X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emciak cenowo wyglada nieciekawie 😂 teoretycznie IVF jest dofinansowane, ale w praktycznie wszystkie leki poza jednym sa platne 100%. Komplet leków na jeden transfer to około 1000zl (mniej więcej na 2 -2,5 tygodnia). Jeśli się uda to przyjmuje się mniej więcej cały I trymestr.
    Największym kosztem jest progesteron przyjmowany po transferze (koszt samego progesteronu to więcej niz połowa). Reszta to są leki wspomagające implantacje (używane przy problemach immunologicznych).

Stokrotka94 dziękuję za info! A Ty jakie badania robiłaś?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca, 22:39

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.04 II FET (leki jak wyżej)❌️
    -08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
    Zostały ❄️❄️
  • Stokrotka94 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Emciak cenowo wyglada nieciekawie 😂 teoretycznie IVF jest dofinansowane, ale w praktycznie wszystkie leki poza jednym sa platne 100%. Komplet leków na jeden transfer to około 1000zl (mniej więcej na 2 -2,5 tygodnia). Jeśli się uda to przyjmuje się mniej więcej cały I trymestr.
    Największym kosztem jest progesteron przyjmowany po transferze (koszt samego progesteronu to więcej niz połowa). Reszta to są leki wspomagające implantacje (używane przy problemach immunologicznych).

Stokrotka94 dziękuję za info! A Ty jakie badania robiłaś?
    U mnie było sporo badań, lekarze nic nie zalecali więc wszystko na własną rękę.
    Panel celiakia IgG + IgA, Zespół antyfosfolipidowy, Panel Trombofilia Plus, Badanie ogólne moczu, Posiew moczu, OB, CRP, Pasożyty, Wymaz w kierunku DNA Chlamydia trachomatis / Mycoplasma hominis / Mycoplasma genitalium / Ureaplasma sp., Posiew w kierunku grzybów oraz bakterii tlenowych i beztlenowych, Morfologia, Witamina D, Żelazo, Ferrytyna, B12, Kwas foliowy. Czekamy jeszcze na wynik badania w kierunku HPV oraz badania komputerowego nasienia i fragmentacji DNA plemników. No dużo tego było...
    Wyszła mi mutacja w genie PAI-1 homo. Antykoagulant toczniowy mam w górnych granicach 1,07-1,09 w zależności od metody badania, norma to 1,20-1,16 i nie wiem co o tym myśleć, czy coś dostanę od lekarza na to, czy nie. Poza tym z posiewu wyszło że mam liczne kolonie jakiejś bakterii w pochwie, ale wyczytałam że lepiej tego nie leczyć bo uodparnia się ona na antybiotyki, które powinno sie brać przed porodem żeby nie zarazić dziecka. Robiłam badanie na infekcje które nie wychodzą w zwykłym posiewie, czyli Chlamydia i reszta spółki ponieważ przed ciążą robiłam panel TORCH i wyszły mi przeciwciała w krwi które świadczą o przebytej Chlamydii i chciałam sprawdzić czy ta infekcja nie przeszła w stan przewlekły ponieważ nie miałam o niej pojęcia i jej nie leczyłam. Poza tym wszystko u mnie wyszło ok. Chcę popracować nad żelazem i ferrytyną, żelazo u mnie obecnie 86 a ferrytyna 19 - chciałabym żeby dobiła do 60.
    Jeszcze czeka mnie badanie hormonów, zastanawiam się czy dobry moment będzie po pierwszej miesiączce. Mam skaczące TSH i biorę na to Euthyrox 25. Za niski progesteron i w stosunku do estradiolu i wywaloną w kosmos prolaktynę, przed ciążą wynosiła 933, więc muszę to skontrolować i przed ciążą doprowadzić do porządku.

👩‍❤️‍👨 31&35
    💔 15.05.25 6/9 tydz.
    Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
    Streptococcus agalactiae - posiew dodatni 🦠
    APS wykluczony ✅
    Celiakia wykluczona ✅
    TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
    Badanie komputerowe nasienia ⏳
    Fragmentacja DNA plemników ⏳
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka94 to tez sporo badań za Tobą. Ja komplet bakterii, posiewów itp miałam po ciąży pozamacicznej (bo to teoretycznie mogła być przyczyna), morfologię, ferrytyne, wit D, hormony mam wszystkie w normie 🤷🏼‍♀️ Trombofilię też robiłam i wyszła mi mutacja PA-I i MTHFR hetero, która niby występuje u 40-50% osób i na to nawet lekarze heparyny nie dają 🫣 oba jajowody mam drożne, bo HSG tez robiłam, histeroskopię tez okej. Moj maz miał robione szczegółowe badania nasienia i wszystko jest super. Ogólnie poza tym że ja miałam zdiagnozowane Hashimoto 7 lat temu (ale jest pod kontrolą od tego czasu) wszystkie badania wychodzą nam w porządku a ja już nie mam pomysłu co jeszcze badac... Może wizyta u immunologa mi coś wyjaśni.
    Z tego co wiem a PA-I homo i antykoagulant toczniowy (niby tylko w gornej granicy) powinnaś dostać heparynę i acard. Pewnie immunolog zaleciłby Ci jeszcze do kompletu badanie białka c, białka s, homocysteiny, dedimery, APTT. Ale coś może być z krzepnieciem krwi u Ciebie i stąd to poronienie.
    Ja po heparynie miałam w ogóle pierwsza ciążę (nie licząc ciąży pozamacicznej 3 lata temu), więc myślę że może u mnie też coś być na rzeczy. Chociaż niby z badań mi nic nie wyszło 🤷🏼‍♀️

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    -08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
    Zostały ❄️❄️
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile czasu po poronieniu u was minęło do osiągnięcia zerowej bety? U mnie zaraz minie 5tyg, jest tendencja spadkowa, ale nadal beta pozytywna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:25

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
    -10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
    -11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌

-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
    -02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
    -22.01 drożność sono hsg ✔
    -25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)

15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
    31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
    08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
    22.04-7tydzień jest serduszko 💓
    23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi po tygodniu spadło do 87, później już nie sprawdzałam. Ale pamiętam ze po cp jak badałam do 0 to spadało mi chyba z 5 tygodni, bo później to już tak bardzo wolno spada

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    Zostały ❄️❄️
  • Jusia92 Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Podczytuję was od 7 czerwca, gdy na łóżku szpitalnym czekałam na działanie tabletek poronnych. Dwa dni wcześniej poszłam na pierwsze badania prenatalne i dowiedziałam się że serduszko niestety nie bije, ciąża zatrzymała się dosłownie chwilę po ostatniej wizycie. Dowiedziałam się w 12 tygodniu, że naszej fasolce serduszko nie bije od 9 tygodnia. Całą ciążę nie miałam objawów poza bolącymi piersiami i zmęczeniem, które rzeczywiście minęło chwilę przed tą straszną wiadomością, ale tak jak większość, myślałam że jest to spowodowane przez nadchodzący 2 trymestr.
    Bardzo chciałam uniknąć zabiegu łyżeczkowania i lekarze odkładali to przez całą dobę. Zarodek udało się poronić w sobotę popołudniu po 2 dawkach tabletek, ale w niedzielę rano endometrium miało 3 cm i dostałam możliwość kolejnej dawki tabletek, jednak Pani doktor powiedziała że szanse, że się samo mocno po tym zmniejszy są marne, więc się zdecydowałam. Teraz jestem w trzecim tygodniu po poronieniu, tydzień krwawiłam, 8 dnia wyleciał mi jakiś taki zbity skrzep bez zapachu i od tamtej pory tylko plamie (czasem mam 2-3 dni zupełnie czyste).
    Beta tydzień po poronieniu wynosiła 80, wczoraj, dwa tygodnie i dwa dni po poronieniu 21. CRP bardzo niskie, więc ryzyko infekcji jest mało prawdopodobne.
    Wizytę kontrolną u lekarza mam dopiero 7 lipca (zalecenie ze szpitala żeby się zgłosić do lekarza prowadzącego po 4 tygodniach), także liczę na to że wszystko się tam ładnie zregeneruje i będzie można działać dalej.
    Bardzo wam wszystkim współczuję, bo nie miałam pojęcia, co człowiek czuje, dopóki sama tego nie przeżyłam. To była nasza pierwsza ciąża, do tego udało się zajść w pierwszym cyklu. Zarodek okazał się zdrowy, przynajmniej pod kątem genetycznym (zrobiliśmy QF-PCR).
    Poszłam do Luxmedu zobaczyć czy uda mi się dostać jakieś skierowania na badania i trafiłam na super młoda lekarkę więc mam 21 skierowań, także przede mną testowanie (być może nad wyraz, ale Pani doktor powiedziała, że lepiej wykluczyć niektóre rzeczy jak jest możliwość).
    Na sam koniec tej długiej wiadomości, bardzo chcę wam podziękować za ten wątek. Dzięki wam łatwiej mi przez to wszystko przejść i nadal mieć nadzieję, że będzie dobrze 🙂 ♥️
    P.S. Przeczytałam wszystkie 92 strony i za każda z nas mocno trzymam kciuki 🤞🏻🌈

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
  • FoxMother Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia92 wrote:
    Hej dziewczyny,
    Podczytuję was od 7 czerwca, gdy na łóżku szpitalnym czekałam na działanie tabletek poronnych. Dwa dni wcześniej poszłam na pierwsze badania prenatalne i dowiedziałam się że serduszko niestety nie bije, ciąża zatrzymała się dosłownie chwilę po ostatniej wizycie. Dowiedziałam się w 12 tygodniu, że naszej fasolce serduszko nie bije od 9 tygodnia. Całą ciążę nie miałam objawów poza bolącymi piersiami i zmęczeniem, które rzeczywiście minęło chwilę przed tą straszną wiadomością, ale tak jak większość, myślałam że jest to spowodowane przez nadchodzący 2 trymestr.
    Bardzo chciałam uniknąć zabiegu łyżeczkowania i lekarze odkładali to przez całą dobę. Zarodek udało się poronić w sobotę popołudniu po 2 dawkach tabletek, ale w niedzielę rano endometrium miało 3 cm i dostałam możliwość kolejnej dawki tabletek, jednak Pani doktor powiedziała że szanse, że się samo mocno po tym zmniejszy są marne, więc się zdecydowałam. Teraz jestem w trzecim tygodniu po poronieniu, tydzień krwawiłam, 8 dnia wyleciał mi jakiś taki zbity skrzep bez zapachu i od tamtej pory tylko plamie (czasem mam 2-3 dni zupełnie czyste).
    Beta tydzień po poronieniu wynosiła 80, wczoraj, dwa tygodnie i dwa dni po poronieniu 21. CRP bardzo niskie, więc ryzyko infekcji jest mało prawdopodobne.
    Wizytę kontrolną u lekarza mam dopiero 7 lipca (zalecenie ze szpitala żeby się zgłosić do lekarza prowadzącego po 4 tygodniach), także liczę na to że wszystko się tam ładnie zregeneruje i będzie można działać dalej.
    Bardzo wam wszystkim współczuję, bo nie miałam pojęcia, co człowiek czuje, dopóki sama tego nie przeżyłam. To była nasza pierwsza ciąża, do tego udało się zajść w pierwszym cyklu. Zarodek okazał się zdrowy, przynajmniej pod kątem genetycznym (zrobiliśmy QF-PCR).
    Poszłam do Luxmedu zobaczyć czy uda mi się dostać jakieś skierowania na badania i trafiłam na super młoda lekarkę więc mam 21 skierowań, także przede mną testowanie (być może nad wyraz, ale Pani doktor powiedziała, że lepiej wykluczyć niektóre rzeczy jak jest możliwość).
    Na sam koniec tej długiej wiadomości, bardzo chcę wam podziękować za ten wątek. Dzięki wam łatwiej mi przez to wszystko przejść i nadal mieć nadzieję, że będzie dobrze 🙂 ♥️
    P.S. Przeczytałam wszystkie 92 strony i za każda z nas mocno trzymam kciuki 🤞🏻🌈

Trzymaj się, kochana! Ten wątek też mnie uratował.
    Wierzę, że nam się uda stać mamami.

Jusia92, Mq1991 lubią tę wiadomość

👩31 🧔40

❤️‍🔥 starania o rodzeństwo od listopad 2024
    💊 PCOS

Aromek, miovela pro
    29.04 - ⏸️ (po 2 stymulacjach)
    19.05 - mamy serduszko
    3.06 - serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
  • M_onia Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj pisałam o tym jak się fatalnie czuję przez duphaston… dzisiaj przedostatnia dawka… wczoraj fatalnie się czułam, cały dzień po pracy przespałam i noc. Dzisiaj zrobiłam test, trzy różne testy na raz wszystkie pozytywne :) trzymajcie kciuki dziewczyny! Bo ostatnio po tygodniu niestety poroniłam… :(

Mq1991, Jusia92 lubią tę wiadomość

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_onia wrote:
    Wczoraj pisałam o tym jak się fatalnie czuję przez duphaston… dzisiaj przedostatnia dawka… wczoraj fatalnie się czułam, cały dzień po pracy przespałam i noc. Dzisiaj zrobiłam test, trzy różne testy na raz wszystkie pozytywne :) trzymajcie kciuki dziewczyny! Bo ostatnio po tygodniu niestety poroniłam… :(
    Hej trzymam kciuki! 🍀✊️ ale masz odstawić duphaston w ciąży? Nie kontynuujesz przyjmowania? 🤔

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️
    _________
    2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    Zostały ❄️❄️
  • M_onia Znajoma

Wysłany: Dzisiaj, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Hej trzymam kciuki! 🍀✊️ ale masz odstawić duphaston w ciąży? Nie kontynuujesz przyjmowania? 🤔

Jutro mam ostatnie 2 tabletki i dostanę receptę na kolejne :) jutro też mam wysłać mojej Pani doktor betę, jesteśmy w kontakcie telefonicznym

Mq1991 lubi tę wiadomość

• Jusia92 Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_onia wrote:

Świetna wiadomość! 🥰 Trzymam mocno kciuki i dawaj znać wszystkim ciotkom 🤞🏻🤞🏻🤞🏻

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

• Stokrotka94 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po kontroli, wszystko jest ok, doktor oglądała moje wyniki i powiedziała że samo PAI - 1 homo nie jest wskazaniem do stosowania hepryny, ale jeśli pacjentka che ją brać by czuć się pewniej to można przepisać. Pytałam o badanie na zespół antyfosfolipidowy i według pani doktor nie ma znaczenia kiedy się robi to badanie. Mamy też zielone światło na starania, ale niestety dostałam dziś wypowiedzenie w moim korpo, byłam kolejną osobą do odstrzału. Więc niedługo będę bez pracy. Jak to mówią, chcesz rozśmieszyć Pana Boga - powiedz mu o swoich planach 😊 U moich najbliższych ostatnio było dużo problemów zdrowotnych, to jeszcze na dobitkę u nas kumulacja nieszczęść. Gdyby ktoś w kwietniu mi powiedział że teraz nie będę pracować to bym pomyślała że jestem dalej w ciąży i poszłam na zwolnienie. W tej pracy chciałam tylko już zajść w tą ciążę, pójść na L4 a potem i tak znaleźć coś innego. Z drugiej strony się cieszę bo będzie świeży start i widzę trochę plusów tej sytuacji. Tylko boję się jak to będzie, zwłaszcza że mamy wykończenie domu na głowie, kasy trochę brakuje i musimy jeszcze płacić czynsz i kredyt… ehh. Ale najbardziej mnie boli te że nie będziemy przez to się starać o dziecko. A jak znajdę pracę i zajdę w ciążę to wiadomo jak będą na mnie patrzeć. Że cwaniara poszła do pracy i zaszła od razu w ciążę… Chciałabym mieć już ten dom, być w ciąży lub mieć już dzidziusia i żyć sobie spokojnie a tu trzeba dalej walczyć. Ale i tak wiem że jestem szczęściarą, mam super męża, będziemy wykańczać dom, jakoś sobie zawsze poradzimy ;) Przepraszam za ten być może nieskładny wywód, trochę ciężki był dziś dzień.

👩‍❤️‍👨 31&35
    💔 15.05.25 6/9 tydz.
    Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
    Streptococcus agalactiae - posiew dodatni 🦠
    APS wykluczony ✅
    Celiakia wykluczona ✅
    TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
    Badanie komputerowe nasienia ⏳
    Fragmentacja DNA plemników ⏳
  • Jusia92 Nowa

Wysłany: Dzisiaj, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka, bardzo mi przykro z powodu pracy 😔 wiem, że to trudne, ale wierzę, że sobie z tym wszystkim poradzisz! 🌻 Niestety wiem również co to za uczucie. My z mężem chcieliśmy się zacząć starać o dzidziusia w listopadzie zeszłego roku a w październiku firma postanowiła zlikwidować moje stanowisko i zwolnić 70 osób…
    A sprawdź może czy u Ciebie w firmie nie ma żadnego innego stanowiska, gdzie mogłabyś się przenieść/zrekrutować? Wiem, że w korporacjach jest to całkiem powszechne.
    Ja właśnie mam skierowanie na badania na ten zespół antyfosfolipidowy i chciałam je wykonać w okolicy 6 tygodnia po poronieniu, przez te sprzeczne informacje, ale może dopytam też mojego lekarza na wizycie kontrolnej

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

‹‹ 88 89 90 91 92
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