X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie 2021, a ponowne starania
Odpowiedz

Poronienie 2021, a ponowne starania

Oceń ten wątek:
  • Karoola Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa01 wrote:
    To prawda, że część ludzi po prostu nie wie jak się zachować. Sama też bym pewnie nie wiedziała gdybym sama tego nie przeżyła, chociaż z drugiej strony wiem, że pewnych rzeczy na pewno bym nie powiedziala czy nie zrobiła ze zwykłej ludzkiej strony. Zbywanie tematu jeszcze rozumiem, bo ktoś może po prostu nie wie jak rozmawiać, ale pewne komentarze czy zachowania już są nie do zaakceptowania. U mnie niestety też ta sytuacja zweryfikowała niektóre przyjaźnie. Jedna przyjaciółka niefajne komentarze rzuca co do dzieci (jakby zapomniała że niedawno byłam jeszcze w ciąży) a inna dała mi wywód religijny (chociaż doskonale wie, że ja nie jestem wierząca), że taka była wola Boga, że Bóg ma prawo odbierać dzieci.. abym się zaczęła modlić i abym zwróciła się do Boga, bo inaczej znowu będę cierpieć, że teraz będę mieć druga szansę i ode mnie będzie zależeć jak ja wykorzystam 😳 I że lekarze mi nie pomogą. I kilka innych smaczków... W tamtym momencie byłam tak slaba psychicznie a ona jeszcze mi dowalila. Ale za to ku mojemu zaskoczeniu inna koleżanka, taka dalsza, super się zachowała, wykazała taka empatię i ogólnie bardzo w porządku do tego podeszła i taka najbliższa najbliższa też bardzo dobrze. Także różnie to bywa niestety. Z żadną z nich relacja nie popsuła się, jedynie wiem z kim mogę porozmawiać jeśli będę tego potrzebowała czy do kogo się zwrócić.

Megi - tak jak dziewczyny piszą nie rezygnuj że swojego marzenia w przyszłości. Tak jak Ty musisz zacisnąć zęby i zaakceptować to co zrobiła Twoja przyjaciółka, tak samo ona kiedys będzie musiała zaakceptować. A jeśli czujesz że chciałabyś z nia o tym porozmawiać to porozmawiajcie. Twoje uczucia są ważne i jeśli przyjaźnicie się to każdy temat można poruszyc. Może przynajmniej zrozumie jak się czujesz
    Myślę, że większość osób patrzy ze swojej perspektywy i innej nie umie zauważyć. Np religijna koleżanka wierzy, że taka wola Boga, bo tylko to jest jej znane. Radzi Ci najlepiej jak potrafi, ze swojej perspektywy. Ale wiem jak bardzo to jest irytujące. 🙈🙈🙈
    Moja teściowa np powiedziała do męża "nie umiesz się zabezpieczać" przy drugim poronieniu... To już po prostu chamstwo, ale wiem że w dobrej wierze... Bo jej przykro, że tak się stało.

Córka w 2013 r
    Styczeń 2021 ciąża biochemiczna
    Sierpień 2021 poronienie zatrzymane w 6 tyg 😥
    Luty 2022 poronienie zatrzymane w 12 tyg/14tyg 😥 Antoś💔
    Lipiec 2022 ciąża biochemiczna 🙈

Kir-AA
    Accofil, heparyna, acard,
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie uważam, że dobra wiara czy intencje usprawiedliwiają takie zachowanie. Ale też musiałam sporo przeżyć, żeby do tego dojść. Moje koleżanki mają różne podejście do ciąż, dla jednych zarodek to 5 komórek na krzyż a dla innych w momencie zapłodnienia to już dziecko, świętość itd. I wiecie co jakoś potrafimy się nawzajem uszanować i swoje uczucia. Podczas gdy ja opłakiwałam swoje "5 komórek", koleżanka, która ma odwrotny pogląd była w stanie akceptować moje uczucia i nie wciskać mi na siłę swojego. To po prostu elementarne wychowanie i empatia.
    Koleżanki, które zaoferowały mi wsparcie po poronieniach same tego nie przeżyły. I nie wiedziały czego ja potrzebuję i wiecie co? Po prostu zapytały. Czego teraz potrzebujesz, mogę Ci jakoś pomóc? Chcesz się spotkać i o tym pogadać, a może o czymś zupełnie oderwanym od tego? Nawet nie wiem co możesz teraz czuć, ale jakby co to jestem. A po mojej stronie już było odpowiedzenie na to i skorzystanie z wyciągniętej ręki. Nie jest tak, że żeby wspierać bliskich musimy zawsze przeżyć wszystkie ich nieszczęścia.
    Ja chciałam pochować tego zarodka, którego się dało podczas gdy moja koleżanka w podobnym czasie swojego zarodka, który jej został z procedury ivf oddała do utylizacji. Każda z nas swoją decyzję szanowała, nie usłyszałam od niej, że jestem walnięta, tylko mnie wspierała w tej decyzji. A ja ją wspierałam w jej decyzji, bo to jej zarodek, jej życie i jej decyzje. Ale mam wrażenie, że w tym kraju to jakaś fizyka kwantowa dla ludzi, żeby zwyczajnie uszanować drugiego. 🙄

Aha i też jestem wierząca ale do głowy by mi nie przyszło wciskać niewierzacej osobie w momencie straty jakieś mądrości o Bogu 🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2022, 11:40

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Justa01 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karoola - tak, ludzie albo nie wiedzą jak się zachować albo próbują pomoc tak jak im się wydaje najlepiej. Dlatego z obydwiema koleżankami relacja nadal jest normalna, po prostu wiem że z tylko jedną osobą mogę porozmawiać. Nie winię żadnej z nich, absolutnie. Jedynie w przypadku koleżanki religijnej czuje ogromne rozczarowanie, ponieważ najgorsze bylo to, że ona aż mnie atakowała i pisała takie rzeczy że po prostu nie wierzyłam. Dostałam kilkadziesiąt wiadomości o Bogu i wiele z nich było takich jakby to była moja wina to co się wydarzyło bo nie wierzyłam i nie modliłam się. I że będę miała drugą szansę i ode mnie będzie zależało jak ja wykorzystam... 🙈

• Karoola Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda.. Empatia ponad wszystko.
    Ja się tylko takimi ludźmi otaczam i tego Wam tez życzę.
    W ogóle nie kumam, że ludzie nie szanują innych poglądów. Ale rozumiem, że radzą najlepiej jak umieją, ze swojej perspektywy
    Ale piekło dobrymi chęciami wybrukowane.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze mi się przypomniało, że jedna moja daleka koleżanka, z którą miałam się spotkać akurat urodziła jakoś miesiąc przed moim poronieniem. I ona nie ma na koncie strat, więc nie wie jak to jest. I napisała mi normalnie, że pamięta o naszym spotkaniu i jest dalej chętna ale zdaje sobie sprawę, że może być nieciekawym materiałem na spotkanie z noworodkiem w mojej sytuacji a w domu go nie zostawi. Więc jeśli ja nie chcę, to ona to rozumie a jak chcę, to zaprasza. Jak tu czytam, że dziewczynom rodzina czy koleżanki wciskają dzieciaki w ręce po poronieniu albo wysyłają milion zdjęć bombelka to ręce mi opadają. Ona mi nawet fotkę wysłała dopiero jak poprosiłam, bo mi akurat to nie przeszkadzało.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa01 wrote:
    Karoola - tak, ludzie albo nie wiedzą jak się zachować albo próbują pomoc tak jak im się wydaje najlepiej. Dlatego z obydwiema koleżankami relacja nadal jest normalna, po prostu wiem że z tylko jedną osobą mogę porozmawiać. Nie winię żadnej z nich, absolutnie. Jedynie w przypadku koleżanki religijnej czuje ogromne rozczarowanie, ponieważ najgorsze bylo to, że ona aż mnie atakowała i pisała takie rzeczy że po prostu nie wierzyłam. Dostałam kilkadziesiąt wiadomości o Bogu i wiele z nich było takich jakby to była moja wina to co się wydarzyło bo nie wierzyłam i nie modliłam się. I że będę miała drugą szansę i ode mnie będzie zależało jak ja wykorzystam... 🙈
    W sumie to jej współczuję jak ona musi żyć z takimi przekonaniami...

