Poronienie 2021, a ponowne starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdanka wrote:Dziewczyny a czy wy też po poronieniu miałyście w sobie chęć szybkiego ponownego zajścia w ciążę, czy potrzebowalyscie do tego więcej czasu? We mnie taka potrzeba obudziła się szybko, nie wiem czy nie aż za szybko.. i w ogóle im więcej czytam na forum, tym bardziej jestem przerażona, te wszystkie badania, immunologia, genetyka, Kiry... Zastanawiam się czy każda z was przeszła przez te wszystkie procedury i badania żeby ponownie zajść w ciążę, czy stało się to bardziej naturalnie?
Ja bym powiedziała, że te badania to zależą przede wszystkim od długości starań i Waszej historii. Jeśli zaszłaś szybko w ciążę i to Twoje pierwsze poronienie to bym nie wchodziła w immunologię czy kiry, bo to drogie badania, a pewnie nic w nich nie wyjdzie. Ale jeśli długo się staracie, miałaś kilka strat itp. to warto wtedy poszukać głębiej.
Patisonek - kariotypow nie robią wszystkie laboratoria. Warto też poszukać, bo różnice w cenach to kilkaset złotych. W Warszawie najlepiej wychodziły badania w Bocianie, ale u siebie musisz poszukać. Zobacz na przykład testydna, oni też mają rozsądne ceny.RudzielecMonia, Ewiwi lubią tę wiadomość
Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
dafney wrote:Jeste sporo leków przeciwwskazanych w ciąży, które się jednak stosuje, jeśli korzyści z ich stosowania przewyższają ryzyka. Gdyby nie encorton, metformina i kilka innych leków, wiele z nas nigdy nie zostałoby mamami. Poszukaj rozsądnego lekarza, a jeśli masz wątpliwości, skonsultuj z kilkoma.
-
Susannah wrote:Ja bym powiedziała, że te badania to zależą przede wszystkim od długości starań i Waszej historii. Jeśli zaszłaś szybko w ciążę i to Twoje pierwsze poronienie to bym nie wchodziła w immunologię czy kiry, bo to drogie badania, a pewnie nic w nich nie wyjdzie. Ale jeśli długo się staracie, miałaś kilka strat itp. to warto wtedy poszukać głębiej.
Patisonek - kariotypow nie robią wszystkie laboratoria. Warto też poszukać, bo różnice w cenach to kilkaset złotych. W Warszawie najlepiej wychodziły badania w Bocianie, ale u siebie musisz poszukać. Zobacz na przykład testydna, oni też mają rozsądne ceny.
O to muszę podzwonić i popytać o ile w ogóle u mnie w mieście robią. Jeśli nie zapytam może u mnie w klinice robią. Nie mniej jednak dziękuję za pomoc 😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2022, 17:59
Starania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️34 L
AMH- 3.33, 3.77, Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-18kg
👨35 L
bad nasienia ✅️morfo 4%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
19.11.2022 1 IUI ☑️💔
06.04.2023 2 IUI ❌️
09.05.2023 3 IUI ❌️
06.09.2023 4IUI ☑️💔
Lipiec 2024 ➡️immunosupresja
05.08.2024 IUI pęcherzyk nie pękł😪
03.09.2024 IUI ❌️
30.09.2024 IUI ❌️
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️ -
Magdanka, przykro mi z powodu Twojej straty. Ja miałam podobnie, serduszko przestało bić i miałam odstawiony glucophage. 4 lekarzy w szpitalu na indukcji mówiło mi, że do 12t.c. POWINNAM brać glucophage. To, że nie ma wskazań to nie oznacza, że są przeciwwskazania. Po prostu nasze prawo, zalecenia itd są zacofane, nie nadążają za nauką. Nie wiem czy to była wina odstawienia leku, ale teraz znowu jestem w ciąży i brałam do 12 tc, potem przez tydzień stopniowo odstawiałam i póki co wszystko wygląda dobrze. Może być że to losowa wada genetyczna, może kilka czynników na raz wpłynęło na to, nie dowiem się. Ale wiem, że nagłe odstawienie leku raczej nie pomogło, skoro jakby nie było w ciąży naturalnie ma się trudności z insuliną a co dopiero osoby, które miały problemy przed ciążą. Nie jestem lekarzem, to takie moje przemyślenia po dyskusji z kilkoma lekarzami. Co nie zmienia faktu, że dwóch (ginekolog i endokrynolog) wcześniej mówiło o odstawieniu zaraz po pozytywnym teście 🤷🏼♀️ ale raczej "starej szkoły" lekarze.
