Forum Poronienie samoistne poronienie
Odpowiedz

samoistne poronienie

Oceń ten wątek:
  • szemkel Ekspertka
    Postów: 135 94

    Wysłany: 19 września 2018, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Jeśli w histopatologicznym badaniu wyjdzie zaśniad to trzeba go przeleczyć przed następną ciążą. Uważam, że dla własnego bezpieczeństwa warto zrobić to badanie. Jest bezpłatne

    A czemu miałby być zaśniad? Betę miałam w porządku.

    75c8a46aaab8cefc07ddedf8aad7972c.png
    2005 operacja usunięcia torbieli
    2016 cesarskie cięcie
    hipoglikemia reaktywna, insulinooporność
    30 miesięcy kp
    8 kg nadwagi
    29 VII 9. cykl starań
  • amorek Koleżanka
    Postów: 54 26

    Wysłany: 19 września 2018, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem 10 dni po poronieniu, krwawienie ustało też kilka dni temu, a test owulacyjny już pokazuje pozytyw ( firmy clearblue - one są dokładne ) czy tez tak szybko miałyście owulację ????

    amorek

    eikts65gdv2tfo97.png
  • Frufru Autorytet
    Postów: 1375 1002

    Wysłany: 19 września 2018, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szemkel wrote:
    Jestem w 7 tc, ale zarodek wygląda na 5 tc. Ja nic nie biorę i tak po prostu czekam, nie za bardzo wiem, jak to wszystko z tym krwawieniem jest, ile tej krwi i jak silny ból.

    Ja byłam w 10 tyg. ale u mnie były puste pęcherzyki i w sumie chyba małe, bo największy miał 1,8 cm. Krwi trochę więcej niż przy obfitej @ było, ale nie jakoś przerażająco dużo (ja sobie wyobrażałam że to będzie taki nagły krwotok), ból też do zniesienia (ale ja jestem dość odporna) jak przy ostrej @. Mi dodatkowo zrobiło się trochę słabo. Po wszystkim zdecydowana ulga.

    f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1502 1654

    Wysłany: 19 września 2018, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szemkel,

    Przy zaśniadzie w ciąży beta jest prawidłowa, natomiast po poronieniu zamiast spadać to rośnie, albo spada bardzo powoli i się zatrzymuje. Trudno ją wyzerować.

    Jeśli pęcherzyk był widoczny na usg i nic nie wzbudziło niepokoju lekarza (np. zaśnieżony obraz) to ja bym nie szukała przyczyny. Masz już jedno zdrowe dziecko.

    Zrób tylko wszystkie badania kontrolne jak będziesz już po wszystkim.


    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1502 1654

    Wysłany: 19 września 2018, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    amorek wrote:
    Dziewczyny jestem 10 dni po poronieniu, krwawienie ustało też kilka dni temu, a test owulacyjny już pokazuje pozytyw ( firmy clearblue - one są dokładne ) czy tez tak szybko miałyście owulację ????
    A robiłaś betę? wyzerowała się? Mogę się mylić, ale dla mnie to za wcześnie na owulacje.

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7901 11208

    Wysłany: 19 września 2018, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szemkel wrote:
    A czemu miałby być zaśniad? Betę miałam w porządku.
    "Zaśniad groniasty powstaje w wyniku nieprawidłowego zapłodnienia komórki jajowej, która implantuje się i proliferuje w macicy". Beta początkowo może być prawidłowa, ale tak, jak pisała ef36, nie spada po poronieniu. Na USG lekarz może wcześniej nic nie zauważyć, szczególnie jeśli ma słabszy sprzęt. To, że masz jedno zdrowe dziecko niestety wcale nie wyklucza pojawiania się zadaniadu :/

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • szemkel Ekspertka
    Postów: 135 94

    Wysłany: 19 września 2018, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    "Zaśniad groniasty powstaje w wyniku nieprawidłowego zapłodnienia komórki jajowej, która implantuje się i proliferuje w macicy". Beta początkowo może być prawidłowa, ale tak, jak pisała ef36, nie spada po poronieniu. Na USG lekarz może wcześniej nic nie zauważyć, szczególnie jeśli ma słabszy sprzęt. To, że masz jedno zdrowe dziecko niestety wcale nie wyklucza pojawiania się zadaniadu :/

    To sobie zrobię betę po poronieniu.

    75c8a46aaab8cefc07ddedf8aad7972c.png
    2005 operacja usunięcia torbieli
    2016 cesarskie cięcie
    hipoglikemia reaktywna, insulinooporność
    30 miesięcy kp
    8 kg nadwagi
    29 VII 9. cykl starań
  • amorek Koleżanka
    Postów: 54 26

    Wysłany: 19 września 2018, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam test ciążowy dwa dni temu był bardzo słaby, ale teraz ewidentnie czuję owulację (należę do tej grupy gdzie to czuć ) wiem że to dziwne, ajed akurat jest oczywiście żadnych prób nie podejmuje sie. Jutro lekarz może on potwierdzi

    amorek

    eikts65gdv2tfo97.png
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1502 1654

    Wysłany: 20 września 2018, 06:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Kochana ja miałam zabieg o 23 w piątek a w sobotę rano mi sprawdzali na USG jak to wygląda. Później miałam kontrolę po 1,5 tyg i byli wszystko ok
    Bardzo dobrze, ja nie miałam zabiegu i ciągnęło się za mną ponad dwa miesiące. trzy tygodnie temu dostałam nawet skierowanie do szpitala, ale na szczęście moja druga lekarka dała mi jeszcze proszki które pomogły złuszczyć endometrium. Dopiero teraz też betaHCG się wyzerowała.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2018, 06:28

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7901 11208

    Wysłany: 20 września 2018, 08:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ef36 wrote:
    Bardzo dobrze, ja nie miałam zabiegu i ciągnęło się za mną ponad dwa miesiące. trzy tygodnie temu dostałam nawet skierowanie do szpitala, ale na szczęście moja druga lekarka dała mi jeszcze proszki które pomogły złuszczyć endometrium. Dopiero teraz też betaHCG się wyzerowała.
    Bardzo długo się męczyłaś :( Ja bety nie sprawdzałam, bo mówili, że jak nie ma zaśniadu to nie muszę. Tydzień temu dostałam plamienia, które trwało 5 dni, więc zakładam, że była to pierwsza @. Miałam cienkie endometrium po zabiegu, więc pewnie dlatego taka słabiutka. W przyszły poniedziałek idę na wizytę lekarki, więc okaże się czy jestem już w nowym cyklu, czy coś się jednak posypało i będziemy wywoływać @. Tak czy inaczej wznowiliśmy starania z nadzieją, że mój organizm nie wyszedł jeszcze z trybu ciąża i szybko zajdę w kolejną. Mało to prawdopodobne, ale warto wierzyć w cuda <3

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 3 4 5 6 7
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego