Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Misinka6677 wrote:A jakie badania po pierwszym poronieniu warto zrobić?
Mi lekarka powiedziała że nic nie muszę robić.
Ale trochę panikowałam więc na własną rękę zrobiłam podstawowe morfologie, żelazo ferrytyna, Wit D tarczycę. Zastanawiałam się nad trombofilia i zespół antyfosfolipidowym ale ostatecznie nie zrobiłam. Możesz poszukać na tym forum co dziewczyny mi polecały.
Myślę że w 100% tak super ze mną nie jest bo jeden zarodek nie dał rady ale staram się nad tym nie skupić.
A jeżeli chodzi o okres po poronieniu ja miałam po 28 dniach normalny okres taki jak zawsze.
👱87
🧑🦱84
01.25 9tc 💔
08.04.25 mamy pęcherzyk 😍
08.05. Mamy jednak 2 bąbelki z bijącymi serduszkami 😍😍😍
22.05 9tc 💔jeden aniołek - zostało tylko ❤️
18.05 13 tc bąbelek zdrowy ☺️ -
Choko wrote:Plamka92, a jaką dietę wprowadzałaś?
Nie wprowadzałam jakies konkretnej bo mój mąż by nie dał rady, ale ograniczyłam słodkie bardzo mocno i fast food, a za to dużo warzyw do każdego posiłku i włączyłam te produkty które są proplodnosciowe, dużo papryki, jagodowe owoce, pestki dyni, dynia, soczewica, rośliny strączkowe, sok pomidorowy i( to dla męża bo zawiera likopen który super na plemniki wpływa) olej z czarnuszki, lniany i wiesiołek ( dla mnie przed owulacja ).
Do tego przed samym zajściem w ciążę zaczęłam liczy. Kalorie żeby trochę schudnąć bo mam lekką nadwagę,zdążyłam schudnąć 3 kilo i magicznie w kolejnym cyklu ciąża się pojawiła. Teraz też już jestem na lekkim deficycie kalorycznym, schudłam już 2 kilo i liczę że niedługo ciąża się pojawi 😃Choko lubi tę wiadomość
-
emciak wrote:No właśnie jak sprawdzałam sobie ceny badań w różnych latach to akurat te badania były "niedostępne w wybranej placówce" 💁♀️
ja akurat trombofilię robiłam w Diagnostyce, zespołu antyfosfolipidowego jeszcze nie robiłam, ale ANA na pewno udało mi się w Alabie ogarnąć
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
-10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
-11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
-2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
AMH 7,34, Cross-match 30,2%
-25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.04 II FET (leki jak wyżej)❌️
-08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
Zostały ❄️❄️ -
Katasiunia wrote:Mi lekarka powiedziała że nic nie muszę robić.
Ale trochę panikowałam więc na własną rękę zrobiłam podstawowe morfologie, żelazo ferrytyna, Wit D tarczycę. Zastanawiałam się nad trombofilia i zespół antyfosfolipidowym ale ostatecznie nie zrobiłam. Możesz poszukać na tym forum co dziewczyny mi polecały.
Myślę że w 100% tak super ze mną nie jest bo jeden zarodek nie dał rady ale staram się nad tym nie skupić.
A jeżeli chodzi o okres po poronieniu ja miałam po 28 dniach normalny okres taki jak zawsze.
No i właśnie tu podejście lekarzy mnie zastanawia, ja też po poronieniu mimo że to była wada letalna dziecka pytałam czy robimy jakieś badania przed kolejnymi staraniami to mówiła że nie, ale ja i tak sama z siebie zrobiłam żeby sprawdzić i co wyszło że żelazo i ferrytyna blisko dolnej granicy. Aczkolwiek gin patrząc na te moje wyniki mówi żebym spróbowała dieta podnieść a jak zajdę w ciążę i dalej będzie nisko to żelazo od razu mi da do suplementacji. Wyczytałam w internecie żeby za szybko kawy nie pić po posiłku bo utrudnia wchłanianie żelaza, więc narazie stosuje się do tego i zobaczę za 3 miesiące czy coś się podniosło 🙈 -
Plamka92 wrote:No i właśnie tu podejście lekarzy mnie zastanawia, ja też po poronieniu mimo że to była wada letalna dziecka pytałam czy robimy jakieś badania przed kolejnymi staraniami to mówiła że nie, ale ja i tak sama z siebie zrobiłam żeby sprawdzić i co wyszło że żelazo i ferrytyna blisko dolnej granicy. Aczkolwiek gin patrząc na te moje wyniki mówi żebym spróbowała dieta podnieść a jak zajdę w ciążę i dalej będzie nisko to żelazo od razu mi da do suplementacji. Wyczytałam w internecie żeby za szybko kawy nie pić po posiłku bo utrudnia wchłanianie żelaza, więc narazie stosuje się do tego i zobaczę za 3 miesiące czy coś się podniosło 🙈
Plamka92 lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
-08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
Zostały ❄️❄️ -
Wixa🌸 wrote:A propo krzywej glukozowa i insulinowej, czy to ma aż tak duże znaczenie w staraniach? U mnie wyszła hipoglikemia reaktywna, ale jak pokazałam swojemu gin wyniki to już byłam w ciąży więc stwierdził że skoro się udało zajść przy tych wynikach to nie będziemy się teraz na tym skupiać.
Po usłyszeniu tej diagnozy strzałam się zwracać uwagę na to co jem ale nie pilnowałam diety z niskim ig na 100%. Teraz myślę czy może ta hipoglikemia przyczyniła sie do straty?
Może się orientujecie czy hipoglikemie reaktywna można leczyć tylko dietą czy są jeszcze jakieś leki przy staraniach/ciąży?
A jakie masz wyniki glukozy na czczo? Ja przed ciążą miałam w granicach 89-93 tak udało mi się zejść trzymając w miarę dietę, ale jak już ciąża się pojawiła to od razu glukoza skoczyła do 98, więc od samego początku byłam pod kontrolą diabetologa, ale insuliny nie dostałam, tylko dieta i ruch i faktycznie jak wieczorem po kolacji chodziłam na spacery to glukoza rano w granicach 90 była. Co do poronienia to na moim przypadku mogę powiedzieć że nie, bo u mnie u małego wada letalna wyszła i poronienie było indukowane.
Aczkolwiek teraz pytałam gin jak to jest z ta cukrzyca ciążowa to powiedziała że miała pacjentki z bardzo zaawansowana cukrzyca i rodziły zdrowe dzieci więc fakt ryzyko jest podwyższone jak przy każdym schorzeniu ale nie oznacza że napewno coś będzie nie tak z ciąża -
Plamka92 wrote:No i właśnie tu podejście lekarzy mnie zastanawia, ja też po poronieniu mimo że to była wada letalna dziecka pytałam czy robimy jakieś badania przed kolejnymi staraniami to mówiła że nie, ale ja i tak sama z siebie zrobiłam żeby sprawdzić i co wyszło że żelazo i ferrytyna blisko dolnej granicy. Aczkolwiek gin patrząc na te moje wyniki mówi żebym spróbowała dieta podnieść a jak zajdę w ciążę i dalej będzie nisko to żelazo od razu mi da do suplementacji. Wyczytałam w internecie żeby za szybko kawy nie pić po posiłku bo utrudnia wchłanianie żelaza, więc narazie stosuje się do tego i zobaczę za 3 miesiące czy coś się podniosło 🙈
Mi też po pierwszym poronieniu mówili, że nic nie trzeba badać, że to przypadek. I gdzie ja teraz jestem? Kolejne poronienie.
Niby wszystkie podstawowe badania miałam w normie, a mimo wszystko znowu się nie udało.
