Trombofilia i Zespół antyfosfolipidowy
-
WIADOMOŚĆ
-
Poznanianko, prawda jest taka, że niestety możliwości jest sporo - ja miałam 3 biochemiczne i w moim przypadku lekarze powiedzieli, że to na pewno autoimmunologia (wykluczono bakterie, mutacje, kariotypy prawidł) i mimo, że białko S wyszło mi raz lekko obniżone (57%), drugi raz w dolnej granicy (63%) to wyraźnie usłyszałam, że problemy z ukł krzepnięcia mają znaczenie później - 2 i 3 trymestr, stąd mi się to skojarzyło z Tobą, żebyś to spr dokładnie. Ważna rzecz - miałam spr ukł krzepnięcia po 2 biochemicznej (ogólne badania, czas protrombinowy, antykoagulant, V leiden, zespół antyfosfolipidowy) i nie wyszło NIC, ani jednego wskaźnika, że coś jest nie tak. Teraz trafiłam do immunologa i on zlecił mutacje mthfr, protrombiny, czynnik III i białko s i c -żeby finalnie wykluczyć problemy z krzepnięciem i znowu wszystko wyszło super (białko c ok 100%, tak samo czynnik III), żadnych mutacji i tylko to białko S. Także moim zdaniem, warto dany temat (np. ukł krzepnięcia) pociągnąć w miarę możliwości finansowych do końca i spr wszystkie badania.
A jak sobie radzisz psychicznie?
_poznanianka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
cookiemonster wrote:(...)
A jak sobie radzisz psychicznie?
Kiepsko, małe wzloty, wielkie upadki...
Jeszcze miesiąc L4...
Mam jeszcze wyniki:
Nie wykryto mutacji typu Leiden c.1691G>A w obu allach genu czynnika V krzepnięcia krwi.
Wykryto polimorfizm c.677C>T w pojedynczym allelu genu MTHFR (gen
reduktazy metylenotetrahydrofolianowej) - układ heterozygotyczny.
Nie wykryto polimorfizmu c.1298A>C w obu allelach genu MTHFR (gen reduktazy metylenotetrahydrofolianowej).
/Homocysteinę mam w normie/.
Jest tutaj jakaś... Posiadaczka takiego polimorfizmu?
Co teraz? Do kogo się udać? Zbadać poziom kwasu foliowego?
-
Poznanianka masz lagodniejsza forme tej mutacji i homicysteine w normie, wiec pewnie zaleca kwas foliowe 5mg, w ciazy sa zalecenia do brania acardu i clexanu. Musisz znalezc lekarza, ktory ma troche pojecia o tej mutacji. A kwas foliowy mozesz zbadac i poziom wit B12. Byliscie na konsultacji u genetyka?Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
Ja tez biore formy metylowane witamin bo sa lepiej przyswajalne w naszej sytuacji.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
napiszesz co wyszło w wynikach?
Do genetyka są różne terminy, trzeba dzwonić i pytać, wszędzie. Nawet czasem prywatne placówki mają konsultacje na NFZ.Amelka[*] - 17.03.13 (10tc)
reni86
W wynikach - wczorajszych wyszło:
Nie wykryto mutacji typu Leiden c.1691G>A w obu allach genu czynnika V krzepnięcia krwi.
Wykryto polimorfizm c.677C>T w pojedynczym allelu genu MTHFR (gen
reduktazy metylenotetrahydrofolianowej) - układ heterozygotyczny.
Nie wykryto polimorfizmu c.1298A>C w obu allelach genu MTHFR (gen reduktazy metylenotetrahydrofolianowej). -
Wiem, że to nie ten wątek, ale już się tutaj w jakiś sposób zadomowiłam...
Może macie doświadczenie - co to oznacza?
Borrelia burgdorferi (borelioza) Przeciwciała w kl. IgG <5,000 AU/ml
Borrelia burgdorferi (borelioza) Przeciwciała w kl. IgM 12,9 AU/ml
Internety mówią, że:
stadium choroby lub wynik fałszywie dodatni
Ale może ktoś-coś z doświadczenia powiedzieć? -
Właśnie pojawiły się wyniki z laboratorium w pdf'ie i teraz podane są normy.
IgM mniej niż 18 = wynik ujemny
To było metodą CLIA.
Jutro mam wizytę u doktora.
Nie wiem, czego się spodziewać; nawet chyba nie wiem, czego sama oczekuję...
Myślałam, że wyniki badań genetycznych z .Genesis będą, ale wątpię...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 18:05
-
Tak, byłam w środę u jednego; wszystko ok, mam przyjść jeszcze po miesiączce.
Mówił, że są teraz jakieś nowe badania na krzepliwość ?! i ma się skonsultować i da znać.
Hmm...
Czyli nie jest na bieżąco?!
Wyniki badań genetycznych z kosmówki miały być w ub. tygodniu.
Będą w tym... mam nadzieję.
I kazali w laboratorium jutro dzwonić też czy są już wyniki wymazu.
Chcę mając już te wyniki iść do kolejnego lekarza - zresztą dzięki Jednej z Was o tym lekarzu się dowiedziałam.
Obiecałam sobie, do końca czerwca znaleźć takiego lekarza, który jest kompetentny i któremu zaufam.