Edit: jednorożec dzięki za cynk, właśnie wyszłam z wielką siatą ze smyka 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2022, 12:03

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Justa01 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    A i jeszcze mi się przypomniało, że jedna moja daleka koleżanka, z którą miałam się spotkać akurat urodziła jakoś miesiąc przed moim poronieniem. I ona nie ma na koncie strat, więc nie wie jak to jest. I napisała mi normalnie, że pamięta o naszym spotkaniu i jest dalej chętna ale zdaje sobie sprawę, że może być nieciekawym materiałem na spotkanie z noworodkiem w mojej sytuacji a w domu go nie zostawi. Więc jeśli ja nie chcę, to ona to rozumie a jak chcę, to zaprasza. Jak tu czytam, że dziewczynom rodzina czy koleżanki wciskają dzieciaki w ręce po poronieniu albo wysyłają milion zdjęć bombelka to ręce mi opadają. Ona mi nawet fotkę wysłała dopiero jak poprosiłam, bo mi akurat to nie przeszkadzało.

Masz naprawdę fajne te koleżanki i przyjaciółki, super że otaczają Cie tacy ludzie. U mnie dwie fajnie się zachowały, właśnie z empatią, pytały czego potrzebuję, ale też bez takiej nachalności. Ja zawsze próbuję tłumaczyć innych i usprawiedliwiać, ale np do tej religijnej niestety żal pozostanie przez jakiś czas.
    Ludzie nie potrafią szanować poglądów innych, właśnie nie rozumiem takiego narzucania swojego zdania.

• Karoola Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa01 wrote:
    Szkoda mi takich ludzi, wiara ich zaślepia.

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa ale to też wynika z tego, że ja już jakiś czas temu dałam sobie spokój ze znajomościami a nawet przyjazniami, które nie dawały obopólnego komfortu i takiego poczucia bycia na właściwym miejscu. Zauważyłam, że z niektórych spotkań wracałam zawsze w złym humorze albo poddenerwowana, jedna przyjaciółka była super ale do momentu jak zaczęło mi się w życiu układać, komentowała w chamski sposób mój związek, pracę itd... Już się z nią w ogóle nie spotykam. I nawet nie rozkminiam o co jej chodziło, to nie mój problem (oczywiście to nie była jednorazowa sytuacja tylko ciągnęło się to latami). To jest jak w związku z facetem, obie strony muszą dawać i otwierać się na drugą. Jak tego nie ma to szkoda energii.
    Mam teraz naprawdę mało bliskich koleżanek ale żyje mi się lepiej. Plus jestem otwarta na nowe przyjaźnie zawsze :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Justa ale to też wynika z tego, że ja już jakiś czas temu dałam sobie spokój ze znajomościami a nawet przyjazniami, które nie dawały obopólnego komfortu i takiego poczucia bycia na właściwym miejscu. Zauważyłam, że z niektórych spotkań wracałam zawsze w złym humorze albo poddenerwowana, jedna przyjaciółka była super ale do momentu jak zaczęło mi się w życiu układać, komentowała w chamski sposób mój związek, pracę itd... Już się z nią w ogóle nie spotykam. I nawet nie rozkminiam o co jej chodziło, to nie mój problem (oczywiście to nie była jednorazowa sytuacja tylko ciągnęło się to latami). To jest jak w związku z facetem, obie strony muszą dawać i otwierać się na drugą. Jak tego nie ma to szkoda energii.
    Mam teraz naprawdę mało bliskich koleżanek ale żyje mi się lepiej. Plus jestem otwarta na nowe przyjaźnie zawsze :)
    Mam tak samo.. Ale to chyba przychodzi z wiekiem

Babulka lubi tę wiadomość

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie o poronieniu wie tylko wąskie grono najbliższych bo nie chciałam tego ogłaszać wszem i wobec bo dla mnie to dość intymna sprawa ale od wszystkich miałam ogromne wsparcie zwłaszcza od szwagierki która straciła ciążę kilka razy.
    Co do imienia nie patrz na to nadasz imię jakieś ci się tylko będzie podobać to twój wybór i twoja sprawa nie ważne że inne dziecko też tak się nazywa

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Justa01 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2022, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka - niestety do takiego momentu czasem dochodzi się latami albo w pewnych sytuacjach. Albo tak jak mówi Karoola, z wiekiem. Najgorsze jest to jak okazuje się że coś zgrzyta z bliskimi osobami, ale od lat dziecięcych, gdzie myślało się, że znając się tyle lat już nic tego nie popsuje. Ale ludzie się zmieniają, zaczynają prowadzić inne życie i czasami zaczyna brakować takiego zrozumienia.