-
A ja właśnie weszłam w 13. cykl po poronieniu. 12 bezskutecznych cykli. A wcześniej jakieś 9 miesięcy staran, żeby zajsc w te ciąże. A generalnie to drugie dziecko to ja chyba od ponad 2,5 roku naprawdę chcę bardzo mieć... Ręce mi opadają. Już nawet nie płaczę bo nie mam siły. Już nawet testu ciążowego nie kupiłam teraz, bo sobie myślałam, że przecież poczekam i zobaczę i to czy dostanę okresu czy nie to mi sama natura powie.
Ktoś tu zapytał, czy od razu po poronieniu chcieliście mieć dziecko. Ja od razu chciałam i nadal chce. A równolegle myślę o tym straconym codziennie. Kurcze no, myślałam szczerze mówiąc po cichu, że uda mi się jak innym dziewczynom dość szybko po tym poronieniu. A tu lipa. I czasem sobie myślę - ile jeszcze muszę przeżyć, czym sobie zasłużyć, żeby to osiągnąć. Ostatnio miałam taki dzień, że los że mnie chyba po raz kolejny ironizowal bo cały dzień miałam jakieś ciąże. Rano córeczka wybrała książeczkę do czytania o mamie Pucia w ciąży, potem w pracy 2 koleżanki przekazały mi info, że są w niespodziewanej ciąży, na koniec dnia wybrałam film na netlixie a tam ciąża jako główny motyw.🧍♀️36l. 🧍♂️34l.
👶2017 pierwsze dziecko córeczka 👨👩👧
⏸️01.10 2021
💔26.10.2021 poronienie w 8tc
od tego czasu ponowne starania... -
Ochnik przypomnij czy robiliście jakieś badania? Masz potwierdzone owulacje i mimo to się nie udaje?
Mam wyniki pappa. Ryzyka widzę, że ok. Zastanawiam się czy to aby na pewno moje wyniki?
T21 1:1930
T18 1:4884
T13 1:3010
Preeklampsja przed 37 tyg 1:550 (czy to dużo?)
Zachamowanie rozwoju płodu przed 37 tyg 1:1674
Wolna beta hcg 0,443 mom
Pappa 1,610 mom
Łożyskowy czynnik wzrostu 0,884 mom (czy to dobrze czy źle?)
Wartość wskaźnikz pilsacji PI w tętnicy macicznej 0.725 mom
Średnie ciśnienie tętnicze 1,0924 mom
Te dwa ostatnie też nie mogę doszukać się w necie jak powinny wyglądać 🤔Susannah, Babulka, RudzielecMonia lubią tę wiadomość
-
Przy preaklampsji wysokie ryzyko to mniej niż 1:100, także u Ciebie wszystkie wyniki wyglądają super.Diagnoza: ciężki czynnik męski (90% nieruchomych plemników, wysoki stres oksydacyjny, pogarszająca się ilość).
I procedura: 1 zarodek 4CC, beta 0.
II procedura:
I transfer 4aa: poronienie zatrzymane
II transfer 4aa: jesteśmy razem! 👨👩👦
III transfer 4aa: 7dpt: 101, 9dpt: 282
Czeka na nas ❄ -
Susannah wrote:Przy preaklampsji wysokie ryzyko to mniej niż 1:100, także u Ciebie wszystkie wyniki wyglądają super.
Wydaje się prawie niemożliwe. Może wyniki pomylili, było kilka dziewczyn ze mną razem na prenatalne. Lekarz mi mówił, że wyjdzie podwyższone ryzyko plfg i T13 ze względu na historię. -
Pomarańcza wrote:Magdanka, przykro mi z powodu Twojej straty. Ja miałam podobnie, serduszko przestało bić i miałam odstawiony glucophage. 4 lekarzy w szpitalu na indukcji mówiło mi, że do 12t.c. POWINNAM brać glucophage. To, że nie ma wskazań to nie oznacza, że są przeciwwskazania. Po prostu nasze prawo, zalecenia itd są zacofane, nie nadążają za nauką. Nie wiem czy to była wina odstawienia leku, ale teraz znowu jestem w ciąży i brałam do 12 tc, potem przez tydzień stopniowo odstawiałam i póki co wszystko wygląda dobrze. Może być że to losowa wada genetyczna, może kilka czynników na raz wpłynęło na to, nie dowiem się. Ale wiem, że nagłe odstawienie leku raczej nie pomogło, skoro jakby nie było w ciąży naturalnie ma się trudności z insuliną a co dopiero osoby, które miały problemy przed ciążą. Nie jestem lekarzem, to takie moje przemyślenia po dyskusji z kilkoma lekarzami. Co nie zmienia faktu, że dwóch (ginekolog i endokrynolog) wcześniej mówiło o odstawieniu zaraz po pozytywnym teście 🤷🏼♀️ ale raczej "starej szkoły" lekarze.
To jestem w szoku bo mój lekarz jest dość młody i ogarnięty więc myślałam że podąża za obecna wiedzą. Natrafiłam na artykuł gdzie było napisane że nagłe odstawienie metforminy może przyczynić się do poronień, może tak było u mnie. Ja brałam 2x 850mg więc to dosyć dużo a od 5 tygodnia nagle nic i w 7 tygodniu doszło do zatrzymania serduszka. Kurcze nie wiem już sama...poza tym wiek ciąży na usg był 2 tygodnie młodszy niż wynikałoby to z om więc może od poczatku nieprawidłowy rozwój...
A Ty kochana po poronieniu nadal brałaś metformine czy miałaś przerwę? -
Nie robiłam szczegółowych badań. Tzn. tylko taki basic standard po pierwszym poronieniu. To co medicover zaproponuje, czyli usg, tarczyca, wszystko ok i tyle. Ale już po tak długim czekaniu w końcu zapisałam się do ginekologa prywatnie. Idę za kilka dni... I zobaczymy. Planuję się przebadac. Bo tak w ogóle ja naprawdę wierzyłam, że się to wydarzy już do tego czasu. Tak czekałam z miesiąca na miesiąc. Kurde no pierwsze dziecko zrobiliśmy jak za pstryknieciem palców. Ale wtedy byliśmy niecały rok po ślubie. Ja w ogóle nie miałam ciśnienia na dziecko. Nawet nie sledzilam za bardzo kiedy mam okres. A jak pierwszy test zrobiłam i zobaczyłam jakiś słaby ten drugi cień czy tam kreskę, to uznałam, że to negatywny jest. No to machnelam ręką i zylam dalej, ale okres nie nadchodzil, więc powtórzyłam test za jakiś tydzień. No totalna magia jak tak teraz patrzę. A miałam 30 lat. I w wieku 30 lat byłam tak na maxa beztroska w tych sprawach... Ze serio chciałabym taka nadal być. Trochę czasem czuje, że ta głowa mnie przede wszystkim blokuje. Teraz za bardzo chce. Eech dobra, koniec z uzalaniem się nad sobą. Dzisiaj🧍♀️36l. 🧍♂️34l.
👶2017 pierwsze dziecko córeczka 👨👩👧
⏸️01.10 2021
💔26.10.2021 poronienie w 8tc
od tego czasu ponowne starania... -
Magdanka wrote:Dziewczyny a czy wy też po poronieniu miałyście w sobie chęć szybkiego ponownego zajścia w ciążę, czy potrzebowalyscie do tego więcej czasu? We mnie taka potrzeba obudziła się szybko, nie wiem czy nie aż za szybko.. i w ogóle im więcej czytam na forum, tym bardziej jestem przerażona, te wszystkie badania, immunologia, genetyka, Kiry... Zastanawiam się czy każda z was przeszła przez te wszystkie procedury i badania żeby ponownie zajść w ciążę, czy stało się to bardziej naturalnie?
Porównując z poprzednimi jestem kilka dni przed owulacja. I nie ukrywam że chciałabym próbować jak najszybciej. Mój gin nie widzi przeciwwskazań najgorszym problemem chyba będzie przekonanie męża.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2022, 00:15
*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
*15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
*euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem -
dafney wrote:Wydaje się prawie niemożliwe. Może wyniki pomylili, było kilka dziewczyn ze mną razem na prenatalne. Lekarz mi mówił, że wyjdzie podwyższone ryzyko plfg i T13 ze względu na historię.