Dziewczyny z doświadczeniem w walce anemią, mam problem z żelazem po poronieniu. W ciąży miałam dobry wynik, teraz po poronieniu i toczeniu krwi mam hemoglobinę 9. Czy jest coś oprócz zdrowej diety, odstawieniu kawy i zielonej herbaty co by mi pomogło szybko wrócić do normy? Preparat żelaza biorę 2xdziennie.29.06.2016 cc w 33 tc 👶
23.08.2024 - 8 tc 💔
01.05.2025 ⏸️
17.05.2025 💕
16.06.2025 11+2 💔 -
Mq1991 wrote:Kurcze szczerze mówiąc dla mnie bez sensu jest takie podejście 🫣 przeciez to są podstawowe badania dla kobiet, nawet jeśli cykle są regularne, a do tego kosztują grosze. Niby nie staracie się jakoś długo, ale coś można sprawdzic... A duphaston na jakiej podstawie Ci lekarka zlecala jak nie miałaś badanego progesteronu po owulacji? 🫣
Wiesz co to była pierwsza wizyta po zmianie lekarza i pierwszy dostępny termin. Na badaniu wyszło, że jestem krótko po owulacji (miała miejsce w weekend, a ja byłam na badaniu w poniedziałek). A co do duphaston nie mam pojęcia… może podejrzenie, że przy pierwszej ciążę zabrakło progesteronunie ukrywam, że już odliczam do końca dawki - jeszcze dwa dni, bo te wszystkie skutki uboczne przypominające ciążę mnie dobijają, ale im więcej ich jest to jestem przekonana, że sie nie udało xD
-
Choko wrote:Mi też po pierwszym poronieniu mówili, że nic nie trzeba badać, że to przypadek. I gdzie ja teraz jestem? Kolejne poronienie.
Niby wszystkie podstawowe badania miałam w normie, a mimo wszystko znowu się nie udało.
Dziewczyny z doświadczeniem w walce anemią, mam problem z żelazem po poronieniu. W ciąży miałam dobry wynik, teraz po poronieniu i toczeniu krwi mam hemoglobinę 9. Czy jest coś oprócz zdrowej diety, odstawieniu kawy i zielonej herbaty co by mi pomogło szybko wrócić do normy? Preparat żelaza biorę 2xdziennie.Choko lubi tę wiadomość
👩❤️👨 31&35
💔 15.05.25 6/9 tydz.
Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
Streptococcus agalactiae - posiew dodatni 🦠
APS wykluczony ✅
Celiakia wykluczona ✅
TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
Badanie komputerowe nasienia ⏳
Fragmentacja DNA plemników ⏳ -
Choko możesz zrobić badanie na pasożyty (polecam z Allergen). Ogolnie często nie jest winą to że dostarczamy za mało żelaza, ale to że nie jest prawidłowo wchłaniane. Zadbalabym tez o wzmocnienie jelit - probiotyki, maslan sodu, laktoferyna i dodala suplementację witamina B complex (co wpływa tez dobrze na poziom homocysteiny, bardzo ważnej przy staraniach). Mocno tez polecam picie zakwasu z buraka i naparu z pokrzywy.👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
Plamka92 wrote:A jakie masz wyniki glukozy na czczo? Ja przed ciążą miałam w granicach 89-93 tak udało mi się zejść trzymając w miarę dietę, ale jak już ciąża się pojawiła to od razu glukoza skoczyła do 98, więc od samego początku byłam pod kontrolą diabetologa, ale insuliny nie dostałam, tylko dieta i ruch i faktycznie jak wieczorem po kolacji chodziłam na spacery to glukoza rano w granicach 90 była. Co do poronienia to na moim przypadku mogę powiedzieć że nie, bo u mnie u małego wada letalna wyszła i poronienie było indukowane.
Aczkolwiek teraz pytałam gin jak to jest z ta cukrzyca ciążowa to powiedziała że miała pacjentki z bardzo zaawansowana cukrzyca i rodziły zdrowe dzieci więc fakt ryzyko jest podwyższone jak przy każdym schorzeniu ale nie oznacza że napewno coś będzie nie tak z ciąża
U mnie glukoza
na czczo: 77mg/dl
Po 1h: 54mg/dl
Po 2h: 42mg/dl
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
Mq1991 wrote:Choko możesz zrobić badanie na pasożyty (polecam z Allergen). Ogolnie często nie jest winą to że dostarczamy za mało żelaza, ale to że nie jest prawidłowo wchłaniane. Zadbalabym tez o wzmocnienie jelit - probiotyki, maslan sodu, laktoferyna i dodala suplementację witamina B complex (co wpływa tez dobrze na poziom homocysteiny, bardzo ważnej przy staraniach). Mocno tez polecam picie zakwasu z buraka i naparu z pokrzywy.
U mnie anemia spowodowana krwotokiem. W jeden dzień hemoglobina spadła z 13 do 7. Myślę, że spróbuję połączyć z wit C+wzmocnienie jelit. Mam nadzieję, że toczenie i wasze sztuczki pomogą i szybko wrócę do wyników sprzed tygodnia
Ale pasożyty też może sprawdzę skoro już będę badała wszystko co się da.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:09
29.06.2016 cc w 33 tc 👶
23.08.2024 - 8 tc 💔
01.05.2025 ⏸️
17.05.2025 💕
16.06.2025 11+2 💔 -
Wixa to faktycznie masz mega niskie te poziomy glukozy. Robiłaś przy okazji krzywą insulinowa?
Choko aa rozumiem, musiało mi gdzieś umknąćto myślę że powinno Ci szybko wrócić, skoro nie miałaś problemów z wchłanianiem
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
Mq1991 wrote:Wixa to faktycznie masz mega niskie te poziomy glukozy. Robiłaś przy okazji krzywą insulinowa?
Choko aa rozumiem, musiało mi gdzieś umknąćto myślę że powinno Ci szybko wrócić, skoro nie miałaś problemów z wchłanianiem
Insulina była
Na czczo: 4.10
Po 1h: 6.85
Po 2h: 18.50
Tak jak glukoza wiem że wyszła źle tak insulina zbyt wiele mi nie mówi i nie pamiętam już co na te wyniki powiedział lekarz.
Czekam na piątkową wizytę u swojego gin, może po poronieniu zleci jakieś działania w kierunku tych cukrów, kusiło mnie żeby powtórzyć to badanie na własną rękę, ale się wstrzymam dopóki lekarz nie zleci to szkoda mi kasy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:34
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
Wixa🌸 wrote:Tak miałam robioną krzywą cukrową i insulinowa
Insulina była
Na czczo: 4.10
Po 1h: 6.85
Po 2h: 18.50
Tak jak glukoza wiem że wyszła źle tak insulina zbyt wiele mi nie mówi i nie pamiętam już co na te wyniki powiedział lekarz.
Czekam na piątkową wizytę u swojego gin, może po poronieniu zleci jakieś działania w kierunku tych cukrów, kusiło mnie żeby powtórzyć to badanie na własną rękę, ale się wstrzymam dopóki lekarz nie zleci to szkoda mi kasy.👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
A ja byłam dziś u lekarza (6 dzień po poronieniu), dostałam informację, że macica dobrze się oczyszcza i że możemy próbować z mężem od następnego cyklu. Tylko że z PCOS nie ma granic, kiedy ten następny cykl się rozpocznie - 30 dni? 40? 60-80? Tak że .. niby i blisko, ale tak daleko. Ponadto nie zlecono mi żadnych badań ani nic. Tylko „czekamy na następny cykl”. Jutro idę do dietetyka, bo może moja dieta nie jest aż taka restrykcyjna, jak ja sobie ją widzę.👩31 🧔40
❤️🔥 starania o rodzeństwo od listopad 2024
💊 PCOS
Aromek, miovela pro
29.04 - ⏸️ (po 2 stymulacjach)
19.05 - mamy serduszko
3.06 - serduszko przestało bić w 8tc 💔😭 -
FoxMother, to dobrze, że wszystko się ładnie oczyszcza. Teraz tylko czekanie - to chyba zawsze będzie jakimś utrapieniem. Jak się człowiek stara o dziecko to te dwa tygodnie po owulacji trwają wieczność a co dopiero oczekiwanie na pierwszą miesiączkę 🥴
Ja dziś wydałam prawie 1000 zł na pakiety do Diagnostyki, rozbiłam sobie zakupy na dwa zamówienia żeby dostać chociaż 15% rabatu. W połowie lipca będę robić zespół antyfosfolipidowy bo to chyba 6 tyg pp dopiero można. Do tego pakiet na trombofilię i p/ciała ANA. I teraz mam dylemat moralny czy chce żeby coś mi z tego wyszło żeby nie mieć poczucia wtopionej kasy czy odżałowac tego tysiaka i mieć wyniki negatywne ale dalej zachodzić w głowę co było przyczyną 🥲Rocznik '91
6 CS ✨
*cykle ~27 dni
*hormony w normie
*TSH 2,2-2,5 -> 1,5- biorę Euthyrox 50
*IO pod kontrolą - biorę Glucophage XR1000
*suplementacja Pueria Uno
04.05 🌷
01.06 💔 -
emciak wrote:FoxMother, to dobrze, że wszystko się ładnie oczyszcza. Teraz tylko czekanie - to chyba zawsze będzie jakimś utrapieniem. Jak się człowiek stara o dziecko to te dwa tygodnie po owulacji trwają wieczność a co dopiero oczekiwanie na pierwszą miesiączkę 🥴
Ja dziś wydałam prawie 1000 zł na pakiety do Diagnostyki, rozbiłam sobie zakupy na dwa zamówienia żeby dostać chociaż 15% rabatu. W połowie lipca będę robić zespół antyfosfolipidowy bo to chyba 6 tyg pp dopiero można. Do tego pakiet na trombofilię i p/ciała ANA. I teraz mam dylemat moralny czy chce żeby coś mi z tego wyszło żeby nie mieć poczucia wtopionej kasy czy odżałowac tego tysiaka i mieć wyniki negatywne ale dalej zachodzić w głowę co było przyczyną 🥲
Trzymam kciuki zeby nic Ci nie wyszlo, ale nie martw się na zapas, jak nie wyjdą super te wyniki to tez jest jest duza szansa na ciążę! Tylko będziesz musiała po prostu bardziej katować się lekami.👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
Mq1991 wrote:Emciak właśnie też się zastanawiałam ile trzeba odczekać po poronieniu z badaniami immunologicznymi... Ja planuję zrobić immunofenotyp, cytokiny, białko c i s, i też zastanawiam się nad tym zespołem antyfosfolipidowym 🤔
Trzymam kciuki zeby nic Ci nie wyszlo, ale nie martw się na zapas, jak nie wyjdą super te wyniki to tez jest jest duza szansa na ciążę! Tylko będziesz musiała po prostu bardziej katować się lekami.Rocznik '91
6 CS ✨
*cykle ~27 dni
*hormony w normie
*TSH 2,2-2,5 -> 1,5- biorę Euthyrox 50
*IO pod kontrolą - biorę Glucophage XR1000
*suplementacja Pueria Uno
04.05 🌷
01.06 💔 -
emciak wrote:FoxMother, to dobrze, że wszystko się ładnie oczyszcza. Teraz tylko czekanie - to chyba zawsze będzie jakimś utrapieniem. Jak się człowiek stara o dziecko to te dwa tygodnie po owulacji trwają wieczność a co dopiero oczekiwanie na pierwszą miesiączkę 🥴
Ja dziś wydałam prawie 1000 zł na pakiety do Diagnostyki, rozbiłam sobie zakupy na dwa zamówienia żeby dostać chociaż 15% rabatu. W połowie lipca będę robić zespół antyfosfolipidowy bo to chyba 6 tyg pp dopiero można. Do tego pakiet na trombofilię i p/ciała ANA. I teraz mam dylemat moralny czy chce żeby coś mi z tego wyszło żeby nie mieć poczucia wtopionej kasy czy odżałowac tego tysiaka i mieć wyniki negatywne ale dalej zachodzić w głowę co było przyczyną 🥲
Ja nie pytałam lekarzy i zaryzkowałam. Zrobiłam zaraz po poronieniu, bo to informacje wydawały mi się najbardziej sensowne. Jutro będę u ginekologa to zobaczę co mi powie.Mq1991 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 31&35
💔 15.05.25 6/9 tydz.
Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
Streptococcus agalactiae - posiew dodatni 🦠
APS wykluczony ✅
Celiakia wykluczona ✅
TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
Badanie komputerowe nasienia ⏳
Fragmentacja DNA plemników ⏳