Starania po poronieniu 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
ANIELKA wrote:Hej dziewczyny
ostatnio mało się udzielam, ale czytam Wam w miarę na bieżąco
Gdzies bylo pytanie o zespol antyfosfolipidowy, ja po pierwszym poronieniu wykonałam go jakieś 4 tygodnie po, pytałam się lekarza czy mam go powtórzyć, to powiedział że wg niego nie ma znaczenia czy się go zrobi przed czy po upływie 6 tygodni i że nie muszę go powtarzać.
Mój okres pojawił się teraz w 33 dniu od poronienia, był bardzio skąpy i krótki, dzisiaj jestem 7 tygodni po i jakieś 2 dni temu mialam objawową owulację.
Z badan mam do powtórzenia homocysteine i prolaktynę bo mialam za wysokie, badania progesteronu i estradiolu po 7 dniach od owulacji i badanie nasienia męża bo nie miał.
Wracam do pracy za 3 tygodnie, ale to zleciało...
Czy ktoś oprócz mnie nastawia się na ponowne starania w sierpniu?
Kurcze, to może zrobię te badania w następnym tygodniu razem z innymi które dostałam (m.in. przeciwciała na celiakię, homocysteine, ferrytyne, tarczycowe i witaminy). Przynajmniej jedno kłucie mniej będzie 😅 Jestem ciekawa mojej ferrytyny bo miesiąc przed zapłodnieniem miałam 18, ale po poronieniu zadbałam mocno o dietę i suplementację (niestety nie wiedziałam wcześniej, ze to może mieć tak ogromny wpływ na rozwój ciąży).
Ja mam wizytę kontrolną w lipcu i bardzo liczę, że dostaniemy zielone światło (chociaż wiem, że po łyżeczkowaniu dużo zależy od tego jak wygląda macica).
Do ostatniej ciąży podeszliśmy mega na luzie, ja się nawet nie nastawiałam na szybkie zajście, a udało się w pierwszym cyklu. Obawiam się bardzo tego, że w kolejnych staraniach mega zeświruję. Chciałabym podejść do tego również na luzie, ale samie wiecie jak głowa potrafi wariować…👩❤️👨 ‘92 & ‘89
06/25 - 💔 poronienie zatrzymane (12tc/9tc) -
Jusia92 wrote:Kurcze, to może zrobię te badania w następnym tygodniu razem z innymi które dostałam (m.in. przeciwciała na celiakię, homocysteine, ferrytyne, tarczycowe i witaminy). Przynajmniej jedno kłucie mniej będzie 😅 Jestem ciekawa mojej ferrytyny bo miesiąc przed zapłodnieniem miałam 18, ale po poronieniu zadbałam mocno o dietę i suplementację (niestety nie wiedziałam wcześniej, ze to może mieć tak ogromny wpływ na rozwój ciąży).
Ja mam wizytę kontrolną w lipcu i bardzo liczę, że dostaniemy zielone światło (chociaż wiem, że po łyżeczkowaniu dużo zależy od tego jak wygląda macica).
Do ostatniej ciąży podeszliśmy mega na luzie, ja się nawet nie nastawiałam na szybkie zajście, a udało się w pierwszym cyklu. Obawiam się bardzo tego, że w kolejnych staraniach mega zeświruję. Chciałabym podejść do tego również na luzie, ale samie wiecie jak głowa potrafi wariować…
Jakich supli używasz i na co zwracasz uwagę w diecie pod tym kątem?
Ja się katuje koktajlami z pietruszką i owocami, niby mogę już wrócić do tego leku, ale chce sprawdzić jaki będzie wynik po samej diecie🌱31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
-09.2024 Klinika niepłodności pierwsza wspólna wizyta
-10.2024 pierwszy c.s: Lametta 2x od 3d.c do 5d.c + zastrzyk Zavifert 12d.c✖
-11.2024 drugi c.s: Lametta 2x od 3dc do 5dc, klęska urodzaju 5⚪❌
-10.12.2024(13d.c) 1 IUI ❌ ( 9d.c 💉 ovirtelle)
-02.01.2025(12d.c) 2 IUI ❌ ( 10d.c 💉ovirtelle)
-22.01 drożność sono hsg ✔
-25.01 (13d.c) 3 IUI ❌ (11d.c 💉 ovirtelle)
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
08.04- 5tydzień ciąży, pierwsze usg dzidzuś jest w macicy
22.04-7tydzień jest serduszko 💓
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione -
Velaria wrote:Na pewno tak będzie, nic się nie martw ☺️ u mnie też po tygodniu od zabiegu jeszcze ginekolog widział 5mm tkanki, ale mówił że to żaden powód do niepokoju i że każda kobieta po poronieniu tak ma i dokładnie tak jak piszesz, że „okres powinien to wypchnąć” 🥲 Ja dziś trzeci dzień słaba jak ku💩pa.. jeszcze tylko jutro jakoś przemęczyć w pracy 🥲
U mnie wczoraj wkońcu pojawił się okres, nie pamiętam już kiedy ostatnio tak się z tej okazji cieszyłam 😬 myślałam że będę musiała poczekać aż beta się wyzeruje, a tu jednak niespodzianka.
Nastawiałam się na pogrom 🩸, a na razie nie ma szału i nawet nic mnie nie boli, przed ciążą bez leku pierwszego dnia nie mogłam funkcjonować. Mam nadzieje że jeszcze się @ rozkręci bo na usg jeszcze sporo pozostałości zostało i jak się samo nie doczyści to w najgorszym wypadku pozostaje wizja hiteroskopi😖31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
15.03- nowy lekarz, startujemy z 3 naturalnymi próbami na cyklach monitorowanych+wyregulowaniem wszystkich niedoborów🤞
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
Wixa🌸 wrote:Daj znać jaka Ci wyszła ferrytyna 😉 u mnie też był problem z ferrytyną, była poniżej 20, gin zapisał tabletki, pobrałam 2tyg i podskoczyła do prawie 50 ale okazało się że jestem w ciąży i musialam ten lek odstawić. Teraz rozmyślam czy ta nieszczęsna ferrytyna mogła się przyczynić do poronienia.
Jakich supli używasz i na co zwracasz uwagę w diecie pod tym kątem?
Ja się katuje koktajlami z pietruszką i owocami, niby mogę już wrócić do tego leku, ale chce sprawdzić jaki będzie wynik po samej diecie🌱
Wróciłam do żelaza na czczo (w ciąży brałam przez pierwsze dwa tygodnie, ale lekarka z Luxmedu kazała od razy odstawić, bo do 16 tc jest niezalecane), do tego B-complex z B12 w postaci metylokobalaminy, wieczorem suplementuje laktoferyne i witaminę C. Zrobiłam zakwas z buraków i codziennie staram się pić szklankę, raz w tygodniu jem wątróbkę i wołowinę i staram się jeść więcej kasz. Nie piję kawy, herbatę staram się pić między posiłkami. Dodatkowo staram się nie jeść nabiału w posiłkach bogatych w żelazo. Dużo surowych warzyw i owoców, z naciskiem na paprykę, truskawki, szpinak. Natkę staram się przemycać, ale nie do końca ją lubię, więc bywa różnie 🙈
Dam znać w następnym tygodniu jak przyjdą wyniki
A z ciekawości, kojarzysz co to był za lek, który tak ładnie Ci podbił ferrytyne?Wixa🌸 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
Anielka dzięki za info na temat badania zespołu antyfosfolipidowego
cały czas się nad nim waham, ale 01.07 mam wizytę u immunologa, to już może się wstrzymam 🫣 może w ogóle mi nie zaleci 🫣 nie wiem czy transfer liczymy jako starania, ale ja planuję podejść w nowym cyklu. Myślałam, żeby może pociągnąć najpierw dalej temat diagnostyki, ale mój lekarz jest zdania, że jedno poronienie o niczym jeszcze nie świadczy i że lepiej iść za ciosem.