RudzielecMonia, dafney, Susannah lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Ochnik właśnie chciałam napisać, że jeśli masz 35 lat to po pół roku bezowocnych starań już powinno się robić diagnostykę. Także nie poddawaj się, porób badania, może wystarczy niewielka ingerencja i ta ciąża będzie.
RudzielecMonia, Ochnik lubią tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Babulka co czytam Twoje odpowiedzi to zawsze jestem pełna podziwu Twojej wiedzy 😊
Ani0nka, dafney lubią tę wiadomość
-
Jak sie śmiałam ostatnie dwa dni że ja nie mam przed okresem typowo porannych mdłości tylko popołudniowo-wieczorne mi się jakieś włączały, to właśnie zjadłam śniadanie, piję kawę i nie wiem czy ją dopije, tak mi nie dobrze 🙄
-
Ewiwi ale w badaniu hist-pat wyszło, że przyczyną poronienia był mięśniak? To badanie ma na celu stwierdzenie czy były w ogóle komórki płodu/łożyska i wykluczenie patologii trofoblastu np zaśniad. Rzadko daje jakiekolwiek informacje na temat przyczyny poronienia.
RudzielecMonia kiedy ten test? 🙂RudzielecMonia, Babulka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny a ja z informacją taka że coś mnie tknęło wczoraj wieczorem i zrobilam test bo uswiadomilam sobie że nawet zastrzyk miałam wieczorem , wyszedł mi cień cienia ledwo widoczny. Rano powtórzyłam i jest bladzioch. Poleciałam na betę i czekam na wyniki. No ja kur.. w to nadal nie wierzę 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2022, 10:05
RudzielecMonia, Blondyna.B, cslza, Babulka, Akataa, Susannah, Pomarańcza, Nati94 lubią tę wiadomość
Starania od 2021
💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
🖤Poronienia nawykowe🖤
👱♀️34 L
AMH- 3.33, 3.77, Kir Bx,NK 15,7%
witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️
Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️
Allo-mlr 37.3%✅️
p/c p.jądrowe , ANA ✅️
histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie
🔥-18kg
👨35 L
bad nasienia ✅️morfo 4%
Kariotyp-✅️
trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
19.11.2022 1 IUI ☑️💔
06.04.2023 2 IUI ❌️
09.05.2023 3 IUI ❌️
06.09.2023 4IUI ☑️💔
Lipiec 2024 ➡️immunosupresja
05.08.2024 IUI pęcherzyk nie pękł😪
03.09.2024 IUI ❌️
30.09.2024 IUI ❌️
➡️2025 IVF MZ
Kwalifikacja 23.01 ✅️ -
dafney wrote:Ewiwi ale w badaniu hist-pat wyszło, że przyczyną poronienia był mięśniak? To badanie ma na celu stwierdzenie czy były w ogóle komórki płodu/łożyska i wykluczenie patologii trofoblastu np zaśniad. Rzadko daje jakiekolwiek informacje na temat przyczyny poronienia.
RudzielecMonia kiedy ten test? 🙂
Też mi się tak wydaje bo ja jak miałam wyniki histopatologi to tam takich info nie było. Zresztą mogę wam zaraz pokazać. 🤔 Jak przekopie teczkę.
Kurde no przynajmniej do piątku powinnam poczekać żeby to niby miało sens. Zwłaszcza że mnie mało kiedy test wychodzi przed dniem @@
Ale ja już wariuje pomału więc pewnie zrobię jutro rano 🙈 tylko muszę jechać kupić. -
Patisonek 25 wrote:Dziewczyny a ja z informacją taka że coś mnie tknęło wczoraj wieczorem i zrobilam test bo uswiadomilam sobie że nawet zastrzyk miałam wieczorem , wyszedł mi cień cienia ledwo widoczny. Rano powtórzyłam i jest bladzioch. Poleciałam na betę i czekam na wyniki. No ja kur.. w to nadal nie wierzę 🙈
No to trzymam kciuki ✊🏻✊🏻✊🏻 😊😊
Jaki test robiłaś w sensie czułość i który masz dc i dpo?Patisonek 25 lubi tę wiadomość
-
RudzielecMonia wrote:Babulka co czytam Twoje odpowiedzi to zawsze jestem pełna podziwu Twojej wiedzy 😊2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska