
Babulka wrote:To jest właśnie ten cyrk, że dużo kobiet roni np przez covida a niektóre "dzięki" niemu donoszą ciążę, bo organizm nie wyrabia z zamieszaniem 🙈
Ale to na prawdę pikuś. Cała ciążę byłam pewna, że będzie mocno chora.
A tu okazuje się, że moja ospa od testu ciążowego pomogla ją donosić.
Przez pierwszy trymestr miałam ospę, szkarlatyne, opryszczkę, anginę. 🙈Córka w 2013 r
Kir-AA
Melduję biel vizira 13dpo.
Tak czytam co piszedzie Dziewuszki i myślę sobie o moim pai HOMO, o tym jak to możliwe, że w rodzinie nie ma historii poronień (oprócz mojego pustego jaja i zespołu edwardsa u córki mojej siostry). Czy to jest w ogóle możliwe, czy po prostu o tym się nie mówi. Moja babcia miała 6 dzieci w tym jedno już po 40stce, druga babcia trójkę zdrowych córek i tylko moja mama miała problemy z zajściem w ciąże.
Wiem na pewno, że to wszystko jest bardziej skomplikowane niż nam się wydaje i uważam, że jest w tym wszystkim duży pierwiastek cudu. Jakkolwiek chcemy ten cud nazwać, czy to Bóg, czy to wrzechświat, czy inne nieznane nam magiczne siły, to nie przestaje się o tym przekonywać, że nie nad wszystkim możemy mieć kontrole. Teraz pytanie tylko jak sobie tą kontrole odpuścić...
Mam ostatnio młyn w głowie, nie wiem czy to te wszystkie hormony czy o co mi chodzi. Muszę więcej czasu poświęcić medytacji. -
Przykro mi z powodu bieli
Pai samo w sobie nie powoduje poronień wg obecnego stanu wiedzy. Może się "dokładać" do innych problemów i powodować efekt kumulacji.
Mam wrażenie, że rozumiem dokładnie o czym piszesz, że tak próbujemy się kontrolować, doktoryzowac, często nic to nie daje i najchętniej bym pierdyknela tym wszystkim i poszła na żywioł. Uda się to uda, nie to nie. 😂2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Przykro mi z powodu bieli
Pai samo w sobie nie powoduje poronień wg obecnego stanu wiedzy. Może się "dokładać" do innych problemów i powodować efekt kumulacji.
Mam wrażenie, że rozumiem dokładnie o czym piszesz, że tak próbujemy się kontrolować, doktoryzowac, często nic to nie daje i najchętniej bym pierdyknela tym wszystkim i poszła na żywioł. Uda się to uda, nie to nie. 😂
Tym bardziej, że ja akurat zaszłam w ciąże w momencie jak wszystkim pierdyknęłam. Ok, skończyło się, jak się skończyło, ale jednak wcześniej przez 2 lata to się nie wydarzyłoTeraz stoje przed decyzją czy cisnąć stymulacje, moja gin nalega, bo mówi, że jeste flow, trzeba płynąć tą falą, ale ja sama nie wiem czy ja chce, do czasu @ muszę się zdecydować i posłuchać intuicji, póki co ona gdzieś chyba na wczasach (intuicja, nie ginka 😅)