X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Starania po poronieniu 2025
Odpowiedz

Starania po poronieniu 2025

Oceń ten wątek:
  • Jusia92 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    Daj znać jaka Ci wyszła ferrytyna 😉 u mnie też był problem z ferrytyną, była poniżej 20, gin zapisał tabletki, pobrałam 2tyg i podskoczyła do prawie 50 ale okazało się że jestem w ciąży i musialam ten lek odstawić. Teraz rozmyślam czy ta nieszczęsna ferrytyna mogła się przyczynić do poronienia.
    Jakich supli używasz i na co zwracasz uwagę w diecie pod tym kątem?
    Ja się katuje koktajlami z pietruszką i owocami, niby mogę już wrócić do tego leku, ale chce sprawdzić jaki będzie wynik po samej diecie🌱

Wróciłam do żelaza na czczo (w ciąży brałam przez pierwsze dwa tygodnie, ale lekarka z Luxmedu kazała od razy odstawić, bo do 16 tc jest niezalecane), do tego B-complex z B12 w postaci metylokobalaminy, wieczorem suplementuje laktoferyne i witaminę C. Zrobiłam zakwas z buraków i codziennie staram się pić szklankę, raz w tygodniu jem wątróbkę i wołowinę i staram się jeść więcej kasz. Nie piję kawy, herbatę staram się pić między posiłkami. Dodatkowo staram się nie jeść nabiału w posiłkach bogatych w żelazo. Dużo surowych warzyw i owoców, z naciskiem na paprykę, truskawki, szpinak. Natkę staram się przemycać, ale nie do końca ją lubię, więc bywa różnie 🙈
    Dam znać w następnym tygodniu jak przyjdą wyniki :-)
    A z ciekawości, kojarzysz co to był za lek, który tak ładnie Ci podbił ferrytyne?

Wixa🌸 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc)
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielka dzięki za info na temat badania zespołu antyfosfolipidowego ;) cały czas się nad nim waham, ale 01.07 mam wizytę u immunologa, to już może się wstrzymam 🫣 może w ogóle mi nie zaleci 🫣 nie wiem czy transfer liczymy jako starania, ale ja planuję podejść w nowym cyklu. Myślałam, żeby może pociągnąć najpierw dalej temat diagnostyki, ale mój lekarz jest zdania, że jedno poronienie o niczym jeszcze nie świadczy i że lepiej iść za ciosem.

Choko lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
    -10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
    -11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
    -2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
    -2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08/09/10 🛋 (leki immunomodulujące, histeroskopia + biopsja)
    Została ❄️
  • Velaria Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    U mnie wczoraj wkońcu pojawił się okres, nie pamiętam już kiedy ostatnio tak się z tej okazji cieszyłam 😬 myślałam że będę musiała poczekać aż beta się wyzeruje, a tu jednak niespodzianka.

Nastawiałam się na pogrom 🩸, a na razie nie ma szału i nawet nic mnie nie boli, przed ciążą bez leku pierwszego dnia nie mogłam funkcjonować. Mam nadzieje że jeszcze się @ rozkręci bo na usg jeszcze sporo pozostałości zostało i jak się samo nie doczyści to w najgorszym wypadku pozostaje wizja hiteroskopi😖

O proszę, chyba go wywołałyśmy! To oby się rozkręciło i wszystko doczyściło elegancko, byle bez bólu, trzymam kciuki mocno :) U mnie dziś już bólowo lepiej. Jak ogólnie nastawiasz się na następne starania? Mi gin pozwolił starać się już w tym cyklu, ale nie ukrywam, że jestem pełna obaw, co wpływa w ogóle na małe chęci próbowania.. Sama myśl o próbach przyprawia mnie o stres. Najbardziej wiadomo boję się powtórki z rozrywki, choć jak pewnie wiele z Was usłyszałam, żeby się nie doszukiwać przyczyny, nie badać, bo pierwsze poronienie "to czysta statystyka".. Chciałabym spróbować tak do tego podejść jeszcze raz, w nadziei.. Ale z drugiej strony wiadomo - boję się. Odebralam tez wynik histpat - w ogole ciekawostka (chyba, ze tylko ja nie wiedzialam) - wyniki można pobrać z ikp, nie trzeba osobiście jechać do szpitala. W histpacie wyszło tylko tyle, ze doszlo do poronienia. Więc to chyba "dobry" wynik, mogło zawsze jeszcze wyjść coś niepokojącego.. A Ty @Wixa masz już może wynik?? Jeśli nie, to sprawdź sobie na ikp, u mnie był już po 10 dniach jak się okazało...