Choko lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-12.2022 💔 CP, laparoskopia, jajowód zachowany
-10.2023 Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin)
-11.2023 histeroskopia, hormony ✅️
-2024 4 x stymulacja owulacji ❌️
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
AMH 7,34, Cross-match 30,2%
-25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.04 II FET (leki jak wyżej)❌️
-08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
Zostały ❄️❄️ -
Wixa🌸 wrote:U mnie wczoraj wkońcu pojawił się okres, nie pamiętam już kiedy ostatnio tak się z tej okazji cieszyłam 😬 myślałam że będę musiała poczekać aż beta się wyzeruje, a tu jednak niespodzianka.
Nastawiałam się na pogrom 🩸, a na razie nie ma szału i nawet nic mnie nie boli, przed ciążą bez leku pierwszego dnia nie mogłam funkcjonować. Mam nadzieje że jeszcze się @ rozkręci bo na usg jeszcze sporo pozostałości zostało i jak się samo nie doczyści to w najgorszym wypadku pozostaje wizja hiteroskopi😖
O proszę, chyba go wywołałyśmy! To oby się rozkręciło i wszystko doczyściło elegancko, byle bez bólu, trzymam kciuki mocnoU mnie dziś już bólowo lepiej. Jak ogólnie nastawiasz się na następne starania? Mi gin pozwolił starać się już w tym cyklu, ale nie ukrywam, że jestem pełna obaw, co wpływa w ogóle na małe chęci próbowania.. Sama myśl o próbach przyprawia mnie o stres. Najbardziej wiadomo boję się powtórki z rozrywki, choć jak pewnie wiele z Was usłyszałam, żeby się nie doszukiwać przyczyny, nie badać, bo pierwsze poronienie "to czysta statystyka".. Chciałabym spróbować tak do tego podejść jeszcze raz, w nadziei.. Ale z drugiej strony wiadomo - boję się. Odebralam tez wynik histpat - w ogole ciekawostka (chyba, ze tylko ja nie wiedzialam) - wyniki można pobrać z ikp, nie trzeba osobiście jechać do szpitala. W histpacie wyszło tylko tyle, ze doszlo do poronienia. Więc to chyba "dobry" wynik, mogło zawsze jeszcze wyjść coś niepokojącego.. A Ty @Wixa masz już może wynik?? Jeśli nie, to sprawdź sobie na ikp, u mnie był już po 10 dniach jak się okazało...
Wixa🌸 lubi tę wiadomość
AMH 0,98
05.25 10+2 tc / 6 tc 👼
🍀🍀🍀 -
Velaria wrote:O proszę, chyba go wywołałyśmy! To oby się rozkręciło i wszystko doczyściło elegancko, byle bez bólu, trzymam kciuki mocno
U mnie dziś już bólowo lepiej. Jak ogólnie nastawiasz się na następne starania? Mi gin pozwolił starać się już w tym cyklu, ale nie ukrywam, że jestem pełna obaw, co wpływa w ogóle na małe chęci próbowania.. Sama myśl o próbach przyprawia mnie o stres. Najbardziej wiadomo boję się powtórki z rozrywki, choć jak pewnie wiele z Was usłyszałam, żeby się nie doszukiwać przyczyny, nie badać, bo pierwsze poronienie "to czysta statystyka".. Chciałabym spróbować tak do tego podejść jeszcze raz, w nadziei.. Ale z drugiej strony wiadomo - boję się. Odebralam tez wynik histpat - w ogole ciekawostka (chyba, ze tylko ja nie wiedzialam) - wyniki można pobrać z ikp, nie trzeba osobiście jechać do szpitala. W histpacie wyszło tylko tyle, ze doszlo do poronienia. Więc to chyba "dobry" wynik, mogło zawsze jeszcze wyjść coś niepokojącego.. A Ty @Wixa masz już może wynik?? Jeśli nie, to sprawdź sobie na ikp, u mnie był już po 10 dniach jak się okazało...