• Babulka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety, ludzie są tylko ludźmi i każdy na jakimś etapie zawodzi. Nikt z nas nie jest idealny i bezbłędny ale wydaje mi się, że dopóki dana osoba jest otwarta na nas i przyjmuje nasz punkt widzenia to nadal relacja jest dobra. Oczywiście w drugą stronę to też działa. Ja mimo, że poroniłam i tylko to mnie wtedy interesowało to starałam się chociaż trochę wykazać zainteresowania co druga strona ma obecnie w życiu na tapecie. Warto sobie wybaczać, ale żeby było wybaczenie to musi być jakaś refleksja, rozmowa itd. A jak ktoś jest jak ściana, że można tylko głową walić to nie ma sensu.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle to mam gówniany dzień dzisiaj, bo od wczoraj moje szczątkowe objawy ustąpiły a zwykle ustępowały na max 1 dzień. Kto to wymyślił. Widziałam filmik jak kangurzyca jest w ciąży i może tam zajrzeć do tej torby w każdej chwili. A w ogóle to jest w ciąży jakies 1,5 miesiąca a nie takie męczarnie. Czemu ja nie jestem kangurem 😏🙈

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Karoola Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejj to ja też chcę być kangurzyca 💪

Córka w 2013 r

Kir-AA
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie muszę mówić, że jak rodzi, tzn jak pierwszy raz wychodzi to młode to po prostu otwiera torbę i hop? 🙈 A potem jak musi gdzieś iść czy coś to wkłada z powrotem i po problemie 😎

Ani0nka lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, taka możliwość podglądu w każdej chwili byłaby na wagę złota. 🤩
    Babulka nie martw się na zapas. Wiem, że łatwo się mówi, ale to nie jest wyznacznik tego jak przebiega ciąża. Bądź dobre myśli. 😘

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, wiem :) ale lubię jednak czuć to swoje rozpychanie w brzuchu, wtedy czuję się w ciąży. Z moją córką też mi ustępowały objawy, także to nie takie straszne dla mnie :)

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny melduję że jestem po wizycie. Pękły 2 z 3 pęcherzyków czyli ppolujemy na bliźniaki 🤭 mamy piękne ciałka żółte... Dostałam na wszelki wypadek duphaston i za 12 dni kazał mi docent zatestować. Jak pozytywny to bierzemy dalej duphaston jak negatywny to odstawiamy. Powiedział że jeżeli w 3 cykle po tym poronieniu nam się nie uda to rozszerzamy diagnostykę i zrobimy test penetracji i zrobimy drożność jajowodów bo może gdzieś są zrosty. Mimo że wcześniej w ciążę zaszłam Trzymajcie kciuki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2022, 14:42

Karoola, Malinkaaa, Ani0nka, Babulka, cslza lubią tę wiadomość

Starania od 2021
    💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7%
    witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
    Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
    Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
    Allo-mlr 37.3%✅️
    p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
    🔥-20kg

👨36 L
    bad nasienia ✅️morfo 3%
    Kariotyp-✅️
    trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️

8 IUI ❌️
    Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2022, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, bycie kangurzyca wydaje się być super 😁

Patisonek, jasne że trzymamy kciuki ✊🏻🍀 pamiętaj że są trzy cykle starań, żebyś się nie podłamała jak za pierwszym razem nie pójdzie (choć trzymam kciuki żeby ten cykl skończył się dwoma kreskami).

Ja melduje że jestem po wizycie. Dzidzior rośnie, serce bije, wg USG 11+4 wg om 11+2 także jest dobrze 🥺 Aniołek czuwa, dzisiaj wypadał termin porodu🥺

Karoola, Malinkaaa, Patisonek 25, Blondyna.B, Anka94, Babulka, Akataa, Megi_85, cslza lubią tę wiadomość

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
‹‹ 440 441 442 443 444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