Wixa🌸 lubi tę wiadomość

AMH 0,98
    05.25 10+2 tc / 6 tc 👼

18.08.25 -⏸️10 dpo
    21.08.25 - b-hcg 247; prog 29,63
    23.08.25 - b-hcg 772,5; prog 29,63

🍀🍀🍀🍀🍀🍀
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velaria wrote:
    O proszę, chyba go wywołałyśmy! To oby się rozkręciło i wszystko doczyściło elegancko, byle bez bólu, trzymam kciuki mocno :) U mnie dziś już bólowo lepiej. Jak ogólnie nastawiasz się na następne starania? Mi gin pozwolił starać się już w tym cyklu, ale nie ukrywam, że jestem pełna obaw, co wpływa w ogóle na małe chęci próbowania.. Sama myśl o próbach przyprawia mnie o stres. Najbardziej wiadomo boję się powtórki z rozrywki, choć jak pewnie wiele z Was usłyszałam, żeby się nie doszukiwać przyczyny, nie badać, bo pierwsze poronienie "to czysta statystyka".. Chciałabym spróbować tak do tego podejść jeszcze raz, w nadziei.. Ale z drugiej strony wiadomo - boję się. Odebralam tez wynik histpat - w ogole ciekawostka (chyba, ze tylko ja nie wiedzialam) - wyniki można pobrać z ikp, nie trzeba osobiście jechać do szpitala. W histpacie wyszło tylko tyle, ze doszlo do poronienia. Więc to chyba "dobry" wynik, mogło zawsze jeszcze wyjść coś niepokojącego.. A Ty @Wixa masz już może wynik?? Jeśli nie, to sprawdź sobie na ikp, u mnie był już po 10 dniach jak się okazało...
    Stwierdziłam że mój lekarz ma chyba "ręce które leczą" bo w ciążę się udało cudownie zajść po pierwszej wizycie, a teraz okres parę godzin po przeglądzie 😆
    Co do intensywności 🩸 @ to chyba trochę się wspomogę po pracy ciepłym kompresem może lepiej ruszy.
    Mój lekarz od razu po poronieniu kazał umówić się do konkretnego imunologa i tam zagłębić temat.
    Przepisał też dużo leków i supli dla męża żeby trochę wyniki podrasować, mi zlecił sporo badań, które kazał zrobić po wyzerowaniu bety i mam się zgłosić na kolejną wizytę pod koniec lipca z wynikami, możliwe że po tej wizycie da zielone światło 🤞
    Chcemy jak najszybciej wrócić do starań bo bardzo mocno goni nas czas ze względu na niskie amh.
    Nadal czekam na wyniki histo-pat. U mnie niestety czas oczekiwania do 8tyg., dzięki za info że da się podejrzeć online, specjalnie prawie 100km nie chciałoby mi się jechać 😬

Choko, Velaria lubią tę wiadomość

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
    -10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
    -11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌

-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
    -02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
    -22.01 drożność sono hsg ✔
    -25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)

15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
    31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
    08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
    22.04-7tydzień jest serduszko 💓
    23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia92 wrote:
    Wróciłam do żelaza na czczo (w ciąży brałam przez pierwsze dwa tygodnie, ale lekarka z Luxmedu kazała od razy odstawić, bo do 16 tc jest niezalecane), do tego B-complex z B12 w postaci metylokobalaminy, wieczorem suplementuje laktoferyne i witaminę C. Zrobiłam zakwas z buraków i codziennie staram się pić szklankę, raz w tygodniu jem wątróbkę i wołowinę i staram się jeść więcej kasz. Nie piję kawy, herbatę staram się pić między posiłkami. Dodatkowo staram się nie jeść nabiału w posiłkach bogatych w żelazo. Dużo surowych warzyw i owoców, z naciskiem na paprykę, truskawki, szpinak. Natkę staram się przemycać, ale nie do końca ją lubię, więc bywa różnie 🙈
    Dam znać w następnym tygodniu jak przyjdą wyniki :-)
    A z ciekawości, kojarzysz co to był za lek, który tak ładnie Ci podbił ferrytyne?
    To widzę konkretnie podeszłaś do tematu pracy nad podbiciem ferrytyny 👍🏻 też się staram zdrowiej jeść ale główną nadzieje pokładam w tej pietruszce 😆 u mnie tak ładnie podbił sorbifer durules.
    Ps. Też łykam witaminę z B complex nawet nie wiedziałam że b12 ma jakiś związek z żelazem 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 16:06

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
    31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
  • Jusia92 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    To widzę konkretnie podeszłaś do tematu pracy nad podbiciem ferrytyny 👍🏻 też się staram zdrowiej jeść ale główną nadzieje pokładam w tej pietruszce 😆 u mnie tak ładnie podbił sorbifer durules.

Hihi, trochę tak. Po poronieniu dostałam takiego mega kopa motywacyjnego, żeby zadbać o to co mogę, więc korzystam póki motywacja jest wysoka 😁 tym bardziej, że w ciąży nie odżywiałam się najlepiej, bo mega mnie ciągnęło do słodkiego i tłustego 🙈
    Ale żeby nie było że ja tak tylko na tych surowych warzywach i wątróbce. Jak teść czy mąż upieką ciacho to jestem pierwsza do konsumpcji, bo przecież nie wypada nie spróbować 🤭
    ja to w ogóle jestem z tych co słodkiego nigdy nie odmawiają, na szczęście gospodarka cukrowa jest w porządku, ale z wiekiem ktoś mi ubrania nocą zwęża 🙈
    Aa to dostałaś żelazo, to mega ładnie Ci podbiło. Liczę na to, że u mnie też ładnie ruszy, chociaż ja kończę Szelazek, bo akurat miałam w domu, a jest wiele lepszych preparatów żelaza (plus ze u mnie nie powoduje problemów żołądkowi-jelitowych).

Wixa🌸 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

• Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia92 wrote:
    Hihi, trochę tak. Po poronieniu dostałam takiego mega kopa motywacyjnego, żeby zadbać o to co mogę, więc korzystam póki motywacja jest wysoka 😁 tym bardziej, że w ciąży nie odżywiałam się najlepiej, bo mega mnie ciągnęło do słodkiego i tłustego 🙈
    Ale żeby nie było że ja tak tylko na tych surowych warzywach i wątróbce. Jak teść czy mąż upieką ciacho to jestem pierwsza do konsumpcji, bo przecież nie wypada nie spróbować 🤭
    ja to w ogóle jestem z tych co słodkiego nigdy nie odmawiają, na szczęście gospodarka cukrowa jest w porządku, ale z wiekiem ktoś mi ubrania nocą zwęża 🙈
    Aa to dostałaś żelazo, to mega ładnie Ci podbiło. Liczę na to, że u mnie też ładnie ruszy, chociaż ja kończę Szelazek, bo akurat miałam w domu, a jest wiele lepszych preparatów żelaza (plus ze u mnie nie powoduje problemów żołądkowi-jelitowych).
    Super że byłaś tak zmotywowana, moje pierwsze większe zakupy spożywcze po poronieniu prawie doprowadziły mnie do płaczu. Bo u nas ta dieta płodnosciowa trwa już ponad rok. Nie trzymaliśmy się w 100% ale totalnie zmieniliśmy nawyki żywieniowe na lepsze i wyczekana ciąża była taką piękną nagrodą 🥺, a po poronieniu znowu od nowa dieta suple, mocno mnie to dobiło 🥲

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
  • Jusia92 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    Super że byłaś tak zmotywowana, moje pierwsze większe zakupy spożywcze po poronieniu prawie doprowadziły mnie do płaczu. Bo u nas ta dieta płodnosciowa trwa już ponad rok. Nie trzymaliśmy się w 100% ale totalnie zmieniliśmy nawyki żywieniowe na lepsze i wyczekana ciąża była taką piękną nagrodą 🥺, a po poronieniu znowu od nowa dieta suple, mocno mnie to dobiło 🥲

A mieliście jakiś specjalny jadłospis od dietetyka czy po prostu włączyliście do diety zdrowsze produkty? Ciężko jest w 100% trzymać się zdrowej diety, jesteśmy tylko ludźmi i mamy swoje pokusy jedzeniowe. Jestem pewna, że robiłaś wszystko najlepiej jak mogłaś 🙂
    Przepraszam jeżeli mi umknęło, ale czy wy już macie zielone światło do dalszych starań?

Wixa🌸 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

• Sysia87 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Właśnie zakończyło się moje drugie poronienie… nie mieszkam niestety w Polsce i tutaj nie robią żadnych badań. Nawet zwykłych hormonalnych nie chcą robić . Za miesiąc będę w Polsce i wybieram się do ginekologa ale powiedzcie mi proszę jakie badania mogę zrobić już przed wizytą? Co sprawdzić?

👩‍🦰 38
    🧔‍♂️38

2017 rozpoczęcie starań z przerwą
    11.2023 ponowne starania
    Pół roku z letrozolem ❌
    11.2024 gonal f+ ovitrelle ✅
    06.12.24 ⏸️
    17.12.24 poronienie 💔
    02.25 gonal f +ovitrelle❌
    04.25 gonal f + ovitrelle ✅
    09.05.25 ⏸️
    10.06.25 pierwsze USG (puste jajo płodowe)
    17.06.25 kolejne USG brak zarodka i wywołanie poronienia lekami 💔
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysia87 wrote:
    Hej dziewczyny. Właśnie zakończyło się moje drugie poronienie… nie mieszkam niestety w Polsce i tutaj nie robią żadnych badań. Nawet zwykłych hormonalnych nie chcą robić . Za miesiąc będę w Polsce i wybieram się do ginekologa ale powiedzcie mi proszę jakie badania mogę zrobić już przed wizytą? Co sprawdzić?
    Hej Sysia, bardzo mi przykro 😥🫂 co do badań, to zależy jak głęboko chcesz wejść w diagnostykę.
    Ja bym zaczela od takich podstaw: morfologia, krzywa glukozowa i insulinowa, wit D, wit B12, żelazo, ferrytyna, homocysteina, rozszerzony panel tarczycowy, hormony plciowe w odpowiedniej fazie cyklu.

Sysia87 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    Została ❄️
  • Jusia92 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysia87 wrote:

Bardzo mi przykro, że musisz ponownie przez to przechodzić 😔 jak się czujesz kochana?

Ja jestem po pierwszym poronieniu, ale po przeczytaniu tego forum i po rozmowie z internista w Luxmedzie, dostałam skierowanie na:
    przeciwciała p/endomysium IgA,
    przeciwciała p/gliadynie IgG,
    antykoagulant toczniowy,
    immunoglobulina IgA,
    p/ciala antykardiolipinowe IgM, IgG,
    p/ciała anty-tTG IgA,
    p/ciala p/glikoproteinie IgG i IgM,
    ferrytyna,
    kwas foliowy,
    wit. B12,
    wit. D3,
    profil lipidowy,
    kreatynina,
    glukoza,
    homocysteina,
    TSH, ft3, ft4.
    Wiem, że część dziewczyn pisała o badaniach ANA, kariotypach i KIRach, ale niestety nie mam na ten temat większej wiedzy, więc może ktoś mądrzejszy się wypowie 🙂

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

• Sysia87 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kariotypy i jakieś inne genetyczne miałam robione, mój mąż również. Ogólnie ciężko psychicznie, fizycznie już trochę lepiej. Tydzień temu trafiłam do szpitala bo zaraz po rozpoczęciu krwawienia dostałam gorączki i traciłam za dużo krwi. Hemoglobinę mam złą z wyników. W szpitalu dali mi właśnie żelazo i kwas foliowy. Ja również sama biorę różne witaminy. Kontrole mam 23 lipca w szpitalu a 26 jadę na szczęście do Polski to porobię te wszystkie podstawowe badania bo tutaj niestety nie doprosze się o nie

👩‍🦰 38
    🧔‍♂️38

11.2023 ponowne starania
    Pół roku z letrozolem ❌
    06.12.24 ⏸️
    17.12.24 poronienie 💔
    09.05.25 ⏸️
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia92 wrote:
    Bardzo mi przykro, że musisz ponownie przez to przechodzić 😔 jak się czujesz kochana?

Ja jestem po pierwszym poronieniu, ale po przeczytaniu tego forum i po rozmowie z internista w Luxmedzie, dostałam skierowanie na:
    przeciwciała p/endomysium IgA,
    przeciwciała p/gliadynie IgG,
    antykoagulant toczniowy,
    immunoglobulina IgA,
    p/ciala antykardiolipinowe IgM, IgG,
    p/ciała anty-tTG IgA,
    p/ciala p/glikoproteinie IgG i IgM,
    ferrytyna,
    kwas foliowy,
    wit. B12,
    wit. D3,
    profil lipidowy,
    kreatynina,
    glukoza,
    homocysteina,
    TSH, ft3, ft4.
    Wiem, że część dziewczyn pisała o badaniach ANA, kariotypach i KIRach, ale niestety nie mam na ten temat większej wiedzy, więc może ktoś mądrzejszy się wypowie 🙂
    Ja robiłam kariotypy, ANA i KIR i ogolnie też uważam, że dobrze jest to sprawdzić. ANA głównie jeśli już występuje jakąś choroba immunologiczna, bo one lubią chodzić parami, a ANA wykrywa np tocznia. Co do KIR to różne jest podejście lekarzy- niektórzy uważają że z brakiem KIRow implantacyjnych też się da zajść w ciążę, do tego leczenie (Accofil) jest wśród niektórych lekarzy kontrowersyjne. To jest leczenie off-label, niektórzy uważają że ma za dużo skutków ubocznych. Więc trzeba mieć lekarza, który w to "wierzy", bez tego myślę że nie ma sensu :) a kariotypy też warto sprawdzić, bo to mówi czy nie mamy jakichś mutacji genetycznych, czy wszystko jest w porządku :)

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    Została ❄️
  • Sysia87 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Ja robiłam kariotypy, ANA i KIR i ogolnie też uważam, że dobrze jest to sprawdzić. ANA głównie jeśli już występuje jakąś choroba immunologiczna, bo one lubią chodzić parami, a ANA wykrywa np tocznia. Co do KIR to różne jest podejście lekarzy- niektórzy uważają że z brakiem KIRow implantacyjnych też się da zajść w ciążę, do tego leczenie (Accofil) jest wśród niektórych lekarzy kontrowersyjne. To jest leczenie off-label, niektórzy uważają że ma za dużo skutków ubocznych. Więc trzeba mieć lekarza, który w to "wierzy", bez tego myślę że nie ma sensu :) a kariotypy też warto sprawdzić, bo to mówi czy nie mamy jakichś mutacji genetycznych, czy wszystko jest w porządku :)

Kariotypy wiem że mamy dobrze. Mam nadzieję że uda mi się znaleźć jakiegoś lekarza w Polsce który nie oleje sprawy. Chciałam do swojej byłej ginekolog iść ale ma w tym czasie urlop. Ciężko kogoś znaleźć bo wszyscy urlopy na koniec lipca 🙈

👩‍🦰 38
    🧔‍♂️38

11.2023 ponowne starania
    Pół roku z letrozolem ❌
    06.12.24 ⏸️
    17.12.24 poronienie 💔
    09.05.25 ⏸️
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysia przykro mi bardzo :( faktycznie zapomniałam jeszcze dodać do listy pakiet na trombofilię (a to taka podstawa w sumie po poronieniu) i rozszerzone badania nasienia. Jeśli chodzi o poronienia, to najważniejsza jest fragmentacja DNA plemnikow.

👱‍♀️ 33l👦🏻35l
    Starania od 08.2020

-2024 3 x IUI ❌️

2025 Kwalifikacja IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    Została ❄️
  • Sysia87 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Sysia przykro mi bardzo :( faktycznie zapomniałam jeszcze dodać do listy pakiet na trombofilię (a to taka podstawa w sumie po poronieniu) i rozszerzone badania nasienia. Jeśli chodzi o poronienia, to najważniejsza jest fragmentacja DNA plemnikow.

A ten pakiet na trombofilie jak pójdę do laboratorium np Alan lub Diagnostyki to zrobię tak od ręki sama?

Wydaje mi się, że mam problem z progesteronem. W pierwszej ciąży nie brałam nic bo nawet nie wiedziałam nic o tym. Ja ogólnie w ciążę zaszłam dzięki zastrzykom, gonal f i na pęknięcie pęcherzyka potem ovitrelle.
    Teraz ta ciąża utrzymała się dłużej bo też od początku brałam progesteron ale niestety na pierwszym USG jajo było puste

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 17:31

👩‍🦰 38
    🧔‍♂️38

11.2023 ponowne starania
    Pół roku z letrozolem ❌
    06.12.24 ⏸️
    17.12.24 poronienie 💔
    09.05.25 ⏸️
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia92 wrote:
    A mieliście jakiś specjalny jadłospis od dietetyka czy po prostu włączyliście do diety zdrowsze produkty? Ciężko jest w 100% trzymać się zdrowej diety, jesteśmy tylko ludźmi i mamy swoje pokusy jedzeniowe. Jestem pewna, że robiłaś wszystko najlepiej jak mogłaś 🙂
    Przepraszam jeżeli mi umknęło, ale czy wy już macie zielone światło do dalszych starań?

Trzymaliśmy się wskazówek z akademi płodności i na własną rękę wyszukiwałam jakieś dodatkowe przepisy z insta+więcej ruchu, ograniczenie alko.
    Jeszcze nie mamy zielonego światła, wczoraj byłam na pierwszej kontroli, za miesiąc kolejna wizyta na której mam mieć wyniki zleconych badań i optymistyczny scenariusz zakłada że wtedy będzie zielone światło od gin🤞
    Czekamy jeszcze do lipca na wizytę u imunologa mam nadzieję że ta wizyta nas nie wyhamuje🙏
    A na razie leki, suple, badania i jeszcze raz leki i suple od gin🙈

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
  • Wixa🌸 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sysia87 wrote:
    Bardzo mi przykro 🫂 moja rada to żebyś poszukała dobrego polecanego ginekologa specjalizującego się w niepłodności który zagłębi się w problem, a nie zrzuci poronienie na statystyki bo dużo takich jest :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 18:08

31l🙎‍♀️ 35l🙎

-12.2022 początek starań

31.03-beta 56.5
    02.04-beta 120
    04.04-beta 311
    07.04-beta 1346
  • Sysia87 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    Bardzo mi przykro 🫂 moja rada to żebyś poszukała dobrego polecanego ginekologa specjalizującego się w niepłodności i zagłębi się w problem, a nie zrzuci poronienie na statystyki bo dużo takich jest :(

Właśnie wiem, muszę poszukać dobrze a może któraś z Was zna jakiegoś lekarza w Warszawie?

👩‍🦰 38
    🧔‍♂️38

11.2023 ponowne starania
    Pół roku z letrozolem ❌
    06.12.24 ⏸️
    17.12.24 poronienie 💔
    09.05.25 ⏸️
  • Jusia92 Przyjaciółka

Wysłany: 27 czerwca, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wixa🌸 wrote:
    Trzymaliśmy się wskazówek z akademi płodności i na własną rękę wyszukiwałam jakieś dodatkowe przepisy z insta+więcej ruchu, ograniczenie alko.
    Jeszcze nie mamy zielonego światła, wczoraj byłam na pierwszej kontroli, za miesiąc kolejna wizyta na której mam mieć wyniki zleconych badań i optymistyczny scenariusz zakłada że wtedy będzie zielone światło od gin🤞
    Czekamy jeszcze do lipca na wizytę u imunologa mam nadzieję że ta wizyta nas nie wyhamuje🙏
    A na razie leki, suple, badania i jeszcze raz leki i suple od gin🙈

No to już dzisiaj zaciskam mocno kciuki, żeby wszystko poszło po Twojej myśli i będę wyczekiwać samych dobrych wieści 🤞🏻♥️

Wixa🌸 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 ‘92 & ‘89

‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