Co do intensywności 🩸 @ to chyba trochę się wspomogę po pracy ciepłym kompresem może lepiej ruszy.
Mój lekarz od razu po poronieniu kazał umówić się do konkretnego imunologa i tam zagłębić temat.
Przepisał też dużo leków i supli dla męża żeby trochę wyniki podrasować, mi zlecił sporo badań, które kazał zrobić po wyzerowaniu bety i mam się zgłosić na kolejną wizytę pod koniec lipca z wynikami, możliwe że po tej wizycie da zielone światło 🤞
Chcemy jak najszybciej wrócić do starań bo bardzo mocno goni nas czas ze względu na niskie amh.
Nadal czekam na wyniki histo-pat. U mnie niestety czas oczekiwania do 8tyg., dzięki za info że da się podejrzeć online, specjalnie prawie 100km nie chciałoby mi się jechać 😬
Choko, Velaria lubią tę wiadomość
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
Jusia92 wrote:Wróciłam do żelaza na czczo (w ciąży brałam przez pierwsze dwa tygodnie, ale lekarka z Luxmedu kazała od razy odstawić, bo do 16 tc jest niezalecane), do tego B-complex z B12 w postaci metylokobalaminy, wieczorem suplementuje laktoferyne i witaminę C. Zrobiłam zakwas z buraków i codziennie staram się pić szklankę, raz w tygodniu jem wątróbkę i wołowinę i staram się jeść więcej kasz. Nie piję kawy, herbatę staram się pić między posiłkami. Dodatkowo staram się nie jeść nabiału w posiłkach bogatych w żelazo. Dużo surowych warzyw i owoców, z naciskiem na paprykę, truskawki, szpinak. Natkę staram się przemycać, ale nie do końca ją lubię, więc bywa różnie 🙈
Dam znać w następnym tygodniu jak przyjdą wyniki
A z ciekawości, kojarzysz co to był za lek, który tak ładnie Ci podbił ferrytyne?
Ps. Też łykam witaminę z B complex nawet nie wiedziałam że b12 ma jakiś związek z żelazem 😁Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 16:06
31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
Wixa🌸 wrote:To widzę konkretnie podeszłaś do tematu pracy nad podbiciem ferrytyny 👍🏻 też się staram zdrowiej jeść ale główną nadzieje pokładam w tej pietruszce 😆 u mnie tak ładnie podbił sorbifer durules.
Hihi, trochę tak. Po poronieniu dostałam takiego mega kopa motywacyjnego, żeby zadbać o to co mogę, więc korzystam póki motywacja jest wysoka 😁 tym bardziej, że w ciąży nie odżywiałam się najlepiej, bo mega mnie ciągnęło do słodkiego i tłustego 🙈
Ale żeby nie było że ja tak tylko na tych surowych warzywach i wątróbce. Jak teść czy mąż upieką ciacho to jestem pierwsza do konsumpcji, bo przecież nie wypada nie spróbować 🤭
ja to w ogóle jestem z tych co słodkiego nigdy nie odmawiają, na szczęście gospodarka cukrowa jest w porządku, ale z wiekiem ktoś mi ubrania nocą zwęża 🙈
Aa to dostałaś żelazo, to mega ładnie Ci podbiło. Liczę na to, że u mnie też ładnie ruszy, chociaż ja kończę Szelazek, bo akurat miałam w domu, a jest wiele lepszych preparatów żelaza (plus ze u mnie nie powoduje problemów żołądkowi-jelitowych).Wixa🌸 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
Jusia92 wrote:Hihi, trochę tak. Po poronieniu dostałam takiego mega kopa motywacyjnego, żeby zadbać o to co mogę, więc korzystam póki motywacja jest wysoka 😁 tym bardziej, że w ciąży nie odżywiałam się najlepiej, bo mega mnie ciągnęło do słodkiego i tłustego 🙈
Ale żeby nie było że ja tak tylko na tych surowych warzywach i wątróbce. Jak teść czy mąż upieką ciacho to jestem pierwsza do konsumpcji, bo przecież nie wypada nie spróbować 🤭
ja to w ogóle jestem z tych co słodkiego nigdy nie odmawiają, na szczęście gospodarka cukrowa jest w porządku, ale z wiekiem ktoś mi ubrania nocą zwęża 🙈
Aa to dostałaś żelazo, to mega ładnie Ci podbiło. Liczę na to, że u mnie też ładnie ruszy, chociaż ja kończę Szelazek, bo akurat miałam w domu, a jest wiele lepszych preparatów żelaza (plus ze u mnie nie powoduje problemów żołądkowi-jelitowych).31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
Wixa🌸 wrote:Super że byłaś tak zmotywowana, moje pierwsze większe zakupy spożywcze po poronieniu prawie doprowadziły mnie do płaczu. Bo u nas ta dieta płodnosciowa trwa już ponad rok. Nie trzymaliśmy się w 100% ale totalnie zmieniliśmy nawyki żywieniowe na lepsze i wyczekana ciąża była taką piękną nagrodą 🥺, a po poronieniu znowu od nowa dieta suple, mocno mnie to dobiło 🥲
A mieliście jakiś specjalny jadłospis od dietetyka czy po prostu włączyliście do diety zdrowsze produkty? Ciężko jest w 100% trzymać się zdrowej diety, jesteśmy tylko ludźmi i mamy swoje pokusy jedzeniowe. Jestem pewna, że robiłaś wszystko najlepiej jak mogłaś 🙂
Przepraszam jeżeli mi umknęło, ale czy wy już macie zielone światło do dalszych starań?Wixa🌸 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
Hej dziewczyny. Właśnie zakończyło się moje drugie poronienie… nie mieszkam niestety w Polsce i tutaj nie robią żadnych badań. Nawet zwykłych hormonalnych nie chcą robić . Za miesiąc będę w Polsce i wybieram się do ginekologa ale powiedzcie mi proszę jakie badania mogę zrobić już przed wizytą? Co sprawdzić?👩🦰 38
🧔♂️38
2017 rozpoczęcie starań z przerwą
11.2023 ponowne starania
Pół roku z letrozolem ❌
11.2024 gonal f+ ovitrelle ✅
06.12.24 ⏸️
17.12.24 poronienie 💔
02.25 gonal f +ovitrelle❌
04.25 gonal f + ovitrelle ✅
09.05.25 ⏸️
10.06.25 pierwsze USG (puste jajo płodowe)
17.06.25 kolejne USG brak zarodka i wywołanie poronienia lekami 💔 -
Sysia87 wrote:Hej dziewczyny. Właśnie zakończyło się moje drugie poronienie… nie mieszkam niestety w Polsce i tutaj nie robią żadnych badań. Nawet zwykłych hormonalnych nie chcą robić . Za miesiąc będę w Polsce i wybieram się do ginekologa ale powiedzcie mi proszę jakie badania mogę zrobić już przed wizytą? Co sprawdzić?
Ja bym zaczela od takich podstaw: morfologia, krzywa glukozowa i insulinowa, wit D, wit B12, żelazo, ferrytyna, homocysteina, rozszerzony panel tarczycowy, hormony plciowe w odpowiedniej fazie cyklu.Sysia87 lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
-08.03 I FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt pęcherzyk w macicy, 21dpt 💔
Zostały ❄️❄️ -
Sysia87 wrote:Hej dziewczyny. Właśnie zakończyło się moje drugie poronienie… nie mieszkam niestety w Polsce i tutaj nie robią żadnych badań. Nawet zwykłych hormonalnych nie chcą robić . Za miesiąc będę w Polsce i wybieram się do ginekologa ale powiedzcie mi proszę jakie badania mogę zrobić już przed wizytą? Co sprawdzić?
Bardzo mi przykro, że musisz ponownie przez to przechodzić 😔 jak się czujesz kochana?
Ja jestem po pierwszym poronieniu, ale po przeczytaniu tego forum i po rozmowie z internista w Luxmedzie, dostałam skierowanie na:
przeciwciała p/endomysium IgA,
przeciwciała p/gliadynie IgG,
antykoagulant toczniowy,
immunoglobulina IgA,
p/ciala antykardiolipinowe IgM, IgG,
p/ciała anty-tTG IgA,
p/ciala p/glikoproteinie IgG i IgM,
ferrytyna,
kwas foliowy,
wit. B12,
wit. D3,
profil lipidowy,
kreatynina,
glukoza,
homocysteina,
TSH, ft3, ft4.
Wiem, że część dziewczyn pisała o badaniach ANA, kariotypach i KIRach, ale niestety nie mam na ten temat większej wiedzy, więc może ktoś mądrzejszy się wypowie 🙂Sysia87 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 ‘92 & ‘89
Kariotypy i jakieś inne genetyczne miałam robione, mój mąż również. Ogólnie ciężko psychicznie, fizycznie już trochę lepiej. Tydzień temu trafiłam do szpitala bo zaraz po rozpoczęciu krwawienia dostałam gorączki i traciłam za dużo krwi. Hemoglobinę mam złą z wyników. W szpitalu dali mi właśnie żelazo i kwas foliowy. Ja również sama biorę różne witaminy. Kontrole mam 23 lipca w szpitalu a 26 jadę na szczęście do Polski to porobię te wszystkie podstawowe badania bo tutaj niestety nie doprosze się o nie👩🦰 38
🧔♂️38
11.2023 ponowne starania
Pół roku z letrozolem ❌
06.12.24 ⏸️
17.12.24 poronienie 💔
09.05.25 ⏸️
Jusia92 wrote:Bardzo mi przykro, że musisz ponownie przez to przechodzić 😔 jak się czujesz kochana?
Ja jestem po pierwszym poronieniu, ale po przeczytaniu tego forum i po rozmowie z internista w Luxmedzie, dostałam skierowanie na:
przeciwciała p/endomysium IgA,
przeciwciała p/gliadynie IgG,
antykoagulant toczniowy,
immunoglobulina IgA,
p/ciala antykardiolipinowe IgM, IgG,
p/ciała anty-tTG IgA,
p/ciala p/glikoproteinie IgG i IgM,
ferrytyna,
kwas foliowy,
wit. B12,
wit. D3,
profil lipidowy,
kreatynina,
glukoza,
homocysteina,
TSH, ft3, ft4.
Wiem, że część dziewczyn pisała o badaniach ANA, kariotypach i KIRach, ale niestety nie mam na ten temat większej wiedzy, więc może ktoś mądrzejszy się wypowie 🙂a kariotypy też warto sprawdzić, bo to mówi czy nie mamy jakichś mutacji genetycznych, czy wszystko jest w porządku
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
Mq1991 wrote:Ja robiłam kariotypy, ANA i KIR i ogolnie też uważam, że dobrze jest to sprawdzić. ANA głównie jeśli już występuje jakąś choroba immunologiczna, bo one lubią chodzić parami, a ANA wykrywa np tocznia. Co do KIR to różne jest podejście lekarzy- niektórzy uważają że z brakiem KIRow implantacyjnych też się da zajść w ciążę, do tego leczenie (Accofil) jest wśród niektórych lekarzy kontrowersyjne. To jest leczenie off-label, niektórzy uważają że ma za dużo skutków ubocznych. Więc trzeba mieć lekarza, który w to "wierzy", bez tego myślę że nie ma sensu
a kariotypy też warto sprawdzić, bo to mówi czy nie mamy jakichś mutacji genetycznych, czy wszystko jest w porządku
Kariotypy wiem że mamy dobrze. Mam nadzieję że uda mi się znaleźć jakiegoś lekarza w Polsce który nie oleje sprawy. Chciałam do swojej byłej ginekolog iść ale ma w tym czasie urlop. Ciężko kogoś znaleźć bo wszyscy urlopy na koniec lipca 🙈👩🦰 38
🧔♂️38
11.2023 ponowne starania
Pół roku z letrozolem ❌
06.12.24 ⏸️
17.12.24 poronienie 💔
09.05.25 ⏸️
Sysia przykro mi bardzo
faktycznie zapomniałam jeszcze dodać do listy pakiet na trombofilię (a to taka podstawa w sumie po poronieniu) i rozszerzone badania nasienia. Jeśli chodzi o poronienia, to najważniejsza jest fragmentacja DNA plemnikow.
Sysia87 lubi tę wiadomość
👱♀️ 33l👦🏻35l
Starania od 08.2020
-2024 3 x IUI ❌️
_________
2025 Kwalifikacja IVF ✅️
Zostały ❄️❄️ -
Mq1991 wrote:Sysia przykro mi bardzo
faktycznie zapomniałam jeszcze dodać do listy pakiet na trombofilię (a to taka podstawa w sumie po poronieniu) i rozszerzone badania nasienia. Jeśli chodzi o poronienia, to najważniejsza jest fragmentacja DNA plemnikow.
A ten pakiet na trombofilie jak pójdę do laboratorium np Alan lub Diagnostyki to zrobię tak od ręki sama?
Wydaje mi się, że mam problem z progesteronem. W pierwszej ciąży nie brałam nic bo nawet nie wiedziałam nic o tym. Ja ogólnie w ciążę zaszłam dzięki zastrzykom, gonal f i na pęknięcie pęcherzyka potem ovitrelle.
Teraz ta ciąża utrzymała się dłużej bo też od początku brałam progesteron ale niestety na pierwszym USG jajo było pusteWiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca, 17:31
👩🦰 38
🧔♂️38
11.2023 ponowne starania
Pół roku z letrozolem ❌
06.12.24 ⏸️
17.12.24 poronienie 💔
09.05.25 ⏸️
Jusia92 wrote:A mieliście jakiś specjalny jadłospis od dietetyka czy po prostu włączyliście do diety zdrowsze produkty? Ciężko jest w 100% trzymać się zdrowej diety, jesteśmy tylko ludźmi i mamy swoje pokusy jedzeniowe. Jestem pewna, że robiłaś wszystko najlepiej jak mogłaś 🙂
Przepraszam jeżeli mi umknęło, ale czy wy już macie zielone światło do dalszych starań?
Trzymaliśmy się wskazówek z akademi płodności i na własną rękę wyszukiwałam jakieś dodatkowe przepisy z insta+więcej ruchu, ograniczenie alko.
Jeszcze nie mamy zielonego światła, wczoraj byłam na pierwszej kontroli, za miesiąc kolejna wizyta na której mam mieć wyniki zleconych badań i optymistyczny scenariusz zakłada że wtedy będzie zielone światło od gin🤞
Czekamy jeszcze do lipca na wizytę u imunologa mam nadzieję że ta wizyta nas nie wyhamuje🙏
A na razie leki, suple, badania i jeszcze raz leki i suple od gin🙈31l🙎♀️ 35l🙎
-12.2022 początek starań
31.03-beta 56.5
02.04-beta 120
04.04-beta 311
07.04-beta 1346
23.05-11tc/8tc serduszko przestało bić💔👼poronienie chybione